• No results found

Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv

Måluppfyllelse

Målet är delvis uppfyllt 2015. Av 13 fast-ställda åtaganden bedöms tio som uppfyllda eller att årets ambitionsnivå är uppfylld, två som del-vis uppfyllda och ett som ej uppfyllt.

Trots att positiv utveckling skett inom om-rådet under året är det enda måttet med ett beslutat målvärde inte uppfyllt. Ohälsotalet är fortfarande lägre än riksgenomsnittet (28) och

andel av befolkningen med försörjningsstöd lig-ger stabilt runt två procent. Fortsatt stor andel av eleverna som går ut grundskolan är behöriga till gymnasiet, även om andelen har minskat något och kommunens ambitionsnivå inte är uppfylld.

I målet ingår förebyggande arbete i alla livets skeden, extra fokus ska läggas på barn och unga, på äldres livskvalitet och på åtgärder som bidrar till invånarnas egna försörjning. Under året har utveckling skett inom samtliga perspektiv.

Mått Ohälsotal

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

20,8 20,6 20

* Medborgarnas trygghet (index 1-100)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

61

Andel behöriga elever till gymnasieskolan (alla grundskolor i Sollentuna kommun) (%) Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

95 92,4 93,7 94,8

Andel av befolkningen med försörjningsstöd (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

2 2 2,2

* Trenden för medborgarnas betyg trygghet visar jämförelse med utfall 2012 eftersom medborgarundersökning endast genomförs vartannat år.

Nämndernas arbete med målet

KOMMUNSTYRELSEN

Vi kommer planera och förankra det nämndövergripande långsiktiga arbetet för ökad trygghet och säkerhet i Sollentuna

Under hösten 2014 genomfördes en förstudie om trygghetsarbetet i kommunen. Utifrån för-studien har trygghets- och säkerhetsstrategin ta-gits fram och beslutats. Strategin fungerar som ett övergripande styrdokument för kommunens fortsatta trygghets- och säkerhetsarbete.

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Öka kunskaper kring demenssjukdom i Sollentuna genom kartläggning av behov samt implementering av en lokal samverkansmodell

Kunskaper kring demenssjukdom i Sollentuna och därmed möjlighet till strategisk planering har ökat genom kartläggning. Vidare har förut-sättningarna ökat för bättre samverkan mellan hemtjänst och kommunen vid fall av demens genom utbildning av hemtjänstpersonal i den lokala samverkansmodellen. En enkät till hem-tjänstutförarna visar att de allra flesta av utförar-na svarar rätt på den kontrollfråga som skickats ut för att bedöma huruvida de har kunskaper om samverkansavtalet.

Kartlägga nya behov vid åldrande för personer som har beviljats insatser enligt LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Kartläggning av nya behov vid åldrande för per-soner som har beviljats insatser enligt LSS har ge-nomförts och presenterats för nämnd. De ökade kunskaperna om området ökar möjligheten till välgrundat beslutsfattande så att personer med en LSS-insats kan leva ett tryggt och självständigt liv under hela sin livsperiod.

SOCIALNÄMNDEN

Arbeta för att den psykiska ohälsan bland barn och unga ska minska

Ett arbete har bedrivits med att erbjuda olika former av stöd till föräldrar samt synliggöra bar-nen inom avdelningen för vuxna. Metoden ”Att föra barnen på tal” implementeras inom enheten för socialpsykiatri och missbruk. Organisationen kring arbetet med våld i nära relationer har setts över. Ett arbete pågår för att utveckla stödet till unga vuxna, att informera och skapa aktiviteter utifrån Stockholmsenkätens svar, utveckla det drogförebyggande arbetet, utveckla kommunens föräldrastöd samt utöka tidigt stöd till ungdo-mar. Teamen inom Samarbete Gemensamt An-svar (SAGA) har utvecklats och ett nytt team har startats i Edsbergsområdet.

Arbetet med att utveckla det elevvårdande betet inom förskolan pågår. Det elevvårdande ar-betet inom förskolan kommer att följas upp vid BUS- (barn och unga i behov av särskilt stöd) möte och arbetet kommer att utvecklas vidare

inom SAGA 2016. Ungdomsmottagningen har arbetat förebyggande med många grupper, bland annat gruppen ensamkommande unga i Sollen-tuna.

Utveckla mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och nyanlända

Arbetet med att utveckla eftervården för ensam-kommande pågår, men den stora ökningen av antalet ensamkommande har medfört att arbetet försvårats. Antalet boendeplatser för ensamkom-mande har utökas under året, bland annat med Klockargårdens öppnade i Rotebro med 5– 6 ut-slussningsplatser och en utökning av platsantalet i Vårljus boende i Edsberg.

För valtningsberättelse

Placerade barn ska uppnå målen i skolan

Familjehemsplacerade barn erbjuds stöd av speci-alpedagog och psykolog. I dag erbjuds dock inte alla barn detta stöd då resursen inte är tillräcklig.

Ensamkommande barn och unga erbjuds stöd av kontaktperson, handläggare och god man. Dessa

deltar på elevvårdsträffar runt varje enskild elev.

Under 2015 beslutades att lägga ned SAGA- grupper riktade mot grundskolan. Bedömningen var att det elevvårdande arbetet i skolan är väl-fungerande och att skolorna vet vart de ska vända sig för stöd runt enskilda elever. På vissa skolor är personal från skol- och familjeteamet med på elevvårdskonferenser.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Stärka och utveckla nämndens förebyggande och främjande insatser riktade mot barn, ungdomar och vuxna De inkluderande satsningarna vad gäller nyan-lända och personer utan giltig legitimation pågår enligt plan. Biblioteket har tagit fram en rutin för att låna ut böcker till personer som saknar giltig legitimation. Kulturskolan fortsatte i samarbete med socialkontoret att ge möjligheter för nyan-lända med stöd av kulturskolan att lära sig spela musikinstrument.

Arbetet med FaR (Fysisk aktivitet på recept) har förstärkts under 2015. Syftet med projektet är att få inaktiva barn att börja med en fysisk ak-tivitet. För att uppmärksamma möjligheten till FaR hölls ett öppet hus på Sollentuna sim- och sporthall med möjlighet till prova-på-verksam-het. Av de som deltog vid tillfället har flertalet därefter börjat i ordinarie föreningsverksamhet.

Analysen över kommunens kulturutbud för barn och unga kommer att genomföras i sam-band med framtagandet av en ny politisk plan för kulturen i Sollentuna under 2016.

Samverka med andra aktörer för att tillgodose behoven hos invånare som inte är organiserade inom det traditionella föreningslivet

Biblioteken i Sollentuna har kontaktat RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigade) och arbetar med att etablera kontakt med HBTQ-föreningar och intressegrupper för att ta fram förslag på aktiviteter.

Utvärderingen av Arena Satellitens verksam-het tillsammans med den undersökning av kom-munens fritidsgårdar som genomförts kommer att ligga till grund för arbetet med analys och utveckling av fritidsverksamheterna. Arbetet med att utveckla verksamheterna och finna väg-ar för kontakt och aktiviteter för nya grupper fortsätter under kommande år. Kultur- och fri-tidskontoret ser över vilka föreningar som bjuds in på nämndens årliga föreningsträffar, och har även etablerat kontakt med ett par ungdomsför-eningar och ett studieförbund. Utvecklingen av Överenskommelsen, som är ett samarbete med organisationer och föreningar för att motverka utanförskap, följs. Regelverket för uthyrning av lokaler till föreningslivet har förtydligats.

Utöka utbudet av fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning

Kulturskolan har arbetat med barnen på Snäck-backens särskola. Detta arbete avstannade under hösten 2015 på grund av att ansvarig personal blev sjukskriven. Kultur- och fritidskontoret ar-betade under 2015 tillsammans med vård- och omsorgskontoret för att hitta lösningar så unga med funktionsnedsättning skulle kunna delta på Summer camp. Kontoren planerar därför ge-mensamma handlingsplaner för 2016 för att sä-kerställa att arbetet ska kunna bli framgångsrikt.

Övriga satsningar avseende Funkismello, musik-caféer och föreläsningar genomfördes enligt plan.

MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fortsatt inventering av enkelt avhjälpta hinder i Sollentuna centrum inklusive pendeltågsstationsmiljöerna

Arbetet med att inventera enkelt avhjälpta hin-der i Sollentuna centrum inklusive miljöer runt pendeltågstationerna har gjorts. Berörda fastig-hetsägare kommer att uppmanas att avhjälpa de hinder som framkom vid inventeringen.

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Granska och arvodera årsräkningar som inkommit i rätt tid och är kompletta En snabb granskning av årsräkningar innebär en trygghet för huvudmannen.

Fatta beslut om ansökan inom tre månader efter anmälan om behov av god man eller förvaltare

Ett snabbt beslut om en ansökan ska göras ger huvudmannen en möjlighet att få hjälp av en god man snabbare. Det innebär en större möjlig-het att leva ett tryggt och självständigt liv.

Erbjuda kommungemensam information avseende gemensamma intresseområden. Fortsätta ha erfarenhetsutbyte med socialtjänst och vård- och omsorgsverksamhet på förvaltningsövergripande nivå under 2015 Målet har inte fullt ut uppnåtts vilket beror på den ökade arbetsbelastningen under sensom-maren och hösten vilket påverkat överförmyn-daravdelningen, men även socialkontoren och vård- och omsorgskontoren, i och med det ökade antalet flyktingar till kommunerna. När social-tjänsterna och vård- och omsorgsverksamheterna har en god kunskap om god man och förvaltar-skap kan de lättare göra en korrekt bedömning om det är den hjälpen som en huvudman be-höver. Överförmyndarnämnden låter åtagandet stå kvar och kommer att fortsätta arbetet under nästa år med förhoppning om att arbetsbördan lättar något i samband med nyanställningar.

För valtningsberättelse

KOMMUNÖVERGRIPANDE MÅL INOM FÖREBYGGANDE INSATSER OCH OMSORG

Arbeta för en individuellt anpassad omsorg