• No results found

Om sjukersättningen omvandlades med/utan folkpension på grund av

folkpension på grund av 10 kap. 4 § den upphävda AFL i lydelsen före 1990

I 10 kap. 4 § i den upphävda AFL i lydelsen före 1990 angavs att endast en av för-månerna skulle betalas ut om rätt fanns till både folkpension i form av förtidspension och folkpension i form av änkepension. Av detta följde att det fanns en möjlighet att göra ett val som var oberoende av förmånernas storlek. I och med att denna val-möjlighet fanns, kunde även arbetsskadelivräntan ingå som en faktor i jämförelsen.

Den försäkrade kunde alltså få välja att folkpensionen i form av förtidspension inte skulle betalas ut av Försäkringskassan trots att den var den större än folkpensionen i form av änkepension. Det gällde under förutsättning att det var förmånligast för den försäkrade med hänsyn till samordningen med arbetsskadelivräntan. Som framgått ovan ger de nya bestämmelserna i SFB inte denna valmöjlighet, utan den största av förmånerna ska betalas ut. Därmed ges inget utrymme att ta med arbetsskade-livräntan i jämförelsen. (10 kap. 4 § andra stycket den upphävda AFL i lydelsen före 1990 jämfört med 36 kap. 2 § SFB och 4 kap. 9 § och 7 kap. 33 §§ SFBP)

Förtidspensionen omvandlades till sjukersättning med eller utan folkpension beroende på om folkpensionen till förtidspensionen med stöd av bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket den upphävda AFL i lydelsen före 1990 betalades ut i december 2002. I de fall folkpensionen med stöd av nämnda bestämmelser

betalades ut i december 2002 omvandlades alltså sjukersättningen med folkpension.

Garantiersättning ska dock ha beräknats i båda fallen (4 kap. 27 § SFBP).

I de fall förtidspensionen omvandlades till sjukersättning med folkpension på grund av bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket den upphävda AFL i dess lydelse före 1990 kunde Försäkringskassan göra jämförelse direkt mellan beräknad garanti-ersättning inklusive eventuellt positivt justeringsbelopp och ÄP-GARP. Det gäller dock inte för den förtidspension som omvandlades till sjukersättning utan folkpension med stöd av nämnda bestämmelser.

Om förtidspensionen omvandlades till sjukersättning utan rätt till garantiersättning på grund av 10 kap. 4 § andra stycket den upphävda AFL i lydelsen före 1990 gjorde Försäkringskassan följande:

• En fiktiv omvandling av den försäkrades sjukersättning med den folkpension som han eller hon skulle ha haft i december 2002 om han eller hon uppburit en sådan pension skulle göras. I den faktiska bruttoersättningen skulle då ingå nämnda folkpension uppräknat med 2003 års prisbasbelopp.

• Fiktivt omvandlad sjukersättning skulle jämföras med ÄP-GARP.

• Eventuell garantiersättning och positivt justeringsbelopp som gäller för den fiktivt omvandlade sjukersättningen skulle dras in förutsatt att ÄP-GARP var högre än den garantiersättning och eventuellt justeringsbelopp som tagits fram genom att fiktivt omvandla förtidspension till sjukersättning med folkpension, eller

• så skulle den sjukersättning som tagits fram genom att fiktivt omvandla sjuk-ersättning med folkpension betalas ut om den beräknade garantisjuk-ersättningen och eventuellt justeringsbelopp var högre än ÄP-GARP.

På detta sätt fick den försäkrade samma beräkning av sin sjukersättning som försäkrade vars sjukersättning omvandlades med folkpension med stöd av

bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket i den upphävda AFL i dess lydelse före 1990.

Den försäkrades förtidspension omvandlades till sjukersättning utan folkpension på grund av bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket i den upphävda AFL i lydelsen före 1990. Garantiersättning beräknades dock men blev bortreducerad av ett negativt justeringsbelopp. Inkomstrelaterad sjukersättning betalades ut efter avdrag för det negativa

justerings-beloppet. Vid jämförelsen gjorde Försäkringskassan en fiktiv omvandling av förtidspension till sjukersättning med den folkpension den försäkrade skulle ha haft i december 2002 om han eller hon hade uppburit en sådan pension uppräknat med 2003 års prisbasbelopp. Vid jämförelsen visades att ÄP-GARP var högre än den garantiersättning som Försäkringskassan beräknat genom att fiktivt omvandla sjukersättningen med folkpension.

Försäkringskassan skulle därför betala ut ÄP-GARP. Eftersom det inte betalades ut någon garantiersättning eller något positivt justeringsbelopp blev det däremot inte aktuellt för Försäkringskassan att dra in sådana förmåner.

Den försäkrades förtidspension omvandlades till sjukersättning som inte innehöll rätt till folkpension på grund av bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket i den upphävda AFL i lydelsen före 1990. Garantiersättning beräknades dock men blev bortreducerad av ett negativt justeringsbelopp.

Den inkomstrelaterade sjukersättning betalades ut efter avdrag för det negativa justeringsbeloppet. Vid jämförelsen gjorde Försäkringskassan en fiktiv omvandling av förtidspensionen till sjukersättning med den folk-pension den försäkrade skulle ha haft i december 2002 om han eller hon hade uppburit en sådan pension uppräknat med 2003 års prisbasbelopp.

Därefter gjorde Försäkringskassan en jämförelse både med den om-vandlade sjukersättningen och med den fiktivt omom-vandlade sjukersätt-ningen. Vid jämförelsen visades att den garantiersättning och det positiva justeringsbelopp som beräknats genom fiktiv omvandling av sjukersättning

med folkpension var högre än ÄP-GARP. Den sjukersättning som Försäk-ringskassan tagit fram genom att fiktivt omvandla sjukersättningen skulle därför betalas ut. Försäkringskassan skulle dra in ÄP-GARP.

Som framgått ovan kunde det bli aktuellt att göra en ny jämförelse med stöd av 36 kap. 2 § SFB och 4 kap. 9 § och 7 kap. 33 §§ SFBP. Det gällde även i de fall sjuk-ersättningen inte omvandlades med folkpension med stöd av 10 kap. 4 § andra stycket i den upphävda AFL i lydelsen före 1990 men med den skillnaden att sjuk-ersättningen kunde behöva fiktivt omvandlas med andra belopp än de som betalades ut i december 2002. Det behövde dock endast göras i de fall det fanns kvar ett justeringsbelopp. Ett exempel på när Försäkringskassan behövde göra fiktiv omvandling är om ÄP-GARP hade betalats ut till den försäkrade och som nu av någon anledning skulle betalas ut med ett lägre belopp än tidigare.

Som det också anges ovan blev det emellertid inte aktuellt med en jämförelse enligt 36 kap. 2 § SFB och 4 kap. 9 § och 7 kap. 33 §§ SFBP om Försäkringskassan drog in ÄP-GARP eller garantiersättning på grund av att den försäkrade inte längre hade rätt till någon av förmånerna. I samband därmed måste sjukersättningen i vissa fall också fiktivt omvandlas med andra belopp än de som betalades ut i december 2002.

I den faktiska bruttoersättningen skulle då ingå den folkpension den försäkrade skulle ha haft i december 2002 om han eller hon hade uppburit en sådan pension och uppräknat med 2003 års prisbasbelopp. På så sätt fick den försäkrade samma beräkning av sin sjukersättning som försäkrade vars sjukersättning omvandlades folkpension med stöd av bestämmelserna i 10 kap. 4 § andra stycket i den upphävda AFL i lydelsen före 1990.

11 Ålderspensionsrätt

Detta kapitel handlar om ålderspensionsrätt för den som får sjukersättning eller