• No results found

Anmälan om ändrade förhållanden

Den som fått beslut om preliminär sjukersättning ska anmäla ändrade förhållanden som kan antas innebära att sjukersättningens storlek kan bli lägre än den preliminära sjukersättningen som tidigare beslutats. Anmälan ska göras så snart som möjligt och senast fjorton dagar efter det att den anmälningsskyldige fick kännedom om

förändringen (110 kap. 46 och 47 §§ SFB).

Anmälan om ändrade förhållanden kan göras på blankett (7281) Anmälan sjuk-ersättning – ändrad inkomst m.m. (steglös avräkning). Anmälan finns även som e-tjänst på Mina sidor på www.forsakringskassan.se.

13.4.1 Anmälningsskyldigheten

110 kap. 46 § SFB

Den som ansöker om, har rätt till eller annars får en förmån enligt denna balk ska anmäla sådana ändrade förhållanden som påverkar rätten till eller storleken av förmånen.

Det som anges i första stycket kan avse

1. bosättning i Sverige eller utlandsvistelse, 2. bostadsförhållanden,

3. civilstånd, vårdnad och sammanboende med vuxen eller barn, 4. hälsotillstånd,

5. förvärvsarbete i Sverige eller utomlands, 6. arbetsförmåga,

7. inkomstförhållanden,

8. förmögenhetsförhållanden, och 9. utländsk socialförsäkringsförmån.

Anmälan som gäller assistansersättning ska även göras av den till vilken

assistansersättning har betalats ut enligt 51 kap. 19 §, om denne har kännedom om de ändrade förhållandena.

Anmälan behöver inte göras om den handläggande myndigheten har kännedom om ändringen och därför saknar behov av en anmälan. Anmälan behöver inte heller göras i ett ärende om bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd om

ändringen innebär att inkomsterna eller förmögenheten endast har ökat i mindre omfattning.

110 kap. 47 § SFB

Anmälan enligt 46 § ska göras så snart som möjligt och senast fjorton dagar efter det att den anmälningsskyldige fick kännedom om förändringen.

Den handläggande myndigheten får, när det anses motiverat, kräva att uppgifterna lämnas på det sätt som föreskrivs i 4 §.

Anmälan om ändrade inkomster och andra förhållanden som kan antas leda till att den slutliga sjukersättningen blir lägre än den preliminära sjukersättningen ska alltså göras till Försäkringskassan så snart som möjligt och senast fjorton dagar efter det att den anmälningsskyldige fick kännedom om förändringen. Bedömningen av om den försäkrade har fullgjort sin anmälningsskyldighet kan påverka en eventuell framtida prövning av rätten till eftergift i samband med återbetalning. För mer information se vägledning (2005:3). Det som sägs i den vägledningen om bostadsbidrag gäller även steglös avräkning.

13.4.2 Ändrad inkomst

Den försäkrade är skyldig att anmäla inkomständringar som kan antas innebära att någon slutlig sjukersättning inte kommer att beviljas eller kommer att beviljas med lägre belopp än den preliminära sjukersättningen (110 kap. 46 och 47 §§ SFB). Det gäller även för personer med partiell sjukersättning när inkomsten ändras på den del som de inte har beviljats sjukersättning för (prop. 2007/08:124 s. 78).

David har halv sjukersättning tills vidare sedan 2002. På den del som han inte är beviljad sjukersättning för arbetar han 20 timmar i veckan. Eftersom David ville öka sin arbetsinsats till 24 timmar i veckan har han tidigare för inkomståret ansökt om att arbeta enligt reglerna om steglös avräkning, och Försäkringskassan har fattat ett beslut om preliminär sjukersättning baserat på de inkomstuppgifter som han lämnat i ansökan. Nu har David fått en löneökning som innebär att hans sammanlagda inkomst för året blir högre än han angett i ansökan. Han lägger ihop vad han redan tjänat under året med vad han beräknar att tjäna resten av året och anmäler den nya årsinkomsten till Försäkringskassan som fattar ett nytt beslut om preliminär sjukersättning för inkomståret. Davids sjukersättning kommer därmed att betalas ut med ett nytt, lägre preliminärt belopp.

En försäkrad som arbetar enligt reglerna om steglös avräkning behöver inte anmäla en ny ökad årsinkomst om denna ryms inom fribeloppet. En anmälan om ökad inkomst skulle i dessa fall inte leda till att beslutet om preliminär sjukersättning ändrades. Om den försäkrade ändå anmäler en inkomstökning så fattar Försäkrings-kassan inget nytt beslut om preliminär sjukersättning. FörsäkringsFörsäkrings-kassan sänder ett meddelande om att kundens anmälan inte medför någon ändring av tidigare beslut.

Se även avsnitt 16.1.3.

Minna har hel sjukersättning tills vidare sedan 2003. Hon har lämnat in ansökan och fått ett beslut om preliminär sjukersättning. I sin ansökan uppgav Minna en beräknad årsinkomst. I juni har Minna kunnat trappa upp sin arbetsinsats och hon beräknar nu att hon kommer att få en högre årsinkomst. Eftersom hennes inkomst även efter ökningen ryms inom fri-beloppet, finns inget krav på att hon ska anmäla den höjda årsinkomsten.

Ändringar i inkomsten som innebär att slutlig sjukersättning kommer att beviljas med ett högre belopp än det preliminära behöver inte anmälas till Försäkringskassan. Det betyder att en person som minskar sin arbetstid eller som av annan anledning får mindre inkomst än vad han eller hon uppgivit i sin ansökan inte behöver meddela det till Försäkringskassan. Det finns dock inget som hindrar att också dessa inkomst-ändringar anmäls till Försäkringskassan. I många fall ligger det i den försäkrades eget intresse att anmäla en inkomständring i dessa situationer, eftersom en anmälan om minskning av inkomsten kan leda till att Försäkringskassan fattar beslut om en högre preliminär sjukersättning för inkomståret. Se vidare om detta i avsnitt 16.1.4.

13.4.3 Ändrade förhållanden i övrigt

Även förändringar av andra förhållanden än inkomst ska anmälas till Försäkrings-kassan om de kan påverka rätten till eller storleken av förmånen, t.ex. ändring av den försäkrades rätt till garantiersättning på grund av att den försäkrade inte längre bor i Sverige eller i övriga EU/EES området. Garantiersättning kan ju bara exporteras till vissa länder (110 kap. 46 och 47 §§ SFB och prop. 2007/08:124 s. 106).

14 Utredning och bedömning

Detta kapitel beskriver vad Försäkringskassan ska utreda när en ansökan om omräkning av sjukersättning vid arbete – steglös avräkning kommer in.