• No results found

Rätt till hjälpmedel

In document Rätt till vård (Page 68-72)

1.3 Rätt och villkor

1.3.6 Rätt till hjälpmedel

Rätt till hjälpmedel kan uppstå när kunden har rätt att få vård med stöd av EU-lagstiftningen, ett internationellt avtal eller den nationella lagstiftningen. Omfattningen av kundens rätt till vård har också betydelse för möjligheten att få hjälpmedel.

Läs mer

Rätt till hjälpmedel vid tillfällig vistelse Rätt till hjälpmedel vid bosättning

1.3.6.1. Rätt till hjälpmedel vid tillfällig vistelse

Rätt till hjälpmedel under en tillfällig vistelse visas med det europeiska sjukvårdskortet. Med det europeiska sjukvårdskortet bör man få hjälpmedel som är medicinskt nödvändiga. Då en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer behovet bör han eller hon beakta vistelsens längd och vilket slag av vårdförmån det gäller.

Personer som är försäkrade i Finland och som tillfälligt vistas utomlands

En kund som är sjukförsäkrad i Finland och som tillfälligt vistas i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen bör med det europeiska sjukvårdskortet få ett medicinskt nödvändigt hjälpmedel för vistelsetiden i det andra landet. Om kunden till exempel bryter benet och behöver kryckor, bör han eller hon med det europeiska sjukvårdskortet få kryckorna från vistelselandet för vistelsetiden.

Kunden får vård och hjälpmedel enligt vistelselandets lagstiftning och FPA kan inte ta ställning till om kunden bör få något visst hjälpmedel. Den yrkesutbildade personalen vid vårdenheten i vistelselandet tar ställning till om personen ska få hjälpmedlet eller inte.

Om kunden inte får hjälpmedlet med det europeiska sjukvårdskortet har FPA eller den offentliga hälso- och sjukvården ingen skyldighet att

• leverera ett intakt hjälpmedel i stället för ett som gått sönder

• delvis stå för underhålls- eller reparationskostnader som uppkommit utomlands

• delta i ordnandet av service och reparation utomlands.

Om kunden själv är tvungen att betala alla kostnader för de hjälpmedel han eller hon behöver på grund av akut sjukdom, kan han eller hon söka ersättning i efterhand i enlighet med lagstiftningen i antingen Finland eller det vårdgivande landet. Kunden kan inte få ersättning för hjälpmedel enligt sjukförsäkringslagen.

Kunden har emellertid rätt att få ett intakt hjälpmedel i stället för ett som har gått sönder när han eller hon återvänder till Finland. I en akut situation ska kunden vända sig till sjukförsäkringsinstitutionen och/eller hälso- och sjukvården i vistelselandet och utreda möjligheterna att få hjälp därifrån.

Om kunden vill att ett nytt hjälpmedel ska skickas till utlandet måste han eller hon själv svara för ordnandet av transporten och kostnaderna.

Personer som är försäkrade utomlands och som tillfälligt vistas i Finland

Hjälpmedel är en del av den offentliga hälso- och sjukvården. Om en kund som är sjukförsäkrad i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz tillfälligt vistas i Finland, bör han eller hon här med det europeiska sjukvårdskortet få ett medicinskt nödvändigt hjälpmedel för vistelsetiden. Då en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer behovet bör han eller hon beakta vistelsens längd och vilket slag av förmån det är fråga om.

Om kunden till exempel bryter benet och behöver kryckor, bör han eller hon för vistelsetiden få kryckorna i Finland med det europeiska sjukvårdskortet. En kund som kommer från ett annan EU-eller EES-land EU-eller från Schweiz och som behöver medicinskt nödvändig vård men inte har med sig sådant intyg över rätt till vård som krävs, måste själv stå för hjälpmedlens faktiska kostnader.

Den offentliga hälso- och sjukvården kan ha rätt att söka statlig ersättning hos FPA för kostnader som uppkommit på grund av hjälpmedel, till exempel då kunden ges kryckor för hemresan och den offentliga hälso- och sjukvården inte får dem tillbaka.

Exempel

Giovanni från Italien har kommit på en veckas semester till Finland för att åka slalom och bryter benet. Han förs med ambulans till en hälsovårdscentral där benet röntgas och gipsas. Han har det europeiska sjukvårdskortet med sig och får alltså vård för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare. Han får kryckor för vistelsetiden.

Vårdgivaren kan söka statlig ersättning för vård- och hjälpmedelskostnaderna.

Läs mer

Ersättning enligt finsk lagstiftning Statlig ersättning, rätt och villkor Det europeiska sjukvårdskortet Ersättning för kostnader

1.3.6.2. Rätt till hjälpmedel vid bosättning

Kostnadsansvaret för proteser, betydande hjälpmedel och omfattande vårdförmåner kvarstår hos det land som beviljat förmånerna om rätten till förmånerna beviljats innan personen försäkras i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen. Vid behov kan man hos ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz fråga efter tidpunkten för beviljandet av kundens förmåner med blankett E001.

Läs mer i lagstiftningen

• Förordning 883/2004, artikel 33

• Förordning 1408/71, artikel 24.

Omfattande sjukvårdsförmåner är enligt Administrativa kommissionen för samordning av de sociala trygghetssystemens reviderade beslut nr S8 från sommaren 2011 sådana förmåner som

• är anpassade till särskilda personliga behov

• utges eller har beviljats men ännu inte utgetts

• av kundens utreseland (landet som kunden flyttar från) definieras och/eller behandlas som sådana.

I en bilaga till beslut nr S8 finns en icke-uttömmande förteckning över förmåner som betraktas som betydande/omfattande förutsatt att de uppfyller ovannämnda villkor. Enligt bilagan gäller bestämmelsen åtminstone följande förmåner:

Proteser

1. ortopediska proteser

2. synhjälpmedel, till exempel ögonproteser 3. tandproteser (fasta och avtagbara).

Betydande hjälpmedel

1. rullstolar, ortoser, skodon och andra hjälpmedel för att röra sig, stå och sitta 2. kontaktlinser, glasögon för när- och långsynthet

3. hörsel- och talhjälpmedel 4. nebulisatorer

5. obturatorer för användning i munhålan 6. tandregleringshjälpmedel.

Andra omfattande vårdförmåner 1. specialistvård på sjukhus 2. behandling på hälsohem 3. terapeutisk rehabilitering

4. kompletterande diagnoshjälpmedel

5. bidrag som beviljas för att täcka vissa kostnader för ovannämnda förmåner.

Om kunden har beviljats någon av de ovannämnda förmånerna före flytten från ett land som tillämpar EU-lagstiftningen till ett annat, kan han eller hon inte beviljas förmånen på nytt på utreselandets bekostnad. Det är fallet till exempel om kunden flyttar för att bosätta sig stadigvarande eller för att arbeta. Detta gäller dock inte då kunder flyttar för att stadigvarande bosätta sig i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och utreselandet är ansvarigt för deras sjukvårdskostnader med stöd av EU-förordningarna.

1.3.6.2.1. Kunder som bor utomlands och som Finland är kostnadsansvarigt för

När en kund som Finland har kostnadsansvaret för bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz bör han eller hon i första hand ansöka om hjälpmedel i bosättningslandet. Om kunden alltså kontaktar FPA med en förfrågan om hjälpmedel ska du anvisa honom eller henne att ta reda på möjligheterna i bosättningslandet.

Om han eller hon får hjälpmedlet enligt det landets tjänsteutbud, fakturerar vistelselandet det behöriga landet, alltså Finland, för hjälpmedlet. Kunden kan också i andra hand få ett hjälpmedel från Finland om en yrkesulbildad person inom hälso- och sjukvården konstaterar att kunden behöver det. I så fall svarar kunden själv för transporten av hjälpmedlet till utlandet och för eventuella kostnader med anknytning till hjälpmedlets underhåll.

Kunder som Finland är kostnadsansvarigt för har dock rätt att få all behövlig vård och alla behövliga hjälpmedel också under en vistelse i Finland om

1. de har flyttat till ett annat eller EES-land eller till Schweiz eller om de bor i ett annat EU-eller EES-land och

2. Finland med stöd av EU-förordningarna är kostnadsansvarigt för deras sjukvård.

Kunder som är sjukförsäkrade i Finland men vars bosättningsland är ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har rätt till hjälpmedel om de har en omfattande rätt till sjukvård i Finland.

Sådana kunder har också FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskort som har beviljats av FPA.

Vidare har pensionstagare som Finland är kostnadsansvarigt för och som bor i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen rätt att få all sjukvård och alla de hjälpmedel de behöver under en vistelse i Finland. Sådana pensionstagare har dock inte längre FPA-kortet som har beviljats av FPA, men de har det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare som har beviljats av FPA.

Pensionstagare som bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz och vars

sjukvårdskostnader Finland svarar för har på samma grunder som personer som är bosatta i Finland rätt att från Finland få hjälpmedel som har konstaterats behövliga. En pensionstagare som bor utomlands och vars sjukvårdskostnader Finland svarar för kan till exempel få en hörapparat eller en rullstol från Finland om han eller hon kommer till Finland för vård och en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården konstaterar att han eller hon behöver hjälpmedlet.

Pensionstagare som beviljas ett hjälpmedel ansvarar själva för kostnaderna för transporten av hjälpmedlet mellan Finland och bosättningslandet och för transporten till service i Finland.

Pensionstagare vars sjukvårdskostnader Finland svarar för har det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare med limegrön frånsida som FPA har beviljat.

Exempel

Maire från Finland har flyttat till Portugal för att stadigvarande tillbringa sina pensionsdagar där. Hon insjuknar i cancer och får vård i Portugal. På grund av behandlingen behöver hon en peruk men en sådan ingår inte i de lagstadgade förmånerna i Portugal. Maire kan anlita den offentliga hälso- och sjukvården i Finland som beviljar henne en peruk eller en betalningsförbindelse för anskaffning av en peruk på samma sätt som en sådan skulle beviljas en i Finland bosatt person i en motsvarande situation. Maire visar sin rätt till vård med det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare som har beviljats av FPA.

Om en kund utomlands använder ett hjälpmedel från Finland och det går sönder är varken FPA eller den offentliga hälso- och sjukvården skyldig att leverera ett nytt hjälpmedel till kunden

utomlands. Kunden har dock rätt att få ett intakt hjälpmedel då han eller hon återvänt till Finland om det som har varit i bruk har gått sönder utomlands och övriga villkor för att få hjälpmedlet uppfylls.

Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet Pensionstagare

1.3.6.2.2. Kunder som bor i Finland och som ett annat land är kostnadsansvarigt för

Rätten att få hjälpmedel inom den offentliga hälso- och sjukvården beror på hur omfattande kundens rätt till sjukvård är. Kunder som har en hemkommun har samma rätt till hjälpmedel som andra kommuninvånare. Den som har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård bör med det europeiska sjukvårdskortet få ett medicinskt nödvändigt hjälpmedel för vistelsetiden.

Då ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen är kostnadsansvarigt för kundens sjukvård har kunden samma rätt att få hjälpmedel i Finland som andra kommuninvånare om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården anser att hjälpmedlet är nödvändigt. Det land som svarar för kundens sjukvårdskostnader faktureras dock för kostnaderna för hjälpmedlet.

Läs mer

Personer som är försäkrade utomlands och som tillfälligt vistas i Finland

In document Rätt till vård (Page 68-72)