• No results found

Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling

Måluppfyllelse

Målet är delvis uppfyllt 2015. Av 19 fast-ställda åtaganden är 15 bedömda som uppfyllda eller att årets ambitionsnivå är uppfylld. Fyra är bedömda som delvis uppfyllda.

Utvecklingen inom området har varit mycket positiv under året, dock har inte målvärdet för

webbesökarnas nöjdhet nåtts och bedömningen blir därför att målet totalt är delvis uppfyllt.

I målet ingår enkla kontaktvägar, medbor-garnas möjlighet till delaktighet, utveckling av e-tjänster, valmöjligheter och en god intern kom-munikation och samverkan. Under 2015 har alla aspekter beaktats och utvecklats.

Nämndernas arbete med målet

KOMMUNSTYRELSEN

Vi ska utveckla samrådsprocessen Under 2015 har en digital dialog för Höga Hus anordnats. Ett kommunövergripande program för tolv olika alternativa placeringar för LSS-bo-enden har presenterats och samråd utomhus inom planområdet har testats i Helenelund och vid Gärdesskolan, i syfte att underlätta för sakägare att delta.

Vi ska utveckla den externa

kommunikationen för att öka invånarnas kunskap om kommunens utveckling Under 2015 har kommunen lanserat Fokus Sol-lentuna - en ny föreläsningsserie som riktar sig till allmänheten. Tema Stadsbyggnad visade sig vara så populärt att ett extra föreläsningstillfälle sattes in. Fortsatt arbete med utveckling av med-borgardialoger har skett. Ett lyckat kommunge-mensamt arbete med att ta fram en budskaps-plattform har pågått under året. En ny extern webbplats produktionssattes i maj. Åtgärder för att förbättra Sollentunas ranking i Sveriges kom-Mått

* Medborgarnas betyg Inflytande (index 1-100)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

55

Andel valdeltagande av röstberättigade i kommunfullmäktigeval (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

84,3

Webbesökarnas nöjdhet (index)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

63 58 56 60

* Trenden för medborgarnas betyg visar jämförelse med utfall 2012 eftersom medborgarundersökning endast genomförs vartannat år.

För valtningsberättelse

muner och landstings (SKL) uppföljning av in-formationen på kommunernas webbplatser har tagits fram.

Vi ska använda moderna metoder för att kommunicera, skapa insyn och ge god service som underlättar vardagen för våra målgrupper.

Sollentuna kommun samverkar via KSL kring Öppna data. Struktur för öppna data finns nu på Sollentunas webbplats. En digitaliseringsstyr-grupp har bildats och en digitaliseringspolicy är under framtagande. Under året har frågan om kommunen ska publicera sina allmänna diarier på externa webben utretts. Arbetet resulterade i ett konstaterande att organisationen i dagsläget inte är mogen. Vidare har en förstudie genom-förts om införandet av nya verktyg i kontakterna med medborgarna. Studien visar att kostnaden för tjänsterna är för höga i förhållande till utfal-let. En mindre utredning har gjorts för att skapa en bild av om kommunen har behov av så kallat

”big data”. Utredningen visade att behovet inte finns i dagsläget.

Vår kommun ska kännetecknas av gott bemötande, god tillgänglighet och bra återkoppling

Metod och systemstöd för att mäta nöjdheten i kundens relation till kommunen är framtaget och implementerat, vilket ger goda möjligheter att följa upp kundkontakter som kommer in via Kontaktcenter. En kommungemensam syn-punktshantering genomfördes under året. Invå-nare och företag kan lämna sina synpunkter i en särskild e-tjänst på kommunens webb. Kontakt-center kategoriserar synpunkterna och hanterar dem i enlighet med de rutiner som uppdragsgi-vande kontor beslutat om.

Vi ska utveckla

internkommunikationen inom och mellan förvaltningarna

Solsidan har utvärderats genom enkät till ett stort antal medarbetare. Under året har en samar-betsrumsfunktion i Public 360 driftsatts, vilken möjliggör samverkan och delning av dokument inom en förvaltning, inom hela kommunen eller med extern part. Kommunens intranät Solsidan har fått ny funktionalitet. Det är numera möjligt att skapa grupper, öppna eller slutna, för kom-munikation och viss delning av dokument, i ett flöde som påminner om det i sociala medier.

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Barn och elevers inflytande i beslut som berör dem ska öka

Elevrådsutbildning har genomförts under hös-ten 2015 för högstadiets elever i samarbete med elevorganisationen SVEA. En översyn av former-na för den formella demokratin för eleverformer-na i grundskolan har inletts. Andelen elever i årskurs 5 och 8 som anser att de har inflytande över sin egen utbildning har ökat från året innan med två till fyra procentenheter enligt den årliga kunden-käten. Medborgardialoger har genomförts med föräldragrupper inför framtagandet av trycksa-kerna Du är viktig samt Skolresan.

Utveckla e-tjänster utifrån medborgarnas behov

Införandet av e-tjänst för skolskjuts kommer att vara tillgänglig under våren 2016. Upphandling-en av ny skolplattform är slutförd och implemUpphandling-en- implemen-teringen kommer att genomföras under 2016.

Förskola och grundskola når full pott i SKL:s webbgranskning ”Information till alla 2015”.

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Nämndens verksamhetsområde är

känt för Sollentuna kommuns invånare, anställda, arbetsgivare och idéburna sektorn

Kontoret har 2015 saknat kompetens och resurs inom kommunikationsområdet men mot slutet av året har en deltidsresurs påbörjat utveckling och uppdatering av informationen på externweb-ben. En början till kommunikationsplan har ta-gits fram.

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Utveckla kundfokus genom en mer användarvänlig hemsida samt ökade möjligheter att jämföra olika utförares service och kvalitet

Externwebben har förändrats i syfte att göra den mer användarvänlig. En mindre grupp från vård-

och omsorgsnämndens målgrupp har deltagit i processen. De har också bedömt slutresultatet och anser att användarvänligheten har ökat. Vi-dare har möjligheten att jämföra olika utförares service och kvalitet ökat genom en ytterligare jämförelsetjänst.

SOCIALNÄMNDEN

Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna

Former för kontorets externa och interna sam-arbete kommer ytterligare klargöras i samband med kommunens förnyade arbete med imple-mentering av IT-förvaltningsmodell. Texter och

innehåll på Sollentuna kommuns hemsida som gäller socialkontoret har kvalitetssäkrats och en ny struktur har tagits fram. I samband med det har informationen till barn och föräldrar förbätt-rats. Texterna på webben har förankrats med In-flytanderådet. Former och rutiner för socialkon-torets arbete med extern kommunikation har setts över.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Utökad medborgartillgänglighet Kultur- och fritidsnämnden har avsevärt förbätt-rat medborgartillgängligheten under 2015 ge-nom ett antal insatser på förvaltningsnivå. Dock har man inte varit framgångsrik i ansatsen att bli mer närvarande i samband med medborgardia-loger av betydelse för nämnden varför åtagandet får bedömas vara endast delvis uppfyllt.

Utveckla former för dialog mellan medarbetare inom nämndens verksamheter och med andra förvaltningar En så kallad Framtidsgrupp har bildats och är en samverkan mellan medarbetare i förvaltningens

olika verksamheter. Det är ett forum för utbyte av information men även en plattform för vissa uppdrag med återrapportering till ledningsgrup-pen. Kultur- och fritidskontoret har under 2015 haft värdefull samverkan med andra förvaltning-ar på chefs- och ledningsnivå. Bland annat finns ett gemensamt åtagande framtaget tillsammans med vård- och omsorgsnämnden kring aktivi-teter för personer med funktionsnedsättning.

Dessutom pågår ett antal gemensamma projekt med trafik- och fastighetskontoret. Kultur- och fritidskontoret har även inlett ett samarbete med socialtjänsten i frågor gällande integration av ny-anlända.

MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställa och följa upp

kommunikationsplan för miljö- och byggnadsnämnden 2015

Kommunikationsplanen fastställdes i januari och arbetet har i stort bedrivits enligt planen.

Göra information tillgängligt som

”öppna data”

Publiceringen av kartinformation har försenats, publicering har förberetts och planeras till våren 2016.

Miljö- och byggnadskontoret ska senast 2019 nå utmärkelsen för bästa hemsidan, Web Service Award, i kategorin samhällsinformation inom myndighetsområdena bygglov och miljö- och hälsoskydd

En handlingsplan har utarbetats med utgångs-punkt i synutgångs-punkter från en kundundersökning.

För valtningsberättelse

TRAFIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Utveckla dialogformer kring TFN:s ansvarsområden

Genom vårt samarbete med kontaktcenter och utvecklingen av synpunktshanteringen har vi en pågående process kring möjligheter att in-hämta synpunkter och återföra information till medborgare. För övrigt fortsätter vi att delta i de kommungemensamma dialogerna samt har vid behov egen dialog med föreningar, näringsliv och medborgare inom ramen för våra projekt och uppdrag.

Utveckla hantering av felanmälan och synpunkter

Ett nytt IT-system har satts i drift vilket utvecklas successivt i samarbete med både kontaktcenter och våra entreprenörer. Detta medför bland an-nat att återkopplingen till medborgare förbättras samt att våra möjligheter till uppföljning utveck-las.

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Regelbundet uppdatera hemsidan.

Delar av hemsidan ska översättas till engelska

Målet har inte kunnat uppnås då verktyg för översättning inte finns tillgängligt för Sollentu-na kommun. Ett arbete pågår med att översätta och ta fram information på engelska, finska och andra språk i form av informationsblad och bro-schyrer.

Bjuda in godmansföreningarna för erfarenhetsutbyte och utbildning

Det innebär en möjlighet för godmansföreningar att kunna föra fram sina frågor och funderingar till nämnden vilket ökar delaktigheten i kommu-nernas utveckling.