• No results found

Arbetsgivarnas organisationer

In document Avtalsrörelsen och lönebildningen (Page 21-25)

Svenskt Näringsliv företräder 49 bransch- och arbetsgivarförbund (se tabell 2.2) inom privat sektor som tillsammans har närmare 60 000 företag som medlemmar3. Dessa företag har cirka 1,7 miljoner anställda. Drygt 98 procent av företagen har färre än 250 anställda (se tabell 2.1).

1 Centralorganisationerna kallas ibland också huvudorganisationer. Medlingsinstitutet har valt benämningen centralorganisationer.

2 Adresser till arbetsgivareorganisationernas webbplatser finns på Medlingsinstitutets webbplats www.mi.se.

3 Av de 49 organisationerna är 36 arbetsgivarförbund.

2 Arbetsmarknadens organisationer och avtal

Förhandlingar om centrala kollektivavtal som gäller lön och allmänna anställningsvillkor sker främst på branschnivå mellan fackförbunden och arbetsgivarnas organisationer på branschnivå. I vissa frågor förhandlar parterna genom samverkansorgan som PTK, OFR med flera och motpart till de fackliga organisationerna är då till exempel Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket eller Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Det finns mer än 115 centrala parter, cirka 55 arbetsgivarorganisationer och 60 fackförbund, som tillsammans tecknar totalt omkring 685 kollektivavtal om lön och allmänna villkor.

2.1 Centralorganisationerna

Trots att man talar om centrala avtal har de tre så kallade

central-organisationerna1 LO, TCO och Saco alltså inte någon förhandlande roll när kollektivavtal om löner ska tecknas. LO har en samordnande uppgift inför medlemsförbundens avtalsförhandlingar – det har vare sig TCO eller Saco.

LO förhandlar däremot om förbundsövergripande frågor som avtalsförsäkringar, pensioner och omställningsavtal.

Förbunden inom TCO och Saco förhandlar genom PTK i den typen av frågor på den privata sidan. I förhandlingarna med motparter i den offentliga sektorn fyller samarbetsorganen OFR och Saco-S en liknande roll.

Motpart till LO och PTK i den privata sektorn är i huvudsak Svenskt Näringsliv.

I den offentliga sektorn är det arbetsgivareorganisationerna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och Arbetsgivarverket som är motparter.

Tabell 2.1 Svenskt Näringslivs medlemmar år 2014-01-01 Antal anställda Antal företag Anställda

0 9 466

1–9 29 330 116 771

10–49 15 316 324 137

50–249 3 887 390 153

250–499 488 169 964

500– 448 707 315

Källa: Svenskt Näringsliv

Föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar är arbetsgivarförbund,

branschföreningar eller andra sammanslutningar av företag. Många medlems-organisationer har förenat arbetsgivar- och branschrollen. De enskilda

företagen är medlemmar i medlemsorganisationen och samtidigt medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL är arbetsgivar- och

intresse-organisation för Sveriges 290 kommuner och 20 landsting och regioner4 med sammanlagt cirka en miljon anställda – 75 procent av dem i kommunerna.

Cirka 80 procent av de anställda är kvinnor.

Arbetsgivarverket företräder 250 myndigheter, affärsverk och arbetsgivare med anknytning till det statliga området med cirka 250 000 anställda.

Det finns också flera mindre arbetsgivarorganisationer.

Arbetsgivaralliansen är arbetsgivarorganisation för omkring 3 000 ideella och idéburna organisationer inom till exempel idrott, trossamfund, utbildning, vård och omsorg med cirka 30 000 anställda.

Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) förhandlar om löner och allmänna anställningsvillkor för bland annat bankanställda. BAO har närmare 135 delägare med cirka 42 000 helårsarbetare.

Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation organiserar 1 100 medlemsföretag inom bostads- och fastighetsbranschen med drygt 20 000 anställda.

Glasbranschföreningen är en bransch- och arbetsgivarorganisation med cirka 600 företag som medlemmar med totalt cirka 2 900 anställda.

IDEA – Arbetsgivareförbundet för ideella organisationer har cirka 1 300 medlemsorganisationer med totalt cirka 12 000 årsanställda.

4 Bland de 20 landstingen och regionerna ingår regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland.

Inom Svenskt Näringsliv ryms många typer av verksamhet. Här finns bland annat förbunden inom Almega, förbunden inom Industriarbetsgivarna och förbunden inom Transportgruppen. I Svenskt Näringsliv ingår också IKEM, Svensk Handel. Sveriges Byggindustrier, Teknikarbetsgivarna och Visita.

Medlemsorganisationerna i Svenskt Näringsliv återfinns i tabell 2.2.

Arbetsgivarföreningen KFO är arbetsgivarorganisation för i första hand kooperativa företag, ideella organisationer och folkrörelser. KFO har drygt 4 000 medlemsföretag med cirka 100 000 anställda.

KFS, Kommunala Företagens Samorganisation, är arbetsgivarorganisation för kommunnära företag. De cirka 570 medlemsföretagen har närmare 30 000 anställda.

Målaremästarna är en bransch- och arbetsgivarorganisation för måleriföretagen som omfattar omkring 850 företag med cirka 10 000 anställda.5

Arbetsgivarförbundet Pacta är arbetsgivarorganisation för kommunalförbund och företag som – oavsett ägarform – tillämpar kommunala avtal. Pacta har cirka 640 medlemsföretag med cirka 51 000 anställda.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivarorganisation för Svenska kyrkans församlingar, stift och samfälligheter med sammanlagt cirka 22 000 anställda.

Svensk Scenkonst är branschorganisation för arbetsgivare i scenkonstsektorn med drygt 100 anslutna företag som har cirka 6 000 årsanställda.

Frisörföretagarna har cirka 4 700 medlemsföretag, men bara 3 400 anställda i dessa företag.

Exempel på andra mindre organisationer som förhandlar om centrala kollektivavtal om löner och allmänna villkor är Måleriföretagarna6, Folkbildningsförbundet, Teatercentrum, Arbetarrörelsens

förhandlingsorganisation, Socialdemokratiska Ungdomsrörelsens Arbetsgivarorganisation (SUA) och Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund.

5 Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Måleriföretagarna och Målaremästarna har gått samman och bildar den nya organisationen Måleriföretagen i Sverige sedan den 1 januari 2015. Den nya organisationen blir medlem i Svenskt Näringsliv som då får 50 medlemmar.

6 Se not 5.

Tabell 2.2 Medlemsorganisationer inom Svenskt Näringsliv 2014 Arbetsgivarförbund markerade med fet stil

Medlemsorganisation Förbundsgrupp eller motsvarande Almega

Industriarbetsgivarna, Part i Industriavtalet Industriarbetsgivarna, Part i Industriavtalet Industriarbetsgivarna, Part i Industriavtalet Industriarbetsgivarna, Part i Industriavtalet Transportgruppen Grafiska Företagens Förbund

IKEM Innovations- och kemiarbetsgivarna**

IKEM – Innovations och kemiindustrierna i Sverige,**

IT&Telekomföretagen

Stål och Metall Arbetsgivareförbundet SveMek

SveMin inklusive Gruvornas arbetsgivareförbund (GAF) Svenska FlygBranschen

Svensk Betong Svensk Handel

Svenskt Näringslivs Allmänna avdelning Sveriges Bergmaterialindustri TEKO Sveriges Textil och Modeföretag Transportindustriförbundet

Trä- och Möbelföretagen Visita – Svensk besöksnäring VVS Företagen

Vårdföretagarna Återvinningsindustrierna

* Inklusive bland annat Apoteksföretagen, Fastighetsarbetsgivarna, Hemserviceföretagen, Järnvägsinfrastruktur, Kommunikationsföretagen, Serviceentreprenörerna, Spårtrafikföretagen, Svenska Teknik&Designföretagen, Säkerhetsföretagen, Utbildningsföretagen, Utveckling och tjänster.

** Tidigare Industri- och Kemigruppen och Plast- och Kemiföretagen. Innovations- och kemiarbetsgivarna är en arbetsgivarförening. Innovations- och kemiindustrierna är en branschförening. Båda är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Källa: Svenskt Näringsliv.

Part i Industriavtalet Part i Industriavtalet

In document Avtalsrörelsen och lönebildningen (Page 21-25)