• No results found

Personer som är försäkrade i Finland och som tillfälligt vistas utomlands

In document Rätt till vård (Page 15-18)

1.3 Rätt och villkor

1.3.2 Tillfällig vistelse och rätt till sjukvård

1.3.2.1 Personer som är försäkrade i Finland och som tillfälligt vistas utomlands

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

Under en tillfällig vistelse i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz har de personer rätt till medicinskt nödvändig vård som är sjukförsäkrade i Finland eller vars sjukvårdskostnader Finland ansvarar för. Medföljande icke-aktiva familjemedlemmar till ovannämnda persongrupper har också rätt att få medicinskt nödvändig vård under en tillfällig vistelse.

Medicinskt nödvändig vård är sådan som inte kan skjutas fram till efter den planerade återresan (artikel 25.3 i förordning 987/09). Med andra ord ska personen få den vård som han eller hon behöver för att kunna resa. Omfattningen av vården under en tillfällig vistelse kan variera eftersom varje land bestämmer den utifrån sin nationella lagstiftning. Också vistelsens förväntade längd inverkar på den vård som ges. Under en veckolång semesterresa kan personen få mer begränsad sjukvård än den sjukvård som ges under en tre veckor lång utstationering. Personen ansvarar själv för att ta reda på om den vård han eller hon behöver hör till destinationslandets tjänsteutbud

och om han eller hon kan få den med det europeiska sjukvårdskortet under sin tillfälliga vistelse utomlands.

Läs mer

Artikel 25.3 i förordning 987/09

Kronisk sjukdom, graviditet eller förlossning

Vårdbehovet ska i regel uppstå under en tillfällig vistelse. Vårdbehovet kan uppstå också på grund av en kronisk och/eller tidigare konstaterad sjukdom, graviditet eller förlossning.

Under en tillfällig vistelse utomlands har en person rätt till vård på grund av en sjukdom som kräver regelbunden behandling. Sådan vård är till exempel behandlingen av diabetes och astma, dialys, syreterapi, kemoterapi och ultraljudsundersökning av hjärtat vid autoimmuna sjukdomar.

Om personen under sin vistelse utomlands behöver vård på grund av en kronisk sjukdom, måste han eller hon i allmänhet själv vidta nödvändiga arrangemang i förväg för att säkerställa att vården kan ges (artikel 19.2 i förordning 883/2004 ). Administrativa kommissionen har som riktlinje

fastställt (beslut nr S3) att sådan vård till exempel är

• dialys

• syreterapi

• särskild behandling av astma

• ultraljudsundersökning vid kroniska autoimmuna sjukdomar

• kemoterapi.

Den försäkrade och en icke-aktiv familjemedlem som följer med den försäkrade utomlands har rätt att få vård i anslutning till graviditet och förlossning under en tillfällig vistelse i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Vårdförmånerna ges alltid enligt vistelselandets lagstiftning och därför är tjänsteutbudet i vistelselandet inte nödvändigtvis likadant som i Finland.

Det europeiska sjukvårdskortet ger rätt till vård

Rätten till sjukvård under en tillfällig vistelse i ett EU- eller EES-land eller Schweiz visas med det europeiska sjukvårdskort som beviljats i Finland eller med ett provisoriskt intyg. Kortet ska vara i kraft när vården ges.

Den som företer det europeiska sjukvårdskortet bör få medicinskt nödvändig sjukvård till samma pris och enligt samma praxis som personer som är stadigvarande bosatta i landet. I praktiken betalar kunden samma klientavgift för vården som de lokala invånarna. När man får vård för klientavgiften kan man inte i efterhand söka ersättning från Finland.

I Förenade kungariket kan man under en tillfällig vistelse också visa sin rätt till vård med ett

gällande finskt pass. I så fall måste man dessutom meddela vårdgivaren sin stadigvarande adress i Finland.

Rätt till vård utan det europeiska sjukvårdskortet

Om den som är sjukförsäkrad i Finland eller den vars sjukvårdskostnader Finland ansvarar för har betalat de faktiska kostnaderna för vården under en tillfällig utlandsvistelse, kan han eller hon

1. ansöka om ersättning för kostnaderna hos sjukförsäkringsinrättningen i vistelselandet, och då betalas kostnaderna enligt lagstiftningen i det landet

2. söka ersättning hos FPA i efterhand. Kostnaderna kan ersättas antingen enligt finsk

lagstiftning eller enligt lagstiftningen i vistelselandet, dvs. genom ett återbetalningsförfarande.

Om kunden väljer ersättning enligt lagstiftningen i vistelselandet begär FPA uppgift om ersättningsbeloppet av landet (återbetalningsförfarande). Om kunden väljer ersättning enligt

finsk lagstiftning betalas ersättning högst enligt vad motsvarande vård skulle ha kostat inom den offentliga hälso- och sjukvården i kundens hemkommun.

Ersättning kan sökas hos FPA i efterhand med blankett SV 128r. Ansökningstiden för ersättning är 6 månader från betalningen av kostnaderna.

Om vården inte ingår i vistelsestatens lagstadgade sjukförsäkringssystem eller vårdgivaren saknar avtal med sjukförsäkringsinstitutionen i vistelselandet, tas samtliga kostnader för vården ut av kunden. Så kan också vara fallet om vårdgivaren inte godkänner kundens europeiska sjukvårdskort.

Länder med vilka Finland ingått en överenskommelse om social trygghet

Finland har överenskommelser om social trygghet som innehåller bestämmelser om sjukvård med de nordiska länderna och Quebec i Kanada och en överenskommelse om sjukvård med Australien.

Också överenskommelserna med Chile och Israel innehåller bestämmelser om rätt till vård men bestämmelserna gäller inte vid tillfällig vistelse.

Överenskommelserna om social trygghet med andra länder har inga särskilda bestämmelser om sjukvård.

I överenskommelserna fastställs de kundgrupper som har rätt till sjukvård under en tillfällig vistelse i respektive avtalsländer. Överenskommelserna tillämpas på de kunder som är sjukförsäkrade i Finland och som hör till den personkrets som omfattas av överenskommelsen.

De personer som omfattas av en överenskommelse bör få sjukvård inom territoriet för avtalslandet på det sätt som bestäms i överenskommelsen. I praktiken innebär detta att sjukvård i regel bör ges till samma kostnad som tas ut av försäkrade personer i avtalslandet i motsvarande fall.

Den som är sjukförsäkrad i Finland ska i första hand söka ersättning för sjukvårdskostnader som har uppkommit i ett avtalsland hos sjukförsäkringsinrättningen i bosättningslandet.

Kunden kan i efterhand söka sjukvårdsersättning också hos FPA med blankett SV 128r.

Övriga länder

Om en person som är sjukförsäkrad i Finland insjuknar någon annanstans än i ett EU- eller EES-land eller Schweiz, har han eller hon rätt att i efterhand söka ersättning enligt sjukförsäkringslagen i Finland. Utöver att personen ska omfattas av sjukförsäkringen i Finland krävs det att han eller hon inte samtidigt har omfattats av vistelselandets sjukförsäkring eller fått sjukvårdsersättning med stöd av vistelselandets lagstiftning.

Ersättning enligt sjukförsäkringslagen betalas också då vårdbehovet har uppkommit på grund av en kronisk sjukdom. Kostnader ersätts dock inte om kunden har rest utomlands uttryckligen i syftet att få sjukvård där.

Kunden kan i efterhand söka ersättning enligt sjukförsäkringslagen hos FPA med blankett SV128r.

Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet

Provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort Kostnadsersättning

Olika persongrupper

Samordning av den sociala tryggheten genom EU:s samordningsförordningar Internationella avtal

1.3.2.2. Personer som är försäkrade utomlands och som

In document Rätt till vård (Page 15-18)