• No results found

Pensionstagare

In document Rätt till vård (Page 50-57)

1.3 Rätt och villkor

1.3.4 Olika kundgruppers rätt till sjukvård

1.3.4.10 Pensionstagare

Pensionstagare som flyttar permanent till ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen anses icke-aktiva. På icke-aktiva personer tillämpas bosättningslandets lagstiftning. Den stat som betalar ut pensionen ansvarar dock för pensionstagarens sjukvårdskostnader. Det krävs emellertid att pensionstagaren får pension i enlighet med EU-förordningarna.

Observera att

• om pensionstagaren får pension från sitt nya bosättningsland svarar detta land för sjukvårdskostnaderna

• om pensionstagaren får pension från flera länder, men inte från sitt bosättningsland, svarar något av de länder som betalar pension för sjukvårdskostnaderna. Om det finns flera länder

som betalar pension, ansvarar det land för förmånerna där försäkringsperioderna är längst.

Om försäkringsperioderna är lika långa, har det land där pensionstagaren senast varit försäkrad ansvaret för förmånerna.

Läs mera om EU-lagstiftningen i fråga om pensionstagare

• 883/2004 artiklarna 23–25

• 1408/71 artiklarna 27–28 a.

Utreselandet kan också ansvara för pensionstagarens familjemedlemmars sjukvårdskostnader om familjemedlemmarna inte har rätt till sjukvård i det nya bosättningslandet på basis av eget arbete, självständig yrkesutövning, pension eller av någon annan orsak.

Pensionstagare och deras familjemedlemmar har rätt att få det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare från det land som svarar för deras sjukvårdskostnader.

Läs mer

Sjukförsäkringspremier Boende och vårdförmåner

Utbyte av information om rätt till vårdförmåner mellan länder

Personer som omfattas av det spanska eller det tyska pensionssystemet för tjänstemän Bruksanvisningar för blanketter i E100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

Administrering av kostnader mellan länder Pensionstagares familjemedlemmar

1.3.4.10.1. Pensionstagare som flyttar utomlands från Finland

Pensionstagare som flyttar från Finland för att stadigvarande bosätta sig i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen är i regel inte längre sjukförsäkrade i Finland från dagen för flyttningen.

Frågan om stadigvarande bosättning avgörs i regel med stöd av sjukförsäkringslagen och

tillämpningslagen. Om villkoren uppfylls kan Finland dock med stöd av EU-lagstiftningen vara det land som svarar för pensionstagarens sjukvårdskostnader. Förordningarna omfattar ålders-, sjuk-/

invalid- och familjepension (efterlevandepension och barnpension). Folkpensionerna (ålders-, sjuk-/invalid- och familjepension) omfattas också av förordningarna. Garantipension betalas emellertid inte ut till utlandet. Detta är skäl att beakta när man utreder kostnadsansvaret för sjukvård.

Läs mer i den nationella lagstiftningen och i EU-lagstiftningen

• Sjukförsäkringslag (SFL1224/2004 1 kap. 2 §)

• Tillämpningslag (TillämpnL 1573/1993 4 §)

• EU-förordning 883/2004 artiklarna 23–25 och 1408/71 artiklarna 27–28 a.

Om pensionstagaren får pension i enlighet med EU-förordningarna endast från Finland svarar Finland för hans eller hennes sjukvårdskostnader

• i det nya bosättningslandet

• under tillfällig vistelse i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz

• i Finland.

Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt att få statlig ersättning för vårdkostnaderna i Finland då Finland svarar för pensionstagarens sjukvårdskostnader.

När villkoren uppfylls kan Finland vara ansvarigt för en pensionstagares icke-aktiva

familjemedlemmars sjukvårdskostnader om familjemedlemmarna inte har rätt till sjukvård i sitt nya bosättningsland eller annanstans på basis av eget arbete, självständig yrkesutövning, pension eller av någon annan orsak.

Under en vistelse i Finland får pensionstagaren med det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare som beviljats av FPA

• den vård som han eller hon behöver inom den offentliga hälso- och sjukvården

• direktersättning för privata hälso- och sjukvårdstjänster, läkemedelsinköp och prehospital akutsjukvård.

Då frågan om huruvida kunden omfattas av den sociala tryggheten har avgjorts utreder Centret för internationella ärenden kundens rätt till blankett E121FI/S1 från Finland. Om kunden får pension i enlighet med EU-förordningarna endast från Finland kan han eller hon beviljas blankett E121FI/

S1. Beställ det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagaren och registrera koden ZZ i (YB-systemet) i pensionstagarens försäkringsperioder.

Exempel

Pensionären Eino från Finland flyttar till Sverige för att stadigvarande bosätta sig där.

Han får pension enligt EU-förordningarna från både Finland och Sverige. Sverige svarar för hans sjukvårdskostnader och därför kan han inte beviljas blankett E121FI eller det europeiska sjukvårdskortet av FPA.

Exempel

Pensionären Seija från Finland flyttar till Portugal för att stadigvarande bosätta sig där.

Hon får pension enligt EU-förordningarna endast från Finland. Finland beviljar henne blankett E121FI och det europeiska sjukvårdskortet. Hon har rätt att få all sjukvård hon behöver också under vistelser i Finland.

Exempel

Pensionären Enni flyttar till Spanien. Hon får pension enligt EU-förordningarna från Finland och Frankrike och försäkringsperioderna är lika långa i bägge länderna.

Eftersom hon har varit sjukförsäkrad i Finland före flytten till Spanien står Finland för hennes sjukvårdskostnader.

Olycksfallspension enligt lagen om olycksfallsförsäkring som beviljats med stöd av en frivillig försäkring

Förordningarna 883/2004 och 987/2009 tillämpas också på frivilliga försäkringar enligt lagen om olycksfallsförsäkring och på de ersättningar som betalas ut på basis av försäkringarna.

Olycksfallspension enligt lagen om olycksfallsförsäkring som beviljats med stöd av en frivillig försäkring anses vara en pension i enlighet med förordning 883/2004. Detta måste beaktas när man fastställer vem som svarar för pensionstagarens sjukvårdskostnader.

Arbeta som pensionär

Om en pensionstagare vars sjukvårdskostnader Finland ansvarar för börjar arbeta i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz, övergår ansvaret för sjukvårdskostnaderna på sysselsättningslandet. Eftersom kunden kan inte samtidigt omfattas av Finlands ansvar

för sjukvårdskostnader måste blankett E121 återkallas och kunden måste återlämna det europeiska sjuvårdskortet till FPA. Om kunden upphör att arbeta och inte får pension från sysselsättningslandet blir Finland åter kostnadsansvarigt för sjukvården.

Övriga länder

Pensionstagare som flyttar för att stadigvarande bosätta sig någon annanstans än i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har inte rätt till sjukvård på bekostnad av Finland.

En pensionstagare som är stadigvarande bosatt någon annanstans än i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare bara om han eller hon har hemkommun i Finland. Om pensionstagaren saknar hemkommun i Finland har han eller hon bara rätt till brådskande sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården med stöd av den nationella lagstiftningen i Finland. Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt att ta ut de faktiska kostnaderna för vården av kunden.

Pensionstagare som är stadigvarande bosatta någon annanstans än i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz har inte rätt till sjukvårdsersättningar med stöd av den finländska sjukförsäkringslagen eller någon annan internationell lagstiftning.

Exempel

Marjatta lyfter förordningsenlig pension i Finland. Hon bor stadigvarande i Thailand och omfattas inte av Finlands ansvar för sjukvårdskostnader. Därför har hon inte rätt att söka sjukvårdsersättning hos FPA. Hon saknar hemkommun i Finland och har alltså inte rätt till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården utom i brådskande fall. Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt att ta ut alla de faktiska kostnaderna för vården av henne.

Läs mer

Pensionstagare

Pensionstagares familjemedlemmar E121

1.3.4.10.2. Pensionstagare som flyttar till Finland från utlandet

När en pensionstagare flyttar till Finland ska man först utreda vilket land som enligt

EU-lagstiftningen är kostnadsansvarigt för hans eller hennes sjukvård (förordning 883/2004 artiklarna 23–50 eller förordning 1408/71 artiklarna 27 och 28).

Förordningarna omfattar ålders-, sjuk-/invalid- och familjepensioner (efterlevandepension och barnpension). Folkpensionerna (ålders-, sjuk-/invalid- och familjepension) omfattas också av förordningarna. Från och med 1.6.2016 anses också garantipension som förordningsenlig pension.

Om en pensionstagare flyttar till Finland permanent från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och Finland inte svarar för sjukvårdskostnaderna, ska man antingen be

pensionstagaren eller det land som svarar för hans eller hennes sjukvårdskostnader att lämna in blankett E121/S1 till FPA.

Registreringen av blanketten bekräftar att

• pensionstagaren som är stadigvarande bosatt i Finland har rätt till alla de vårdförmåner han eller hon behöver

• Finland fakturerar det land som beviljat blanketten.

Om en pensionstagare som flyttar till Finland permanent får pension enligt EU-lagstiftningen också från Finland ska man inte be att få blankett E121/S1, utan Finland står för pensionstagarens sjukvårdskostnader.

Exempel

Raili flyttar från Tyskland för att stadigvarande bosätta sig i Finland. Hon får pension i enlighet med EU-förordningarna från Tyskland och Finland. Eftersom Raili får pension i sitt nya bosättningsland Finland svarar Finland för hennes sjukvårdskostnader.

Om pensionstagaren blir sjukförsäkrad som stadigvarande bosatt i Finland och omfattas av den finländska sociala tryggheten, beviljas han eller hon FPA-kortet. I så fall beviljar magistraten i regel pensionstagaren en hemkommun och pensionstagaren har som kommuninvånare rätt att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland. Det europeiska sjukvårdskortet beviljas av det EU- eller EES-land eller Schweiz som svarar för pensionstagarens sjukvårdskostnader och som beviljat blankett E121/S1.

Även om ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen skulle svara för sjukvårdskostnaderna för en pensionstagare som är stadigvarande bosatt och sjukförsäkrad i Finland, har pensionstagaren med stöd av den finländska sjukförsäkringslagen (1224/2004) alltid rätt att söka och, om villkoren uppfylls, få ersättning för sjukvårdskostnader som uppkommit utomlands.

Pensionstagare kan få sådan pension enligt de finländska arbetspensionslagarna som omfattas av EU-lagstiftningen men som inte betalas ut på grund av de finländska nationella samordningsbestämmelserna. Situationen kan uppstå om kundens pension är så liten att den har betalats ut till honom eller henne som en engångsprestation. Situationen kan också uppstå om kundens pension från utlandet är större än hans eller hennes pension från Finland. Kunden anses ändå få sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen och därmed är Finland kostnadsansvarigt för sjukvården.

Det är dock inte möjligt att endast på basis av pensionsrätten anse att kunden får sådan pension från Finland som omfattas av EU-lagstiftningen. Kunden ska ha ansökt om pension från Finland och meddelats ett positivt beslut.

Försäkringstid som berättigar till folkpension kan också intjänas under sådan bosättningstid i Finland då pensionstagaren får pension endast från utlandet. Om pensionstagaren på basis av denna ändring börjar få pension från Finland, övergår kostnadsansvaret på Finland. I så fall ska du återkalla blankett E121/S1 med blankett E108.

Garantipension

Från och med 1.6.2016 innebär garantipension att ansvaret för sjukvårdskostnaderna överförs på Finland om en pensionstagare som bor i Finland får förordningsenlig pension från ett annat EU-eller EES-land EU-eller från Schweiz och garantipension från Finland. Garantipensionen betalas dock inte ut om pensionstagaren flyttar utomlands permanent.

Exempel

Pensionären Raimo flyttar till Finland för att stadigvarande bosätta sig här. Han får pension i enlighet med EU-förordningarna endast från Frankrike och Frankrike ansvarar för hans sjukvårdskostnader. Han har blankett E121FR från Frankrike och koden ZA.

När han har bott ett år i Finland börjar han få garantipension från Finland. Eftersom garantipensionen är en pension enligt EU-förordningarna, överförs ansvaret för

sjukvårdskostnaderna från Frankrike på Finland. Blankett E121FR ska återkallas och koden ZA tas bort.

Arbeta som pensionär

Om en pensionstagare tar ett tillfälligt arbete kan blankett E121XX återkallas då arbetet pågår i minst fyra månader. Då arbetet pågår en kortare tid än fyra månader ska blanketten inte återkallas.

I bägge fallen ska det land som har beviljat blankett E121XX inte faktureras under den tid som arbetet pågår, eftersom Finland ansvarar för arbetstagarens sjukvårdskostnader under denna tid.

Om kunden kommer till Finland för att arbeta och han eller hon samtidigt får pension från ett annat land, är Finland ansvarigt för sjukvårdskostnaderna under den tid som arbetet pågår. Om kunden blir arbetslös ska man utreda om anställningsförhållandet har upphört eller om utbetalningen av arbetslöshetsförmånen grundar sig på ett gällande nollavtal. Har anställningsförhållandet upphört måste pensionstagarens boende i Finland utredas om kunden inte är sjukförsäkrad i Finland på basis av bosättning. Anses kunden bo i Finland ska man begära blankett E121XX från det land som betalar ut pensionen om det finns kostnader som faktureras till ett fast belopp för minst fyra månader.

Läs mer

Sjukförsäkringspremier E121

Från Finland till utlandet för planerad vård Garantipension

1.3.4.10.3. Pensionerade gränsarbetare

I EU-förordningarna finns bestämmelser om rätten till vård för gränsarbetare som pensionerats på grund av ålder eller arbetsoförmåga. De särskilda bestämmelserna ger pensionerade

gränsarbetare mer omfattande rätt till vårdförmåner än andra pensionstagare, vilka i regel har rätt till vårdförmåner i bosättningslandet.

Gränsarbetare som omfattas av EU-lagstiftningen och som pensionerats på grund av ålder eller arbetsoförmåga har alltså fortfarande rätt att få sjukvård i det medlemsland där de har arbetat om det är fråga om fortsatt behandling som påbörjats tidigare. När det är fråga om en pensionär ska kunden för detta ändamål ansöka om dokument S3 från det land som svarar för hans eller hennes sjukvårdskostnader. Detta gäller även familjemedlemmar till pensionerade gränsarbetare.

Med fortsatt behandling avses fortsatt utredning, diagnostisering och behandling av en sjukdom.

En förutsättning för rätt till vård är att villkoren för fortsatt behandling uppfylls, något som den som söker förmånen, dvs. den pensionerade gränsarbetaren, är skyldig att visa till exempel med ett läkarutlåtande.

För de faktiska vårdkostnaderna i det tidigare sysselsättningslandet svarar det land som har beviljat handling S3. Observera dock att det tidigare sysselsättningslandet kan vara

kostnadsansvarigt och då står det vårdgivande landet för kostnaderna om kunden som pensionär omfattas av landets kostnadsansvar.

Läs mer i EU-förordning 883/2004, artikel 28.

Förordningen har ingen praktisk betydelse när Finland är kostnadsansvarigt för en pensionerad gränsarbetare som är bosatt på annat håll och behandlingen har inletts i det tidigare

sysselsättningslandet Finland. Pensionstagare som är bosatta på annat håll och som Finland har kostnadsansvar för har rätt att få behövlig sjukvård under en vistelse i Finland.

Om en pensionerad gränsarbetare kontaktar FPA ska du omedelbart kontakta eushoito@kela.fi för att få ytterligare anvisningar.

Läs mer Gränsarbetare

Som gränsarbetare i Finland, bosättning utomlands Som gränsarbetare utomlands, bosättning i Finland

1.3.4.10.4. Personer som omfattas av det spanska eller det tyska systemet för offentligt anställda

Om en kund som är stadigvarande bosatt i Finland omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland, tillämpas bestämmelserna om vårdförmåner i EU-förordning 883/2004 eller 987/09 varken på personen i fråga eller på hans eller hennes familjemedlemmar då de ber om detta (förordning 987/09, bilaga 2). Det här betyder till exempel att kunder som omfattas av systemet inte har rätt till det europeiska sjukvårdskortet från det land som betalar pensionen eller från bosättningslandet.

Sådana kunder och deras familjemedlemmar har dock rätt till vårdförmåner i Finland om de själva betalar de faktiska vårdkostnaderna i sin helhet. För att kunden ska kunna få vård kan du bevilja Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Kunden kan emellertid ha hemkommun i Finland vilket innebär att han eller hon har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Då har den offentliga hälso- och sjukvården rätt att ta ut de faktiska vårdkostnaderna av kunden. Rätten att ta ut kostnaderna anges på Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

En familjemedlem till en person som omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland intjänar försäkringsperioder när han eller hon är bosatt i Finland. Om han eller hon senare beviljas till exempel folkpension på basis av försäkringsperioderna, överförs kostnadsansvaret för familjemedlemmen på Finland på grund av utbetalningen av pensionen.

En kund som omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland försäkras inte enligt sjukförsäkringslagen i Finland och omfattas inte av tillämpningslagen i fråga om någon förmån om han eller hon är stadigvarande bosatt i Finland men

• inte har rätt till pension från Finland

• inte visar sin rätt med en blankett i E100-serien och

• meddelar FPA att han eller hon inte vill använda sin rätt till vårdförmåner enligt finsk lagstiftning.

I sådana fall ska du bevilja kunden ett intyg om befrielse från sjukförsäkringspremier.

Begär kunden inte själv befrielse från systemet, har han eller hon med stöd av den nationella lagstiftningen i Finland rätt till sjukvård i Finland om han eller hon har hemkommun och är försäkrad. Då blir Finland kostnadsansvarigt. Om det framgår av blankett E121/S1 som kunden lämnat in att befrielse inte kan beviljas på grund av att han eller hon omfattas av systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland, måste man fråga om han eller hon vill få befrielse från systemet. Samtidigt ska man förklara för kunden vad befrielse från systemet i praktiken betyder.

I fråga om en familjemedlem till en person som omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland går man till väga på samma sätt, men familjemedlemmen kan dock omfattas av tillämpningslagen i fråga om andra förmåner än vårdförmåner.

Detta innebär att en pensionstagare som omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Spanien eller Tyskland eller hans eller hennes familjemedlem

• inte har rätt till FPA-kortet

• inte får sjukvårdsersättning från FPA enligt sjukförsäkringslagen

• inte har rätt till det europeiska sjukvårdskort som i Finland beviljas av FPA eller till något annat intyg om rätt till vård.

Om du handlägger ett ärende där kunden omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Tyskland eller Spanien, ska du för ytterligare anvisningar om sjukvård vid behov kontakta Kompetenscentret för internationella ärenden på adressen eushoito@kela.fi och för ytterligare anvisningar i ett ärende som gäller försäkringstillhörighet kontakta kompetenscentret på adressen international.affairs@kela.fi.

In document Rätt till vård (Page 50-57)