• No results found

Upplevda brister i plockprocessen

3 Processkartläggning

4.3 Analys kvalitetsbrister

4.3.4 Upplevda brister i plockprocessen

Kvalitetsbrister

I plockprocessen kan både interna och externa kvalitetsbrister urskiljas enligt Forslunds (2007) klassificering. Interna kvalitetsbrister kan härledas till fem av de sju bristerna på ZtZ vid Initiering av plock (10). Bristfällig kommunikation med systemet, avvikande arbetssätt samt tunga och frekventa produkter leder till att personal som utför plock arbetar enligt egna bedömningar och metoder som avviker från Staples rutiner. Dock drabbas inte kund av bristerna, utan enbart arbetet internt på lagret. Att fel storlek på kartong transporteras till ZtZ påverkar framförallt nästkommande plockarbete på PTS:en, eftersom kartong sällan fylls med produkter på ZtZ (Hallberg, Vik. Gruppledare, 140219; Karlsson, Lagerpersonal, 140331). På PTS:en kan kvalitetsbristen resultera i ökad tidsåtgång då kartong kan behöva bytas, dock påverkas inte kund vilket betyder att bristen är intern. Personal upplever även att det finns svåråtkomliga produkter på ZtZ, vilket resulterar i längre tidsåtgång för plockarbetet och därmed en intern kvalitetsbrist (Karlsson, Lagerpersonal, 140331). De två resterande bristerna som identifierades på ZtZ, blandar ihop kartong och väntan vid påfyllning av produkter, kan kopplas till externa kvalitetsbrister. Bristerna leder till att kund påverkas i form av att de inte får rätt kvantitet levererad eller att produkter restas.

På PTS:en kunde sammanlagt elva kvalitetsbrister identifieras, varav fem klassas som interna kvalitetsbrister. De första interna bristerna återfinns vid Avvikelser? (15) där fel storlek på kartong och produkter faller ur kartong har identifierats. Avvikelser avseende

kartongs storlek kan försvåra utförandet av plockarbetet samt resultera i ökat arbete då ompackning kan krävas (Sjöblad, Teamleader påfyllnad, 140218). Nästa brist uppstår vid QC (16) när avdelningen upplevs som en trång sektor. Det uppstår när kartonger med fel storlek eller som är överfyllda transporteras dit (Fokusgrupp, 140331, Mossblad, QC/Detaljplock, 140219). Då stationen har begränsad yta och kapacitet hinner personalen inte kontrollera alla kartonger. Ytterligare en intern brist finns vid Avsluta plock (17) när order behöver kompletteras med saknad artikel. När saknad artikel återfinns i magasinet beställs tråg som passerar på transportbandet (Fokusgrupp, 140331). Personal måste då vänta vid tranportbandet varje gång procesen utförs och om tråget som beställts inte är detsamma som plocket utfördes från skapas felaktigt saldo i tråg. Lagerförs produkt på ZtZ måste personal hämta produkten där (Fokusgrupp, 140331), vilket medför onödig tidsåtgång. Slutligen återfinns den sista interna bristen vid Order packas om (18) då personal behöver lägga tid på ompackning av kartonger på grund av fel storlek.

De resterande sex bristerna tillhör externa kvalitetsbrister eftersom de påverkar Staples kunder i slutändan. Kund förväntar sig att få de produkter som beställts i rätt antal och tid. Bristerna som uppstår under Initiering av plock (14) kan dock leda till att kundens förväntningar inte möts. Brister med att urskilja produkter i fler-slotare, feltolkning av enhetsbeskrivning samt brutna originalförpackningar kan alla leda till felplock. Vid Avvikelser? (15) kan produkter falla ur kartong när de slår emot transportbandets kanter, vilket påverkar kund i form av saknas produkt (Fokusgrupp, 140331; Hammarqvist, Teamleader PTS, 140219). Även för bristerna, bristfällig våg och felkvittering, vilka uppstår vid Avsluta plock (17) kan kund drabbas. På grund av bristfällig våg kan personal utföra felplock (Mossblad, QC/Detaljplock, 140219) och vid felkvittering kan fel kvantitet produkter placeras i kartongen (Fokusgrupp, 140331). En trång sektor och därmed bristfällig arbetsstation kan även uppstå på Ompackning (18). När det uppstår verkar stationen bristfälligt och risk för att fel produkter packas i fel kartong ökar, vilket i sin tur leder till att kund får en felaktig leverans (Berensson, Nedpackning, 140219). Slutligen identifierades en extern brist när kolli från PTS:en anlände till avsändningen för att kombineras med orderns övriga kolli (24). Personal använder sig av startdokumentet för att säkerställa att rätt kolli placerats på rätt pall (Johansson, Gruppledare avsändning, 140220). Dock måste de använda datorn för att säkerställa om kartonger delats in i ytterligare kolli. Om detta inte görs innan pallen färdigställs finns risk att kolli saknas och kund inte får en komplett leverans.

Tillfälliga och kroniska problem

Från de interna och externa kvalitetsbristerna kan tillfälliga och kroniska problem utrönas. Som tidigare nämnt delar Forslund (2004) och Sörqvist (2001) in problem som orsakar sämre logistikkvalitet i tillfälliga och kroniska problem. Merparten av de identifierade bristerna i Staples plockprocess kan härledas till tillfälliga problem som uppstår och åtgärdas dagligen.

På ZtZ, vid Initiera plock (10), upplever personalen brister i kommunikation med systemet, placeringen av tunga och frekventa artiklar samt svåråtkomliga produkter. Dessa problem medför att personalens sätt att arbeta avviker från Staples rutiner. Personalen är medveten om att dessa brister existerar och har delvis accepterat dem genom de avvikande arbetssätten, vilket gör att de kan klassas som tillfälliga problem. Ytterligare två tillfälliga problem uppstår när kartonger blandas ihop på ZtZ och för väntan vid påfyllning av produkter. Kartonger som blandas ihop åtgärdas dagligen genom att personal markera kartongerna med klämmor. För produkter som saknas på lagerplats, åtgärdas problemet genom att kartonger som ska innehålla produkterna ställs åt sidan för att invänta påfyllning.

Resterande två problem, avvikande arbetssätt och fel storlek på kartong kan ses som kroniska. Hur personalen väljer att (avvikande) arbeta på ZtZ uppfattas inte som ett problem, vilket gör att det klassificeras som ett kroniskt problem. Kartonger som anländer i fel storlek uppstår ofta utan att vidare åtgärder vidtas för att reducera problemet och därmed kan det anses kroniskt.

Det uppstår sammanlagt elva brister på PTS:en, varav fem stycken kan ses som tillfälliga problem. Första problemet återfinns vid Avvikelser? (15) i form av fel storlek på kartong. Det innefattar kartonger som anländer till plockstation i fel storlek. Problemet är lätt att identifiera och åtgärdas dagligen genom att kartongerna skickas till QC för ompackning. Nästa tillfälliga problem kan härledas till QC (16) och innefattar trång sektor på stationen. Trång sektor uppstår eftersom QC hanterar flera olika brister som uppstår på PTS:en och ZtZ. Dock är problemet enkelt att identifiera och åtgärdas dagligen. Resterande tre problem uppstår vid Order packas om (18) och innefattar komplettering av order med saknad artikel, bristfällig arbetsstation samt fel storlek på kartong. När order måste kompletteras med artikel utförs manuell beställning från magasinet eller hämtas produkt fysiskt på ZtZ. Åtgärderna är tidskrävande och därmed

saknade artikeln plockats. Bristfällig arbetsstation uppstår när kartonger måste packas om eller delas upp i fler kollin. Det förekommer även att kartong med fel storlek levereras till stationen, vilket kräver ompackning till en större kartong. De tre problemen är tillfälliga eftersom de är enkla att upptäcka och åtgärdas dagligen.

Övriga sex brister har identifierats som kroniska problem. De första tre kroniska problemen har urskilts vid Initiera plock (14) och består av att urskilja slot, feltolkning av enhetsbeskrivning och bruten originalförpackning. Problemen ses som dolda då de är svåra att upptäcka (kroniska) när plockarbetet utförs eller innan order färdigställs för utleverans. Vid Avvikelser? (15) har ett kroniskt problem i form av produkter faller ur kartong identifierats. För kartonger med hög fyllnadsgrad finns risk att produkter faller ur när de slår emot transportbandets kanter, vilket bidrar till ett kroniskt problem. Det är omöjligt att identifiera vilken kartong de urfallna produkterna tillhör innan kund kontaktar kundtjänst, vilket styrker att problemet är svårt att identifiera.

Nästa problem återfinns vid Avsluta plock (17) där bristfällig våg och felkvittering uppstår. Samtlig personal upplever vågen på PTS:en som bristfällig då den flera gånger per dag notifierar om viktavvikelser och anvisar att kontroll av saldot i tråg och kartong ska utföras. På grund av notifieringar ständigt förekommer utförs åtgärden enbart genom att klicka bort notifieringen på datorn och notifikationer har förlorat relevans för personalen. Åtgärden utförs därmed inte korrekt och problemet antyder om kroniska problem då det kan ses som ett accepterat problem (då det klickas bort utan att kontroll faktiskt utförs). Även felkvittering kan identifieras som ett kroniskt problem eftersom det är svårt att åtgärda och personalen inte alltid är medveten om att de genomför en felkvittering. Det sista kroniska problemet återfinns vid Kombinera med orderns övriga kolli (24) när kolli saknas. Personalen måste kontrollera antalet kolli ordern ska innehålla i datorn innan de färdigställer ordern för utleverans. Kontrollen måste genomföras eftersom nya kolli till ordern kan tillkomma under dagen. Problemet ses som kronsikt då det ej är optimalt att behöva genomföra kontrollen innan varje order färdigställs för utleverans. Nedan följer en sammanfattande tabell över analysen för plockprocessen.

Identifierade kvalitetsbrister Avdelning Kvalitetsbrist Problem

Interna Externa Tillfälliga Kroniska Bristfällig kommunikation med

systemet

ZtZ X X

Tunga och frekventa produkter ZtZ X X

Blandar ihop kartonger ZtZ X X

Avvikande arbetssätt ZtZ X X

Fel storlek på kartong ZtZ X X

Väntan vid påfyllning av produkter ZtZ X X

Svåråtkomliga produkter ZtZ X X

Urskilja slot PTS X X Bristfällig våg PTS X X

Fel storlek på kartong PTS X X

Produkt faller ur kartong PTS X X Feltolkning av enhetsbeskrivning PTS X X Bruten originalförpackning PTS X X

Trång sektor på QC PTS X X

Felkvittering PTS X X Komplettera order med saknad

artikel

PTS X X

Bristfällig arbetsstation PTS X X

Fel storlek på kartong PTS X X

Kolli (kartong) saknas Avsändning X X