• No results found

Styrmedel shopping

Uppföljning

5 Styrmedel shopping

5.1 Energimärkning

EU:s energimärkningsdirektiv syftar till att minska energianvändningen. Som såd- ana är de också viktiga instrument för klimat- och miljöarbete. Produkter som om- fattas av energimärkningskrav måste följas av tydlig märkning om hur energieffek- tiv produkten är.

Styrmedel Ekodesign och energimärkning Lagrum Direktiv 2010/30/EU

Typ Information Ansvarig myndighet EU Kommissionen

Målgrupp Konsumenter och producenter

Vad är syftet med styrmedlet?

Syftet med EU:s direktiv om energimärkning är att öka konsumenters kunskap om olika produkters energiprestanda. Under 2010 gjordes energimärkningen om:

• Effektivitetsskalan gjordes om för att kunna inkluderar fler högeffektiva klasser. Från att tidigare haft kategori A som den högsta rankningen av energiprestanda infördes för kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner ka- tegorier upptill A +++

• Loggan gick från att ha varit tvådelad med en språkspecifik bakgrund till en logga som var språkneutral och som därmed var densamma över hela EU

• Förändringen ovan ledde till att man införde illustrativa ikoner (picto- gram), istället för den tidigare förklarande text som presenterades i sam- band med varje nationellt språk.

Vilket marknadsmisslyckande skulle styrmedlet kunna korrigera?

Ofullständig och asymmetrisk information hos konsumenter. Studier har visat att konsumenter kan förbise och undervärdera t.ex. energiprestanda på grund av asymmetrisk information samt klimat-och miljöpåverkan på grund av externaliteter i sina beslut.

Huvudsakliga miljömål

I den fördjupade utvärderingen 2012 uppgavs energimärkning och ekodesign ha bidragit till miljömålen Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö.

106

5.1.1 Utvärdering

Under 2014 bestämde Europeiska kommissionen att utvärdera två av sina direktiv: direktiv 2010/30/EU om energimärkning och delar av ekodesigndirektivet 009/125/EG. Ecofys fick i uppdrag av kommissionen att utvärdera dessa direktiv och sammanställa, analysera och identifiera möjligheter och ge rekommendationer för en eventuell översyn av det nuvarande regelverket.

Metod Undersökning Utvärderingsperiod 2010

Beställare EU Kommissionen Utförare Ecofys

Referens Ecofys (2012)

5.1.2 Styrmedlets prestation enligt slutsatser i utvärderingar Vilka effekter (miljö, ekonomi, sociala) har styrmedlet haft på konsumentbe- teenden?

Utvärderingen visar att EU-energimärkningen blivit ett allmänt erkänt varumärke för energieffektivitet samt ett välkänt märke runt om i Europa. Uppemot 95 % känner till EU-märkningen, och många anger att de finner den trovärdig och an- vändbar som vägledning vid köpbeslut.

Effekter på miljö

Har inte utvärderats

Hur stor del av dessa effekter kunde förväntas uppstå även utan att styrmed- let infördes?

Har inte utvärderats

Vilka är kostnader för att införa och upprätthålla styrmedlet?

Har inte utvärderats

Hur finansieras styrmedlet?

Har inte utvärderats

Har styrmedlet varit framgångsrikt vad det gäller att påverka konsumentbe- teenden? Vilka var framgångsfaktorerna?

En av de viktigaste orsakerna till framgången för energimärkningen i EU är att den använder mnemoniks3 för att förmedla och förstärka energieffektivitetsrankningen

av märkta produkter. En annan anledning är att man har tagit fram en tydlig design

3 Inlärningsteknik som översätter informationen till en form (t.ex. visuella symboler) som hjärnan kan

107

som är lätt att förstå. Resultaten visar också att konsumenterna värderar märkning- en högt och känner en tilltro till den information som förmedlas via märkningen.

Vilka svårigheter har identifierats i styrningen av konsumentbeteenden?

Utvärderingen finner att effektiviteten i märkningssystemet begränsas av ett antal brister:

Konsumentundersökningen visar att skalorna på den nya logan är välförstådd men införandet av A+++ (den nya högsta klassificeringen) har inneburit att skalan blivit mindre övertygande eller tilltalande, jämfört med när A var den högsta klassifice- ringen. Dessutom upplevde konsumenterna att det var lättare att själva förstå eller bearbeta rankningen när den gick från A-D än med det nya systemet med A+++ till A. Denna ändring har medfört att konsumenternas intresse för att köpa effektiva produkter minskat. Även om de har förstått betydelsen av skillnaden mellani A + / ++ / +++ och C/B/A, så har denna förändring försvagat energimärkningens syfte och lett till en lägre betalningsvilja för produkter med hög energieffektivitet. Undersökningen visar också att konsumenter upplever en osäkerhet kring tolkning- en av pilarna inom effektivitetsskala med korta och långa pilar. De flesta konsu- menterna har tolkat pilens längd korrekt, dvs. ju kortare pil desto lägre energiför- brukning medan andra har tolkat att den långa pilen som proportionell med energi- konsumtionen av produkten.

EU-energimärkningen har olika färgkoder, vilka används för att klargöra tröskel- värden i energiprestanda. Konsumentundersökningen visar att de flesta konsumen- ter har haft lätt att förstå och tyda de olika loggornas färgkoder, även om vissa delar är tydligare än andra. Några enstaka konsumenter har tolkat det som att en produkt inte är tillgänglig för försäljning när färgkoden har legat på den röda delen av skalan.

Konsumentundersökningen visar att de flesta konsumenter oftast bara är beredda att köpa produkter i en av de gröna effektivitetsklasserna, vilket innebär att tröskel- effektiviteten som avgränsar mellan de gula och gröna klasserna är den mest infly- telserika på etiketterna.

Kan styrmedlet vässas för att effektivare styra mot resurseffektiva och håll- bara beteenden? Hur?

En utmaning är hur effektivitetsskalan ska ändras för att inkludera de produkter som är bättre än de som redan har högsta klassificeringen. Tidigare har EU hanterat detta genom att lägga till nya klasser ovanför A klassen (A +, A ++ och A +++ klasser), men dessa har sannolikt försvagat den upplevda tydligheten hos EU- märkningen. Det är knappast möjligt att gå längre än den nuvarande A +++ klassi- ficeringen och fortsätta lägga till fler klasser. Således krävs en annan design för att klassificera de nya produkterna som kommer in på marknaden utan att man lägger till ytterligare plustecken.

108

Baserat på de utvärderingar som har gjorts; vilka är de centrala lärdomarna i utvecklingen av nya styrmedel för resurseffektiva och hållbara konsumentbe- teenden? Rekommendationer för fortsatt arbete med att utveckla styrmedel för hållbara konsumtionsval och konsumtionsbeteenden

I utvärderingen föreslås gå tillbaka till effektivitetsskalan A-G istället för att lägga till fler plustecken och att man maximerar effekten av avgränsningen mellan de gröna och gula delarna av skalan. EU-märkningen har byggts upp under många år och det har ett stort igenkänningsvärde i sin nuvarande form. Det är därför viktigt att eventuella konstruktionsändringar bör vara evolutionära snarare än att introdu- cera ett helt nytt koncept.

109