• No results found

Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög kvalitet

Måluppfyllelse

Målet är delvis uppfyllt 2015. Av 13 fast-ställda åtaganden bedöms tolv som uppfyllda eller att årets ambitionsnivå är uppfylld och ett som delvis uppfyllt.

Måtten visar en variation av trender inom oli-ka områden och årets ambitionsnivå är inte upp-fylld inom alla områden. Resultaten från grund-skolan är fortfarande höga, även om man kan se en mindre försämring jämfört med tidigare år.

Andel elever på Rudbeck som når behörighet till högre studier ligger under förväntad nivå, men den genomsnittliga betygspoängen är något hö-gre än 2014. Andel elever som når godkänt inom vuxenutbildningen ligger stabilt på höga nivåer.

I målet ingår, förutom att nå höga resultat och trygga elever, att utifrån barnkonventionen skapa öppenhet och mångfald bland barn och ungdomar. Sollentunas arbete ur barnperspektiv sammanfattas under avsnittet Kvalitet och ut-veckling, se sid 94.

Mått

Spridning av resultat mellan grupper av elever, skillnad i meritvärde mellan flickor och pojkar, samtliga skolor

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

13,5 21,6 13,1 20,8

*Genomsnittligt meritvärde grundskolan (16 ämnen), samtliga skolor

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

242 241,2 238,7

*Genomsnittligt meritvärde grundskolan (17 ämnen), samtliga skolor

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

250 247,6

Andel elever med godkända betyg i samtliga ämnen, samtliga skolor åk 9

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

90 86,3 88,2 88,5

Andel elever som upplever sig mobbade i grundskolan (%), samtliga skolor

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

4,6 4,5 4,7 5,3

Andel studerande som når godkänt inom grundläggande vuxenutbildning (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

80 89 87 83

Andel studerande som når godkänt inom gymnasial vuxenutbildning (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

80 83 84 83

Andel studerande som uppnår godkänt betyg SFI (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

75 99 100 88

Andel elever på Rudbeck som känner sig trygga (%)

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

95 96 94 95

Andel elever på Rudbeck som når behörighet till studier på universitet och högskola (%) Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

96 93 95 96

Genomsnittligt betygspoäng på Rudbeck

Måluppfyllelse Målvärde 2015 Utfall 2015 Trend Utfall 2014 Utfall 2013

15 15,1 14,7 15,4

*Mellan åren 2014 och 2015 har Skolverket genomfört förändring i sättet att följa upp meritvärde, från att räkna 16 ämnen till att räkna 17 ämnen. Utfallen är således inte jämförbara och redovisas i separata mått.

Nämndernas arbete med målet

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Alla elevers och skolors resultat ska förbättras

Sollentunas meritvärde fortsätter att ligga högt, även om målvärdet inte uppnåtts fullt ut. An-delen elever som klarar kunskapskraven i alla ämnen har sjunkit något vilket delvis kan för-klaras av att andelen nyanlända och andelen pojkar ökat i den aktuella årskursen. Om man ser till resultat utifrån SALSA-bedömning och till enskilda individer har flera skolor, där merit- värdet kan synas lågt, gjort förväntade prestatio-ner eller överträffat förväntningarna. Av Sollen-tunas elever totalt var 92 procent behöriga till gymnasieskolan.

Sollentunas elever ska uppleva trygghet i skolan

Andelen elever som upplevt sig mobbade i Sol-lentuna har över tid legat på en låg nivå jämfört med andra kommuner. Från ett värde på cirka sex procent 2005 har andelen sjunkit stadigt till cirka fyra och en halv procent. I flera skolor ligger siffran på runt två procent. Andelen kommuna-la skolor som certifierats enligt Olweusmetoden har fortsatt öka till 13 och resterande arbetar mot certifiering.

Barnen i förskolan ska möta en verksamhet som stödjer utveckling och lärande

Målvärdet har nåtts för andel föräldrar som är nöjda med förskolans arbete inom området ut-veckling och lärande. Kompetensutut-veckling för de aktuella personalgrupperna bedrivs i syfte att höja den pedagogiska kvaliteten i verksamheten samt att stärka kommunens attraktivitet.

Eleverna på fritidshemmen ska möta en verksamhet med tydligt pedagogiskt innehåll

Arbetet med det kollegiala lärandet för fritids-hemmens personal har genomförts enligt plan med nätverksträffar, där kompetensutveckling sker genom föreläsningar och utbyte. För biträ-dande rektorer har en studiecirkel i syfte att stär-ka ledarsstär-kapet genomförts. Andelen årsarbetare med pedagogisk högskoleexamen har sjunkit nå-got från 25 till 24 procent, vilket är fyra enheter lägre än Stockholms län. En satsning kommer att starta vårterminen 2016 där personal kommer att erbjudas stöd att genomgå utbildning till fri-tidslärare.

För valtningsberättelse

Den systematiska

kvalitetsuppföljningen ska stödja utvecklingen av verksamheten

Utifrån Skolverkets allmänna råd och stödmate-rial för det systematiska kvalitetsarbetet har ett årshjul byggts upp med kontinuerliga uppfölj-ningar och analyser av verksamhetens resultat och insatta åtgärder. I samband med införandet av den nya skolplattformen under 2016 kom-mer rutiner och administrativa underlag för det systematiska kvalitetsarbetet leda till ytterligare förbättring av den formativa analysen på både enhets- och huvudmannanivå.

Resurserna ska användas effektivt Den nya organisationen med skolekonomer har skapat bättre förutsättningar för ett effektivare arbetssätt. Kommunledningskontorets nuläges- analys av samtliga kontor visar att barn- och ung-domskontoret har ett högt mått av effektivitet.

Det nya årshjulet med kontinuerliga uppfölj-ningar ger enheterna adekvat feedback kontinu-erligt kring både ekonomi och verksamhetsutfall.

Arbetet med funktionsprogram pågår enligt plan och samarbete med övriga kontor är inlett. Upp-handlingsprocess för gemensam skolplattform för samtliga kommunala enheter är avslutad.

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Studerande inom vuxenutbildningen

(inkl. SFI och särskild utbildning för vuxna) ska uppnå målen och vara nöjda med utbildningen

Uppföljningen av verksamheterna sker bland an-nat via brukarundersökningar som för både SFI och vuxenutbildningen visar höga nöjdhetssiff-ror. Kvaliteten på den utbildning som utförarna erbjuder följs upp via tillsynsbesök, dialogmöten och anordnarrapporter.

Rudbecks elever når målen och är trygga på skolan

Den senaste mätningen av tryggheten på Rud-beck visar åter på höga siffror. Hela 96 procent av eleverna känner sig trygga, vilket är ett kvitto på det goda arbete som sker på skolan. Snittbetygs-värdet för elever med gymnasieexamen har ökat.

Gymnasiesärskolans elever får en utbildning som möjliggör arbete eller studier utifrån egna förutsättningar

En rutin med förtydligande kring uppföljningen av gymnasiesärskolans elevers stöd och resultat- rapportering är framtagen.

Fristående gymnasieskolor i Sollentuna är involverade i kommunens långsiktiga gymnasieplanering

I samband med en utredning i syfte att ta fram en plan för framtidens gymnasium i Sollentuna har en kartläggning av de fristående gymnasieskolor-nas planer framöver genomförts. Löpande arbe-tar utbildnings- och arbetsmarknadskontoret för en nära dialog med de fristående gymnasiesko-lorna, bland annat genom försök till upprättande av ett rektorsnätverk och vardaglig kontakt mel-lan gymnasiesamordnare och friskolorna. Inför 2016 har en plan för insynsbesök tagits fram, vilken syftar till att ytterligare stärka dialogen mellan kommunen och de fristående gymnasie-skolorna.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Erbjuda barn och unga en likvärdig utbildning inom kulturområdet

Kulturskolan fortsätter arbetet med ett pedago-giskt utvecklingsprojekt som syftar till att låta barn och unga utvecklas samt möta utmaningar på sin egen nivå. Utvecklingsprojektet slutförs under vårterminen 2016 och ska därefter bli en del av kulturskolans ordinarie verksamhet. Under våren genomförs ämneskonserter, föreställningar med mera där elever och lärare medverkar. Varje termin kommer lärare också att genomföra ge-mensamma lektioner dit föräldrar bjuds in för att följa barnens lärande. Elevernas utveckling doku-menteras på individnivå.

Stimulera ökad skriv- och läslust Kursen ingår i kulturskolans ordinarie utbud och kommer fortsätta 2016. En utvärdering kommer göras under våren 2016 för att säkerställa kursens kvalitet.

Erbjuda skolor och elever möjligheter att använda kultur- och fritidsnämndens verksamheter som komplement till skolans verksamhet

Edsviks arbete med att ta fram aktiviteter för skolorna att använda i samband med program för idrott, historia och samhällsvetenskap är av-stannat tills vidare då andra verksamheter håller på att utvecklas. Blå rummet har haft hjälp med läxläsning två gånger i veckan under våren och tre gånger i veckan under hösten.

För valtningsberättelse

Förebyggande insatser