• No results found

fritidsnämnden

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 136-139)

Året som gått

De av kultur- och fritidsnämndens verksamheter som påverkats mest av flyktingssituationen un-der hösten 2015 är fritidsverksamheten på Röda/

Blå rummet, biblioteken samt Sollentuna sim- och sporthall. Många ensamkommande flykting-barn, både från Sollentuna och kringliggande kommuner, har funnit en mötesplats på Röda/

Blå rummet vilket har ökat trycket på verksam-heten. Även i sim- och sporthallen har man sett ett ökat antal besökare från gruppen ensamkom-mande varav många inte är simkunniga i den ut-sträckning som förväntas i simhallen där allt bad sker under eget ansvar. Mycket tid har lagts på att informera personal på de olika boendena och guida ungdomarna i frågor kring badsäkerhet.

Kultur- och fritidsnämnden fattade redan i samband med verksamhetsplaneringen för 2016 ett beslut om att bland annat prioritera gruppen nyanlända i verksamheterna varför vissa insatser för gruppen snabbt kunde komma igång under hösten eftersom ett visst planeringsarbete redan pågick. Biblioteken tog snabbt initiativ till att öka antalet språkcaféer och också planera för att se till att information finns lättillgänglig för de som är nya i Sverige så fort som möjligt.

Kultur- och fritidskontoret inledde ett kart-läggnings- och informationsarbete med mål-gruppen nyanlända i fokus under hösten 2015.

Kartläggningen ska klargöra vad för slags fri-tidsverksamheter, såväl internt i förvaltningen som externt i föreningslivet, som kan vara in-tressanta för målgruppen. Kontoret har också ett nära samarbete med kommunens nytillträdde samordningschef för integration och mottag-ande.

Efter sommaren 2015 flyttade kulturskolan till nya lokaler på Rudbecks väg. Kulturskolan har därmed samlat sin verksamhet till en och samma plats i kommunen. Kulturskolan har

fortsatt sitt arbete med att kvalitetssäkra utbild-ningen som skolans elever får. Arbetet går in i sitt slutskede under våren 2016. Tyvärr har kultur-skolan sett ett minskat antal elever i uppdrags-verksamhet under 2015 vilket delvis beror på att den undervisning som bedrivits för barn med funktionsnedsättning fått avbrytas på grund av sjukdom i personalgruppen.

Under 2015 reviderades kultur- och fritids-nämndens reglemente (KF 2015– 09– 17 § 91/2015) vilket innebär att LSS-verksamhet kan bedrivas i Arena Satellitens lokaler. Teater Satel-liten blev valbar som en daglig verksamhet inom ramen för LSS under november 2015 och arbetet med att planera verksamhet och rekrytera perso-nal påbörjades. Kultur- och fritidsnämnden har ett långsiktigt åtagande kopplat mot personer med funktionsnedsättning och det arbetet kom-mer kunna intensifieras som ett resultat av denna verksamhet samt genom ett gemensamt åtagande tillsammans med vård- och omsorgsnämnden under 2016 – 2017.

I september invigdes Nya Rotebrohallen vil-ket är en så kallad koncepthall. Modellen för Nya Rotebrohallen kan användas vid byggandet av andra hallar i kommunen. På det sättet sparas medel i projekteringsfasen vid nybyggnationer.

Andra kommuner har visat intresse för hallen vilket inneburit en rad studiebesök under hösten.

Med hjälp av upphandlingsenheten genom-fördes en ny upphandling av entreprenör för den alpina anläggningen i Väsjöbacken. Den entre-prenör som drivit anläggningen tidigare vann upphandlingen. Ett antal spontanytor har upp-förts i kommunen i samarbete med trafik- och fastighetsnämnden som en riktad satsning. Må-let om två nya spontanytor i kommunen under 2015 överträffades då fyra nya ytor färdigställdes under året.

Nämndernas v erksamhet

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för allmän kulturverksamhet, biblioteksverksamhet, kulturskola, idrottsverksamhet, fritidsverksamhet

för ungdomar 16–20 år, turism, lotteriverksamhet samt bidrag till ungdoms- och kulturföreningar samt handikapporganisationer.

Sommaren 2015 inträffade en tragisk drunk-ningsolycka i sim- och sporthallen, som drivs på entreprenad av Medley AB. Det var en händelse som föranledde en omfattande genomgång av sä-kerhetsrutinerna i simhallen. Genomgången visa-de dock inte på några brister i rutiner vid olyckan.

Under 2015 genomfördes två utvärderingar som undersökte den öppna fritidsverksamheten i Sollentuna kommun. Den ena granskade Sol-lentuna kommuns fritidsgårdar och den andra genomlyste specifikt fritidsverksamheten Arena Satelliten. Resultatet från de utvärderingarna

blev föremål för en ny utvärdering som ska resul-tera i en politisk viljeinriktning för verksamheten på Arena Satelliten. Fritidsverksamheten Arena Satelliten fick en utmärkelse av nätverket KEKS (kvalitet och kompetens i samverkan) innan jul.

Nätverket KEKS arbetar för att öka kvaliteten i arbetet i den öppna fritidsverksamheten. Utmär-kelsen nätverket delar ut heter ”Årets KEKSoma-nien” och ges till den verksamhet som visat bäst resultat utifrån en enkät, Mötesplatsenkäten, som unga själva har svarat på om verksamheten, samt andra indikatorer och nyckeltal.

Ekonomi

Ekonomiskt utfall (mkr) Nettokostnader

2014 Intäkter

2015 Kostnader

2015 Nettokostnader

2015 Budget

2015 Avvikelse mot budget 2015

Nämnd – 1,1 0,0 0,6 – 0,6 – 1,0 0,4

Kultur- och fritidskontor – 6,2 0,3 14,1 – 13,8 – 13,4 – 0,4

Idrott- och

friluftsverksam-het – 51,7 13,8 60,3 – 46,5 – 48,8 2,3

Fritidsverksamhet – 20,5 2,5 22,8 – 20,4 – 20,5 0,1

Kultur- och biblioteks-

verksamhet – 39,0 7,8 47,8 – 40,1 – 39,0 – 1,1

Summa nämnd – 118,4 24,2 145,6 – 121,4 – 122,8 1,4

Kultur- och fritidsnämnden redovisar ett netto-

överskott om 1,4 miljoner kronor jämfört med budget vilket främst beror på att den planerade fotbollshallen inte påbörjades under 2015.

Framtid

Sollentuna kommun räknar med en ökad inflytt-ning under de närmaste åren vilket ställer krav på personal, lokaler och en mångsidig kultur- och fritidsverksamhet samtidigt som kommunen har aviserat en besvärligare ekonomisk situation.

I arbetet med att integrera nya medborgare i samhället spelar kultur- och fritidsaktiviteter en central roll, då dessa är viktiga komponenter i skapandet och upprätthållandet av en demokra-ti. Kultur- och fritidsnämndens verksamheter möter dagligen vuxna, barn och unga med

varie-rande bakgrund och behov. Därför har nämnden beslutat att särskilt fokusera på tre grupper som har svårt att göra sin röst hörd i samhället;

nyanlända, personer med funktionsnedsättning och unga som upplever utanförskap. Att ha dialog med barn och unga är en viktig uppgift för nämndens verksamheter i detta arbete.

Alla kommunens invånare ska kunna ha en stimulerande och utvecklande fritid och vara en del av samhället.

Nämndernas v erksamhet

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 136-139)