• No results found

miljözonsbestämmelser ska säkerställas

5.9 Övriga studerade verktyg

Åtgärder mot överskridande av kolmonoxid

Kolmonoxid är en akut toxisk förorening, och omfattas av ett åttatimmarsbaserat gränsvärde i EU:s luftkvalitetsdirektiv. Gränsvärdet är genomfört i luftkvalitetsförordningen som en

miljökvalitetsnorm.

Halterna av kolmonoxid i Sverige är normalt sett mycket låga till följd av införandet av

katalysatorer i slutet av 1980-talet. Det beslutades då att alla personbilar från och med årsmodell 1989 skulle vara utrustade med katalysator. Trots detta överskrids miljökvalitetsnormen i stort sett årligen på Sveavägen i Stockholm till följd av en veteranbilscruising i augusti. Höga halter

förekommer även andra dagar under året (se figur 5.1), t.ex. vid Lucia och vissa helger, men inte i sådan omfattning att miljökvalitetsnormen överskrids.

Figur 5.1 Halter (timmedelvärden) av kolmonoxid på Sveavägen 88 i Stockholm 2018.

Miljökvalitetsnormen för CO innebär att ett åttatimmarsmedelvärde inte får överskrida 10 mg/m3.

Med anledning av de återkommande överträdelserna har Stockholms stad påbörjat framtagandet av ett åtgärdsprogram för kolmonoxid. Antalet åtgärder som kan genomföras är emellertid begränsade i dagsläget eftersom veteranbilscruisingen inte har någon formell verksamhetsutövare, utan består av privatpersoner som kommunicerar via sociala medier. Cruisingen, eller kortegen, föregås under samma dag av en arrangerad motorträff utanför Stockholm, men sedan några år ingår inte kortegen i det formella programmet.

I och med att befintliga åtgärdsprogram har upprättats till följd av höga halter av partiklar PM10 och kvävedioxid har åtgärder inriktats för att hantera dessa ämnen. Fokus i regeringsuppdraget har varit inriktat mot befintliga åtgärder samt åtgärder som har efterfrågats av kommunerna. Åtgärder för att hantera överskridande av kolmonoxid är nytt och har inte tidigare utretts. Några möjliga exempel på åtgärder kan vara justering och tillämpning av ordnings- och trafikföreskrifter, krav på tillstånd för korteger, ökad information etc. Att anvisa kortegen till annan plats i innerstaden är inte en hållbar lösning, då det enbart flyttar överskridandet till en annan plats.

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

Kolmonoxid mg/m3 per timme

124

Om Stockholms stad i sitt framtagande av åtgärdsprogram för kolmonoxid inte lyckas fastställa tillräckligt verkningsfulla åtgärder kan en utredning behöva tillsättas för att närmare granska vilka åtgärder som kan vara aktuella. Naturvårdsverket bedömer att miljözon 3 inte är ett realistiskt alternativ för att hantera överskridandet. Vid ett fortsatt överskridande av miljökvalitetsnormen, tillika EU:s gränsvärde, kan dock ett överträdelseärende komma att initieras av EU. Med dagens miljözonsregelverk kan dock miljözon 3 bli det enda tillgängliga miljözonsalternativet, då veteranbilar i dagsläget tillåts i miljözon 2. En förändring av miljözonsregelverket mot en ökad flexibilitet, där kommunerna själva får avgöra om veteranbilar ska undantas i miljözon 2 eller inte, skulle kunna vara ett alternativ i en kommande situation.

Skärpt efterlevnad av förmånsbeskattning på subventionerad arbetsplatsparkering

Vid de regionala samrådsmötena framförde kommunerna att de har uppfattningen att det finns flera arbetsplatser med gratis parkering som inte förmånsbeskattas. Gratis eller subventionerad

arbetsplatsparkering utgör ett viktigt incitament för efterfrågan på arbetspendling med bil i större städer idag.79 Resor till och från arbete sker dessutom ofta i rusningstid och minskade resor under denna tid har även en stor effekt på trängsel.

Enligt Skatteverket har 42 470 stycken skattebetalare fyllt i ruta 045 KU10 som innebär att de förmånsbeskattas för fri arbetsplatsparkering under 2018.80 I och med att arbetsgivardeklaration på individnivå har införts från den 1/1 2019 så ingår redovisad förmån av fri parkering numera i en gemensam redovisning av alla förmåner exklusive bil och bostadsförmåner för individen. Det gör att möjligheten till fortsatt uppföljning av utvecklingen är begränsad.

Med tanke på den omfattande bilpendlingen och att det är förhållandevis vanligt med gratis arbetsplatsparkering gör Naturvårdsverket bedömningen att det finns brister i efterlevnaden av regelverket. Naturvårdsverket anser vidare att arbetspendling med bil skulle kunna minskas om befintligt regelverk för förmånsbeskattning av fri/subventionerad parkering vid arbetsplatsen skulle tillämpas korrekt.

Skatteverket ansvarar för kontrollen av efterlevnad av regelverket kring förmånsbeskattning av parkeringsplatser. Vid dialog med Skatteverket framförs att deras arbete med efterlevnad av skattereglerna generellt utgår från en riskhanteringsprocess.81 De prioriterar områden med högst risk för fel, att skapa förutsättningar för att företagen har förutsättningar att bedriva verksamhet på lika villkor samt att förebygga och motverka ekonomisk brottslighet och internationellt

skatteundandragande. Kontroll av om förmån av fri parkering på arbetsplatsen redovisas som förmån sker i de kontroller som sker slumpmässigt av företagen samt i riktade riskbaserade kontroller då hela företagets beskattning kontrolleras. Skatteverket bedömer att en särskild riktad kontroll av hur företag redovisar förmånen fri arbetsplatsparkering kan bli svårt. Avsaknaden av kunskap om antal gratis parkeringsplatser som tillhandahålls av arbetsgivaren och vilka som inte

79 VTI rapport 985 Bilisters användande av parkeringsanläggningar i centrala Göteborg (2018), Parkering som styrmedel för en fossilfri fordonstrafik, Centrum För Transportstudier (2013)

80 Mejlväxling med Skatteverket, 2019-10-14

81 Möte med Skatteverket, 2019-11-20

125

redovisar förmån för detta gör även att uppskattningen om effekt av åtgärden baserar sig på grova antaganden.

Skatteverkets föreslår att som åtgärd för att öka efterlevnaden bör information om gällande regler vara att föredra. Detta kan med fördel ske i de nätverk och branschorganisationer som företräder verksamheter där regelefterlevnaden har upplevts som låg.

Naturvårdsverket anser att informationsinsatser kan vara en bra åtgärd, men bedömer att det också kan finnas ytterligare åtgärder som ger effekt med större spridning. Inom ramen för detta

regeringsuppdrag har vi inte haft tillräckligt med resurser för att hinna med att utveckla något annat förslag.

Det finns en del intressanta internationella exempel på städer som angriper problemet genom att avgifts- eller skattebelägga parkeringsplatser i staden. Storbritannien har infört en så kallad

Workplace Parking Levy. Möjligheten att införa en avgift på parkeringsplatser som en arbetsgivare tillhandahåller infördes år 2000 genom lagen Transport Act 2000, som gäller i England och Wales.

Nottingham införde Work Place Parking Levy den 1 april 2012. Det innebär att arbetsgivare i Nottingham måste betala en årlig avgift på £415 (från 1 april 2019) för varje parkeringsplats som tillhandahålls en anställd. Arbetsgivaren kan välja att själv stå för kostnaden eller om den ska överföras till nyttjaren av parkeringsplatsen. Arbetsgivare med färre än 11 parkeringsplatser är undantagna från avgift. Avgiften räknas upp årligen med inflationen. Varje parkeringsplats kräver en licens vilket har inneburit en komplett databas över tillgängliga parkeringsplatser. Nottingham är en av de få städer i England där man har minskat kötiderna under morgonrusningstrafiken och har den högsta andelen som reser kollektivt utanför London.

126