• No results found

Alternativhagel, utveckling, metaller och prisbild

Avskjutning i olika miljöer.

3.2 Alternativhagel, utveckling, metaller och prisbild

Av Rikard Södergren

Alternativhagel

Detta avsnitt är hämtat ur Ulf Qvarforts rapport ”Ersättningsmaterial vid skytte”.

Vid jakt och annat skytte används ammunition laddad med ett större antal sfäriska projektiler (hagel). Dessa hagel kan bestå av följande material:

• Bly som legerats med antimon

• Bly med överdrag av kompositmaterial • Vismuth som legerats med tenn

• Volfram (tungsten) i kombination med andra ämnen • Brons

• Järn

• Nickel och järn • Tenn och Vismuth • Tenn, järn och nickel • Polymer

• Stål

Effektiviteten hos olika hagel är i huvudsak beroende av materialets speci- fika vikt. Ju högre specifik vikt desto bättre behåller haglet sin fart. Dessutom ger ett hagel som till viss del deformeras vid träff i viltet en bättre överföring av energi än hårda hagel som behåller sin sfäriska form eller spröda hagel som fragmenterar. Beroende på vilket vilt som jagas väljs den grovlek på hag- len som ger bästa möjliga kombination av täckning (antal hagel per ytenhet) och inträngning. Ett relativt nytt hagelmaterial är bly som fått en beläggning av kompositmaterial. Avsikten är att ytbeläggningen ska förhindra att blyet i haglen blir miljötillgängligt.

N AT U R V Å R D S V E R K E T

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

På grund av att blyhagel sedan länge varit förbjudna vid jakt över våtmar- ker – främst i USA – har utvecklingen av alternativa hagel pågått under flera årtionden. Detta har inneburit att många alternativa material utvecklats. Utveckling alternativhagel

Under mitten av åttiotalet började marknadsförningen av alternativhagel att ta fart. I starten var det stål, vismuth och molybden som lanserades som alter- nativhagel metaller.

Under nittiotalet har även hagel av zink och tenn tillverkats. Ingen av metallerna har blivit accepterade som alternativhagel.

Patronen Mollyshot tillverkades av en legering med molybden som grund. Patronen försvann från marknaden på grund av de problem som fanns med legeringen av haglen. När skottet sköts fragmenterades 10-20 % innan hag- len hade passerat genom pipan. De hagel som träffade hårda delar på viltet som ben splittrades och gav en dålig dödande effekt.

Under slutet nittiotalet började olika legeringar med volframhagel att till- verkas för Svenska förhållanden. Två varianter har förekommit volfram/stål och volfram/plast (matrix).

Stålhagel har varit med från början i diskussionen om alternativhagel. De första stålhagelpatronerna som kom på marknaden var jaktligt och använ- darmässigt undermåliga.

Från början använde man samma krut som användes till blyhagelpatron. Tillverkarna ökade krutmängden för att kompensera stålhaglens lättare vikt. Följden blev bl.a. hög hastighet med samma hagelvikt vilket innebar högt mynningsmoment (hastighet x hagelvikt i kg = mynningsmoment). De höga mynningsmomenten är inte vapnen tillverkade att tåla. I början var även hagelsvärmarna extremt tätskjutande jämfört med bly.

Idag är det tre alternativ till bly som är dominerande på marknaden, stål, vismuth och volfram. Ytterligare finns det några alternativ som är marginella, tenn, legerade blyhagel och volfram/stål (se tabell 1). Zink har blivit klassat som giftigt och därmed försvunnit från marknaden.

Stålhagel

För att minska gastrycket i stålhagelpatronerna är patronerna som görs sedan några år tillbaka laddade med ett krut som brinner långsammare i tändnings ögonblicket jämfört med krut för blyhagel. Det har inneburit att gastrycket inte är något problem.

Merparten av alla hagelpatroner med stålhagel för jakt är i dag klassade som extra ordinära patroner på grund av för högt mynningsmoment, mer än 12N/s och utgångshastigheter över 400 m/s.

Tillverkarna av hagelpatroner har under flera år försökt att utveckla ett mjukare stålhagel. De försöken har misslyckats hittills.

Alternativhagel av vismuth och volfram är legeringar, vismuth innehåller tenn och volfram oftast legeringar med nickel, stål eller tenn.

Hagel tillverkade av vismuth som legerats med tenn har en specifik vikt som är lägre än för blyhagel, men högre än för stålhagel. Dessa hagel är rela- tivt spröda vilket medför att de kan fragmentera vid träff i ben. Fragmenten

är svåra att undvika vid tillvaratagande av matvilt skjutna med denna typ av hagel. Prismässigt ligger patroner laddade med vismuthhagel mellan patroner laddade med bly- respektive volframhagel.

Beroende vilka legeringar med volfram får haglen olika egenskaper. Alla legeringar leder till att man minskar den specifika vikten. De volfram patro- ner som säljs idag har en specifik vikt på 10 g/cm3 – 12 g/cm3. Vilket är lika med eller mer än specifika vikten på bly 11,3 g/cm3.

Legeringar vismuth och tenn har egenskapen att vara spröda vilket leder till fragmentering vid träffar i ben. Även legeringar med vismuth/tenn mins- kar den specifika vikten till ca 9,2 g/cm3.

Två nya patroner med volfram (Matrix) är under utveckling på Gyttorp cartridg compani. En patron är färdig utvecklad och den andra kommer till hösten 2006. Patronerna har hagelvikter lika med eller högre än bly. Prisutveckling

Prisbilden på alternativhagel patroner cal 12 är 2006 :

Täthet g/cm3 Jakt Övning

• Stål 7,86 5-8 kr 1,20-2,00 kr

• Vismuth 9,8 10-16 kr

• Volfram 19,3 18-25 kr

(se bifogad excelfil; Tabell 1)

Prisutvecklingen senaste året är att vismuth haglen har ökat i snitt 2 kr/patro- nen. Patroner innehållande volfram har stigit som mest 6 kr/patronen. Den dyraste patronen 2005 var ”Havey shot” 19,5 kr/st. Patronen är gjord av en legering av volfram/stål.

2006 kostar den dyraste volfram Matrix patronen ca. 25 kr/st. Prisök- ningen är 40 % på ett år. En liknande prisutveckling kan beräknas för framti- den med vismuth och volfram. Inför säsongen 2006 har Gyttorp haft svårt att köpa in volframhagel för sin hagelpatron tillverkning. Vid diskussioner med Gyttorp är uppfattningen att enbart hagelpatroner med stål har en möjlighet att ligga still i pris vid en ökad efterfrågan. Med anledning av prisbilden är det stålhagel som används vid fågeljakt (flygtskytte). Vid fågeljakt skjuts det ofta många skott.

Jaktliga kvalitetskrav

De alternativ hagel som finns på marknaden kan indelas i två grupper bero- ende på vilken specifik vikt metallerna/compositer har. I grupperna får man dessutom dela på metallerna/compositer mellan mjuka och hårda.

Hårdheten mäts i vickers

1. Tunga metaller > 9 gr/cm3vismuth, volfram.

1.1 hårda hagel: composit volfram/stål 1.2 mjuka hagel: vismuth

2. Lätta metaller 7-9 gr/cm3stål, tenn.

N AT U R V Å R D S V E R K E T

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

Dessutom har brukarna (jägarna) flera aspekter att ta hänsyn till vi val av alternativhagel för jakt. Följande faktorer bör beaktas:

• djurskyddsaspekten • vapen innehav

• i vilken miljö jakten bedrivs i (rikoschettrisken). Djurskyddsaspekt

I Sverige finns det inte några lagstadgade egenskaper som en hagelpatron ska ha för att vara lämplig till jakt.

Danska jägareförbundet har testat fram vilka egenskaper en hagelpatron av lätta metaller (stål) ska ha för att uppnå samma genomträngningsförmåga som blyhagel. Deras beskrivning av egenskaperna på en stålhagelpatron är : • utgångshastighet minst 400 m/sek

• öka hagelstorleken med 0,5 m/m (två US nummer)

Genomträngningsförmågan på enskilt hagel varierar vart i hagelsvärmen hag- let befinner sig. Haglen 30 cm från centrum av hagelsvärmen har halva genomträngningsförmågan jämfört med ett hagel i centrum. Det förhållandet har undersökts av viltmästare Mikael Gustavsson men är inte publicerat. Vil- ka förhållanden som föreligger bör utredas vidare.

Vapen krav

De egenskaperna en hagelpatron då får innebär att den klassas av SIP-kon- ventionen som extra ordinär. För att skjuta extra ordinära hagelpatroner ska hagelvapnet vara stålhagel testat och stämplad med den franska liljan (detal- jer om SIP och stålhagel test av vapen se C Holmgrens redovisning). Alla stål- hagelpatroner för jakt är klassade som extra ordinära patroner.

I Sverige finns det ca. 515.000 hagelvapen registrerade med jakt som ändamål av dessa är endast ca. 30.000 vapen stålhagel testade.

Rikoschettrisk

Alla hårda hagel, stål och volfram/stål, har vid träffar på hårda ytor mycket stor benägenhet att rikoschettera.

Förhållandena med rikoschetter finns väl beskrivna i ett examensarbete av Mikael Gustavsson.

Tillgång och pris på alternativa metaller

SGU (Statens geologiska undersökning) har gjort en bedömning om tillgång och prisutveckling på alternativa hagelmetallerna vismut, antimon, molybden och volfram.

Vismut Antimon Molybden Wolfram Not Tillgångarnas livslängd 30 år 40-50 år >150 år 150 år 1 Reservernas livslängd 10 år 14 år 50 år 48 år 2 Medelhalt i jordskorpan 48 mg/ton 200 mg/ton 1 g/ton 1 g/ton

Förekomstsätt biprodukt antimon- biprodukt volfram- 3 bly och W malm koppar malm

Viktiga producentländer Kina, Mexi., Kina USA, Chile, Kina

Peru. Kina

Andel av världsprod. 80% 90% 80% 90% 4

Produktion ton/år 4 600 150 000 163 000 74 000 Pris 2003 6 USD/kg 3,3 USD/kg 5,6 USD/kg 6,4 USD/kg

APT

Pris jan 2006 10,5 USD/kg 4 USD/kg 55 USD/kg i 25 USD/kg 5

oxid APT

Förklaring till noterna:

1. Med i tillgångarna finns både sådant som är brytvärt och tillräckligt undersökt (reserver) och sådant som inte är tillräckligt undersökt eller lite för fattigt för att vara brytvärt.

Livslängden är beräknad utifrån nuvarande brytningstakt.

2. Reserverna är bara de tillräckligt undersökta och ekonomiskt brytvärda fyndigheterna. 3. Vismut utvinns i stor omfattning från blygruvor som biprodukt. I Kina får man det även från volframgruvor. I Bolivia finns dock gruvor som bryts bara för vismut. Molybden utvinns huvudsak- ligen som biprodukt från stora koppargruvor, särskilt i Chile och USA. Men det finns också rena molybdengruvor, t.ex. i Climax/Henderson i USA.

4. Det är några få länder som är de stora producenterna av dessa metaller. Det finns en viss risk med det.

5. Priserna har ökat ordentligt sedan 2003. Det är särskilt molybden och volfram som har ökat extremt mycket.

Vismuth

Tillgångarnas livslängd är framförallt för vismut begränsat. Med dagens bryt- ningstakt beräknar man att tillgångarnas livslängd är 30 år för vismut.

Vid en utökad brytning förkortas tiden för tillgången på vismuth mar- kant. Vid brytningen av vismuth får man bly som bimetall.

Volfram

Volfram beräknar man tillgångarnas livslängd till 150 år. Priset på volfram har ökat kraftig och beräknas att fortsätta att stiga.

Konkurrensen med industrin är stor. Framförallt tillverkare av skärande verktyg använder volfram.

139

NA

TUR

VÅRDSVERKET

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

Importör/tillverkare Märke Hagelsort US-nr Hagelvikt Kaliber Information på ask Språk Pris

Vapensmedjan, Oskarsström Hull cartridge Stål Informationstext om krav på vapen Eng

Steel Game 3 28 12/67 och risken för rikochetter, endast 4

PRO Steel 7,9 24 12/67 i 250 lådor 1,6

Steel Game 3 32 12/70 4

Torsbo handel Clever mirage Stål Nej

Soft Steel hunting T2 2,3,4,5 32 12/7 Finns ej hemma, kan beställas 4

T2 trap-skeet 24 12/70 ” 1,22 T3 trap-skeet 24 12/70 ” 1,3 T4 trap-skeet 24 12/70 ” 1,4 Magnum steel T3 2,3,4 36 12/76 ” 6 Super magnum st. T3 39 12/89 ” 8,4 Soft trap-skeet T1 24 20/70 ” 1,6 Rio stål 5,4,7 32 12/70 ”

Sv.Jaguargruppen Remington Stål Informationstext om krav på Eng

Nitro steel magnum 28 12/70 vapen och risken för rikochetter

Nitro steel magnum 2,3,4 32 12/76

Nitro steel magnum 23 20/76

Harvey Shot Volfra./stål 36 12/70 ” Hastigheten noterad Eng 19,5

Normark Scandinavia Rottweil Stål Informationstext om krav på Eng

Steel Hunting 32 12/70 vapen och risken för rikochetter 5

Wild game shot 24 12/70

Normark Scandinavia Winchester Stål ”l 4,5

Steel Hunting 3,4,6 32 12/70

HDF Gyttorp jakt Gyttorp Informationstext om krav på Sv

Gyttorp cartridge compani Gyttorp steel shot 3,4,5 32 12/70 vapen och risken för rikochetter 5

thunder gold 8,5 24 12/70 1,6

Steelmax 7,8,5 24 12/70 1,4

steelmax one 23 12/70

steelmax one 20 20 12/70

gyttorp ca120 24 12/70 1,7

Impact tungsten matrix Volfr/plast 32 12/70 Text att patronen är likvärdig bly Sv 18

tungsten 12,0 Volfr/plast 36 12/70 25

T

140

NA

TUR

VÅRDSVERKET

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

Alphamax 3,4,5,6,BB 36 12/70 Maximum 3,4,5 34 12/65 Magnum 3,4,5,BB 38 12/70 14 Magnum 3,4,5,BB 46 12/75 16 Grand prix 5,6 28 16/65 Alphamax 3,5 32 16/70 Grand prix 4,5,6,BB 25 20/65 Vip 4,5,6 28 20/70

Eley Stål 3,4,5 32 12/70 Import vid beställning Finns ej i landet

Alphamax Vismuth 5,6 16 28/65 9

Alphamax 6 12,5 410/65 9

Dalby viltmålsbanor SAGA Stål Informationstext om krav på vapen Eng

Saga field 3 32 12/70 och risken för rikochetter. Gastryck

Sga eurotrap steel 7 24 12/70 och hastigheten noterad

N AT U R V Å R D S V E R K E T

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

4. Redovisning av utredning