• No results found

Stapp miljökulfång

Utförande

Kulfånget tillverkas av Stapp AB i Edsbruk norr om Västervik och kan enligt tillverkaren användas för alla typer av konventionell tränings - och jaktam- munition, hel –och halvmantlad samt slugs och breneke. När det gäller halv- mantlad jaktammunition och de grövsta kalibrarna av pistolammunition bör dessa dock skjutas med urskiljning exempelvis mot särskilda tavelställ efter- som man snabbt skjuter sönder täckduken med denna ammunition. Detta gäller även vid svartkrutsskytte med grova kalibrar och wadcutter projektiler vid dynamiskt skytte där man inte skjuter vinkelrätt mot kulfånget.

Befintliga kulfång med sand kan nyttjas som stödkonstruktion och miljö- kulfånget kan anpassas till alla typer och storlekar av kulfång med obegrän- sad längd och höjd samt i första hand avsett för stora skjutbanor och skytte på banor där man skjuter med både klena och grova kalibrar. Det kan även användas på banor för löpande viltmål 80 m (älgbana) och viltmål 50 m (rådjur- och grisbana). För denna typ av banor kan kulfånget köpas för egen montering. Det är patenterat i 18 länder och utbyggt i både Sverige (FM), Norge, Danmark och USA. Totalt är 176 kulfång byggda varav 126 i Sverige.

Runt kulfånget ligger en ram/sarg av rikoschettsäkra plastprofiler som är förankrade med jordankare. Ovanpå sanden i befintligt kulfång (efter utjäm-

N AT U R V Å R D S V E R K E T

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

ning) läggs en vattentät bottenduk som är uppdragen på sidorna. Bottendu- ken som enligt tillverkaren har en livslängd på 30 år har till uppgift att samla upp och leda eventuellt lakvatten till en uppsamlingsbrunn i botten på

kulfånget. Vattnet kan sedan vid behov tappas av efter provtagning av blyinnehåll. Ovanpå bottenduken läggs ett ca 60 cm tjockt lager av gummi- granulat. (malda bildäck eller annat malt gummimaterial) som är själva kul- fånget. Friktionen mot granulatet stoppar kulorna som ligger kvar i stoppma- terialet. Genom att granulatet rör sig fritt i kulfånget undviks klumpar av projektiler och granulatet skjuts endast sönder i ringa omfattning. Granulatet täcks med en elastisk gummiduk som sluter tätt efter kulhålen och som har till uppgift att hindra vatteninträngning. Granulatet importeras från Dan- mark, Tyskland och andra länder. STAPP använder granulat utan PAH – olja. Med hänsyn till FM krav på skytte levereras även granulat som kan användas tillsammans med spårljus.

Gummiduken tål ca 30 000 skott/tavla innan den behöver lagas/ersättas. Reparation sker med pålimning av ett nytt skottcenter på den slitna delen. Efter detta antal skott behöver kulfånget också rensas på projektiler. Om skyttet sker mer jämt över kulfånget bedöms det behöva rensas efter 3 -5 år beroende på antal skjutna skott. Se rubriken underhåll.

Konstruktionen av kulfånget har även inneburit att rikoschettrisken har minskat vintertid då granulatet inte fryser, vilket kan ske i ett konventionellt kulfång med sand.

Principen för kulfånget framgår av bild i bilaga 1. Byggkostnader

Montering av kulfånget sker normalt genom Stapp AB som även utbildar per- sonalen vad gäller hantering, underhåll mm. Företaget har uppgivit att de har kapacitet att bygga ca 150 kulfång om året om efterfrågan ökar. Kulfång för viltmål kan även köpas i form av en byggsats för egen montering. Företaget håller även på att utveckla en byggsats för egenmontering av andra typer av civila utomhusbanor med leverans från återförsäjare.

Enligt uppgift från tillverkaren är kostnaden ca 2000 kr/m2 för leveran- sen exklusive moms och frakt samt ytterligare 1000 kr/m2 exklusive moms för företagets montering. Monteringen bedöms ta ca 1 vecka för 3 man med tillgång till bl.a. mobilkran (1 dag) och lastmaskin

(1 dag).

Vid en skjutbana med 20 tavelställ har kulfånget en yta av ca 280 m2 (40x5 m, vertikalt projekterad yta). Härutöver tillkommer en horisontell yta på toppen med en höjd av ca 1,5 m som ingår i kulfånget vilket innebär att den verkliga höjden är ca 7 m. Kostnaden inklusive moms men exklusive frakt uppgår då till ca 1 050 000 kr dvs.ca 52 000 kr per tavelställ. Härtill kommer underhållskostnader. Kostnaden överstämmer väl med den kostnad FM har betalat för sina kulfång som även skall tåla spårljusammunition, se anm. nedan.

En sammanställning av kostnader för olika typer av kulfång framgår nedan.

Anm. FORTV har med ramavtal 2000-03-05-06 6257/99 P beställt 90 kulfång med option på ytterligare 90 st med bredd 40 x 5 m. I beställningen ingår även en kortare utbildning i drift och underhåll. Fast pris per kulfång år 2000 är 989 327 kr exklusive moms dvs. totalt ca 1 237 000 kr/kulfång. Från 2001 är priset indexreglerat.

Underhåll

Materialkostnader för gummiduk/m2 är 840 kr exklusive moms och frakt. Granulat kostar

2 500 kr/m3 exklusive moms och frakt. Kostnaden för att byta duk är 250 kr/m2 exklusive material och moms och behöver göras vart 5 - 10 år enligt leverantören.

Projektilerna rensas ur stoppmaterialet med ett mobilt rensaggregat och läggs tillbaka efter rensning. Ett mobilt rensaggregat kan hyras av STAPP AB för ca 3 750 kr/vecka inklusive moms. Första gången detta skall göras rekom- menderas att tjänsten köps av tillverkaren då det även innebär att täckduken skall lossas och återställas. (Denna kostnad har inte inräknats i nedanstående summa). Samtidigt som rensningen kan påfyllnad av granulat behöva göras. Här finns dock inga erfarenhetssiffror men har bedömts uppgå till ca 5 - 10 % av den rensade volymen vid s.k. hot - spots bakom tavlorna.

Vid rensning bör även pålimningen av nya skottcenter, ca 40 m2 á 850 kr exklusive moms dvs. 44 000 kr om kunden gör arbetet själv. Kostnaden för att byta hela täckduken (materialkostnader) framgår av kostnadssamman- ställningen nedan och förutsätter att banan gör det själv.

Det kontinuerliga årliga underhåll som behöver göras är lagning av stora hål genom pålimning av nya täckdukar uppskattningsvis 5-10 m2, kontroll av nivån i läckvattenbrunn samt provtagning av blyinnehåll i läckvatten före tömning samt kontroll av infästning och skarvar i täckduken.

En analys av läckvattnet kostar ca 600 kr, tömning av brunnen med slam- sugare ca 1 500 kr

(700 kr/tim) beroende på avstånd till kommunal deponi. Eventuell deponi ca 500 -1000 kr beroende på kommun.

I sammanhanget kan nämnas att det saknas riktvärden från central myn- dighet vid hantering av lakvatten. Generalläkaren, som är FM tillsynsmyndig- het har dock fastställt 4 olika riktvärden för hantering av lakvatten. Översti- ger blyhalten 50 ug/l i ett ofiltrerat prov skall det transporteras till avfallsan- läggning. Hittills har läckvattnet endast sporadiskt överskridit detta riktvärde för och har därmed oftast kunnat läggas på kommunal deponi.

Kostnaderna för årligt underhåll framgår nedan. Denna har framräknats genom att summera kostnaderna för underhåll under en 5 årsperiod och sedan slå ut dessa på en årlig kostnad. Uppskattningen bygger på att huvud- delen av arbetet utförs av klubben med ideell arbetskraft.

N AT U R V Å R D S V E R K E T

Rapport 5624 • Underlagsrapporter till regeringsuppdraget om bly i ammunition

Sammanställning av kostnader för olika typer av kulfång typ STAPP Typ av bana, Byggkostnad, UH –kostnader Anm.

kulfång uppskattad, kr årliga, kr Ingår i UH-kostnader Fasta mål 20 tavelställ

40 x 7 m 1 050 000 127 000 Byte täckduk, 5-10 år 396 000 kr

Fasta mål 10 tavelställ 578 000 70 900 Byte täckduk, 5-10 år

22 x 7 m 218 000 kr

Viltmålbana 80 m 438 000 64 800 Byte täckduk, 5-10 år

26,5 x 5,5 m (anm. 1) 206 000 kr

Viltmålbana 50 m 225 000 35 600 Byte täckduk, 5-10 år

13,5 x 5,5 m (anm. 1) 105 000 kr

Inskjutningsbana 206 000 30 100 Byte täckduk, 5-10 år

(10 x 5,5 m) 78 000 kr

Anm. 1. Kostnaderna gäller vid egen montering av kulfånget. Skall tillverkaren montera tillkom- mer en kostnad på ca 1000 kr/m2 exklusive moms.