• No results found

Bosättning och rätt till sjukvård

In document Rätt till vård (Page 22-27)

1.3 Rätt och villkor

1.3.3 Bosättning och rätt till sjukvård

När EU-lagstiftningen tillämpas avses med bosättning stadigvarande vistelse (artikel 11 i

förordning 987/2009, artikel 1 led j i förordning 883/2004). EU-ländernas tolkning av stadigvarande vistelse kan dock variera. På basis av den nationella lagstiftningen tolkar Finland en vistelse som varar längre än ett år som stadigvarande bosättning. Vid bosättning visas rätten till vårdförmåner med andra handlingar än vid tillfällig vistelse.

I kapitlet om sjukvårdsförmåner i EU-förordning 883/2004 föreskrivs om vilket land som är ansvarigt för sjukvårdskostnaderna för försäkrade personer, pensionstagare, pensionssökande eller de här kundgruppernas familjemedlemmar. De lagvalsregler som gäller försäkringstillhörighet kan däremot delvis vara andra än de som gäller vårdförmåner. Detta betyder att det land som är ansvarigt för sjukvårdskostnaderna inte nödvändigtvis är det land där kunden är försäkrad.

Om kunden bor i ett annat land än det som ansvarar för sjukvårdskostnaderna, kan det behöriga landet bevilja ett intyg om rätt till vård. Blanketter i E100-serien, SED- och PD-dokument är sådana intyg. Kunden ska registrera intyget om rätt till vård hos sjukförsäkringsinstitutionen i bosättningslandet. Omfattningen av vårdförmånerna i bosättningslandet och i det behöriga landet, det vill säga det land som ansvarar för sjukvårdskostnaderna, kan vara variera.

Läs mer i lagstiftningen

• Förordning 883/2004

• Förordning 987/2009, artikel 11

Blanketter i E100-serien som visar rätten till vård

Vid bosättning visar man sin rätt till vård med en blankett i E100-serien eller ett SED- eller ett PD-dokument. Finland beviljar för närvarande inte SED- eller PD-dokument gällande rätten till vård.

Undantag är pensionstagare som varit gränsarbetare. De beviljas PD-dokumentet S3.

Följande blanketter i E100-serien är intyg om rätt till vård: E106, E109, E120, E121 och E112.

E100-seriens blanketter används i regel inte i fråga om de nordiska länderna eller när det gäller Förenade kungariket, med undantag för sökande av planerad vård.

Registreringen av rätt till vård för med sig rätt att fakturera det land som är ansvarigt för kostnaderna. Det land som är kostnadsansvarigt faktureras med blankett E125 för de faktiska kostnaderna för vårdförmåner som getts på basis av blankett E106, E120 eller dokument S1.

För vårdförmåner som har getts på basis av blankett E109, E121 eller dokument S1 faktureras antingen de faktiska kostnaderna eller ett fast belopp beroende på respektive länders praxis.

Kostnaderna faktureras med blankett E127.

Observera att blanketter i E-serien inte beviljas för den tid då förordning 1408/71 var i kraft, alltså inte retroaktivt för tiden före 1.5.2010, eftersom fordringar från den tiden har preskriberats.

Nedan följer förteckning över de kundgrupper som

• omfattas av sjukförsäkringen i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och/eller

• är bosatta i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen än i det behöriga landet eller det land som svarar för vårdförmånerna och som

• är berättigade till vårdförmåner enligt samma bestämmelser som de som är stadigvarande bosatta i landet.

1. Arbetstagare, självständiga yrkesutövare och gränsarbetare, inklusive icke-aktiva familjemedlemmar som bor tillsammans med en person tillhörande någon av de nämnda grupperna, då de är bosatta i ett annat land än det kostnadsansvariga landet

• Rätten visas med blankett E106/S1.

2. Icke-aktiva familjemedlemmar som bor i ett annat land än det land som är kostnadsansvarigt för arbetstagarens eller den självständiga yrkesutövarens vårdförmåner

• Rätten visas med blankett E 109/S1.

3. Kunder som flyttar under utbetalningsperioden för en penningförmån som betalas ut på basis av tidigare arbete

• Rätten visas med blankett E112/S1 (undantaget de nordiska länderna).

4. Pensionssökande inklusive icke-aktiva familjemedlemmar då de är bosatta i ett annat land än det land som ansvarar för den pensionssökandes förmåner

• Rätten visas med blankett E120/S1.

5. Pensionstagare inklusive icke-aktiva familjemedlemmar då de är bosatta i ett annat land än det land som är kostnadsansvarigt för vårdförmånerna

• Rätten visas med blankett E120/S1.

Intygets giltighet ska regelbundet följas med ett brev för uppföljning av förhållandena.

Läs mer

Tillfällig vistelse

Utbyte av information om rätt till vårdförmåner mellan länder Hjälpmedel

Administrering av kostnader för vårdförmåner mellan länder Flyttning till eller från Finland

Intyg om rätt till vård

1.3.3.1. Bosättning utomlands när kunden är försäkrad i Finland eller Finland svarar för sjukvårdskostnaderna

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

Den sociala tryggheten för personer som flyttar mellan EU- och EES-länderna och Schweiz

bestäms enligt EU-lagstiftningen och de överenskommelser som EU har ingått med EES-länderna

och Schweiz. På basis av dem avgörs om kunder som flyttar från ett land till ett annat omfattas av den sociala tryggheten i utreselandet eller det nya bosättningslandet.

Observera att förordningarna i vissa undantagsfall inte tillämpas på tredjelandsmedborgare som rör sig på ett EU- eller EES-lands eller Schweiz territorium. Sådana länder är Danmark, Schweiz, Förenade kungariket och EES-länderna.

Läs mer i EU-förordningarna:

• 883/2004

• 987/2009

• 1408/71

• 574/72

• 492/2011

Om en kund som är sjukförsäkrad i Finland flyttar från Finland till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz fattar FPA beslut om huruvida kunden omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Genom beslutet fastställs om kunden har rätt till de förmåner inom social trygghet som FPA beviljar, till exempel sjukvårdsersättningar. Pensionsskyddscentralen meddelar beslut bl.a. till utsända arbetstagare och personer som arbetar i flera länder.

Beslutet är av betydelse för personens rätt till den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster när EU-förordningarna 883/2004 och 987/2009 tillämpas i fråga om honom eller henne. En kund som är bosatt utomlands men försäkrad i Finland eller som omfattas av Finlands ansvar för

sjukvårdskostnader får i så fall de tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården som han eller hon behöver under ett besök i Finland, även om han eller hon saknar hemkommun.

Om kunden har hemkommun i Finland, har han eller hon rätt att anlita alla offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare, oberoende av om han eller hon omfattas av den finländska sociala tryggheten eller inte. Har kunden inte en hemkommun i Finland kan han eller hon beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland om villkoren för det uppfylls.

När en kund genom FPA:s beslut är sjukförsäkrad i Finland har han eller hon åtminstone rätt till sjukvårdsersättning enligt sjukförsäkringslagen och till FPA:s rehabiliteringsförmåner. En kund som inte har hemkommun men är sjukförsäkrad i Finland kan vid behov också beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Länder med vilka Finland ingått en överenskommelse om social trygghet

I fråga om vårdförmåner vid bosättning är Finlands överenskommelser om social trygghet med de nordiska länderna, Israel och Quebec i Kanada av betydelse.

Överenskommelsen med Israel gäller i Finland sjukförsäkrade och till Israel utsända arbetstagares rätt att få sjukvård inom den finländska offentliga hälso- och sjukvården. Arbetstagare som är utsända till Israel har rätt att få offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland på samma sätt som i Finland stadigvarande bosatta personer, även om de saknar hemkommun i Finland.

Med stöd av överenskommelsen mellan Finland och Quebec i Kanada kan utsända arbetstagare och deras familjemedlemmar fortsätta att omfattas av den finländska sjukförsäkringen under den tid som de är bosatta i det andra avtalslandet. Kunder som bor i Quebec i Kanada och är sjukförsäkrade i Finland har rätt till sjukvårdsersättningar som betalas av FPA. Kunderna har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster bara om de alltjämt har hemkommun i Finland.

Om kunden inte har en hemkommun i Finland och ändå får vård inom den finländska offentliga hälso- och sjukvården, kan hälso- och sjukvården ta ut de faktiska vårdkostnaderna av honom eller henne.

Övriga länder

Den sociala tryggheten för den som flyttar någon annanstans än till ett EU- eller EES-land, Schweiz eller ett land med en överenskommelse om social trygghet bestäms i regel på basis av vistelsetiden utomlands eller i Finland.

Den som har för avsikt att bo utomlands längre än ett år förlorar i de flesta fall sin rätt till finländsk bosättningsbaserad social trygghet. Rätten till finländsk social trygghet och sjukförsäkring upphör i regel vid flyttningstidpunkten om inte kunden är till exempel utsänd arbetstagare. Kunden har därför inte tillgång till FPA-kortet och saknar rätt till sjukförsäkringsförmåner från Finland.

Kunder som bor någon annanstans, till exempel som utsända arbetstagare, men är sjukförsäkrade i Finland har på normalt vis rätt till de sjukvårdsersättningar som FPA betalar.

Kunder som har hemkommun i Finland har rätt att anlita alla offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare, oberoende av om de omfattas av den

finländska sociala tryggheten och sjukförsäkringen eller inte.

Kunder som är bosatta i ett annat land än ett EU- eller EES-land eller i Schweiz har rätt till

offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare bara om de har en hemkommun i Finland. I så fall ger sjukförsäkringstillhörighet i Finland inte rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster.

Om kunden inte har en hemkommun i Finland och ändå får vård inom den finländska offentliga hälso- och sjukvården, kan hälso- och sjukvården ta ut de faktiska vårdkostnaderna av honom eller henne.

Läs mer

Utbyte av information om rätt till vårdförmåner mellan länder Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

Hjälpmedel

Flyttning till eller från Finland Kundgrupper

1.3.3.2. Bosättning i Finland när en person är försäkrad annanstans eller när ett annat land ansvarar för

sjukvårdskostnaderna

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

Kunder som är bosatta i Finland men vars sjukvårdskostnader ett annat land som tillämpar EU-lagstiftning är ansvarigt för kan vara försäkrade i Finland. Det kan till exempel gälla pensionstagare som flyttar till Finland. Pensionstagaren är sjukförsäkrad i Finland och får vårdförmåner i Finland på samma sätt som andra. Med stöd av förordning 883/2004 ansvarar dock det land som har beviljat pensionen i enlighet med EU-förordningen för hans eller hennes sjukvårdskostnader.

Likväl kan det i Finland bo kunder som inte är försäkrade och för vars sjukvårdskostnader ett

annat land som tillämpar EU-lagstiftningen svarar enligt förordning 883/2004. Det här är fallet med arbetstagare som är bosatta i Finland men försäkrade i ett annat land.

Observera att förordningen i vissa undantagsfall inte tillämpas på tredjelandsmedborgare som rör sig på ett EU- eller EES-lands eller Schweiz territorium. Sådana länder är Danmark, Schweiz, Förenade kungariket och EES-länderna.

Rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland för den klientavgift som tas ut av

kommuninvånare grundar sig i första hand på lagen om hemkommun. Hemkommunen fastställs av magistraten. Den kund som har hemkommun i Finland har rätt till offentliga hälso- och

sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare även om han eller hon inte är till exempel sjukförsäkrad i Finland.

Då Finland enligt EU-lagstiftningen inte är det land som är ansvarigt för vårdförmånskostnaderna, har Finland rätt att fakturera det land som är ansvarigt för kundens kostnader och som tillämpar EU-lagstiftningen. Faktureringen sker antingen enligt de faktiska kostnaderna eller i form av fasta belopp.

Länder med vilka Finland ingått en överenskommelse om social trygghet

Den sociala tryggheten för personer som flyttar till Finland från ett annat avtalsland påverkas av de överenskommelser om sjukvård och social trygghet som Finland har ingått. Överenskommelserna är dock alla olika till innehållet och det är därför omöjligt att ge en uttömmande överblick över de personkretsar och tillämpningsområden som omfattas.

Personer som omfattas av den nordiska konventionen om social trygghet och överenskommelsen om social trygghet med Quebec i Kanada har rätt till sjukvård och ersättning för

sjukvårdskostnader vid bosättning i Finland även om de inte blir sjukförsäkrade eller har en hemkommun i Finland.

I fråga om kunder från andra länder än EU- eller EES-länderna eller Schweiz som flyttar till Finland och som inte omfattas av EU-förordningarna 883/2004 eller 1408/71, den nordiska konventionen om social trygghet eller överenskommelsen med Quebec i Kanada grundar sig rätten till den finländska offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster enbart på hemkommun. Om kunden har en hemkommun i Finland har han eller hon rätt till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare. Om kunden inte har en hemkommun i Finland kan hälso- och sjukvården ta ut de faktiska vårdkostnaderna av honom eller henne i form av en klientavgift.

Övriga länder

Rätten till finländsk social trygghet för personer som flyttar till Finland från andra länder än EU- och EES-länderna, Schweiz eller länder med överenskommelser om social trygghet avgörs på basis av vistelsens längd.

Om kunden har för avsikt att bosätta sig stadigvarande i Finland kommer han eller hon i regel att omfattas av den sociala trygghet som handhas av FPA från och med tidpunkten för flyttningen och kan då få förmåner från FPA. Beslutet grundar sig i regel på den s.k. tillämpningslagen (TillämpnL 1573/1993). Om kunden är sjukförsäkrad i Finland har han eller hon rätt till de sjukvårdsersättningar som FPA betalar ut och till FPA-kortet.

I fråga om kunder från andra länder än EU- eller EES-länderna eller Schweiz som flyttar till Finland och som omfattas av EU-förordningarna 883/2004 eller 1408/71 eller överenskommelserna om social trygghet grundar sig rätten till den finländska offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster

enbart på hemkommun. Om kunden har hemkommun i Finland, har han eller hon rätt till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare.

Saknar kunden hemkommun i Finland kan den offentliga hälso- och sjukvården ta ut de faktiska vårdkostnaderna av honom eller henne.

Kunder som flyttar från ett annat land än ett EU- eller EES-land eller Schweiz för att arbeta i Finland (en arbetstagare som omfattas av det s.k. direktivet om kombinerade tillstånd) kan sjukförsäkras för arbetstiden i Finland om villkoren för det uppfylls. Direktivet om kombinerade tillstånd gäller dock inte arbetstagarens familjemedlemmar. Även högkvalificerade anställda och deras familjemedlemmar (arbetstagare som omfattas av direktivet om högkvalificerad anställning) kan sjukförsäkras för arbetstiden i Finland om villkoren för det uppfylls.

Läs mer Kundgrupper

Utbyte av information om rätt till vårdförmåner mellan länder Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

Samordning av den sociala tryggheten genom EU:s samordningsförordningar Migrationsdirektiven

Internationella avtal

In document Rätt till vård (Page 22-27)