• No results found

Sammanfattning av intervju med Louise den 19/

Intervjun med Louise ägde rum på bolagets kontor i Stockholm den 19:e februari 2019. Hon arbetar som förvaltare och ansvarar för två bolag varav ett globalt health care och sen svenska Small caps. Hon förklarar sedan att de arbetar i team om sex personer som alla förvaltar sina bolag. En vanlig vecka handlar det främst om bolagsmöten samt presentationer, pratar med analytiker, träffar analytiker samt läser analyser. Det är egentligen undersöknings och utforskningsarbete för att lära sig mer om bolagen och skaffa sig mer information. Däremot handlar de med lång placerings- samt investeringshorisont, de behöver alltså inte handla över rapport betsen utan försöker istället ha mer struktur och på fem års sikt. Louise förklarar det som att de fokuserar istället på lite färre innehav men förhoppningsvis så är dem lite bättre.

Vidare frågar vi hur det går till med motparterna, hon berättar att de har många motparter, både svenska och utländska som de får analyser av. Eftersom de inte omfattas av MiFid behöver dem inte separera analys och handel, därav slipper de ha två olika notor. Hon säger sedan att de inte har något större behov av att ta in nya motparter utan snarare att man skulle vilja skala ner på antalet motparter för att slippa ha så många informationskällor. Men skulle de mot förmodan ta in en ny motpart så måste de bli internt godkända och det är ganska långa processer för att bli de. Hon berättar sen att det görs en årlig utvärdering på motparterna som sedan blir underlaget för hur de betalar.

Sedan förklarar Louise hur betalningen går till i praktiken där de sätter budget för respektive motpart och de har ett ganska avancerat rankningssystem som är praxis i branschen. Man rankar alltså motparterna och betalar utifrån en intern ranking, hon förklarar det som en spegel på hur bra de tycker analysen är. Den största skillnaden från deras bolag till andra är att de har bara en enda kund och andra bolag har flera kunder.

För att få lite bättre koll på huruvida bolaget har påverkats av MiFid II trots att de själva inte direkt påverkas frågar vi Louise om det känt av någon indirekt påverkan. Hon svarar att hon trodde att de skulle bli mer knuffade åt MiFid hållet. Men som det ser ut nu har motparterna så pass mycket att göra med alla de andra kunderna som är reglerade av MiFid att de snarare är tacksamma för att Louises bolag inte påverkas. Louise säger sedan att hon tror att de kommer att bli intvingade i MiFid II facket förr eller senare.

Vidare förklarar hon vad tanken med MiFid troligtvis är, det är för att skapa transparens mot kunderna och visa vad man lagt på analys och vad man lagt på exekvering. Men de anses inte vara ett sådant bolag som behöver fördela detta. Den största förändring som hon märkt av är att många svenska motparter har börjat med commision research, betalanalys, vilket innebär

79

att de listade bolagen betalar bankerna för att skriva analys. Hon säger sedan att hon inte vet om det har med MiFid att göra men just betalanalys har blivit väldigt mycket större de senaste åren. Detta innebär att de mindre bolagen som inte har så mycket handel annars vill att någon ska ha bevakning på dem för att bli mer intressanta. Louise säger sedan att det finns ju lite regler kring betalanalys, exempelvis att det måste stå att det är just en sån typ av analys och de får inte innefatta några rekommendationer eller riktkurs. Men eftersom bolaget där hon arbetar inte omfattas av MiFid II får de tillgång till all analys som skrivits så de påverkas inte i samma mån som de små bolagen gör.

Som en avrundning av intervjun frågar vi först Louise om hur hon tror att framtiden kommer att se ut för analyser och hur de i framtiden kommer erhålla informationen. Hon säger att hon förutsätter att i det stora hela kommer de bli intvingade i MiFid facket. För att det annars kommer bli för svårt för motparterna att hålla reda på avtalen, vem som påverkas och vem som inte gör det. Hon tror dock att det kommer finnas vissa undantagsfall men överlag kommer nog de flesta gå mot MiFid.

Louise förklarar det sedan som att det är skönt att bara observera nu till en början när det är nytt, för att sedan vara sist på bollen när allt redan fungerar och fått en rutin. Vi undrar då hur hon tror att det kommer påverka dem om de behöver följa MiFid, hennes svar där är kort att de kommer behöva vara mer selektiva med vilka de använder som motparter. Som en sista fråga undrar vi hur den optimala situationen ser ut för dem i framtiden denna besvaras istället med hur MiFid direktivet är utformat.

Louise förstår att MiFid vill uppnå transparens men samtidigt tycker hon att detta borde ha kunnat utformats lite annorlunda. Eftersom de som är stora förvaltare kommer inte drabbas lika hårt som en liten kapitalförvaltare. De allra minsta kommer inte kunna betala lika mycket vilket kommer leda till att motparterna säger att de kan gå, som innebär att de kommer få svårt att klara sig. Det är just det här som Louise tycker är märkligt utformat med regleringen, att en stor förvaltare får tillgång till mer information än en liten. Kring spekulationen på en lågkonjunktur förklarar hon att det kommer straffa ut en liten mer än vad det straffar någon i deras storlek.

80