• No results found

6 Internationella behov och processer och arbetet

6.1 EU och internationella processer

Komplementärt till arbetet med att säkerställa en god tillgång till vaccin för Sveriges befolkning pågår arbete inom Sverige och EU för att bidra till att vaccin kommer hela världen till del. Detta är en fråga om global solidaritet, men att bekämpa pandemin är viktigt även utifrån hälso- och ekonomiska perspektiv för Sveriges befolkning. Om vissa länder eller grupper blir utan vaccin ökar risken för skadliga virus-varianter som kan drabba Sveriges egen befolkning, den globala ekono-miska återhämtningen försvåras, och det internationella förtroendet för Sverige och EU riskerar att skadas.

Den 20 december 2021 hade de flesta av världens länder påbörjat vaccination mot covid-19 och knappt nio miljarder vaccindoser hade administrerats. Tillgången till vaccin var dock mycket ojämnt fördelad mellan hög- och låginkomstländer. 57 procent av världens befolk-ning hade fått minst en dos den 20 december, för låginkomstländer var dock den motsvarande andelen 8,1 procent.1

Sverige är aktivt i arbetet med global vaccintillgång bland annat genom stöd för och undertecknandet av deklarationer2 och resolutio-ner3 i FN, både i New York och Genève.4 Sverige bidrar även genom finansiering och vaccindoser och var en av de första givarna till Covax med 100 miljoner kronor under 2020. Detta bidrag utökades den 15 april 2021 till totalt 2,45 miljarder kronor.5 Sverige blev därmed världens största givare till Covax sett till befolkningsmängd Mer-parten av detta stöd kanaliseras genom finansieringsmekanismen Inter-national Finance Facility for Immunization (IFFIm). Genom samar-bete med den internationella obligationsmarknaden medger detta att mottagaren kan använda medlen direkt medan givaren betalar ut stödet under en tioårsperiod. Den 3 maj 2021 meddelade regeringen planen

1 https://ourworldindata.org/covid-vaccinations.

2 Political Declaration on Equitable Global Access to COVID-19 Vaccines. www.swedenabroad.se/

sv/utlandsmyndigheter/fn-new-york/aktuellt/nyheter/sverige-st%C3%B6djer-fn-deklaration-om-global-tillg%C3%A5ng-till-vaccin-mot-covid-19/.

3 Human Rights Council resolution on Ensuring equitable, affordable, timely and universal access for all countries to vaccines in response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, A/HRC/46/L.25/Rev.1.

4 Utrikesdepartementet (2021-03-26). www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/03/sverige- stodjer-fn-deklaration-om-global-tillgang-till-vaccin-mot-covid-19/.

5 Utrikesdepartementet (2021-04-14). www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/04/sverige- storsatsar-pa-global-tillgang-till-vaccin-i-kampen-mot-covid-19-pandemin/.

att donera en miljon doser av AstraZenecas vaccin till Covax.6 Den 25 maj 2021, i samband med Europeiska Rådets möte, presenterade regeringen en plan på att utöka den tidigare utfästelsen till minst tre miljoner doser under 2021, från AstraZeneca, Janssen och Pfizer/

BioNTech.7 Donationerna påverkar inte genomförandet av vaccina-tionsinsatsen i Sverige och finansieras genom biståndsbudgeten.

I arbetet med global vaccintillgång har Sverige särskilt verkat för en effektiv utrullning av vaccinationer, vilket kräver en fungerande hälso- och sjukvård, samtidigt som undanträngningseffekter på exem-pelvis rutinvaccinationsprogrammen minimeras.

Under sommaren och hösten 2021 intensifierades arbetet med att säkerställa att överskottet av vaccin, dvs. de vaccindoser som inte behövs för att säkerställa det nationella behovet, kommer till använd-ning. Sverige har verkat för att donation och vidareförsäljning i största möjligaste mån hanteras genom multilaterala plattformar.

6.1.1 Covid-19 Access Facility – Covax

Den 24 april 2020 lanserades Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator av Världshälsoorganisationen (WHO), Europeiska kom-missionen och partners i syfte att säkerställa global tillgång till vaccin, diagnostik och behandling mot covid-19. ACT Accelerator har tre pelare; vaccin, diagnostik och behandling. Vaccinpelaren leds av Gavi och Unicef. WHO ansvarar för prioritering och fördelning och Unicef för logistik, kylkedjor samt stöd till genomförandet av vaccina-tioner på landnivå. Vidare ingår the Coalition for Epidemic Prepared-ness Innovations (CEPI) som ansvarar för forskning, utveckling och tillverkning och som investerar direkt i vaccinutveckling. Gavi har etablerat en mekanism, Covid-19 Access Facility (Covax), som sam-lar både självfinansierande och biståndsfinansierade länder för att göra gemensamma upphandlingar av vaccindoser.

6 Utrikesdepartementet (2021-05-04). Regeringen planerar att donera en miljon vaccindoser till det globala vaccinsamarbetet Covax. www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/05/ regeringen- planerar-att-donera-en-miljon-vaccindoser-till-det-globala-vaccinsamarbetet-covax/.

7 Utrikesdepartementet (2021-05-25). Regeringen planerar att bidra till EU:s donationsmål med minst tre miljoner vaccindoser till det globala vaccinsamarbetet Covax. www.regeringen.se/

pressmeddelanden/2021/05/regeringen-planerar-att-bidra-till-eus-donationsmal-med-minst-tre-miljoner-vaccindoser-till-det-globala-vaccinsamarbetet-covax/.

Covax levererade första doserna av vaccin från AstraZeneca till Ghana den 24 februari 2021 och hade i början av november 2021 levererat över 476 miljoner doser vaccin till 144 länder.

Covax har två delar – en del för självfinansierande hög- och övre-medelinkomstländer (där även EU ingår) – samt en del för 92 bistånds-finansierade låg- och lägre-medelinkomstländer, länder inom Advance Market Commitment (AMC).

Covax mål för 2021 var att nå ut med 1,8 miljarder doser till AMC-länderna. I samband med toppmötet ”One World Protected” i juni 2021 uppnådde Covax sitt mål för resursmobilisering för 2021. Covax hade då totalt under året mobiliserat över nio miljarder amerikanska dollar. Detta räcker till att vaccinera cirka 20 till 30 procent av befolk-ningen i AMC-länderna. Arbete pågår kring hur vaccination av den resterande befolkningen ska finansieras, exempelvis genom regionala satsningar som Afrikanska Unionens vaccininitiativ eller med möjligt stöd från Världsbanken. Covax har även upprättat ett särskilt huma-nitärt fönster i syfte till att säkerställa att även flyktingar och andra utsatta grupper i humanitära kontexter ska få tillgång till vaccin.

6.1.2 Team Europe – EU som aktör i förhållande till det globala samfundet

EU:s vaccinstrategi har redan från starten haft global vaccintillgång som uttalad ambition.8 EU har bland annat bidragit med forsknings-medel till företaget BioNTech och EU:s förköpsavtal har bidragit till att lovande vaccinkandidater kunnat utvecklas och produceras snab-bare, vilket gynnar alla länder. EU är dessutom en av världens ledande producenter och exportörer av vaccin. Merparten av den globala produktionen av de nya mRNA-baserade vaccinerna sker inom EU.

EU var även med och grundade Covax.

I april 2020 lanserade EU initiativet ”Team Europe” med huvud-syftet att stödja partnerländer med akuta humanitära behov till följd av pandemin. 9 Team Europe-stödet är särskilt inriktat på krisinsatser för att möta humanitära behov, förstärkning av hälso- och sjukvår-den och systemen för vatten och sanitet samt lindring av pandemins

8 European Commission (2020.06.17). Coronavirus: Commission unveils EU vaccines strategy.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1103.

9 European Commission (2020.04.08). Coronavirus: EU global response to fight the pandemic.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_604.

socioekonomiska effekter. Team Europe har bl.a. mobiliserat tre mil-jarder euro till stöd för Covax.

Kommissionen har även föreslagit en EU-mekanism för vaccin-delning, utifrån Team Europe-upplägget.10 Mekanismen är tänkt att fungera som en samlad kontaktpunkt för beställningar och är ett sätt att tillhandahålla de första doserna, eventuellt via Covax, utan att EU:s medlemsstaters vaccinationsplaner påverkas. Antalet doser är avsedda att öka i takt med att tillgången till vaccin ökar och fram till dess att Covax kan leverera tillräckligt stora volymer direkt från företagen.

Särskild uppmärksamhet ska ägnas västra Balkan, det östra och södra grannskapet samt Afrika. Stödet skulle i första hand kunna gynna vård-personal och tillgodose humanitära behov. Arbetet med att inrätta denna mekanism pågår.

Den 21 maj 2021 meddelade kommissionen att Team Europe har som mål att donera minst 100 miljoner vaccindoser under 2021 till låg- och medelinkomstländer.11 Regeringen har meddelat att Sveriges ut-fästelse att bidra med minst tre miljoner doser till Covax är mer än Sveriges andel av dessa 100 miljoner doser.12 Kommissionens ordfö-rande meddelade senare att EU kommer att donera minst 500 miljoner doser vaccin de närmaste månaderna.13 Kommissionens uttalanden utgår främst från utfästelser om donationer från de enskilda staterna då kommissionen inte har rådighet över de enskilda medlems-staternas ställningstaganden till donationer från de egna avtalen.

Den 15 september 2021 meddelade kommissionens ordförande dock i sitt tal om tillståndet i unionen att kommissionen planerar att donera ytterligare 200 miljoner doser fram till mitten av 2022.14

Team Europe hade i december 2021 passerat målet om 100 miljoner donerade doser. Totalt hade över 300 miljoner doser donerats. I detta ingår även doser som ännu inte är levererade, huvudsakligen till Covax.

10 Meddelande från Kommissionen till Europaparlamentet, europeiska rådet och rådet, Med förenade krafter mot covid-19, COM(2021)35 final av den 19 januari 2021.

11 Tal av kommissionen ordförande vid G20 Global Health Summit i Rom den 21 maj 2021.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_21_2602.

12 Utrikesdepartementet (2021-05-25). Regeringen planerar att bidra till EU:s donationsmål med minst tre miljoner vaccindoser till det globala vaccinsamarbetet Covax. www.regeringen.se/

pressmeddelanden/2021/05/regeringen-planerar-att-bidra-till-eus-donationsmal-med-minst-tre-miljoner-vaccindoser-till-det-globala-vaccinsamarbetet-covax/.

13 Uttalande av kommissionens ordförande angående vaccinexport den 18 oktober 2021.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_21_5341.

14 Tal av kommissionens ordförande den 15 september 2021. https://ec.europa.eu/commission/

presscorner/detail/en/SPEECH_21_4701.

6.2 Sveriges donationer av vaccin mot covid-19