• No results found

fastighetsnämnden

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 142-146)

Året som gått

Året som gått har karaktäriserats av stort fokus på utveckling, både på interna processer och på samarbetsformer men också på större strategiska planer för nämndens ansvarsområde. Bedöm-ningen är att förutsättningarna för att leverera resultat är goda och att måluppfyllnaden under året har varit hög.

Flertalet rekryteringar har skett under året utifrån det uppdrag som åligger trafik- och fast-ighetsnämnden, men förstärkning behövs fort-farande av byggprojektledare, teknisk förvaltare, trafikhandläggare, parkförvaltare, ekonom och upphandlare. Kontoret behöver också rekrytera en ordinarie förvaltningschef samt fatta beslut om ledning av administrativa enheten. Under året har organisationen setts över i syfte att effek-tivisera arbetet och gemensam målbild för konto-ret håller på att tas fram inför kommande plan- period 2017– 2019. Ett frågetecken under året har varit hur effektiv parkeringsenheten är i sin nuvarande form, varför en utredning kring det-ta har genomförts. Utfallet av denna är att större delen av verksamheten kommer att läggas ut på entreprenad under år 2016.

Under året har flera IT-baserade verksam-hetssystem införts och utvecklats (främst fastig-hetssystem, projekt- och tidsredovisningssystem, felanmälan och synpunktshanteringsystem och geodatasystem). Den allmänna uppfattningen är att dessa har och kommer att innebära effektivi-tetsmöjligheter, framför allt genom att öka kvali-teten i handläggning i olika avseenden.

I och med införandet av det nya ekonomi-systemet och kodplanen under året har konto-ret under hösten 2015 sett över möjligheterna till nya och förbättrade rutiner för ekonomisk uppföljning. Detta har haft följder främst för fastighetsavdelningen där en mer detaljerad in-täkts- och kostnadsuppföljning nerbruten per

område och per fastighet har tagits fram och ska vidareutvecklas. Funktionsprogram för en-ergi, miljö och material har också under året tagits fram och kommer framgent att finnas med under hela processen i investeringsprojekt.

Dessutom har avgifter setts över för att få bättre täckning för kostnader, till exempel markupp-låtelser, parkeringsavgifter, införande av avgifter för trafikanordningsplaner och schakttillstånd etc. Vidare arbete gällande avgifter kommer att ske kommande år.

Trafik- och fastighetsnämnden har ett mycket stort antal projekt igångsatta och de är i flertalet fall fleråriga. Ett axplock från de viktigaste hän-delserna och insatserna under året redovisas här nedan:

Cykelplanen har varit under genomförande och ett förslag till parkeringsplan har tagits fram.

Ett förbättringsarbete har genomförts för att förbättra belysning på allmänna platser och riktlinjer har tagits fram för siktskymmande växtlighet med syfte att öka tryggheten i ute-miljöerna.

En större undersökning har under våren 2015 genomförts för att kartlägga sollentunabornas resvanor och kommer att ligga till grund för beslut om framtida åtgärder.

Representanter från fastighetsavdelningen har under året etablerat regelbundna avstäm-ningsmöten med barn- och utbildningskon-toret, vård- och omsorgskonutbildningskon-toret, kultur- och fritidskontoret och socialkontoret samt säker-hetsenheten för att säkerställa lokalförsörj-ningsprocessens gång och samsyn kring berör-da frågor.

Flertalet energieffektiviseringsåtgärder har

ge-Nämndernas v erksamhet

Trafik- och fastighetsnämnden ansvarar för skötseln av kommunens gator, vägar och övriga allmänna platser. Nämnden svarar även för kommunens parkeringsövervakning och är tillika trafiknämnd. Nämnden

förvaltar kommunens mark, inklusive naturreservat, och fastigheter samt svarar för skötsel och ny-, till- och ombyggnad av kommunens lokaler och anläggningar inkluderande tecknande av hyresavtal.

nomförts i kommunens fastigheter såsom att sämre energikällor har bytts mot miljösmarta energislag, lågenergibelysning har införts samt utökad energiuppföljning har genomförts må-nadsvis i anläggningarna.

De flesta verksamhetsfastigheternas utemil-jöer har inventerats utifrån ett trygghets- och pedagogiskt barnperspektiv. Sammanställning av åtgärder pågår nu för prioritering om utfö-randen kommande år.

Hur ligger då trafik- och fastighetsnämnden till i aktuella rankingar och hur uppfattas utfört ar-bete av medborgare och kunder? Naturskydds-föreningens ranking av bästa naturvårdskom-mun placerar Sollentuna så högt som på plats 12 bland 208 deltagande kommuner. Sollentuna har gått från 68:e plats till 35:e gällande frilufts- kommun. I Cykelfrämjandets cykelbarometer deltog 37 kommuner och bland dem stod Sol-lentuna för den största poängökningen jämfört med året innan och ligger i dagsläget på plats 26

av 37. Genom de satsningar som görs i år och framåt torde möjligheten vara god att klättra ännu högre.

Kontoret representeras till viss del i NKI Nä-ringsliv inom markupplåtelser. Trenden är nega-tiv för nöjdheten inom detta område, men vik-tigt att poängtera är att det var få svarande på undersökningen (17 svarande). Insatser för att djupanalysera utfallet är under genomförande.

Medborgarundersökningen från SCB visar på en positiv trend för nöjdheten med utfört arbete inom gator och vägar samt gång- och cykelvägar.

Samtliga betygindex ligger dessutom över snittet för kommunerna i Sverige. Med stöd av inkomna synpunkter pågår också ett kontinuerligt förbätt-ringsarbete. En skattning av inkomna synpunk-ter gällande snöröjningen år 2014– 2015 visar på minskat antal klagomål och en ökad mängd beröm för utförandet.

Genomförd NKI-undersökning inom fastig-hetsavdelningen visar på ett relativt svagt utfall, när det gäller kundernas samlade bedömning.

En analys av resultatet visar att detta resultat kan härledas till upphandlad driftsentreprenörs kvalitet i utförande samt skilda förväntningar på utförande och svårigheter i kommunikationen gällande detta. Kontorets fastighetsförvaltning skattas samtidigt högt gällande bemötande. Åt-gärder är redan vidtagna för att vända resultatet.

Bland annat genomförs djupintervjuer med re-presentanter från målgruppen och kommunika-tionsfrågorna har lyfts fram.

Som tidigare nämnts, många av de projekt som åligger trafik- och fastighetsnämnden är stora och kommer att fortlöpa de kommande åren, såsom åtgärder inom ramen för cykelpla-nen, parkeringsplacykelpla-nen, barnens natur, säkra skolvägar och trygg i trafiken. Även satsningar på parker och natur kommer att fortlöpa, uti-från den utvecklingsplan som färdigställs våren 2016. Pågående byggprojekt består bland annat av friidrottshall och flertalet idrottshallar, cirka 20 skolor och förskolor, fem vårdboenden och LSS-boenden. Flertalet av de större projekten kräver stora evakueringslösningar. Dessutom till-kommer underhållsinvesteringsåtgärder på kom-munens fastigheter på grund av myndighetskrav som till exempel från Arbetsmiljöverkets besikt-ningar. Klimat- och energibesparande åtgärder samt eftersatta utemiljöer på förskolor och skolor har och kommer att ses över de närmaste åren.

Ekonomi

Ekonomiskt utfall (mkr) Nettokostnader

2014 Intäkter

2015 Kostnader

2015 Nettokostnader

2015 Budget

2015 Avvikelse mot budget 2015

Nämnd – 0,6 0,0 1,0 – 1,0 – 0,9 – 0,1

Kontor – 6,9 1,6 8,8 – 7,2 – 5,2 – 2,1

Gator och vägar – 66,9 9,6 87,5 – 77,9 – 76,7 – 1,2

Parker – 19,8 0,8 18,3 – 17,5 – 16,7 – 0,8

Naturvård – 6,0 0,3 6,0 – 5,7 – 6,9 1,2

Trafik – 2,4 8,4 12,2 – 3,8 – 4,4 0,7

Fastigheter 18,6 281,4 261,2 20,2 21,4 – 1,2

Summa nämnd – 84,1 302,2 395,1 – 92,9 – 89,5 – 3,4

Nämndernas v erksamhet

Nämndens totala nettokostnad uppgår till 92,9 miljoner kronor vilket ger ett underskott med 3,4 miljoner kronor. Underskottet på kontoret och nämnden är till största del knuten till om-byggnationen av kontorets lokaler och till ökade pensionskostnader till nämnden.

Trafik- och naturavdelningens underskott be-ror på ökade och redovisningsmässigt förväxlade kapitaltjänstekostnader. Det beror även på hö-gre renhållningskostnader, trafiklinjemålnings-kostnader och vägmärkestrafiklinjemålnings-kostnader, dock lägre vinterunderhållskostnader. Kostnader för egen

personal har varit lägre men konsultkostnader har varit högre. Avdelningen har utökat parkeringsövervakningen och effektiviserat myndighetsutövandet vilket har resulterat i högre intäkter.

Fastighetsavdelningens intäkts- och kostnads-ökning går hand i hand. Detta beror på att hy-ressättningen enligt den nya hyresmodellen har påbörjats. En del av kostnaderna är dock lägre än budgeterat så som media och fastighetsavgiften och en del högre än budgeterat så som kapital-tjänstekostnader och larmkostnader.

Framtid

I takt med att Sollentuna växer påverkas också kommunens behov av fastigheter, trafik och in-frastruktur samt parker och naturvård. För att kunna möta denna utveckling på ett bra sätt behöver kontoret bland annat fokusera ännu mer på energifrågor i syfte att energieffektivi-sera kommunens fastighetsbestånd och utreda och projektera åtgärder för minskad bullernivå i kommunens fastigheter.

Kontoret önskar även att fortsätta sin satsning på gång- och cykeltrafik. För att kunna fortsätta

den positiva utveckling som påbörjats behövs en utökning av resurserna samtidigt som kontoret söker statsbidrag för detta. Det senaste året har insatserna gällande renhållning ökat. Det hand-lar bland annat om renhållningsinsatser och om-händertagande av avfall efter avhysningar av olika typer av bosättningar samt att upptäckta större dumpningar av avfall på kommunal mark. För att kommunen ska fortsätta uppfattas ren och välstädad behöver driften för detta förstärkas.

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 142-146)