• No results found

5 Det EU-gemensamma arbetet för att säkra tillgång

5.4 Avtalsrelaterade frågor

De avtal som slutits mellan kommissionen och respektive företag är inte offentliga i sin helhet. Detta innebär att utredningen inte kan lämna en detaljerad redogörelse för avtalsvillkoren. Avtalen har dock successivt offentliggjorts med viss information maskerad, efter överenskommelse mellan kommissionen och respektive företag.34 Översiktligt omfattar avtalen bl.a. följande punkter;

• De avtalsslutande parterna (kommissionen å medlemsstaternas vägnar och företaget).

• Specifikation av produkten, immateriella rättigheter.

• Pris per dos samt i förköpsavtalen även nivån på eventuell för-skottsbetalning. Reglering av hur betalning ska ske.

33 Regeringsbeslut 2021-11-17, dnr S2021/07421 (delvis).

34 Europeiska kommissionens engelska webbplats, hämtade den 31 december 2021;

– APA mellan kommissionen och Pfizer/BioNTech:

https://ec.europa.eu/info/files/redacted-advance-purchase-agreement-biontech-pfizer_en;

– PA mellan kommissionen och Pfizer/BioNTech: https://ec.europa.eu/info/files/redacted-purchase-agreement-biontech-pfizer_en;

– PA mellan kommissionen och Pfizer/BioNTech avseende vaccin mot varianter:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/pfizer_pa_for_publication_03_06_21.pdf;

– APA mellan kommissionen och Moderna: https://ec.europa.eu/info/files/redacted-advance-purchase-agreement-moderna_en;

– PA mellan kommissionen och Moderna:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/moderna_pa_for_publication.pdf;

– APA mellan kommissionen och AstraZeneca: https://ec.europa.eu/info/files/redacted-advance-purchase-agreement-astrazeneca_en;

– APA mellan kommissionen och CureVac: https://ec.europa.eu/info/files/curevac-redacted-advance-purchase-agreement_en;

– APA mellan kommissionen och Johnson & Johnson:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/jj_apa_202005071550.pdf – APA mellan kommissionen och Novavax:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/novavax_purchase_agreement.pdf;

– APA mellan kommissionen och Sanofi-GSK:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/apa_with_sanofi_gsk.pdf.

• Preliminär tidtabell för leverans (utifrån bl.a. förväntat datum för marknadsgodkännande vad gäller förköpsavtalen) samt leveranssätt.

• Vid vilka anläggningar aktiv substans och vaccin planeras produ-ceras.

• Reglering kopplat till förseningar, avtalsbrott, produktansvar m.m.

• Villkor avseende återförsäljning och donationer.

• En Vaccine Order Form som utgör den bindande beställningen från respektive medlemsstat av den tilldelade volymen vaccin.

Denna ska skickas in från respektive medlemsstat inom i avtalet angiven tid utifrån den tilldelning som kommissionen meddelar medlemsstaterna.

5.4.2 Fördelning av doser mellan de länder som avtalen omfattar

Utgångspunkten är att fördelningen av doser sker utifrån ländernas befolkningsmängd (pro rata), inklusive EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein och för några avtal även Schweiz. Sverige har där-med kunnat teckna sig för i genomsnitt 2,278 procent av doserna, alltså 2 278 000 doser per 100 miljoner avtalade doser.

Efter att avtal slutits med respektive företag har kommissionen utarbetat en allokeringstabell som meddelats länderna och företaget.

Denna har sedan utgjort grunden för hur många doser respektive land kunnat beställa genom att skicka in en Vaccine Order Form (se avsnitt 5.4.1 Generellt om avtalsvillkoren).

Vid allokeringen måste hänsyn även tas till förutsättningarna för varje vaccin vad gäller förpackningsstorlekar, vilket kan innebära att det blir marginella avvikelser mellan pro rata-fördelningen och den slutliga fördelningen.

Inför respektive beslut om avtal har det funnits möjlighet för med-lemsstaterna att meddela att man inte önskar omfattas av avtalet. När någon medlemsstat avstått från ett avtal har övriga medlemsstater som regel fått automatisk extra tilldelning efter befolkningsmängd. I något fall har medlemsstater kunnat önska ökad tilldelning därutöver.

Sverige har som princip mottagit doser pro rata.

5.4.3 EES-länderna och Schweiz inom ramen för avtalen Enligt de förköpsavtal och köpeavtal som kommissionen tecknat finns möjlighet för de medlemsstater som deltar i avtalen att sälja vaccin-doser vidare till andra europeiska länder som inte ingår i EU. Alla medlemsstater har valt att solidariskt avstå en mindre procentandel av tilldelade doser för att sälja vidare till länderna inom EES samt Schweiz. Dessa länder har då också fått vaccin utifrån pro rata.

Sverige har åtagit sig att sälja vaccin vidare till Norge, Island samt i vissa fall Schweiz. Detta har inneburit en rent administrativ för-säljning och Sverige har inte haft ansvar för att distribuera, leverera eller på annat sätt hantera vaccindoser för dessa länders räkning. Efter-som dessa länder inte är medlemmar i EU har de heller inte bidragit till det ekonomiska utrymmet inom EU:s instrument för krisstöd, Emergency Support Instrument (ESI). De har därför för de avtal som belastat krisstödsinstrumentet fått skjuta till motsvarande ekono-miska resurser. Se även avsnitt 5.8 Finansiering.

Sverige har även ombesörjt vidareförsäljning till en medlemsstat som initialt valde att inte ansluta sig till ett framförhandlat förköps-avtal men som sedan önskade delta.

Regeringen har genom en ändring i Fohms regleringsbrev den 26 november 2020 gett myndigheten i uppdrag att administrera de ekonomiska transaktioner som är nödvändiga för vidareförsäljning av covid-19-vaccin från Sverige.35 Motsvarande uppdrag har getts även i regleringsbrevet för 2021. Det faktum att Fohm innehar ett parti-handelstillstånd har möjliggjort vidareförsäljningen, vilket beskrivs när-mare i avsnitt 5.5.2 Produktions- och leveransprocessen.

5.4.4 Prissättning av vaccin mot covid-19

Priset per dos vaccin regleras för EU:s medlemsstater i avtalen mel-lan kommissionen och respektive företag. De avtalade priserna är inte offentliggjorda. I kommunikationen från respektive företag, vil-ken bl.a. sammanfattas i denna artikel,36 har olika prissättningsstrate-gier successivt tydliggjort. AstraZeneca och Johnson & Johnson har tidigt kommunicerat att man avser att sälja vaccinet till

självkost-35 Regeringsbeslut 2020-11-26, dnr S2020/08824 (delvis).

36 Sagonowsky, Eric (2020-07-21). Where do COVID-19 vaccine players stand on pricing? So far, it’s no profit, slight profit or undecided. FiercePharma. www.fiercepharma.com/ pharma/

where-do-covid-19-vaccine-players-stand-pricing-no-profit-slight-profit-or-discussions.

nadspris och utan att göra vinst på vaccinet så länge pandemin pågår.

Pfizer/BioNTech och Moderna har en mer uttalad marknadsprissätt-ningsstrategi för sina respektive vaccin. Novavax har uttalat att man eftersträvar en globalt jämlik prissättning. Sanofi/GSK har använt uttryck som ”available and affordable”. CureVac omnämns inte i artikeln men har kommunicerat ambitionen med en prissättning som ger en etiskt försvarbar marginal till företagets investerare.

Unicef följer och återpublicerar med källhänvisningar det som kommuniceras av olika aktörer avseende bl.a. avtal och priser på en COVID-19 Vaccine Market Dashboard.37 Vad gäller priset per dos så är den samlade bilden som Unicef redovisar att priset skiljer sig åt mellan de olika vaccinen men också att länder och organisationer fått betala olika pris för samma vaccin. Vidare tycks priset kunna skilja sig åt mellan initiala och senare avtal med samma företag.

Vad gäller skillnaden i prissättning mellan avtal med olika länder och organisationer bör man ha i åtanke att företag under utvecklings-arbetet i olika grad kan ha erhållit direkt och indirekt stöd genom offentliga medel från ett enskilt land eller från EU, vilket kan åter-speglas i prissättningen. Detta kan då röra sig om allt från långsiktig finansiering genom offentliga forskningssatsningar till uppbyggnad av produktionskapacitet. Likaså kan avtalsvillkor avseende t.ex. ansvars-frågor och transporter skilja sig åt, faktorer som också kan ge upphov till en prisskillnad.

Flera av artiklarna på Unicefs webbplats tar upp prisskillnader mel-lan vad EU respektive USA betalat för vaccin38. Här omnämns även det faktum att EU gjort förhandsbetalningar till företagen för att del-finansiera utvecklingskostnader och kostnader för uppbyggnad av produktion inom ramen för förköpsavtalen. Det är oklart om de upp-givna dospriserna är inklusive eller exklusive de förhandsbetalningar som EU finansierat via krisstödsinstrumentet.

De i artiklarna på Unicefs webbplats uppgivna dospriserna för de vaccin som använts inom EU under första halvåret 2021 ligger i

span-37 Unicef. COVID-19 Vaccine Market Dashboard. www.unicef.org/supply/covid-19-vaccine-market-dashboard.

38 Se t.ex. Birnbaum, M., Rowland, C. & Ariès, Q. (2020-12-18). Europe is paying less than U.S.

for many coronavirus vaccines. The Washington Post. www.washingtonpost.com/world/eu- coronavirus-vaccines-cheaper-than-united-states/2020/12/18/06677e34-4139-11eb-b58b-1623f6267960_story.html.

net 2,19–25,50 amerikanska dollar39. Det uppgivna priset för en dos av AstraZenecas vaccin skiljer sig åt mellan olika källor men ligger i span-net 2,19–3,50 amerikanska dollar. Det uppgivna dospriset för Janssens vaccin, som är ett endosvaccin, ligger på sju amerikanska dollar. Det uppgivna dospriset för Modernas vaccin skiljer sig åt mellan avtalen och ligger för det första avtalet på 18 amerikanska dollar och för det andra avtalet på 25,50 amerikanska dollar. Det uppgivna dospriset för Pfizer/BioNTechs vaccin ligger på mellan 14,70 och 23,15 ameri-kanska dollar, det högre priset avser det senaste avtalet.

Även om de uppgivna dospriserna inte har bekräftats av kommis-sionen eller företagen så bör de ändå kunna tjäna som en indikation på prisnivån för respektive vaccin. Sammantaget indikerar det ett genomsnittligt pris för en vaccindos inom EU under 2021 till mellan 12 och 15 euro.

5.5 Avtal och leverans av vaccin mot covid-19