• No results found

Uppläggning a

In document Regionala utvecklingsprogram, RUP (Page 118-126)

metodutvecklingsarbetet

Genomförd strategi för metodutvecklingsarbetet

Nutek genomförde tidigt, i samarbete med övriga myndigheter och pilotregioner, ett detaljerat planläggningsarbete för uppdraget. Den huvudsakliga strategin gick ut på att hitta en uppläggning som skulle göra det möjligt att få till stånd ett effektivt erfarenhetsutbyte mellan de tretton myndigheterna och de fyra pilotregionerna. Dessa kom att bilda en nationell regional utvecklingsgrupp. Uppläggningen som beslutades var att ordna ett antal fysiska möten, dels i form av tre möten i respektive pilotregion d.v.s. totalt tolv regionala möten, dels i form av tre stycken gemensamma seminarier.

Inom ramen för utvecklingsarbetets kommunikationsstrategi beslutades att använda ett gemensamt elektroniskt webbaserat

kommunikationsverktyg. Valet blev att anlita Projektplatsen.se. Med hjälp av Projektplatsen.se gavs möjlighet att göra dokumentation och kommunikation tillgänglig dygnet runt. Projektplatsen.se har även använts för kalendarium, kallelser till möten mm. Totalt har 100 deltagare haft möjlighet att följa utvecklingsarbetet på detta sätt. Projektplatsen.se har administrerats av Nutek.

Genomförda aktiviteter

Den första fasen av arbetet, den s.k. förberedelsefasen, pågick från det att uppdraget gavs till myndigheterna fram till och med att ett

handlingsprogram, inkl. uppläggningen av utvecklingsarbetet, projektplan och detaljerad tidsplan, lämnades till regeringen den 30 september 2004.

Den andra fasen tog därefter vid. Det egentliga genomförandet av det gemensamma utvecklingsarbetet skedde under perioden oktober 2004 till och med september 2005.

En översiktlig tidsplan för utvecklingsarbetet för hela perioden 2004 - 2005 kom att se ut på följande sätt:

- Förberedande möte 9 september 2004 på Nutek, för den nationella regionala utvecklingsgruppen (de 13 berörda myndigheterna och pilotregionerna).

- Möte 30 september 2004 på Nutek, för den nationella regionala arbetsgruppen, där ställning togs till det förslag/handlingsprogram som skulle överlämnas till regeringen.

- Första konferensen(Startseminarium) 15 oktober 2004 på Nutek, för den nationella regionala utvecklingsgruppen. Syftet var att presentera en gemensam syn på RUPens övergripande syfte samt att respektive arbetsgrupp fick presentera en tänkt struktur på det kommande arbetet. Pilotregionerna presenterade hur långt man kommit i

förberedelsearbetet i regionen och gav sin bild över vilka förväntningar man hade på utvecklingsarbetet.

- Nationellt – regionalt möte nr.1: Sektorsmyndigheterna besökte respektive pilotregion under vecka 45-47 . Inriktningen på detta första möte var främst att ge en ömsesidig information.

- Brett upplagt informationsseminarium 1 december 2004 som riktade sig till samtliga regioner och myndigheter. Syftet var att sprida

information om utvecklingsarbetets syfte och uppläggning till andra myndigheter och andra regioner.

- Konferens nr. 2: Den 3 februari 2005 för den nationella regionala utvecklingsgruppen. Dels gavs en sammanfattande beskrivning av de regionala diskussionerna, dels diskuterades vilka förberedelser som behövdes inför nästa omgång av regionala möten. De olika

strategigrupperna presenterade hur långt man kommit i utvecklingsarbetet.

- Nationellt – regionalt möte nr. 2: Sektorsmyndigheterna besökte respektive pilotregion under vecka 9-11 . Syftet med mötet var bl.a. att diskutera vilka krav och förväntningar respektive nivå ställer på

RUPen.

- Konferens nr. 3: 18 maj 2005 för den nationella regionala utvecklingsgruppen. Syftet var att diskutera erfarenheterna av

utvecklingsarbetet bl.a. genom reflektioner från följeforskarna och att diskutera grundstommen till slutrapporten. Sverigebildsgruppen och Programkomplexgruppen gjorde inspel till diskussionen.

- Nationellt – regionalt möte nr. 3: Sektorsmyndigheterna besökte pilotregionerna under vecka 22-24. Här diskuterades bl.a.

utvecklingsarbetet kommit fram till samt vad detta kräver av region och myndigheter.

- Hearing: 26 augusti 2005 för samtliga myndigheter och regioner med syfte att sprida erfarenheterna och resultaten från utvecklingsarbetet samt att ge deltagarna möjlighet att komma med synpunkter på presenterade förslag. Det som främst presenterades var ett förslag till ett sammanhållet RUP-system samt vilka krav detta ställer på de olika aktörerna inom systemet på nationell, regional och lokal nivå. Vid hearingen deltog totalt 107 personer, vilka representerade de i uppdraget berörda myndigheterna, strategigrupperna och

pilotregionerna. Bland deltagarna fanns även representanter för 15 länsstyrelser, 7 kommunala samverkansorgan, själstyrelseregionerna samt fem av de s.k. samrådsmyndigheterna.

- Slutrapport 30 september 2005.

Organisation och deltagare

Arbetsmarknadsverket/AMS Staffan Nilsson

Banverket Peeter Puusepp

Boverket Jan Gunnarson

Kulturrådet Anita Jonsson

Länsstyrelserna Anette Eriksson

Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning Margareta Landh Myndigheten för skolutveckling Stina Utterström Nationellt centrum för flexibelt lärande Johan Åkerman

Naturvårdsverket Maria Daléus /

Sven Arvidsson

Nutek Kurt Ekelund

Riksantikvarieämbetet Per-Olof Remmare

Statens Folkhälsoinstitut Ylva Arnhof

Sveriges kommuner och Landsting Ulf Johansson /

Klas Danerlöv

VINNOVA Marit Werner

Vägverket Karl-Erik Axelsson

Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland Hans Halvarsson

Kalmar

RegionFörbundet i Kalmar län Håkan Brynielsson

Skåne

Region Skåne Gunne Arnesson

Lövgren

Länsstyrelsen i Skåne län Therese Andersson

Värmland

Region Värmland Anders Olsson

Länsstyrelsen i Värmlands län Inger Berggren

Arbetsuppgifter och indelning i arbetsgrupper

Här nedan följer en översikt över de olika arbetsgrupper som

beslutades för genomförandet. Respektive sammankallande i de olika arbetsgrupperna ansvarade för att kalla till möten för de som ingick i respektive arbetsgrupp.

Uppgifter Ansvarig grupp

1. Hålla samman utvecklingsarbetet, formulera gruppens uppgifter och ansvara för handlingsprogrammet inkl. tidsplan som ska rapporteras till

regeringen 30 september 2004.

Gruppen ansvarar för slutrapporten till regeringen 30 september 2005.

Den nationella regionala

utvecklingsgruppen: består av de myndigheter som omfattas av uppdraget och representanter för

pilotregionerna. I gruppen föreslås även ingå representanter för länsstyrelserna och Sveriges kommuner och Landsting. Sammankallande: Hans Ahrens, Nutek

2. Utveckla modeller för hur centrala verk kan beskriva sin regionala roll samt hur länsstyrelserna ska hantera sin förändrade roll i samband med RUP.

Arbetsgrupp nr. 2, består av de myndigheter som omfattas av uppdraget samt representant för länsstyrelserna.

3. Förbereda regionens aktörer på vad som behöver göras inom ramen för utvecklingsarbetet samt bilda forum för den regionala nationella diskussionen. Det gäller därvid bl.a. att beskriva den regionala situationen och beskriva möjliga strategier.

Arbetsgrupp nr. 3, består av de fyra regionala pilotgrupperna, där följeforskarna är en viktig resurs. Representanter för de nationella myndigheterna kan delta. Dessa arbetsgrupper bör samråda.

Sammankallande(för samråd): Therese Andersson, Lst M

4. Att klara ut vilka krav de olika operativa delprogrammen (RTP, STRUFO, infrastuktur, miljömål etc.) ställer på RUP och vice versa.

Arbetsgrupp nr. 4 Programkomplexet omfattar ansvariga för respektive planeringsområde (RTP, STRUFO, infrastruktur, miljömål etc.): Nutek, Banverket, Boverket, Glesbygdsverket, Kulturrådet, Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket, Vägverket och länsstyrelser samt Sveriges kommuner och Landsting.

Sammankallande: Lars Wikström, Nutek

5. Beskriva de nationella utmaningarna. Formulera en tentativ Sverigebild mot vilken resp. pilot-region kan belysas.

Arbetsgrupp nr. 5 består av

representanter för berörda myndigheter (NUTEK, VINNOVA, AMS. Boverket, Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet samt representanter för pilotregionerna och Sveriges kommuner och Landsting). Sammankallande: Göran Cars, KTH

6. Följa och rapportera de

generaliserbara resultaten från de regionala diskussionerna.

Arbetsgrupp nr. 6 består av

följeforskarna i pilotregionerna, de regionala projektledarna och NUTEK (beställare).

Sammankallande: Susan Brockett, Nordregio

Härefter följer de grupper som arbetat med de strategiska områden som regeringen utpekat:

7. Långsiktiga arbetskrafts- och kompetensförsörjningsbehov

AMS(sammankallande), Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning (KY), Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) och Myndigheten för

skolutveckling samt Samverkansdelegationen.

8. Regionförstoring och dess betydelse för arbetsmarknads-, bostads – och utbildningsregioner.

Nutek(sammankallande), Boverket, Banverket och Vägverket samt

representanter för Sveriges kommuner och Landsting och pilotregionerna.

9. Den fysiska samhällsplaneringens regionala dimension.

Boverket(sammankallande),Banverket, Nutek, Vägverket samt representanter för Sveriges kommuner och Landsting och pilotregionerna.

10. Internationell konkurrenskraft, regional sårbarhet samt förmåga att stimulera och tillvarata innovationer.

VINNOVA(sammankallande), Nutek och ISA.

11.Kultur, kulturarv, turism och

naturupplevelser som utvecklingsfaktor.

Riksantikvarieämbetet(RAÄ)(samman- kallande), Kulturrådet, Naturvårds- verket och Nutek samt representanter för pilotregionerna och länsstyrelserna. I gruppen ingick även representanter för Glesbygdsverket, Jordbruksverket och Turistdelegationen.

12. Främja folkhälsa och förebygga ohälsa

Statens Folkhälsoinstitut

(sammankallande), Kulturrådet. Riksantikvarieämbetet och

representanter för pilotregionerna och länsstyrelserna.

Tidigt i arbetet beslutades att bilda en särskild arbetsgrupp för att hantera miljöfrågorna:

13. Miljöaspekter på regional utveckling

Naturvårdsverket(sammankallande), Boverket, Folkhälsoinstitutet, Nutek, Riksantikvarieämbetet och

representanter för pilotregionerna och länsstyrelserna.

Rapportering och tidsplan

Ett handlingsprogram inkl. uppläggningen av utvecklingsarbetet, projektplan och detaljerad tidsplan lämnades till regeringen i form av: - Delrapport 1, Nutek Dnr 012-2004-2307, den 5 oktober 2004. - Bilaga 1 till Delrapport 1 – Myndigheternas tolkning av uppdraget. - Bilaga 2 till Delrapport 1 – Arbetsgruppernas förslag till uppläggning av arbetet.

Nutek utarbetade en s.k. populärversion ”Regionala

utvecklingsprogram, ett metodutvecklingsarbete 2004-2005 – Presentation av uppdraget och deltagarna. Nutek Infonr. 051-2004. Respektive arbetsgrupp och pilotregion har haft eget ansvar för dokumentation av respektive arbete. Dessa rapporter trycks upp i särskild bilaga.

Stödjande funktion – Informationsgrupp

I syfte att koordinera informationen inom uppdraget så har Nutek bjudit in de berörda myndigheterna att delta i en särskild

informationsgrupp. Denna grupp ska leverera den slutliga

informationsuppläggningen till regeringen den 30 november 2005. Uppdraget för gruppen planerades att omfatta kommunikations- planering för:

Rapporter

Möten/Konferenser Webb

Slutdokumentation (enl uppdraget) Informationsmaterial (enl uppdraget) Utformning av enkel grafisk linje Press

Målet med denna aktivitet har varit att berörda och involverade målgrupper känner till uppdraget och dess genomförande. Att skapa en, för målgruppen lättillgänglig och tydlig,

slutdokumentation samt sammanställa ett informationsmaterial om uppdragets resultat samt sprida detta till berörda aktörer.

En viktig förutsättning för informationsgruppens arbete har varit att den ska ha tillgång till information och kanaler för att fortlöpande följa programmet och för att kunna göra strategiska bedömningar och genomföra kommunikationsinsatser.

En förhoppning från början var att en informatör från respektive myndighet skulle vara knuten till varje strategiskt arbetsområde och deltar i dess möten. Informatören kan sedan förmedla kunskap från sin/sina arbetsgrupper och föra samman informationen till en större helhet i vid informationsgruppens möten. Denna ambitionsnivå har av resursskäl inte varit möjlig att uppnå. Nutek planerar att efter att huvudrapporten levererats till regeringen den 30 september 2005 kalla övriga myndigheter till fortsatt arbete i informationsgruppen.

Förslag på sammansättning av Informationsgrupp:

Nutek (sammankallande), representanter för övriga myndigheter och en representant för pilotregionerna.

Bilaga A

In document Regionala utvecklingsprogram, RUP (Page 118-126)