• No results found

Tredjelandsmedborgare som kommer till Finland för att arbeta

In document Rätt till vård (Page 40-45)

1.3 Rätt och villkor

1.3.4 Olika kundgruppers rätt till sjukvård

1.3.4.5 Tredjelandsmedborgare som kommer till Finland för att arbeta

EU har godkänt migrationsdirektiv som syftar till att underlätta för tredjelandsmedborgare att komma till EU-området för att arbeta. Arbetstagare som avses i direktiven har rätt att åtnjuta likabehandling med sysselsättningslandets egna medborgare bland annat i fråga om social trygghet. Direktiven inverkar följaktligen på rätten till vård i Finland för arbetstagare som kommer från andra länder.

EU-direktiven är inte direkt tillämplig lagstiftning, utan de ska sättas i kraft i den nationella lagstiftningen. Det s.k. direktivet om högkvalificerad anställning, dvs. direktiv 2009/50/EG om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning sattes i kraft i den nationella lagstiftningen 1.1.2012. Det s.k. direktivet om kombinerade tillstånd, dvs.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/98/EU om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat sattes i kraft i den nationella lagstiftningen 1.1.2014.

Direktiven har inte satts i kraft som separata lagar. De ändringar som direktiven förutsätter i uppehållstillståndsförfarandet har genomförts genom ändring av utlänningslagen. Ändringar som inverkar på rätten till vård gjordes i 2 § i sjukförsäkringslagen som gäller lagens

tillämpningsområde och i tillämpningslagens bestämmelser som det i den nämnda paragrafen hänvisas till. I fråga om offentlig hälso- och sjukvård fogades till 14 § i folkhälsolagen och 3 § i lagen om specialiserad sjukvård bestämmelser som föreskriver att arbetstagare som omfattas av de nämnda direktiven ska jämställas med kommuninvånare.

Läs mer

Arbetstagare enligt direktivet om kombinerade tillstånd Arbetstagare enligt direktivet om högt kvalificerad arbetskraft

1.3.4.5.1. Arbetstagare enligt direktivet om högt kvalificerad arbetskraft

Arbetstagare som är högt utbildade specialister eller experter och som kommer från länder som inte tillämpar EU-lagstiftningen kan på följande villkor ha rätt till vårdförmåner i Finland:

• anställningstiden är minst ett år

• Migrationsverket har beviljat arbetstagaren och dennes familjemedlemmar uppehållstillstånd i vilket anges ”EU-blåkort” (Blue Card).

Innehavaren av EU-blåkortet och hans eller hennes familjemedlemmar sjukförsäkras i Finland och de har då rätt till

• FPA-kortet

• det europeiska sjukvårdskort som beviljas av FPA

• ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resor i anslutning till sjukvård.

Om innehavaren av EU-blåkortet och hans eller hennes familjemedlemmar inte har hemkommun i Finland kan FPA bevilja dem Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Exempel

Kunal från Indien flyttar till Finland för att arbeta här i två år. Han är en högt utbildad expert som beviljas EU-blåkort av Migrationsverket. Han och hans medföljande familj sjukförsäkras i Finland och de får FPA-kort. De har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare oavsett om de har en hemkommun eller inte.

1.3.4.5.2. Arbetstagare enligt direktivet om kombinerade tillstånd

Arbetstagare från ett land som inte tillämpar EU-lagstiftningen kan ha rätt till vårdförmåner i Finland om de har

1. rätt att arbeta i Finland (uppehållstillstånd) och

2. ett gällande arbetsavtals-, tjänste- eller annat anställningsförhållande som uppfyller arbetsvillkoret i minst fyra månader eller har

3. registrerat sig som arbetslösa arbetssökande efter det att ett minst sex månader långt arbets-, tjänste- eller annat anställningsförhållande har upphört.

I 14 § i folkhälsolagen och i 3 § 1 mom. i lagen om specialiserad sjukvård föreskrivs att då arbetstagare från länder som inte tillämpar EU-lagstiftningen har rätt att arbeta och står i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande eller har haft ett sådant i minst sex månader och därefter registrerats som arbetslösa arbetssökande ska de jämställas med kommuninvånare.

Sjukförsäkrade arbetstagare har i rätt till

• FPA-kortet

• det europeiska sjukvårdskort som beviljas av FPA

• ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resor i anslutning till sjukvård.

Rätten till vård gäller dock inte arbetstagarens familjemedlemmar som står utanför arbetslivet.

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

Arbetstagare från länder som inte tillämpar EU-lagstiftningen kan beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland om villkoren för det uppfylls. En begäran om dokumentet kan komma från personen själv eller den offentliga hälso- och sjukvården.

Villkoren för att intyget ska beviljas är att kunden 1. har rätt att arbeta i Finland (uppehållstillstånd) och

2. har ett gällande arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande för minst fyra månader eller

3. har registrerat sig som arbetslös arbetssökande efter det att ett minst sex månader långt arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande har upphört 4. utöver de ovannämnda villkoren inte har någon hemkommun.

Rätten att arbeta (uppehållstillstånd) gäller i regel den tid som tillståndet ursprungligen beviljats för. Om personen ansöker om fortsatt uppehållstillstånd medan han eller hon är registrerad som arbetslös arbetssökande, fortsätter rätten att arbeta tills Migrationsverket har meddelat beslut om fortsatt tillstånd och beslutet vunnit laga kraft.

Exempel

Jiang från Kina har kommit till Finland som asylsökande. Jiang har ingått ett

anställningsförhållande för nio månader och har ett gällande uppehållstillstånd med rätt att arbeta men dock ingen hemkommun. Jiang kan beviljas Intyg över rätt till

vårdförmåner i Finland. Jiang blir också sjukförsäkrad och har rätt att få ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för privat hälso- och sjukvård, läkemedelsinköp och resor i anslutning till sjukvård.

Exempel

Dmitri från Ryssland har kommit till Finland för att arbeta men han blir uppsagd efter två månader. Han har ett gällande uppehållstillstånd med rätt att arbeta som har beviljats för ett år. Efter uppsägningen har han anmält sig som arbetslös arbetssökande vid arbets-och näringsbyrån. Han har rätt att få Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland för den tid uppehållstillståndet är i kraft.

Intyget om rätt till vårdförmåner i Finland beviljas för den tid uppehållstillståndet och arbetsavtalet är i kraft, dock för högst 24 månader. Uppehållstillståndet och anställningsförhållandet i Finland ska vara i kraft den tid som intyget beviljas för. Undantag är de fall då kunden har rätt att arbeta och han eller hon har registrerats som arbetslös arbetssökande.

Om en kund som omfattas av direktivet om kombinerade tillstånd har förvägrats uppehållstillstånd, ska man i UMA kontrollera om beslutet vunnit laga kraft, eftersom denna information inte visas i Heky. Så länge det negativa beslutet om uppehållstillstånd inte har vunnit laga kraft har kunden rätt att vistas och arbeta i Finland. Detta innebär att kunden har rätt till intyg om rätt till vård så länge som det negativa beslutet om uppehållstillstånd inte är lagakraftvunnet och han eller hon har ett giltigt arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande i Finland.

När en kund beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och han eller hon inte är försäkrad i Finland bör man i samband med detta också utreda försäkringstillhörigheten om arbetsavtalet har ingåtts för en längre tid än fyra månader (se punkten Beviljande av Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland i samband med avgörande om försäkringstillhörighet).

En arbetstagare kan inte beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland om 1. han eller hon inte har sådan rätt att arbeta i Finland som krävs eller

2. han eller hon har sådan rätt att arbeta i Finland som krävs men saknar ett gällande arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller annat anställningsförhållande i Finland och inte har registrerat sig som arbetslös arbetssökande efter att ett minst sex månader långt anställningsförhållande har upphört eller

3. han eller hon inte har en hemkommun i Finland.

Då ska kunden meddelas beslutet IBP30 i systemet för kundbrev. Om intyget har sökts av den offentliga hälso- och sjukvården meddelas kunden beslutet endast på hans eller hennes begäran.

Beslut om att intyget inte beviljas meddelas inte den offentliga hälso- och sjukvården. Den

offentliga hälso- och sjukvården informeras om att kunden vid tidpunkten för vården inte haft rätt till vård i Finland med stöd av 3 § 1 mom. i lagen om specialiserad sjukvård och 14 § i folkhälsolagen eller att kunden har en hemkommun i Finland. Om kunden har svårigheter att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården trots att han eller hon har en hemkommun i Finland, kan FPA skicka brevet IBI28 som innehåller allmän information om rätten till den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster för personer med hemkommun.

Uppehållstillstånd beviljat 1.1.2014 eller därefter

Innan intyget beviljas ska man först med hjälp av de allmänna uppgifterna om kunden i CICS ta reda på om personen har ett sådant uppehållstillstånd med rätt att arbeta som krävs. Grunden

för rätten att arbeta överförs elektroniskt till FPA i samband med uppgiften från Migrationsverkets system UMA om att uppehållstillstånd har beviljats. Uppehållstillstånd beviljas i regel till en början för den tid som arbetsavtalet gäller. Om uppgifterna inte syns i Heky ska man kontrollera om det finns uppgifter i UMA. Vissa anställda vid Centret för internationella ärenden har åtkomst till UMA:s register.

Den aktuella paragrafen, momentet och punkten i utlänningslagen avgör om kunden har sådan rätt att arbeta i Finland som krävs. Utlänningslagen (301/2004) ändrades 1.1.2014 och sedan dess uppfylls kravet på uppehållstillstånd enligt lagstiftningen om social trygghet om arbetstagaren har rätt att arbeta med stöd av någon av följande bestämmelser i utlänningslagen, även om tillståndet har beviljats för en kortare tid än ett år:

• 77 § 1 mom. 1–12

• 78 § 1 mom.

• 78 § 2 mom. eller

• 78 § 3 mom. 1, 2, 4, 5 eller 7.

För att klarlägga rätten till vård ska man i de allmänna uppgifterna om personen i Heky kontrollera om villkoren för rätten att arbeta uppfylls enligt någon av följande bestämmelser i utlänningslagen:

78 § 1 mom.

Detta moment i utlänningslagen gäller uppehållstillstånd för arbetstagare: en kund som har beviljats uppehållstillstånd för arbetstagare har rätt att arbeta i Finland. Då visas i Heky undantagsvis i fältet ”työnteko-oikeuden selite” anteckningen ”Osaratkaisua edellyttävä työnteko / 78 § 1 k”. Detta beror på att Migrationsverket, som förmedlar uppgifterna, i fråga om ovannämnda bestämmelse inte använder fältet ”työnteko-oikeuden lainkohdat”.

78 § 2 mom. och 77 § 1 mom. punkterna 1–12

78 § 2 mom. i utlänningslagen gäller fall där kunden har beviljats annat uppehållstillstånd för förvärvsarbete och har rätt att arbeta i Finland enligt kriterierna för tillståndet. 78 § 2 mom. visas i Heky under ”työnteko-oikeuden lainkohdat”.

I fältet ”työnteko-oikeuden selite” i Heky visas utöver 78 § 2 mom. även 77 § 1 mom. och vilken av dess punkter det är fråga om (1–12). Punkten föreskriver på vilka grunder annat uppehållstillstånd för förvärvsarbete beviljas.

Om kunden har beviljats uppehållstillstånd på andra grunder än arbete (ett tillfälligt

uppehållstillstånd som inte omfattar rätt att arbeta), har han eller hon rätt att arbeta enligt följande:

• i ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå i ett företag eller i sakkunniguppdrag som kräver specialkompetens

• som idrottare, tränare eller idrottsdomare om verksamheten är yrkesmässig

• som anställd hos ett religiöst eller ideologiskt samfund

• som yrkesmässigt verksam inom vetenskap, kultur eller konst med undantag av restaurangmusiker

• i en internationell organisation eller i uppgifter som hänför sig till mellanstatligt officiellt samarbete.

78 § 3 mom. 1, 2, 4, 5 och 7 punkten

Kunden har rätt att arbeta i Finland också när han eller hon har beviljats ett sådant uppehållstillstånd som avses i 78 § 3 mom. 1, 2, 4, 5 eller 7 punkten.

Om det under ”työnteko-oikeuden lainkohta” i Heky anges 78 § 3 mom. och dessutom punkt 1, 2, 4, 5 eller 7, innebär det att personen har sådan rätt att arbeta i Finland som krävs.

Uppehållstillstånd beviljat före 1.1.2014

Utlänningslagen ändrades 1.1.2014. Före ändringen fick de arbetstagare som fanns i landet inte uppehållstillstånd med stöd av någon särskild paragraf i utlänningslagen, eftersom

uppehållstillstånd för arbetstagare reglerades i flera paragrafer eller bestämmelser. Arbetstagare som beviljats uppehållstillstånd innan utlänningslagen ändrades har rätt till Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland om villkoren för det uppfylls.

79 § 4, 6 och 7 mom. tai 80 § 1 mom.

Bestämmelserna i

• 79 § 4, 6 och 7 mom.

• 80 § 1 mom.

i utlänningslagen före 1.1.2014 motsvaras efter detta datum av 78 § 2 mom.

Om fältet ”työnteko-oikeuden selite” i Heky har anteckningen ”Osaratkaisua edellyttävä työnteko / 79 § 4 m, 79 § 6 m, 79 § 7 m eller 80 § 1 mom.”, innebär det alltså att personen har annat

uppehållstillstånd för förvärvsarbete i Finland som motsvarar 78 § 2 mom.

Då annat uppehållstillstånd för förvärvsarbete har beviljats före 1.1.2014 visas i fältet ”Työnteko-oikeuden selite” på motsvarande sätt utöver 79 § 6 mom. en viss punkt 1–5, utöver 79 § 7 mom.

punkt 1–2 eller utöver 80 § 1 mom. punkt 2–6.

79 § 1-2 mom., 80 § 1 mom. 1 punkten, 79 § 5 mom. och 79 § 8 mom.

Bestämmelserna i

• 79 § 1–2 mom.

• 80 § 1 mom. 1 punkten

• 79 § 5 mom.

• 79 § 8 mom.

i utlänningslagen före 1.1.2014 motsvaras efter detta datum av 78 § 3 mom. 1, 2, 4, 5, och 7 punkten.

Om fältet ”työnteko-oikeuden lainkohta” i Heky har anteckningen ”79 § 1 m, 79 § 2 m, 80 § 1 m 1 k, 79 § 5 m eller 79 § 8 m” innebär det alltså att personen har motsvarande rätt att arbeta i Finland i enlighet med uppehållstillståndet som den som föreskrivs i 78 § 3 mom. 1, 2, 4, 5 eller 7 punkten.

Rätt att arbeta utan uppehållstillstånd och gällande arbetsavtal

Arbetstagare har i vissa situationer rätt till Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland då de inte behöver uppehållstillstånd för att arbeta i Finland. Rätten att arbeta grundar sig i så fall på visum eller visumfrihet. Eftersom arbetstagaren i dessa situationer inte har uppehållstillstånd, finns det inga anteckningar om det i UMA och således inte heller i Heky. Rätt att arbeta utan uppehållstillstånd och rätt till intyg över rätt till vård har en arbetstagare som

1. utifrån en inbjudan eller ett avtal kommer som tolk, lärare, sakkunnig eller idrottsdomare för högst tre månader

2. utifrån en inbjudan eller ett avtal kommer som yrkeskonstnär eller idrottare för högst tre månader, inbegripet biträdande personal, servicepersonal och träningspersonal

3. kommer som forskare till Finland på vissa villkor för högst tre månader för genomförande av ett sådant vetenskapligt forskningsprojekt som avses i forskardirektivet. Om rätten till vård i Finland för en forskare som inte har uppehållstillstånd i Finland behöver utredas vid FPA, ska du kontakta Kompetenscentret för internationella ärenden för närmare anvisningar (eushoito(at)kela.fi).

I ovannämnda situationer har arbetstagaren alltså rätt till intyget över rätt till vård, även om han eller hon saknar uppehållstillstånd. Rätten till Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland ska utredas genom att man begär

1. arbetstagarens arbetsavtal och kontrollerar om arbetstagaren hör till någon av de nämnda arbetstagargrupperna

2. en kopia av visumet om personen har kommit till Finland från ett land som inte omfattas av visumfrihet.

Kontrollera behovet av visum på utrikesministeriets webbplats. Om villkoren uppfylls ska intyget beviljas för den tid som arbetsavtalet är i kraft, dvs. för högst tre månader.

Efter att ha arbetat i tre månader har kunden inte längre rätt att arbeta i Finland, men det är möjligt att han eller hon har sökt uppehållstillstånd efter ankomsten till Finland. Kunden har dock inte rätt att arbeta efter tre månader om han eller hon då inte har uppehållstillstånd som berättigar till arbete. Först då personen har fått uppehållstillstånd med sådan rätt att arbeta som krävs och han eller hon har ett gällande arbetsavtal i Finland, har han eller hon på nytt rätt till intyget över rätt till vård.

Intyget beviljas inte om kunden har hemkommun i Finland. Om kunden har svårigheter att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården trots att han eller hon har hemkommun i Finland, kan FPA skicka ett brev med allmän information om rätten till den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster för personer med hemkommun. Brevet kan visas upp för den offentliga hälso- och sjukvården.

Läs mer

Uppehållstillstånd

Arbetstagare från tredje land

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

In document Rätt till vård (Page 40-45)