• No results found

Respondenterna fick beskriva sina huvudsakliga anledningar till varför de valde att lämna yrket som revisor. Det var flera delar som spelade in till att respondenterna slutligen valde att lämna, det fanns inte enbart en orsak som de lyfte fram. Figur 4 presenterar de olika delarna som respondenterna lyfte fram som anledningar till varför de valde att lämna yrket som revisor.

Figur 4: Vad respondenterna lyfte fram som anledningar till att de valde att lämna revisorsyrket.

Nio av de fjorton respondenterna (A, E, F, G, H, J, K, M och N) uttryckte en längtan efter att få testa den andra sidan. Det är så de beskriver arbetet med redovisning utanför en revisionsbyrå. Respondent G och K uttryckte det som att de ville kunna påverka en verksamhet mer och inte endast vara ett bollplank. Respondent A, E och F utryckte det som att de ville testa att upprätta redovisningen själva och inte enbart granska. Respondent E sa “Nu vill jag sätta mig på andra sidan skrivbordet”. Respondent H, J och M ville främst pröva något nytt och därav uppleva den andra sidan.

Bristen på balans i livet mellan privatlivet och arbetslivet lyfte åtta av fjorton respondenter (E, F, G, H, I, J, K och N) fram som en orsak till varför de valde att lämna yrket som revisor. För respondent F, I, J och K var det främst för att slippa övertiden som skulle gynna deras familjeliv om de lämnade yrket och det påverkade deras val. För G och H innebar valet att lämna revisorsyrket att de kunde få ett arbete som var närmare deras hem vilket främjade familjelivet och i sin tur balansen. De åtta respondenterna upplevde framförallt att de inte hade möjlighet att styra sina liv på grund av att det var obalans mellan privatliv och arbetsliv. Respondent N sa “Livet vart ju arbetet på något sätt”.

Fem respondenter (A, B, F, I och M) lyfte fram att utvecklingsmöjligheterna för dem inom yrket var begränsade och att det därför bidrog till att de valde att lämna. Respondent B, F, I och M lyfte framförallt fram att de kände sig begränsade av sina chefer och inte fick möjlighet att utvecklas på det sättet de ville. Respondent A syftade främst på att det var samma typer av arbetsuppgifter fast att de kunde variera innehållsmässigt och att det därför ändå blev samma sak som skulle göras i slutändan. Respondent A sa “Utvecklingsmöjligheterna är ju

till en viss gräns inom revisorsyrket”.

Det var fem respondenter (C, F, J, M och N) som lyfte fram att en av anledningarna till att de valde att lämna revisorsyrket var för att de fick ett externt erbjudande. Respondent C valde att lämna yrket som revisor främst på grund av att hen fick ett erbjudande som det inte gick att tacka nej till. Erbjudandet innebar en fördubblad lön och betydligt färre övertidstimmar. Respondent C sa “Jag fick en jättebra möjlighet, det jobbet var för bra för att tacka nej till”.

Att det fanns ett prat bland revisorer som var nära auktorisationen att de skulle sluta efter att de fått auktorisationen menade respondent B påverkade hen i sitt val att lämna. Respondent B sa “Sen var det väldigt många av de som hade blivit auktoriserade som

pratade om att de tänkte sluta och sådant negativt prat blir man ju påverkad av”. Den

främsta anledningen till att respondent B valde att lämna var dock att hen tröttnat på arbetsuppgifterna. Detta nämnde även respondent F, I och M som en anledning till att de valde att lämna. Respondent F menade på att arbetsuppgifterna blev repetitiva efter ett antal år och kändes därför inte var stimulerande längre vilket bidrog till hens val att lämna. Respondent E och D lyfte fram att efter auktorisationen förändras arbetsuppgifterna vilket innebar att de inte kunde arbeta lika mycket med de delarna som de uppskattade mest. Respondent E sa “Det var framförallt för att jag kände att jag inte fick göra det jag ville

Respondent D valde att lämna yrket som revisor dels på grund av den ständiga resursbristen som hen upplevde framförallt under högsäsongen, både i form av tid och personal. Dels på grund av bristande ledarskap på nationell nivå. Respondent D berättade att det skedde en förändring inom byrån där en avdelning avyttrades men att hen upplevde att det inte fanns någon plan för hur byrån skulle hantera verksamheten efter det. Hen upplevde därför att ledningen inte tog ansvar och visade vägen. Respondent D sa “lite nya arbetssätt som vi

behövde förhålla oss till där det där drivet inte fanns […] det var lite spretig framtidsvision”.

Även respondent B och N lyfte fram det bristande ledarskapet som en av anledningarna till att de valde att lämna. Respondent N kände inte att ledningen tog ansvar för att försöka minska den höga arbetsbelastningen som medarbetarna hade. Hen upplevde att de inte tog tag i problemet trots rapporter om att flera gått in i väggen på grund av den höga arbetsbelastningen och övertiden.

Lönen är något respondent B, F och I lyfte fram som en av orsakerna till varför de valde att lämna. Respondent B menade på att lönen inte är en tillräcklig belöning för det arbete som utfördes. Respondent I och F diskuterade mer hur lönen är mycket högre utanför revisorsyrket och att det därför var lockande att lämna. Respondent I berättade vidare om hur hen såg på belöningssystemet inom revisorsyrket och sa “Det har alltid varit ett snack

om att det är lite halvdåligt betalt på vägen men SEN, DÅ kommer det tillbaka. Då får du bra betalt med utdelningar och allt vad de nu är och då hänger det ihop med att man ser framför sig att man kan bli partner. Men jag såg inte det, det fanns ingen reell chans för någon på det här kontoret att bli det, inte ens de som man tycker är jättebra har blivit det. Ja då finns det ingen chans at komma dit inkomstmässigt. Vad har man då att hoppas på?”.

Respondent L nämnde förändringarna i branschen kring att det blev mer formstyrt som en av anledningarna till att hen valde att lämna, men även att hen kände sig färdig i yrket som revisor och ville testa något annat. Respondent L fick ett lockande erbjudande som hen därför tackade ja till.

För respondent M var det även yttre omständigheter i form av privata skäl som bidrog till att hen valde att lämna. På grund av privata skäl var respondent M tvungen att flytta till en annan stad där hen inte såg de kommande arbetsuppgifterna som utvecklande vilket gjorde att respondent M valde att tacka ja till ett erbjudande om en annan tjänst utanför revisorsyrket.