• No results found

Beräkningsmässig garantiersättning (BGE)

För att beräkna justeringsbeloppet tas en beräkningsmässig garantiersättning fram.

Detta ersättningsunderlag baseras på storleken av den förtidspension som skulle ha betalats ut för januari 2003 förhöjt med värdet av SGA (4 kap. 27 § SFBP). För beräkningen av den beräkningsmässiga garantiersättningen används följande metod.

Brutto 2 = Brutto 1 + (T/(1-T)) x (SGA – GA1)

BGE = Brutto 2 – (T/(1-T)) x (GA2 – GA1) – IS (efter samordning med ev.

yrkesskadelivränta) – utbetald arbetsskadelivränta

• Brutto 1 = Den faktiska bruttoersättningen enligt förtidspensionssystemet inklusive utländsk pension som motsvarar förtids- eller efterlevandepension i form av folkpension och som beskattas i Sverige.

• Brutto 2 = Den omvandlade bruttoersättningen som utgör summan av den faktiska bruttoersättningen före omvandlingen och värdet av SGA i förhållande till det allmänna grundavdraget.

• SGA = Särskilt grundavdrag vid Brutto 1.

• GA1 = Allmänt grundavdrag vid Brutto 1.

• T = Tillämplig kommunalskattesats. Kommunalskattesatsen är uttryckt i andelstal (ett tal mellan 0 och 1).

• BGE = Den beräkningsmässiga garantiersättningen som utgör skillnaden mellan den omvandlade bruttoersättningen, minskad på ett visst sätt och den inkomstrelaterade sjukersättningen och i förekommande fall utbetald arbets-skadelivränta.

• GA2 = Allmänt grundavdrag vid Brutto 2.

• IS = Inkomstrelaterad sjukersättning.

Nedan ges en närmare beskrivning av de begrepp som förekommer i formeln.

10.6.1 Den faktiska bruttoersättningen (Brutto 1)

Till grund för framtagandet av den beräkningsmässiga garantiersättningen ligger den faktiska bruttoersättningen som skulle ha betalats ut i januari 2003 om tidigare bestämmelser fortfarande varit gällande. Det innebär att den förtidspension som den förmånsberättigade hade rätt till i december 2002 räknades om med 2003 års prisbasbelopp. De ersättningar som ingår i den faktiska bruttoersättningen består av

• folkpension i form av förtidspension,

• pensionstillskott,

• ATP,

• utländsk pension enligt 63 kap. 6 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, som beskattas i Sverige och motsvarar förtids- eller efterlevandepension i form av folkpension, under förutsättning att pensionen ska betalas ut i januari 2003,

• folkpensionstillägg enligt artikel 27 i nordiska konventionen till förmån vid invaliditet,

• eventuella avdrag för yrkesskadelivränta, samt

• utbetald arbetsskadelivränta.

(4 kap. 27 § SFBP och förordningen [2004:747] om ikraftträdande av lagen [2004:114] om nordisk konvention om social trygghet).

Med folkpension avses inte barntillägg, vilket innebär att det inte ingår i den faktiska bruttoersättningen (prop. 1999/00:127 Garantipension för personer födda år 1937 eller tidigare s. 86). Inte heller beaktas avtalsersättningar vid beräkningen av justeringsbeloppet (prop. 2000/01:96 s. 133).

10.6.2 Den omvandlade bruttoersättningen (Brutto 2)

Beräkningen av beräkningsmässig garantiersättning görs i två steg. Först beräknas en omvandlad bruttoersättning. Denna omvandlade bruttoersättning används sedan för framtagandet av den beräkningsmässiga garantiersättningen. Det innebär att den faktiska bruttoersättningen först höjdes med värdet av SGA i förhållande till det allmänna grundavdraget vid den kommunalskatt som gäller eller ska gälla för den försäkrade vid utgången av 2002. Av det följer att SGA sätts till värdet av det

allmänna grundavdraget för den faktiska bruttoersättningen om SGA beräknas till ett lägre belopp än nämnda grundavdrag. Värdet av denna differens får man därefter fram genom att multiplicera differensen med kvoten av kommunalskattesatsen och talet 1 minskat med samma kommunalskattesats. (4 kap. 27 § SFBP)

För beräkningen av den omvandlade bruttoersättningen kan följande formel användas.

Brutto 2 = Brutto 1 + (T/(1-T)) x (SGA – GA)

10.6.3 Beräkning av särskilt grundavdrag för den faktiska bruttoersättningen

Om den försäkrade har rätt till särskilt grundavdrag är avdraget som högst 139,69 procent av 2003 års prisbasbelopp (SGA-tak) om han eller hon har fått folkpension som gift. För övriga skattskyldiga är SGA högst 157,49 procent av prisbasbeloppet.

Det sistnämnda gäller också gifta skattskyldiga som någon del av beskattningsåret har fått folkpension som ogifta. (63 kap. 6 § IL och 5 § lagen [1999:265] om särskilt grundavdrag och deklarationsskyldighet för fysiska personer i vissa fall vid 2000–

2003 års taxeringar)

Vad som nu sagts sammanfattas i följande tabell.

Civilstånd: SGA-tak:

Den försäkrade är gift 1,3969 gånger prisbasbeloppet för 2003 Den försäkrade är ogift 1,5749 gånger prisbasbeloppet för 2003 SGA får dock inte överstiga den försäkrades folkpension inklusive eventuellt

folkpensionstillägg enligt artikel 27 i nordiska konventionen (FP) och pensionstillskott (Max PTS) (SGA-begränsning). Vid framtagandet av SGA-begränsningen minskas beräknad folkpension och pensionstillskott med ev. yrkesskadelivränta. (63 kap.10 § IL, 5 kap. och 7 kap. 4 § i den upphävda AFL i lydelsen före 1 januari 2003, 2 a § lagen [1969:205] om pensionstillskott, förordningen [1993:1529] om tillämpning av en nordisk konvention den 15 juli 1992 om social trygghet samt 17 kap. 2 § i den

upphävda AFL i lydelsen före 2003)

Beräkningen av SGA-begränsningen kan beskrivas med följande formel.

SGA-begränsning =

(FP x ersättningsgrad x antal pensionspoängår

30 eller

antal bosättningsår

40 ) +

(Max PTS x ersättningsgrad x antal pensionspoängår

30 eller

antal bosättningsår

40 )

Det särskilda grundavdraget eller det s.k. SGA-taket ska därefter minskas med 66,5 procent av den del av den faktiska bruttoersättningen som överstiger SGA-taket (5 § lagen om särskilt grundavdrag och deklarationsskyldighet för fysiska personer i vissa fall vid 2000–2003 års taxeringar).

Minskningen av det särskilda grundavdraget kan beskrivas med följande formel.

SGA = SGA-taket – ((Brutto 1 – SGA-taket) x 0,665)

Före minskningen av det särskilda grundavdraget görs den faktiska bruttoersätt-ningen om till taxerad förvärvsinkomst. Detta görs med ledning av skattetabell för pensionärer för beräkning av preliminär A-skatt. Beloppen i skattetabellen avser månad. För att få fram den taxerade förvärvsinkomsten måste månadsbeloppet för den faktiska bruttoersättningen (ersättningen dividerad med tolv) först avrundas uppåt till närmaste femtiotal eller hundratal kronor. Den taxerade förvärvsinkomsten tas därefter fram genom att det avrundade månadsbeloppet multipliceras med tolv.

Om det beräknade månadsbeloppet är 9 400 kronor eller lägre avrundas månads-beloppet uppåt till närmaste femtiotal kronor. Månadsbelopp som är 9 401 kronor eller högre avrundas i stället uppåt till närmaste hundratal kronor. (8 kap. 3 § skatte-betalningslagen)

Nämnda tillvägagångssätt beskrivs sammanfattningsvis på följande sätt.

Faktisk bruttoersättning per månad: Den faktiska bruttoersättningen divideras med 12

Om det beräknade månadsbeloppet är 9 400

kronor eller lägre: Månadsbeloppet avrundas uppåt till närmaste femtiotal kronor

Om det beräknade månadsbeloppet är 9 401

kronor eller högre: Månadsbeloppet avrundas uppåt till närmaste hundratal kronor

Beräknad taxerad inkomst för beräkning av

SGA: Det avrundade månadsbeloppet multipliceras

med 12

SGA eller i förekommande fall SGA-begränsningen avrundas uppåt till helt hundratal kronor (63 kap. 2 § tredje stycket IL).

Som framgått ovan sätts SGA till värdet av det allmänna grundavdraget för den faktiska bruttoersättningen om SGA beräknas till ett lägre belopp än nämnda grundavdrag.

10.6.4 Beräkning av allmänt grundavdrag för den faktiska bruttoersättningen (GA1) och för den omvandlade bruttoersättningen (GA2)

Det allmänna grundavdraget beräknas både på den faktiska bruttoersättningen och på den omvandlade bruttoersättningen. Detta avdrag baseras på det prisbasbelopp som fastställts för inkomståret 2003 och varierar beroende på storleken av den faktiska bruttoersättningen respektive den omvandlade bruttoersättningen. Som beskrivs i avsnittet ovan görs även här en anpassning av den faktiska bruttoersätt-ningen respektive den omvandlade bruttoersättbruttoersätt-ningen till belopp enligt skattetabell för pensionärer för beräkning av preliminär A-skatt. Grundavdraget avrundas uppåt till helt hundratal kronor. Om den taxerade förvärvsinkomsten emellertid skulle understiga det beräknade grundavdraget, sätts avdraget till värdet av den taxerade förvärvsinkomsten, eftersom avdraget aldrig får vara högre än den taxerade förvärvs-inkomsten. (Punkten 3 i övergångsbestämmelserna till lagen [2001:908] om ändring i IL, 63 kap. 2 § IL och 8 kap. 3 § skattebetalningslagen)

De allmänna grundavdragen uppgår till följande belopp.

Taxerad förvärvsinkomst: Allmänt grundavdrag:

Överstiger inte 1,86 prisbasbelopp 0,293 prisbasbelopp

Överstiger 1,86 men inte 2,89 prisbasbelopp 0,293 prisbasbelopp ökat med 25 procent av det belopp med vilket taxerad förvärvsinkomst överstiger 1,86 prisbasbelopp

Överstiger 2,89 men inte 3,04 prisbasbelopp 0,5505 prisbasbelopp

Överstiger 3,04 men inte 5,615 prisbasbelopp 0,5505 prisbasbelopp minskat med 10 procent av det belopp med vilket den taxerade förvärvsinkomsten överstiger 3,04 prisbasbelopp

Överstiger 5,615 prisbasbelopp 0,293 prisbasbelopp

10.6.5 Tillämplig kommunalskattesats (T)

Som kommunalskattesats både vid beräkningen av den omvandlade bruttoersätt-ningen och av den beräkningsmässiga garantiersättbruttoersätt-ningen används den skattesats som följer av den för den försäkrade under inkomståret 2002 tillämpliga skatte-tabellen. Om någon tillämplig skattetabell inte har beslutats för den försäkrade för 2002 används den skattesats som följer av den skattetabell som hade varit tillämplig om ett sådant beslut skulle ha fattats. (4 kap. 27 § SFBP och 11 kap. 6 § skatte-betalningslagen)

10.6.6 Storleken på den beräkningsmässiga garanti-ersättningen (BGE)

Efter att den omvandlade bruttoersättningen tagits fram ska den sedan minskas med skillnaden mellan grundavdraget för den omvandlade bruttoersättningen och grund-avdraget för den faktiska bruttoersättningen (4 kap. 27 § SFBP).

Minskningen av den omvandlade bruttoersättningen görs med kvoten av kommunal-skattesatsen och talet 1 minskat med samma kommunalskattesats multiplicerat med skillnaden av grundavdraget för den omvandlade bruttoersättningen och grund-avdraget för den faktiska bruttoersättningen (4 kap. 27 § SFBP).

Den beräkningsmässiga garantiersättningen (BGE) är vad som därefter återstår sedan minskning gjorts med den inkomstrelaterade sjukersättningen (IS), i före-kommande fall samordnad med yrkesskadelivränta, och utbetald arbetsskadelivränta (4 kap. 27 § SFBP).

Beräkningen av storleken på den beräkningsmässiga garantiersättningen kan beskrivas med följande formel.

BGE = Brutto 2 – (T/(1-T)) x (GA2 – GA1) – IS (efter samordning med ev.

yrkesskadelivränta) – ev. utbetald arbetsskadelivränta