• No results found

Uppgifter angående utfärdade och förlustanmälda

In document Missbruk av svenska pass (Page 72-77)

5 Insamling av fakta

5.2 Uppgifter angående utfärdade och förlustanmälda

rese-handlingar som utfärdas av Migrationsverket. I de fyra därpå följ-ande avsnitten redovisas uppgifter från olika aktörer rörfölj-ande upp-täckta fall av missbruk av svenska resedokument med fokus på pass, både i Sverige och utomlands. Därefter följer ett avsnitt där uppgifter från olika aktörer gällande förekomst av missbruk av svenska pass och handel med dessa pass redovisas. I det sista av-snittet återfinns uppgifter från Migrationsverket och gränspolis an-gående asylsökandens berättelser om resvägar till Sverige.

Den insamlade informationen sammanställs och analyseras i kapitel sex.

5.2 Uppgifter angående utfärdade och förlustanmälda svenska pass 5.2.1 Statistik gällande svenska pass

Polisen har lämnat uppgifter gällande antal utfärdade respektive antal anmälda stulna eller förkomna pass. Uppgifterna är hämtade ur passregistret RES.

I detta sammanhang kan nämnas att det enligt Polisen fanns 6 544 693 giltiga pass utfärdade till svenska medborgare i februari 2014. Det totala antalet svenska medborgare är cirka 8 940 000 per-soner, vilket torde innebära att drygt 70 procent av landets med-borgare är innehavare av ett pass.

* Uppskattat antal från uppgift 2013-12-15

Polisen har påpekat att antalet stulna och förkomna provisoriska pass är missvisande med anledning av att pass som har anmälts stulna eller förkomna ändrar status i RES när passets giltighetstid går ut. Passets status ändras då från t.ex. förkommet till utgånget, varför det inte längre går att spåra hur många av passen som ur-sprungligen var anmälda stulna eller förkomna.

Polisen har tillfrågats om hur många personer som har beviljats tre eller fler pass per år de senaste fem åren respektive under hela perioden. Eftersom det inte har varit möjligt att ta fram statistik avseende antal utfärdade pass per år har Polisen lämnat uppgifter angående hur många personer som har beviljats tre eller fler pass under hela den aktuella perioden (sammanställningen avser både vanliga och särskilda pass).

Det är alltså 26 487 personer som under perioden beviljades tre eller fler pass. Polisen har även tillhandahållit motsvarande inform-ation för perioden 2010-2014. Under denna period beviljades sam-manlagt 40 619 personer tre eller fler pass, varav 6 856 personer beviljades fyra eller fler pass. Antalet personer som har beviljats tre eller fler pass har alltså ökat under den senare perioden.

5.2.2 Uppgifter från Utrikesdepartementet angående antal pass som utfärdats av svenska utlandsmyndigheter Utrikesdepartementet har lämnat uppgifter angående pass som färdats utom riket under åren 2011-2013. Antalet vanliga pass ut-färdade utom riket ingår i det totala antalet utut-färdade pass som angetts av Polisen.

Vanliga pass utfärdas inte av alla utlandsmyndigheter, utan en-dast av de myndigheter som har den tekniska utrustningen att ta sökandens fotografi och fingeravtryck. De vanliga passen tillverkas i Sverige och skickas därefter till den utlandsmyndighet där passet ska hämtas ut. Under 2013 utfärdade svenska ambassaden i London flest vanliga pass av utlandsmyndigheterna; 5 925 stycken. Därefter följde svenska ambassaden i Washington(3 496 stycken) och svenska ambassaden i Oslo (2 323 stycken). Både ambassaderna i London och Washington utfärdade ett något färre antal pass jämfört med före-gående år, medan ambassaden i Oslo utfärdade några hundratal fler pass under 2013 jämfört med tidigare år.

De provisoriska passen kan utfärdas av samtliga passmyndig-heter utom riket och har formen av ett A4-ark. Passet utfärdas för resa hem till Sverige. Under 2013 utfärdades flest provisoriska pass av svenska ambassaden i Washington, som under året utfärdade 836 provisoriska pass. Därefter följde svenska ambassaden i London (520 provisoriska pass) och svenska ambassaden i Bangkok (317

soriska pass). Jämfört med tidigare år sjönk antalet utfärdade provi-soriska pass för ambassaderna i London respektive Washington, medan antalet ökade med något för ambassaden i Bangkok.

I detta sammanhang kan även nämnas statistik från de olika be-skickningar som jag har besökt i arbetet med uppdraget. Förutom Sveriges ambassad i London, har jag fått uppgifter från Sveriges am-bassad i Aten respektive Ankara samt Sveriges generalkonsulat i Istan-bul.

Under 2013 utfärdade Sveriges generalkonsulat i Istanbul 208 provisoriska pass, en ökning från 103 utfärdade provisoriska pass året innan. Sifforna inkluderar även pass utfärdade av beskick-ningarna i Alanya, Antalya och Izmir. Ambassaden i Ankara ut-färdade 22 provisoriska pass under 2013. För 2014 skedde det en ökning, t.o.m. slutet av augusti 2014 hade ambassaden utfärdat 22 provisoriska pass.

När det gäller Sveriges ambassad i Aten minskade antalet utfärd-ade provisoriska pass från 53 till 45 stycken under 2013 jämfört med 2012. Även antalet utfärdade vanliga pass minskade för samma period från 332 till 257 stycken. Under 2014 hade t.o.m. 31 oktober 45 provisoriska pass respektive 235 vanliga pass utfärdats vid ambassa-den i Aten.

5.2.3 Utfärdade resehandlingar av Migrationsverket

Migrationsverket har lämnat följande uppgifter angående antalet resehandlingar som har utfärdats av verket under åren 2009-2013.

Svenska utlandsmyndigheter lämnade under perioden 2013-01-01 fram till 2014-09-12 ut 10 252 främlingspass, 828 provisoriska

främlingspass och fyra resedokument. De resehandlingar som har lämnats ut av svenska utlandsmyndigheter under 2013 ingår i statis-tiken ovan. Beslut om utfärdande av främlingspass eller resedo-kument fattas alltid av Migrationsverket i Sverige, och handlingarna skickas därefter till aktuell utlandsmyndighet för utlämnande.

Någon samlad uppgift av antalet förlustanmälda resehandlingar under de aktuella åren finns inte hos Migrationsverket. Innehavare av en resehandling kan förlustanmäla denna hos Polisen. Förlustan-mälan registreras då i Polisens nationella godsregister. Enligt upp-gift från Polisen är det inte möjligt att söka i det nationella godsre-gistret efter förlustanmälda resehandlingar som utfärdats av Migra-tionsverket, och det går därför inte att ta fram information om hur många handlingar som har förlustanmälts. Förlustanmälda rese-handlingar utfärdade av Migrationsverket kommer enligt uppgift från företrädare för Migrationsverket att registreras i SIS II från och med våren 2015.

Migrationsverket har tillhandahållit statistik gällande personer som efter ansökan beviljats resehandling trots att tidigare giltig resehandling finns utfärdad, dvs. efter trolig förlust av pass. Under 2013 och 2014 t.o.m. september period utfärdades 90 främlings-pass, 35 provisoriska främlingspass och ett resedokument under så-dana förhållanden.

Enligt uppgift från Migrationsverket är det inte ovanligt att resehandlingar förses med en anteckning om att innehavarens iden-titet inte är fastställd, vilket kan medföra svårigheter för innehava-ren att resa in i andra länder. Har innehavainnehava-ren fått uppehållstill-stånd på grund av skyddsskäl anges det i resehandlingen att inne-havaren inte kan resa till sitt hemland eller det land som denne har flytt ifrån.

Ett uppehållstillståndskort är ingen rese- eller identitetshandling, utan ett bevis för att innehavaren har uppehållstillstånd i Sverige. En person kan därför inte använda sig av endast ett ståndskort för en resa. En person som innehar ett uppehållstill-ståndskort kan däremot, som nämnts ovan, resa med detta tillsam-mans med en resehandling utfärdad av Migrationsverket eller med sitt hemlandspass. En person som har förlorat sitt uppehållstillståndskort har rätt till ett nytt kort efter att förlusten har polisanmälts. Under 2014 utfärdades ca 7 400 uppehållstillståndskort för att ersätta ett redan utfärdat kort under tillståndstiden.

Svenska utlandsmyndigheter skickar resehandlingar som har ut-färdats av Migrationsverket och som har beslagtagits av utländsk gränspolis p.g.a. misstänkt dokumentmissbruk eller som har upp-hittats utomlands till Migrationsverket. Någon statistik över an-talet skickade handlingar finns dock inte tillgänglig.

5.3 Statistiskuppgifter om dokumentmissbruk vid de

In document Missbruk av svenska pass (Page 72-77)