• No results found

byggnadsnämnden

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 139-142)

Miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för tillsyn inom miljö-, hälsoskydds- och livsmedelsområdet, bygglov, tillsyn inom plan- och byggområdet, mät- och kartteknisk verksamhet samt energirådgivning.

Året som gått

Miljö- och byggnadsnämnden presenterade un-der år 2015 goda resultat för Nöjd Kund-index för såväl miljö- och hälsoskyddstillsynen som för bygglovsverksamheten. Bygglovsverksam-heten går fram från NKI 56 av 100 (2013) till 72 (2015). Miljö- och hälsoskydd backar från NKI 72 (2013) till NKI 69 (2015), resultatet kan dock betraktas som väl godkänt. Området inom NKI har miljö- och byggnadsnämnden antagit som ett långsiktigt åtagande till mål vil-ket syftar till att senast år 2019 ha länets bästa Nöjd Kund-index för myndighetsservice inom områdena bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedel. Utöver det ska miljö- och byggnads-kontoret senast 2019 även nå utmärkelsen för bästa hemsidan, Web Service Award, i kategorin samhällsinformation inom myndighetsområde-na bygglov och miljö- och hälsoskydd. Nedan följer en redogörelse för nämndens verksamhe-ter.Bygglovsverksamheten har haft ett intensivt år med fortsatt ökat ärendetryck samtidigt som stör-re utvecklingsprojekt för e-tjänster och digitalise-ring av bygglovsprocessen bedrivits. Arbetet har varit resurskrävande och införandet innebär både teknik- och verksamhetsutveckling av arbetspro-cesser. På grund av det ökade ärendetrycket och uppkomna vakanta tjänster har verksamheten anställt ytterligare personal och rekryteringar har pågått under en stor del av året. Exempel på in-satser som genomförts under 2015 är:

Processkartläggning för att förkorta handlägg-ningstider har påbörjats. Under året infördes även digital signering vilket innebär att ären-den nu kan hanteras helt digitalt.

Bygglovsverksamheten har påbörjat införan-det av e-arkiv och ska slutföras under år 2016.

E-arkivet innebär att arkivering sker direkt

från ärendehanteringssystemet till arkivet.

Miljö- och byggnadsnämnden tog under år 2015 fram ytterligare e-tjänster; e-tjänst för anmälanärenden samt e-tjänst för komplette-ring av pågående ärende.

En karttjänst som inkluderar ett webbgräns-snitt togs fram under 2015 för att integrera kartdata i några av kommunens e-tjänster, till exempel e-tjänsten för bygglovsansökan.

Mät- och kartverksamheten har haft ett år med en hundraprocentig ökning av antalet nybygg-nadskartor vilket tyder på en fortsatt trend med hög byggtakt i kommunen. Även arbetet med att förbereda fastighetsförrättningar ökade något.

Verksamheten bedömer att denna typ av uppgif-ter kommer att öka markant under kommande år inför Väsjöstadens genomförande.

Mätningsuppdrag som inte är myndighets-utövning (t.ex. husutstakningar och lägeskon-troller, som kan utföras av privata aktörer) har stått tillbaka eftersom arbetet med nybyggnads-kartorna prioriterats och på grund av att perso-nalstyrkan varit lägre under hösten. Följande har genomförts under året:

Ett nytt samverkansavtal med Järfälla kom-mun inom mät- och kartområdet upprättades under 2015. Avtalet förväntas bidra till en

möjlighet att de två kommunerna enligt över-enskommelse kan bistå varandra med perso-nalresurser.

Miljö-, hälsoskydds- och livsmedelstillsynen har förutom den löpande kontrollen inriktat sig på följande insatser under 2015:

Timtaxan för miljöbalkens område uppdate-rades den 1 juli 2015 i syfte att öka intäkterna som motsvarar de kostnader som läggs på till-syn, handläggningstid m.m.

Verksamheten har deltagit i ett nationellt projekt i syfte att uppnå en hälsosam miljö i skolor i hela landet. Tillsyn av ventilation och städning har därför gjorts på många av kom-munens skolor. Arbetet kommer att fortsätta under 2016.

Ett omfattande arbete påbörjades under 2015 med att utveckla kommunens arbete med att minska påverkan från kemikalier på barn i förskolor. Verksamheten har tagit fram infor-mationsmaterial för förskolor och påbörjat ett tillsynsprojekt där samtliga förskolor i kom-munen kommer att besökas för att informeras och motiveras att arbeta för en giftfri förskola.

Livsmedelskontrollen har utvecklats under året. Antalet kontroller har ökat med 80 pro-cent sedan 2014. Arbetet har även utvecklats mot att upptäcka och motverka fusk inom livsmedelshanteringen genom att provtag-ningen av livsmedel har mångdubblats. Flera provtagningsprojekt har planerats och ge-nomförts gemensamt av kommunerna inom Stockholms län. Syftet har varit att få ett större genomslag och förhindra systematiskt fusk i livsmedelsbranschen.

Nämndernas v erksamhet

Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet re-dovisar totalt sett ett överskott om 2,6 miljoner kronor i jämförelse med budget. Nämndens po-sitiva resultat beror på bygglovsenhetens ökade intäkter samt längre perioder med vakanta tjäns-ter. Bygglovsverksamhetens intäkter är till stor del beroende av vilka ansökningar som föreligger samt när de sökande kompletterar sina handling-ar. Det senare gör det svårt att förutse intäkter under året vilket gör att intäktsöverskottet i

jäm-förelse med budget redovisas till 1,3 miljoner kro-nor. Eftersom det varit ett stort antal bygglovs- ansökningar och vakanser har bygglovsverksam-heten haft en mycket hög arbetsbelastning. På grund av vakanser redovisas därför 1,1 miljoner kronor lägre personalkostnader. En sådan situa-tion är inte långsiktigt hållbar ur ett arbetsmiljö-perspektiv. Därför kan inte en sådan produktion och kostnadseffektivitet förväntas kommande år.

Framtid

Trenden med att antalet byggärenden ökar måste följas upp löpande och mötas med motsvarande behov av personalresurser. Risken är annars stor att handläggningstiderna blir långa, att byggpro-jekt hindras, verksamhetens utvecklingsarbete stannar upp liksom att arbetsmiljön blir nega-tivt påverkad i ett längre perspektiv. Dessutom har det under det senaste året infunnit sig en brist på arbetskraft inom bygglovssektorn vilket även framkallat en större omsättning av personal emellan kommuner i länet. Denna period med vakanser väntas fortsätta under år 2016 vilket medför att bygglovsverksamheten under en

pe-riod ser en fortsatt personalbrist. Detta medför en period av rekrytering men också behov av konsulter för att täcka upp för personalbehoven och för att säkerställa att arbetet med att förkor-ta handläggningstiderna fortskrider. Situationen innebär kostnadsökningar men också att lönerna drivits upp väsentligt inom bygglovssektorn i lä-net.

Mät- och kartverksamhetens stora framtida utmaning är att finansiera sin verksamhet då kartavtalen har börjat sägas upp till följd av att data på sikt förväntas vara kostnadsfria hos myn-digheter (enligt t.ex. INSPIRE-direktivet).

Ekonomi

Ekonomiskt utfall (mkr) Nettokostnader

2014 Intäkter

2015 Kostnader

2015 Nettokostnader

2015 Budget

2015 Avvikelse mot budget 2015

Nämnd – 0,9 0,0 0,8 – 0,8 – 0,9 0,1

Kansli – 2,1 0,3 2,4 – 2,1 – 1,9 – 0,2

Bygglov – 6,0 8,7 13,2 – 4,5 – 7,1 2,6

Mät- och kartteknisk

verksamhet – 3,5 3,2 7,0 – 3,8 – 3,9 0,1

Miljö- och hälsoskydds-

verksamhet – 6,1 3,3 10,4 – 7,2 – 7,1 0,0

Summa nämnd – 18,5 15,5 33,8 – 18,4 – 21,0 2,6

In document 08.5. Bilaga 4. Årsredovisning 2015 (Page 139-142)