• No results found

Särskilda yttranden

Bilaga 2 Ur instruktion för kommerskollegium

Inledande bestämmelse

Allmänna verksstadgan (1965:600) skall tillämpas pä kommerskollegium.

Uppgifter 2 § .

Kollegiet är central förvaltningsmyndighet för ärenden om rikets handel, industri och bergshantering samt hantverk och slöjd. Där-jämte handlägger kollegiet sädana viktigare

frågor av intresse för dessa näringar som, ehuru de tillhöra huvudsakligen andra myn-digheters verksamhetsområden, kollegiet får hänskjutna till sig för bedömande eller kolle-giet eljest finner särskild anledning behandla.

Detsamma gäller frågor som, utan att ome-delbart hänföra sig till nämnda näringar, äro av betydelse från allmän näringspolitisk syn-punkt.

3§.

Kollegiet är bergsöverstyrelse och chefs-myndighet för bergsstaten samt chefsmyn-dighet för sprängämnesinspektionen och för statens elektriska inspektion. Kollegiet med-delar de särskilda föreskrifter som erfordras utöver de bestämmelser Kungl. Maj:t utfär-dar för dessa organ.

4§.

Det åligger kollegiet särskilt

att verkställa utredningar och avge yttran-den i allmänna frågor på utrikeshandelns och handelspolitikens områden ävensom i frågor, som avse Sveriges medlemskap i eller samver-kan med internationella organisationer på det ekonomiska området, samt tillhandagå med erforderliga uppgifter för dessa organis-tioners räkning,

att verkställa utredningar och avge yttran-den rörande handelsöverenskommelser med främmande makter samt följa tillämpningen av sådana överenskommelser,

att, i den mån det icke ankommer på annan myndighet, förbereda regleringar som hänföra sig till Sveriges import och export av varor samt handlägga ärenden rörande till-stånd till import och export och i anslutning härtill meddela råd och anvisningar,

att följa utvecklingen inom de näringar som avses i 2 § samt, i den mån det ej ankommer på annan myndighet, upptaga frågor om landets råvaru- och bränsleförsörj-ning,

att verkställa utredningar och avge yttran-den i tullfrågor, i yttran-den mån dessa äro av betydelse för kollegiets verksamhet,

att i andra fall verkställa utredningar och avge yttranden i frågor om näringar som avses i 2 § eller i spörsmål av allmänt närings-politisk natur,

att handlägga frågor om handelskamrar och andra sammanslutningar av näringsid-kare inom kollegiets verksamhetsområde.

Kollegiet handlägger vidare ärenden om rätt att driva näringar som avses i 2 §, statlig kreditgaranti, statslån och statsan-slag samt stipendieväsendet för främjande av nämnda näringar,

tillsatser till och vitaminisering av livs-medel,

explosiva och brandfarliga varor,

rätt att i näringsverksamhet använda vissa officiella beteckningar.

5 § .

I fråga om bergshanteringen åligger det kollegiet särskilt

att, i den mån annat ej är stadgat, förvalta statens gruvegendom, dock att, när fråga uppkommer huruvida under kollegiets för-valtning stående gruvegendom skall nyttig-göras genom utarrendering eller på annat sätt, kollegiet har att med eget yttrande underställa ärendet Kungl. Maj:t,

att förvalta kassor och donationsfonder, som äga sammanhang med bergshanteringen,

att meddela behörighet såsom gruvmätare, vårda hos kollegiet förvarade gruvkartor och i övrigt handlägga frågor om gruvkarteväsen-det.

6 § .

På elektrifieringsområdet åligger det kolle-giet särskilt

att utfärda säkerhetsföreskrifter för elek-triska starkströmsanläggningar och meddela bestämmelser om kontroll av elektrisk mate-riel,

att bereda eller avgöra frågor om tillstånd att utföra och nyttja elektriska starkströms-anläggningar,

att handha registrering av sådana anlägg-ningar,

att pröva eller bereda ärenden om regle-ring av priset på elektrisk kraft,

att meddela behörighet att utföra elek-triska starkströmsanläggningar och främja

ut-bildningen på detta område,

att avgöra ärenden om statligt stöd till anläggning eller upprustning av elektriska distributionsnät på landsbygden.

7 § .

Kollegiet utger publikationerna kollegii författningssamling och Kommers-kollegii meddelanden i handelslicensärenden.

8 § .

Föranleder arbete som utföres pä begäran av myndighet eller enskild kostnad som kol-legiet prövar icke böra bestridas med kolle-giets medel, äger kollegiet uttaga skälig er-sättning i den mån särskild taxa ej gäller.

9 § .

Inom sitt verksamhetsområde företräder kollegiet staten såväl vid som utom domstol.

Organisation 10 §.

Chef för kollegiet är en generaldirektör.

Inom kollegiet finnas en utrikes- och ut-redningsavdelning samt fyra byråer, nämli-gen allmänna byrån, bergsbyrån, elektriska byrån och industribyrån. Utrikes- och utred-ningsavdelningen omfattar tre byråer, nämli-gen första, andra och tredje utrikeshandels-byrån, samt två sektioner.

Utrikes- och utredningsavdelningen ledes av en avdelningschef. Varje byrå förestås av ett kommerseråd.

Avdelningschefen eller ett av kommerse-råden är generaldirektörens ställföreträdare.

H § .

Hos kollegiet äro i övrigt anställda tjänste-män enligt personalförteckning samt annan personal i mån av behov och tillgång på medel.

I mån av behov och tillgång på medel äger kollegiet anlita experter och sakkunniga.

SOU 1971:69

Kollegiet äger kalla tjänsteman hos kolle-giet underlydande organ till överläggning samt, i den mån gällande föreskrifter med-giva, tjänstgöring hos kollegiet.

12 §.

Till kollegiet är knutet ett handelspolitiskt råd med uppgift att bistå kollegiet med de upplysningar och synpunkter som med hän-syn till näringslivets intressen kunna vara av betydelse för bedömningen av handelspoli-tiska frågor. Inom rådet finnes ett särskilt utskott med uppgift att biträda kollegiet vid handläggningen av ärenden av större vikt rörande tillstånd till import eller export av varor.

Rådet består av generaldirektören, som är rådets ordförande, och andra ledamöter, som Kungl. Maj:t utser särskilt. När generaldirek-tören är hindrad att utöva ordförandeskapet, inträder avdelningschefen som ledamot och ordförande i rådet.

1 2 a § .

Till kollegiet är knuten en hemslöjds-nämnd med uppgift att bistå kollegiet vid behandlingen av ärenden om bidrag till hem-slöjdsverksamheten och av andra viktiga hemslöjdsfrågor.

Nämnden består av generaldirektören, som är nämndens ordförande, och fem andra ledamöter som Kungl. Maj:t utser särskilt.

Av de särskilt utsedda ledamöterna utses tre efter förslag av kollegiet och en efter förslag av Svenska landstingsförbundet.

För var och en av de särskilt utsedda ledamöterna finnes en personlig suppleant, som utses i samma ordning som ledamoten.

Ärendenas handläggning 13 §.

Generaldirektören beslutar ensam i fråga, i vars prövning han deltager, utom i fråga om disciplinstraff, åtalsanmälan, flyttningsskyl-dighet, avstängning från tjänsten eller

läkar-undersökning. I sådan fråga besluta general-direktören, avdelningschefen och kommerse-råden.

14 §.

I arbetsordning eller genom särskilt beslut må överlämnas åt annan tjänsteman än gene-raldirektören att avgöra ärende eller grupp av ärenden som icke är av sådan beskaffenhet att prövningen bör ankomma på general-direktören.

15 §.

När generaldirektören är hindrad att utöva sin tjänst, utövas den av hans ställföreträ-dare. Denne inträder efter beslut av general-direktören även i övrigt i hans ställe vid behandlingen av visst ärende eller viss grupp av ärenden.

16 §.

Uppkommer hinder för såväl generaldirek-tören som dennes ställföreträdare, fullgöres generaldirektörens åligganden av avdelnings-chefen eller ett kommerseråd enligt general-direktörens bestämmande.

17 §.

I generaldirektörens frånvaro må ej fattas beslut av större vikt, som kan anstå utan olägenhet, eller utan hans medgivande vidta-gas åtgärd, som rubbar eller ändrar av kolle-giet meddelade föreskrifter eller tillämpade grunder.

Bestämmelserna i första stycket gälla även vid ledighet på generaldirektörstjänsten, till dess Kungl. Maj:t bestämmer annat.

18 §.

Ärende avgöres efter föredragning, som ankommer på chefen för den byrå dit ären-det hör eller på särskilt förordnad föredra-gande. 1 arbetsordning eller genom särskilt beslut må medges att ärende som handlägges

enligt 14 § avgöres utan föredragning.

Avdelningschefen eller kommerseråd äger närvara, när ärende som hör till hans avdel-ning eller byrå föredrages av annan.

19 §.

Avdelningschefen och samtliga kommerse-råd böra om möjligt närvara vid föredragning och avgörande av viktigare författningsfråga eller viktigare fråga om organisation, arbets-ordning eller tjänsteföreskrifter, fråga om förslag till anslagsframställning hos riksdagen eller annan fråga av större ekonomisk bety-delse, fråga om tillsättning av tjänst i lägst lönegrad A 26 eller annan fråga av större vikt eller allmän räckvidd.

20 §.

Om någon som närvarit vid den slutliga handläggningen av ärende eller föredragden har skiljaktig mening, skall föredragdenna an-tecknas.

21 §.

Under tjänsteresa eller vid annat tillfälle, när ärende är så brådskande att föredragande ej kan tillkallas, må generaldirektören utan föredragning meddela beslut som icke kan uppskjutas utan olägenhet.

22 §.

Generaldirektören, avdelningschefen, kom-merseråd eller, efter beslut av generaldi-rektören, annan tjänsteman äger infordra förklaring, upplysning eller yttrande i ärende hos kollegiet.

23 §.

Handelspolitiska rådet och dess särskilda utskott sammanträda, när rådets ordförande finner anledning föreligga.

Vid sammanträde bör avdelningschef eller kommerseråd närvara, när hans avdelning eller byrå beröres av ärende i rådet. Efter

beslut av rådets ordförande skall även annan tjänsteman inom kollegiet närvara.

2 3 a § .

Hemslöjdsnämnden sammanträder, när generaldirektören finner anledning föreligga.

Vid sammanträde bör chefen för industri-byrån närvara. Efter beslut av generaldirek-tören skall även annan tjänsteman inom kol-legiet närvara.

160 SOU 1971:69

Bilaga 3 Utblick — verksamheten inom några