• No results found

E-blanketter gällande internationella sjukvårdsförmåner

In document Rätt till vård (Page 80-87)

1.3 Rätt och villkor

1.3.7 Olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

1.3.8.3 E-blanketter gällande internationella sjukvårdsförmåner

Blanketter i E100-serien används i de länder som tillämpar EU-lagstiftningen för

• beviljande av vårdförmåner

• registrering av vårdförmåner

• fakturering för kostnader

• betalning av kostnader.

Blanketterna i E100-serien ges en landskod som anger vilket land som har beviljat blanketten.

Koden består av två tecken. När FPA skickar en blankett ges den bokstavskoden FI efter blankettens sifferkod, till exempel E106FI.

Handläggningen av blanketter i E100-serien har koncentrerats till Centret för internationella ärenden.

E-blanketterna tas ur bruk senast när EESSI-systemet tas i bruk. Före det sker informationsutbytet med E-blanketter och handlingar som ska visas upp (Portable Document), så kallade

PD-dokument. Innan EESSI-systemet tas i bruk använder Finland blanketter i E100-serien.

FPA använder i regel inte PD-dokumenten S1 (beviljande av rätt till vårdförmåner) eller S2 (planerad vård). Däremot ska PD-dokumentet S3 (rätt till vård för pensionerade gränsarbetare) användas vid behov. Anvisningar för ifyllande av blanketter i E100-serien, SED-blanketter och PD-dokument finns i processanvisningarna.

Handlingar gällande internationell sjukvård handläggs i regel i Oiwa. Begäran om handlingar, E-blanketter och andra handlingar gällande rätt till vård (t.ex. pSED eller PD-dokument) som FPA beviljat eller som skickats till FPA från utlandet, ska antecknas i personens uppgifter. Handlingar som gäller fakturering och betalning av sjukvårdskostnader mellan länder handläggs dock inte i Oiwa.

Läs mer

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.1. E106

Med blankett E106/S1 kan kunden visa sin rätt till sjukvård då han eller hon är bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen än det behöriga landet eller när han eller hon bor och arbetar någon annanstans än i det behöriga landet.

Observera dock att man frångått fakturering av kostnader i fråga om de nordiska länderna och Förenade kungariket och att man i regel inte använder E-blanketter med undantag för då det gäller planerad vård.

Blankett E106 beviljas endast familjens huvudperson. Icke-aktiva familjemedlemmar registreras i bosättningslandet i del B på blanketten. Varje land registrerar familjemedlemmar enligt sitt familjebegrepp.

E106FI

Finland kan bevilja E106FI om Finland är det behöriga landet men kunden bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Det kan vara fråga om en sådan situation till exempel då kunden är

• arbetstagare eller gränsarbetare i Finland men fast bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen

• arbetstagare som sänts ut från Finland av sin finländska arbetsgivare och bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen, men som omfattas av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader och som beviljats intyg A1 av Pensionsskyddscentralen

• studerande i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz då tiden för avläggande av examen är mer en ett år och kunden omfattas av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader. I regel bör dock den studerande få sjukvård med EHIC-kortet även om tiden för avläggande av examen är mer än ett år.

Blankett E106FI beviljas för viss tid i enlighet med beslutet om försäkringstillhörighet eller för maximalt 24 månader i sänder. Bosättningslandet registrerar i del B på blanketten familjemedlemmarna enligt landets familjebegrepp.

E106XX

FPA kan registrera blankett E106XX som beviljats av ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz till exempel då kunden är

• arbetstagare som är utsänd till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och som bor och arbetar i Finland men det behöriga landet är ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen

• bosatt i Finland men arbetar i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och som är kostnadsansvarigt för hans eller hennes sjukvård.

FPA kan också i del B på blanketten registrera medföljande familjemedlemmar enligt

familjebegreppet i Finland. Familjemedlemmar enligt familjebegreppet i Finland (SFL 1224/2004 1 kap. 4 §) är make/maka/sambo, partner i ett registrerat partnerskap, egna barn och adoptivbarn under 18 år och makens/makans/sambons eller partnerns minderåriga barn som lever i samma hushåll.

Om familjemedlemmen anses vara stadigvarande bosatt i Finland ska han eller hon inte

registreras i del B på blankett E106XX eftersom han eller hon försäkras på basis av självständig rätt i Finland.

Läs mer

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.2. E107

Med blankett E107 kan man begära ett intyg om rätt till vård från det behöriga landet, till exempel det europeiska sjukvårdskortet eller blanketter i E100-serien.

Läs mer

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.3. E108

Blankett E108 används då man vill återkalla en blankett i E100-seien. Både det behöriga landet och bosättningslandet kan annullera en blankett.

Läs mer

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.4. E109

Blankett E109 används för att visa att en familjemedlem har rätt till sjukvård då huvudpersonen är försäkrad i det behöriga landet på basis av EU-lagstiftningen och den icke-aktiva

familjemedlemmen bor i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen än det behöriga landet.

E109FI

FPA kan vid behov bevilja blankett E109FI om en i Finland försäkrad arbetstagares familjemedlem är icke-aktiv och bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen. Det kan till exempel gälla en arbetstagares icke-aktiva familjemedlem som flyttar från Finland till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz och därefter inte längre är försäkrad men Finland svarar för hans eller hennes sjukvårdskostnader. E109FI kan också beviljas om en kund för att arbeta kommer till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen men hans eller hennes icke-aktiva familj bor i det andra landet.

• Arbetstagarens familjemedlemmar visar sin rätt till vårdförmåner med blankett E109FI som har beviljats av FPA.

• Kunden har rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas i Finland om han eller hon fortfarande är försäkrad i Finland.

• Kunden har rätt till ett intyg som tillfälligt ersätter det europeiska sjukvårdskort som beviljats i Finland (EHIC-Repl.) om han eller hon omfattas av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader men inte är försäkrad i Finland.

• Bosättningslandet registrerar i del B på blankett E109FI arbetstagarens familjemedlemmar enligt landets familjebegrepp, vilka inte på basis av arbete, självständig yrkesutövning eller av någon annan orsak redan är försäkrade i bosättningslandet.

• Be arbetstagarens familjemedlem återlämna FPA-kortet om han eller hon inte längre är sjukförsäkrad i Finland efter att ha flyttat utomlands.

• Bevilja vid behov Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland så att kunden kan visa sin rätt till vårdförmåner inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.

Exempel

Jacques från Frankrike arbetar i Finland och har ett arbetsavtal som gäller tillsvidare.

Som bosatt i Finland är han försäkrad här. Hans fru och barn står utanför arbetslivet och bor i Frankrike. De ansöker om var sin blankett E109 hos FPA och på dessa blanketter registrerar Frankrike familjemedlemmarna enligt sitt familjebegrepp.

Familjemedlemmarna har rätt till sjukvård i Frankrike på samma sätt som andra personer som bor där och de har också rätt till all vård de behöver under besök i Finland. De visar sin rätt med ett IBT-intyg. Familjemedlemmarna får ett provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort (EHIC-Repl.) från FPA. De är inte försäkrade i Finland.

E109XX

I regel begär FPA inte blankett E109XX för arbetstagares icke-aktiva familjemedlemmar som bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz eftersom de i allmänhet redan är försäkrade i Finland på basis av arbete, självständig yrkesutövning eller av någon annan orsak.

I vissa undantagsfall kan man dock begära blanketten, till exempel om det är fråga om en

minderårig familjemedlem. Då svarar det land som beviljar blanketten för sjukvårdskostnaderna. I del B på blanketten registreras en familjemedlem som anses som en sådan enligt familjebegreppet i Finland (SFL 1224/20041 1 kap. 4 §) och som inte redan är försäkrad i Finland på grund av arbete, självständig yrkesutövning eller av någon annan orsak.

Då FPA registrerar familjemedlemmen i del B på blanketten har han eller hon under den tid blanketten gäller rätt till sjukvård i Finland på samma sätt som andra som stadigvarande bor i Finland. Familjemedlemmen kan beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland med vilket han eller hon visar sin rätt till vårdförmåner inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.Familjemedlemmen får det europeiska sjuvårdskortet från det land som beviljat blankett E109XX.

Om familjemedlemmen börjar arbeta eller självständigt utöva ett yrke i Finland blir han eller hon på den grunden sjukförsäkrad i Finland med stöd av sjukförsäkringslagen i Finland. Då kan Finland inte längre driva in kostnader för vårdförmåner från det land som beviljat blankett E109XX/S1.

Exempel

Carlos från Spanien arbetar som diplomat i Finland och varken han eller hans familj omfattas av den sociala tryggheten eller sjukförsäkringen i Finland. Carlos flyttar med sin maka tillbaka till Spanien men deras minderåriga barn vill slutföra den påbörjade skolan i Finland. FPA begär blankett E109ES från Spanien så att barnet ska ha rätt till vård på samma sätt som andra personer som bor i Finland.

Läs mer

Familjemedlem

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.5. E120

Pensionstagare som från Finland flyttar till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz för att bosätta sig stadigvarande kan i regel inte länge omfattas av den sociala tryggheten eller sjukförsäkringen i Finland.

I vissa fall kan dock Finland svara för pensionstagarens sjukvårdskostnader och trots flytten vara det behöriga landet. Det här kan vara fallet till exempel när kunden har en pensionsansökan under handläggning i Finland. I så fall registreras kostnadsansvaret med blankett E120FI.

• Centret för internationella ärenden beviljar blankett E120FI och med stöd av den registrerar man att Finland är kostnadsansvarigt för den utomlands bosatta pensionstagarens

vårdförmåner.

• Det nya bosättningslandet registrerar i del B på blankett E120FI pensionstagarens

familjemedlemmar enligt landets familjebegrepp vilka inte på basis av arbete, självständig yrkesutövning eller av någon annan orsak redan är försäkrade i sitt bosättningsland.

• Kunden har rätt till ett provisoriskt intyg om innehav av det europeiska sjukvårdkort som beviljas av Finland.

• Efter registreringen har kunden rätt till all behövlig sjukvård i det nya bosättningslandet. Under vistelser i Finland har han eller hon endast rätt till medicinskt nödvändig vård.

• Blankett E120 är i kraft tills den ställs in eller återkallas. Om datumet från och med vilket pensionen börjar ges ut är känt, ska E120 beviljas på viss tid.

Pensionsgruppen vid Centret för internationella ärenden följer (arbete i Oiwa) beviljandet av pension från Finland och annullerar vid behov blankett E120. När pensionen beviljas från Finland och Finland är kostnadsansvarigt för sjukvårdskostnader beviljar Centret för internationella ärenden utan separat ansökan från kunden blankett E121FI från det datum då pensionen börjar ges ut.

Läs mer

Pensionssökande

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.6. E121

Blankett E121 används för att visa en pensionstagares eller pensionstagares icke-aktiva familjemedlems rätt till sjukvård på det behöriga landets bekostnad när han eller hon är stadigvarande bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen än det behöriga landet.

E121FI

En pensionstagare som omfattas av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader beviljas blankett E121FI av FPA. Med blanketten bekräftar man att Finland svarar för kunden sjukvårdskostnader.

Bosättningslandet registrerar blanketten som beviljats av FPA med dess del B.

Pensionstagare som omfattas av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader beviljas E121FI/S1 oberoende av om hon eller han har begärt blanketten eller inte. Det beror på att Finland har kostnadsansvaret för deras sjukvård och att de också är skyldiga att betala sjukförsäkringens sjukvårdspremie i Finland.

Då en kund har rätt till blankett E121FI kan han eller hon inte med sitt eget agerande hindra att kostnadsansvaret överförs på Finland, till exempel genom att inte lämna in blanketten för registrering till bosättningslandets institution. Vid behov kan FPA skicka blanketten direkt till institutionen i pensionstagarens bosättningsland för att registreras.

Beviljande av blankett

Centret för internationella ärenden beviljar blankett E121FI. Blankett E121FI är personlig och den gäller tills den ställs in eller återkallas. Den kan beviljas av Finland också för en pensionstagares familjemedlem som inte själv lyfter pension eller arbetar utomlands.

Begäran om blankett E121FI kan utredas när kundens försäkringstillhörighet har avgjorts av försäkringsgruppen vid Centret för internationella ärenden. När försäkringstillhörigheten har avgjorts kommer begäran om blankett E121 upp som ett ärende i arbetskön Hoito-oikeus i Oiwa vid Centret för internationella ärenden och uppgiften om att pensionstagaren flyttat utomlands på TORE-listan. Utred först om villkoren för beviljande av blankett E121 uppfylls:

• Kontrollera i försäkringsdatasystemet att koden ZZ antecknats för pensionstagaren och hans eller hennes icke-aktiva familjemedlem.

– I fall som gäller förfluten tid anses det att zz-koden inte alltid kategoriskt kan antecknas från och med ändringen i pensionstagarens status eller ikraftträdandet av förordning 883/2004. Från fall till fall bör man utreda om kunden har omfattats av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader från och med att han eller hon flyttade utomlands. Kunden kan till exempel ha arbetat utomlands.

– Om Finland ansvarade för sjukvårdskostnader retroaktivt, skulle det också leda till att skattemyndigheten skulle ha rätt att på Finlands vägnar retroaktivt ta ut sjukförsäkringens sjukvårdspremie av pensionstagaren.

– I regel, men dock med beaktande av det enskilda fallet, registreras zz-koden från och med datumet för beviljandet av blankett E121 och B-EHIC-kortet.

• Kontrollera om pensionstagaren får sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen.

– Du ser de arbetspensioner som omfattas av förordning 883/2004 eller 1408/71. Du hittar uppgifterna i HEKY > Työeläkkeet ja korvaukset > työeläkepäätöstiedot > työeläkkeiden kysely, och där under LAKI/per tar man med tangent F13 fram uppgifterna om den finländska arbetspensionslagstiftning som EU-lagstiftningen tillämpas på. En sådan pensionslag är utmärkt med asterisk (*).

– I en förfrågan i personuppgifterna ser du de bosättningsperioder i Finland som beaktats vid beräkningen av folkpensionsbeloppet om de har registrerats (HEKY >

Henkilön yleistiedot > Eläkkeen vakuutusajat). Om pensionstagaren under sin aktiva tid har varit pensionsförsäkrad i ett annat land, kan du också i allmänhet här se de pensionsförsäkringsperioder som ett annat land har meddelat med blankett E205. Dessa uppgifter saknas helt om kunden från fyllda 16 år hela tiden har bott i Finland och flyttar från Finland först som pensionstagare.

– Observera att pensionstagaren kan få sådan pension enligt de finländska arbetspensionslagarna vilken omfattas av EU-lagstiftningen och att beloppet av den pensionen är lika med noll på grund av de finländska nationella

samordningsbestämmelserna. Situationen kan uppstå till exempel på grund av

ersättning som beviljas på basis av en trafikskada om ersättningen är större än kundens arbetspension. Situationen kan också uppstå om kundens pension är så liten att den har betalats ut som en engångsprestation. Trots det anses det att kunden får sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen. Rätt till pension är i sig inte en tillräcklig orsak för att man ska kunna anse att kunden får sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen, utan kunden måste ha ansökt om pension från Finland och meddelats ett positivt beslut.

• Om kunden får ersättning fortlöpande men hans eller hennes rätt till arbetspension inte har utretts, ska du anvisa honom eller henne hur man ansöker om arbetspension.

• Utred om Finland på basis av EU-lagstiftningen ansvarar för pensionstagarens vårdförmåner (förordning 883/2004 artiklarna 23–30 och förordning 1408/71 artiklarna 27–28 a).

– Om pensionstagaren endast får sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen är Finland kostnadsansvarigt för pensionstagarens sjukvårdskostnader.

– Om pensionstagaren får pension både från Finland och från det nya bosättningslandet är bosättningslandet ansvarigt för pensionstagarens sjukvårdskostnader.

– Om pensionstagaren får pension från flera länder svarar det land där försäkringsperioderna är längst för kostnaderna. Observera att pensionsförsäkringsperioderna som anges på blankett E205 och sjukförsäkringsperioderna inte nödvändigtvis är samma sak.

– Om pensionstagaren får pension från flera länder och försäkringsperioderna är lika långa, har det land där pensionstagaren senast har varit försäkrad ansvaret för förmånerna.

– Finns det inte något pensionsbetalande land där pensionstagaren skulle ha rätt till förmånerna om han eller hon vore bosatt där, svarar inget land för kostnaderna för pensionstagarens vårdförmåner.

Om pensionstagaren får rätt till blankett E121FI får icke-aktiva familjemedlemmar som inte får pension eller inte arbetar i bosättningslandet också rätt till blanketten. Blanketten är alltid personlig och icke-aktiva familjemedlemmar beviljas alltså var sin blankett. Observera att blanketten måste annulleras om familjemedlemmen beviljas egen pension från Finland eller ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen, eller om han eller hon börjar arbeta i det nya bosättningslandet.

E121XX

När en pensionstagare flyttar till Finland från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz och får pension från ett annat land än Finland svarar det andra land som tillämpar EU-lagstiftningen för personens sjukvårdskostnader. I det fallet ska kunden lämna in blankett E121XX från det land som svarar för sjukvårdskostnaderna.

Innan man begär blanketten av kunden eller innan blanketten registreras är det skäl att säkerställa att kunden inte har blivit beviljad pension från Finland enligt EU-förordningarna:

• Du ser de arbetspensioner som omfattas av förordning 883/2004 eller 1408/71 arbetspensionsförfrågan. Du hittar uppgifterna i HEKY > Työeläkkeet ja korvaukset >

työeläkepäätöstiedot > työeläkkeiden kysely, och där under LAKI/per tas uppgifterna om den finländska arbetspensionslagstiftning som EU-lagstiftningen tillämpas på fram med tangent F13. En sådan pensionslag är utmärkt med asterisk (*).

Om kunden inte får rätt till pension från Finland men till exempel i sin ansökan på blankett Y77 meddelar att han eller hon får pension från ett eller flera andra länder, ska du be kunden lämna in blankett E121XX. Du kan också begära blanketten direkt från den behöriga institutionen.

Anteckna på förmånssidan i försäkringsdatasystemet (YB) koden ZA för en pensionstagare som flyttar till Finland permanent och blir sjukförsäkrad här och vars sjukvårdskostnader ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen ansvarar för.

FPA:s datasystem känner igen pensionstagare med koden ZA vilka inte har rätt till det europeiska sjukvårdskort som Finland beviljar. Därför kan du inte beställa det europeiska sjukvårdskortet för en sådan pensionstagare. Pensionstagaren kan inte heller beställa kortet via FPA:s e-tjänst.

Kunden får ett meddelande där han eller hon uppmanas att ansöka om kortet hos det land som svarar för sjukvårdskostnaderna.

Läs mer

Pensionstagare

Pensionstagares familjemedlemmar Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

Bruksanvisningar för blanketter i E 100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

1.3.8.3.7. E123

Med blankett E123 beviljas en kund rätt till vårdförmåner på grund av olycksfall i arbetet och/eller yrkessjukdom. FPA beviljar inte och tar inte emot blankett E123. I Finland är det Olycksfallsförsäkringscentralen (TVK) som beviljar och tar emot blankett E123.

Läs mer

Olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

1.3.8.3.8. E125

Med blankett E125FI faktureras det behöriga EU- eller EES-landet eller Schweiz för de faktiska sjukvårdskostnader som uppkommit i ett vistelse- eller bosättningsland som tillämpar EU-lagstiftningen.

1.3.8.3.9. E126

Det behöriga landet använder blankett E126 för att begära upplysningar om ersättningsbeloppet enligt det vårdgivande landets lagstiftning i situationer då kunden söker ersättning för kostnaderna för medicinskt nödvändig vård under en tillfällig vistelse.

1.3.8.3.10. E127

Med blankett E127 faktureras det behöriga EU- eller EES-landet eller Schweiz ett fast belopp för sjukvårdkostnader som uppkommit i ett vistelse- eller bosättningsland som tillämpar EU-lagstiftningen.

In document Rätt till vård (Page 80-87)