• No results found

Avdrag för annan förmån som betalats ut av Försäkringskassan eller

107 kap. 2 § SFB

Om Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten har betalat ut en ersättning enligt denna balk till en försäkrad och någon av myndigheterna senare beviljar den försäkrade en annan ersättning enligt balken retroaktivt för samma tid som den tidigare utbetalade ersättningen avser gäller följande. Avdrag på den retroaktiva ersättningen ska göras med det belopp som överstiger vad som skulle ha betalats ut för perioden om beslut om båda ersättningarna hade fattats samtidigt.

Det som föreskrivs i första stycket gäller också när den först utbetalda ersättningen är en sådan ersättning enligt någon annan författning som Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller en arbetslöshetskassa fattar beslut om.

Bestämmelsen innebär att utbetalning av retroaktiv sjukersättning eller aktivitets-ersättning ska minskas med annan aktivitets-ersättning som personen har fått för samma tid av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller a-kassan.

Den retroaktiva utbetalningen av sjukersättning eller aktivitetsersättning ska minskas med en tidigare utbetalad förmån så att den försäkrade får lika mycket pengar som om beslut om båda eller alla förmånerna hade fattats samtidigt. Minskning är bara aktuell när det är fråga om två eller flera förmåner som antingen inte lämnas samtidigt eller som samordnas beloppsmässigt när de lämnas samtidigt. Följande förmåner kan påverka den retroaktiva utbetalningen av sjukersättningen eller aktivitetsersättningen.

• sjukpenning

• övrig dagersättning, dvs. rehabiliteringspenning, rehabiliteringspenning i särskilda fall och sjukpenning i särskilda fall, graviditetspenning, föräldra-penningförmåner, smittbärarpenning, arbetsskadesjukpenning och övrig dagersättning enligt 43 kap. SFB, dagpenning till totalförsvarspliktiga,

närståendepenning samt ersättning på grund av frivillig sjukpenningförsäkring

• arbetsskadelivränta

• garantipension till änkepensionen och efterlevandestöd

• bostadstillägg

• bostadsbidrag

• boendetillägg

• aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning. Dessa förmåner får dock inte betalas ut för samma tid som deltagaren får hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning för. (5 kap 2 a och 3 §§ förordning (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser).

Även andra ersättningar än ovanstående kan vara aktuella, eftersom en felaktigt utbetald ersättning får samordnas så länge det inte finns ett beslut om återkrav. Läs om detta i vägledning (2005:1).

Sjukersättning och aktivitetsersättning är två olika förmåner som inte får betalas ut samtidigt. Om aktivitetsersättning betalas ut och den försäkrade får sjukersättning retroaktivt är det därför aktuellt att minska den retroaktiva sjukersättningen med tidigare utbetald aktivitetsersättning.

För att illustrera hur prövningen av om minskning ska göras på en retroaktiv

utbetalning av sjukersättning eller aktivitetsersättning, väljs avdrag för sjukpenning.

Sjukpenning bygger på den försäkrades SGI. SGI ska bland annat omprövas när den försäkrade beviljas sjukersättning eller aktivitetsersättning eller när redan utgående sådan ersättning ändras (26 kap. 7 § SFB). En ändring av SGI som en följd av att en försäkrad beviljas sjukersättning eller aktivitetsersättning ska ske från och med ingången av månaden efter den då beslutet om ersättning daterats, dock tidigast från och med den månad sjukersättningen eller aktivitetsersättningen börjar betalas ut (8 § Riksförsäkringsverkets föreskrifter [RFFS 1998:12] om sjukpenninggrundande inkomst). Något hinder för att vara försäkrad för SGI vid sidan av partiell sjuk-ersättning eller aktivitetssjuk-ersättning finns inte. SGI omfattar i sådant fall den

resterande arbetsförmågan, medan SGI i fråga om den som inte får sjukersättning eller aktivitetsersättning omfattar hela den försäkrades arbetsförmåga. Se vidare vägledning (2004:5).

Som framgått ovan ska avdrag göras för den sjukpenning som överstiger det belopp som skulle ha betalats ut under den retroaktiva perioden om beslut om både

sjukpenning och sjukersättning eller aktivitetsersättning hade fattats samtidigt.

Om den försäkrade ska beviljas partiell sjukersättning eller aktivitetsersättning retroaktivt, behöver Försäkringskassan pröva hur stor minskning som ska göras på den retroaktiva sjukersättningen eller aktivitetsersättningen för den sjukpenning som har betalats ut under den retroaktiva tiden. Om den försäkrade exempelvis har fått hel sjukpenning under den retroaktiva tiden, så betalades den hela sjukpenningen ut på grund av att hon då helt ansågs sakna arbetsförmåga till följd av sin sjukdom. Hon beviljades därefter halv sjukersättning för samma tid. Den halva sjukersättningen motiverades av att hennes arbetsförmåga bedömdes vara varaktigt nedsatt med minst hälften. Beslutet om sjukersättning rubbade därför inte förutsättningarna för den tidigare godtagna heltidssjukskrivningen och innebar inte att besluten att betala ut hel sjukpenning ändrats. Oavsett vilka diagnoser som legat till grund för sjuk-skrivning respektive beslutet om halv sjukersättning kan i sådant fall inte mer än hälften av den utbetalda hela sjukpenningen anses svara mot den retroaktivt utbetalade sjukersättningen. Försäkringskassan kommer därför i detta exempel minska den retroaktiva sjukersättningen med endast hälften av vad den försäkrade fått i sjukpenning för samma tid. (Se vidare RÅ 2003 ref. 67)

Sjukpenning får däremot inte alls betalas ut när hel sjukersättning eller aktivitets-ersättning beviljas. Det sistnämnda innebär att Försäkringskassan kan göra avdrag på sjukersättning eller aktivitetsersättningen för hela sjukpenningen som betalats ut under den retroaktiva tiden (27 kap. 34 § SFB).

Kari ansöker om sjukersättning den 1 juni 2018. Den 3 augusti 2018 beslutar Försäkringskassan att Kari beviljas hel sjukersättning från och med mars 2018.

Kari har haft hel sjukpenning under tiden mars–augusti 2018. Det innebär att Försäkringskassan ska pröva om det ska göras en minskning på den retroaktiva ersättningen för den sjukpenning som betalades ut under den retroaktiva tiden. Eftersom retroaktivt beviljad sjukersättning ska

samordnas med sjukpenning gör Försäkringskassan ett avdrag på den retroaktivt beviljade sjukersättningen för den sjukpenning som betalats ut under samma tid.

Den retroaktiva tid under vilken sjukersättningen får samordnas med sjukpenningen är alltså mars–augusti 2018.

Hel sjukersättning ska betalas ut retroaktivt för tiden mars–augusti 2018, dvs. sex månader. Sjukersättningens årsbelopp är 111 475 kr från mars 2018 och från juli 2018 blir årsbeloppet 115 115 kronor. Kari får sjukersätt-ning utbetald med en del ISA och en del GSA. Beloppen fördelar sig enligt tabellen nedan:

Månad ISA GSA

Mars 7 153 kr 2 137 kr

April 7 153 kr 2 137 kr

Maj 7 153 kr 2 137 kr

Juni 7 153 kr 2 137 kr

Juli 7 153 kr 2 440 kr

Augusti 7 153 kr 2 440 kr

Summa 42 918 kr 13 428 kr

Sjukpenning har betalats ut med 52 808 kronor under tiden mars–augusti 2018 och med följande månadsbelopp:

Månad Sjukpenning

Mars 8 897 kr

April 8 610 kr

Maj 8 897 kr

Juni 8 610 kr

Juli 8 897 kr

Augusti 8 897 kr

Summa 52 808 kr

Storleken på den retroaktiva sjukersättningen beräknas så här:

Tidsperiod ISA före

avdrag Avdrag

sjuk-penning på ISA GSA före

avdrag Avdrag

sjuk-penning på GSA Sjukersättning efter avdrag Mars–augusti 42 918 kr 39 380 kr 13 428 kr 13 428 kr 3 538 kr Notera att avdrag görs först på garantiersättningen eftersom det är en

skattefinansierad delförmån.

Pentti ansöker om sjukersättning den 15 september 2014. Den 17 oktober 2014 beviljas han tre fjärdedels sjukersättning från och med juni 2014.

Pentti har haft hel sjukpenning under tiden juli–oktober 2014. Det innebär att Försäkringskassan ska pröva om den retroaktivt beviljade ersättningen ska minskas med den sjukpenning som har betalats ut under den

retroaktiva tiden. Eftersom retroaktivt beviljad sjukersättning ska

samordnas med sjukpenning ska Försäkringskassan göra ett avdrag på sjukersättningen för den sjukpenning som har betalats ut för den retro-aktiva tiden.

Den retroaktiva tid under vilken sjukersättningen får samordnas med sjukpenningen är alltså juni–oktober 2014.

Tre fjärdedels sjukersättning ska retroaktivt betalas ut till Pentti för tiden juni–oktober 2014, dvs. fem månader. Sjukersättningens årsbelopp är 92 640 kronor. Månadsbeloppet blir då 92 640/12 = 7 720 kronor och retroaktivbeloppet 5 x 7 720 = 38 600 kronor. Sjukpenning har betalats ut

med 37 146 kronor under tiden juli–augusti 2014 och med följande månadsbelopp:

Månad Nivå Belopp per dag Antal dagar Utbetalt belopp

Juni

Juli Hel 302 kr 31 9 362 kr

Augusti Hel 302 kr 31 9 362 kr

September Hel 302 kr 30 9 060 kr

Oktober Hel 302 kr 31 9 362 kr

Summa 123 37 146 kr

Försäkringskassan prövar därefter hur stor minskning som ska göras på den retroaktiva sjukersättningen för den sjukpenning som har betalats ut under den retroaktiva tiden. Något hinder för att vara försäkrad för SGI vid sidan av tre fjärdedels sjukersättning finns inte. SGI omfattar i sådant fall den resterande arbetsförmågan medan SGI i fråga om den som inte får sjukersättning omfattar hela den försäkrades arbetsförmåga. Som framgått ovan har Pentti fått hel sjukpenning under tiden juni–oktober 2014. Den hela sjukpenningen fick han på grund av att han då ansågs sakna arbetsförmåga helt till följd av sin sjukdom. Den tre fjärdedels sjuk-ersättningen motiverades i stället av att hans arbetsförmåga var varaktigt nedsatt med minst tre fjärdedelar. I detta fall bedömer därför Försäkrings-kassan att inte mer än tre fjärdedelar av den utbetalda sjukpenningen ska anses svara mot den retroaktivt utbetalade sjukersättningen. Försäkrings-kassan ska därför minska den retroaktiva sjukersättningen med tre fjärdedelar av vad Pentti har fått i sjukpenning för samma tid. Försäkrings-kassan kommer då fram till att han skulle ha fått sjukpenning som skulle ha betalats ut med 76 kronor per dag (302 x 0,25).

Skillnaden mellan utbetald sjukpenning och sjukpenning efter bortseende från den ersättningsgrad som ligger till grund för den retroaktivt beviljade sjukersättningen blir 302 – 76 = 226 kronor per dag. Hel sjukpenning har betalats ut för 123 dagar under retroaktiva tiden.

Hans retroaktivt beviljade sjukersättning ska minskas med 123 x 226 = 27 798 kr. Sjukersättning att betala ut till den försäkrade för retroaktiva tiden blir 38 600 – 27 798 = 10 802 kr.

Oavsett om den ersättning som ska samordnas med sjukersättningen eller aktivitets-ersättningen har betalats under hela eller endast vissa delar av sjukaktivitets-ersättningens eller aktivitetsersättningens retroaktiva tid, får ersättningen i sin helhet samordnas med sjukersättning eller aktivitetsersättningen för hela den retroaktiva tiden (prop.

1992/93:30 Om ändring av begreppet arbetsskada s. 39).

Det betyder att ett avdrag som avser en viss månad kan vara högre än sjuk-ersättningen eller aktivitetssjuk-ersättningen för samma månad. Detta är möjligt om det samtidigt ska göras ett avdrag som är lägre än sjukersättningen eller aktivitets-ersättningen eller det inte ska göras något avdrag alls för en annan av retroaktiva tidens månader.

Anledningen till att man dock måste veta vilken månad ett avdrag avser är att det avgör om den inkomstrelaterade sjukersättningen eller aktivitetsersättningen ska vara pensionsgrundande eller inte för den månaden. Se vidare avsnitt 11.5.

Camilla ansöker om sjukersättning den 2 juli 2014. Den 3 september 2014 beslutar Försäkringskassan att hon beviljas rätt till hel sjukersättning från och med april 2014.

Camilla har haft aktivitetsstöd under tiden april–maj och juli–september 2014. Det innebär att Försäkringskassan ska pröva om det ska göras en minskning på den retroaktiva ersättningen för det aktivitetsstöd som betalades ut under den retroaktiva tiden. Eftersom retroaktivt beviljad sjuk-ersättning ska samordnas med aktivitetsstöd gör Försäkringskassan avdrag på sjukersättningen för hela aktivitetsstödet under den retroaktiva tiden.

Den retroaktiva tid när sjukersättningen får samordnas med aktivitetsstödet är alltså april–september 2014.

Hel sjukersättning ska betalas ut retroaktivt för tiden april–september 2014, dvs. sex månader. Sjukersättningens årsbelopp är 60 000 kronor.

Månadsbeloppet blir då 60 000 /12 = 5 000 kronor och retroaktivbeloppet 6 x 5 000 = 30 000 kronor. Aktivitetsstöd har betalats ut med 29 500 kronor under tiden april–maj och juli–september 2014 och med följande månadsbelopp:

Månad Aktivitetsstöd

April 4 000 kr

Maj 7 000 kr

Juni

Juli 7 000 kr

Augusti 5 000 kr

September 6 500 kr

Summa 29 500 kr

Storleken på den retroaktiva sjukersättningen beräknas så här:

Tidsperiod Sjukersättning före

avdrag

Aktivitetsstöds-avdrag Sjukersättning efter avdrag April–september 6 x 5 000 = 30 000 kr 29 500 kr 500 kr

Notera att avdragen avseende månaderna maj, juli och september 2014 är högre än sjukersättningen för motsvarande månad.

8.1.1 Metodstöd – ersättning från Försäkringskassan som ska samordnas

Om den försäkrade har fått någon annan ersättning, till exempel sjukpenning, kan uppgifterna sammanställas på blanketten Förfrågan – utbetald dagersättning (3360).

8.1.2 Sjuklön

Många omfattas av lagen (1991:1047) om sjuklön. Eftersom sjuklön inte betalas ut av Försäkringskassan eller a-kassan, får den inte samordnas med sjukersättning och aktivitetsersättningen för retroaktiv tid.