• No results found

Det europeiska sjukvårdskortet

In document Rätt till vård (Page 74-79)

1.3 Rätt och villkor

1.3.7 Olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

1.3.8.1 Det europeiska sjukvårdskortet

Det europeiska sjukvårdskortet används i länder som tillämpar EU-lagstiftningen. Med kortet visar innehavaren sin rätt till medicinskt nödvändig sjukvård under en tillfällig vistelse. Kortet beviljas alltid på respektive lands officiella språk. I Finland beviljas det europeiska sjukvårdskortet alltså antingen på finska eller på svenska.

Om villkoren för att bevilja kortet fortfarande uppfylls, får kunden ett nytt kort per post cirka en månad innan det gamla kortets giltighetstid går ut. För närvarande är det inte möjligt att beställa det europeiska sjukvårdskortet för en kund som inte är sjukförsäkrad men som skulle ha rätt till kortet. I så fall beviljas kunden ett intyg som tillfälligt ersätter kortet.

Om kunden har meddelats ett positivt beslut om försäkringstillhörighet för viss tid, till exempel på basis av arbete, beviljas det europeiska sjukvårdskortet för samma tid. Om kunden ansöker om fortsatt försäkringstillhörighet, ska ett nytt sjukvårdskort beställas i samband det eventuella beviljningsbeslutet.

Det europeiska sjukvårdskortets utseende beror på om det är en kombination med det nationella sjukförsäkringskortet eller om det har utfärdats som ett separat kort. Båda korten ser likadana ut på alla språk och utseendet följer alltid samma standard. (CASSTM beslut S2)

För närvarande är det europeiska sjukvårdskort som FPA beviljar ett separat kort. Det beviljas för två år åt gången om kunden tillsvidare omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen.

FPA beviljar ett nytt kort automatiskt om förutsättningarna för att få kortet inte har ändrats.

Om kunden inte får medicinskt nödvändig vård med det europeiska sjukvårdskortet ska han eller hon antingen hos vårdgivaren eller vistelselandets förbindelseorgan ifrågasätta uppgiften om att det inte är möjligt att få vård med kortet. Vid behov kan kunden per post få ett informationsbrev om användningen av kortet som han eller hon kan visa upp för vårdgivaren. Om kunden fortfarande inte får vård, trots att det är fråga om medicinskt nödvändig vård, kan FPA direkt kontakta vistelselandets förbindelsorgan.

Vem har rätt till det europeiska sjukvårdskortet?

Nedan följer en förteckning över de kundgrupper som har rätt att få det europeiska sjukvårdskort som i Finland beviljas av FPA:

1. personer som är sjukförsäkrade och bosatta i Finland vars sjukvårdskostnader Finland svarar för

2. i Finland sjukförsäkrade och bosatta personers familjemedlemmar vars sjukvårdskostnader Finland svarar för

3. arbetstagare eller självständiga yrkesutövare som med stöd av EU-lagstiftningen är sjukförsäkrade i Finland

• Den försäkrade kan vara bosatt i Finland eller i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen.

4. i Finland med stöd av EU-lagstiftningen sjukförsäkrade arbetstagares och självständiga yrkesutövares familjemedlemmar vars sjukvårdskostnader Finland svarar för oberoende av bosättningsland

• Eftersom FPA:s datasystem inte i alla situationer tillåter att man beställer ett kort för en icke-försäkrad person, kan du bevilja familjemedlemmen ett intyg som tillfälligt ersätter det europeiska sjukvårdskortet.

5. i Finland sjukförsäkrade gränsarbetare som är bosatta i andra länder som tillämpar EU-lagstiftningen

6. i Finland sjukförsäkrade gränsarbetares familjemedlemmar som inte redan är försäkrade i bosättningslandet på basis av arbete, självständig yrkesutövning, pension eller av någon annan orsak

7. arbetstagare och självständiga yrkesutövare som för att arbeta kommit till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och som blir arbetspensionsförsäkrade men inte sjukförsäkrade i Finland

• Du kan utfärda ett provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort för den tid personen är försäkrad.

8. familjemedlemmar till arbetstagare och självständiga yrkesutövare då dessa för att arbeta kommit till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och blivit arbetspensionsförsäkrade men inte sjukförsäkrade i Finland

• Du kan utfärda ett provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort för den tid som huvudpersonen är arbetspensions- eller olycksfallsförsäkrad.

9. arbetstagare och självständiga yrkesutövare som för att arbeta kommit till Finland från ett tredje land (t.ex. Ryssland) och som blivit sjukförsäkrade i Finland

10. i Finland eller ett annat land som tillämpar EU-lagstiftingen bosatta icke-aktiva

familjemedlemmar till arbetstagare och självständiga yrkesutövare då dessa för att arbeta kommit till Finland från ett tredje land (t.ex. Ryssland) och blivit sjukförsäkrade i Finland

11. pensionstagare bosatta i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz som får pension från Finland enligt förordning 883/04 och vars vårdförmånskostnader Finland svarar för

• Det europeiska sjukvårdskortet beviljas enligt den registrerade E121FI-blankettens giltighetstid.

12. familjemedlemmar till pensionstagare med pension från Finland enligt förordning 883/2004 då familjemedlemmarna är bosatta i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz och Finland svarar för deras vårdförmånskostnader.

Det europeiska sjukvårdskortet beviljas enligt den registrerade E121FI-blankettens giltighetstid.

Följande kundgrupper har inte rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas i Finland:

1. personer som vistas i Finland men är sjukförsäkrade i ett annat land och vars

sjukvårdskostnader det andra landet ansvarar för på basis av den registrerade blanketten E106XX

• Kunden är inte sjukförsäkrad i Finland.

2. kunders familjemedlemmar som är bosatta eller tillfälligt vistas i Finland men som är

sjukförsäkrade i ett annat land och vars sjukvårdskostnader det andra landet ansvarar för på basis av den registrerade blanketten E106XX

• Om familjemedlemmen försäkras i Finland på basis av bosättning, svarar Finland för hans eller hennes sjukvårdskostnader på basis av självständig rätt. Då återkallas registreringen

av familjemedlemmen på blankett E106. Familjemedlemmen har rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas i Finland.

3. arbetstagares familjemedlemmar som vistas i Finland och är sjukförsäkrade i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och vars sjukvårdskostnader det andra landet är kostnadsansvarigt för på basis av den registrerade blanketten E109XX

• Om familjemedlemmen försäkras i Finland på basis av bosättning, svarar Finland för hans eller hennes sjukvårdskostnader på basis av självständig rätt. Då återkallas registreringen av blankett E109XX i fråga om familjemedlemmen. Familjemedlemmen har rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas i Finland.

4. i Finland bosatta pensionstagare vars sjukvårdskostnader ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz svarar för på basis av den registrerade blanketten E121XX

• Pensionstagaren är sjukförsäkrad i Finland.

5. i Finland bosatta pensionstagares familjemedlemmar vars sjukvårdskostnader ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen ansvarar för på basis av den registrerade blanketten E121XX

• Dessa familjemedlemmar får det europeiska sjukvårdskortet från det land som beviljat blankett E121XX. Finland svarar inte för familjemedlemmarnas vårdförmånskostnader i sådana fall. Familjemedlemmarna är sjukförsäkrade i Finland i de här fallen.

Om kunden inte har rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas i Finland ska du meddela honom eller henne ett avslagsbeslut (IBP27 eller IBP40).

• Använd handling IBP27r då det är fråga om en kund som inte är sjukförsäkrad i Finland och vars sjukvårdkostnader Finland inte ansvarar för.

• Använd handling IBP40r för pensionstagare som är sjukförsäkrade och bosatta i Finland men vars sjukvårdskostnader Finland inte ansvarar för. Sådana pensionstagares

försäkringsperioder har koden ZA (i YB-systemet).

Det europeiska sjukvårdskortet för barn som saknar personbeteckning och/eller namn

Ett barn kan beviljas det europeiska sjukvårdskortet och/eller ett provisoriskt intyg först när barnet är sjukförsäkrat och det har fått personbeteckning och namn. Ett nyfött barn eller ett spädbarn, alltså ett barn under ett år, för vilket man ännu inte har kunnat beställa det europeiska sjukvårdskortet på grund av att barnet saknar namn, får i regel vård med föräldrarnas europeiska sjukvårdskort.

• Om det inte är fråga om ett brådskande fall väntar man tills barnets personbeteckning och namn har införts i befolkningsdatasystemet och i FPA:s uppgifter.

• Om det är fråga om ett brådskande fall och man inte kan vänta tills barnets personuppgifter har uppdaterats, kan en förälder för barnets del beviljas ett ersättande intyg i regel med mammans uppgifter, eller med pappans uppgifter om pappan är den huvudförsäkrade.

• Om en annan inrättning/ett annat sjukhus inte godkänner det tillfälliga intyg som beviljats föräldern, beviljas barnet ett tillfälligt intyg men med mammans (eller pappans) uppgifter. Detta kan dock inte utfärdas i systemet (provisoriska intyg med den huvudförsäkrades uppgifter kan endast utfärdas för icke-försäkrade familjemedlemmar). Därför måste intyget fyllas i manuellt i en särskild Word-version. Kom ihåg att skanna och spara det utfärdade intyget också i barnets uppgifter i Oiwa och för faktureringen anteckna en kommentar i den huvudförsäkrades uppgifter om att EHIC-Repl. finns i barnets uppgifter.

I kortinnehavarens uppgifter antecknas följande:

Förnamn: t.ex. "Baby"

Födelsedatum: barnets födelsedatum

Personbeteckning: förälderns personbeteckning

I följebrevet är det skäl att nämna att det är fråga om ett barn som saknar namn och som inte kan beviljas det europeiska sjukvårdskortet eller ett provisoriskt intyg och att personbeteckningen och kortuppgifterna därför är mammans, eller pappans om pappan är den huvudförsäkrade.

Det europeiska sjukförsäkringskortet för pensionstagare

Pensionstagare som är stadigvarande bosatta i ett annat EU-land och vars sjukvårdskostnader Finland svarar för beviljas det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare av FPA. Framsidan av det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare är likadan som det blåa europeiska

sjukvårdskortet. Frånsidan är limegrön och upplyser om personens rätt till sjukvård i Finland, i de övriga EU- och EES-länderna och i Schweiz.

Pensionstagare vars sjukvårdskostnader Finland ansvarar för kan använda sitt kort också under tillfälliga vistelser i Finland. De har rätt att få all den vård de behöver i Finland.

Beställning av det europeiska sjukvårdskortet

För en kund som omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland kan du beställa kortet i CICS:

• Skriv in kundens personbeteckning i CICS via HEMU

• Välj FPA-kortet (Kela-kortti)

• Välj det europeiska sjukvårdskortet (Eurooppalainen sairaanhoitokortti).

Du kan också bevilja kortet i samband med ett positivt beslut om försäkringstillhörighet:

• Om beslutet om försäkringstillhörighet gäller för viss tid är kortets giltighetstid densamma som beslutets.

• Om beslutet om försäkringstillhörighet gäller tillsvidare är kortets giltighetstid två år.

Datasystemet skickar automatiskt ett nytt kort när giltighetstiden löper ut om det inte finns hinder för att bevilja ett nytt kort.

Kortet kan inte beställas retroaktivt.

Om kunden inte kan beviljas det europeiska sjukvårdskortet ska du meddela honom eller henne ett avslagsbeslut (IBP27 eller IBP40).

Registrering av uppgiften om återtagande av det europeiska sjukvårdskortet

Uppgiften om återtagande av det europeiska sjukvårdskortet måste registreras då kunden har ett gällande kort men han eller hon får ett negativt beslut om försäkringstillhörighet. Det är viktigt att återtagandet registreras så att uppgifterna i kortsystemet hålls uppdaterade. Samtidigt undviker man att kunden ges felaktig information. Registreringen av uppgiften om återtagande görs i samband med avgörandet om försäkringstillhörighet vid Centret för internationella ärenden.

Registrera uppgiften om återtagande i FPA:s datasystem via HEMU.

Observera att uppgiften om återtagande inte behöver registreras då kunden reser till ett annat EU-eller EES-land EU-eller till Schweiz för att arbeta en kortare tid än fyra månader, t.ex. för arbetspraktik med lön, sommarjobb eller annan kortvarig anställning. Om FPA senare får information om

att en kund som hör till ovannämnda grupp har använt sitt europeiska sjukvårdskort utan att

vara försäkrad, ska du utreda om kunden är försäkrad eller inte vid den tidpunkt då FPA får informationen:

• Om kunden är försäkrad igen efter en kort anställning vidtas inga fortsatta åtgärder för att kortet har använts

• Om kunden fortfarande inte är försäkrad ska du skicka ett anmärkningsbrev och en uppmaning om att återlämna eller förstöra det europeiska sjukvårdskortet.

När en pensionstagare som Finland är kostnadsansvarigt för och som har det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare flyttar någon annanstans än till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz eller börjar arbeta registreras uppgiften om kortets återtagande av den som handlägger rätten till vård vid Centret för internationella ärenden.

Begäran om återlämnande av det europeiska sjukvårdskortet

Be kunden förstöra det europeiska sjukvårdskortet om han eller hon inte längre har rätt att

använda kortet. Detsamma gäller när kunden inte längre har rätt att använda ett kort som beviljats av ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen.

Du kan också be att kunden återlämnar det europeiska sjukvårdskortet till FPA om det finns skäl att tro att kunden inte slutar använda kortet trots att han eller hon har blivit uppmanad att förstöra det.

Registrera i FPA:s system att kortet återlämnats till FPA:

• Skriv in kundens personbeteckning i CICS via HEMU

• Välj FPA-kort och återlämnande av kort (Kela-kortti, kortin palautus)

• Välj EHIC-kort/EHIC och registrera datum för återlämnandet.

Då kunden inte längre har rätt att använda det europeiska sjukvårdskort som har beviljats i Finland kan du be kundens nya bosättningsland om hjälp för att återta kortet.

På motsvarande sätt kan ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen be FPA om hjälp att återta det europeiska sjukvårdskort som landet beviljat när det inte längre ansvarar för

sjukvårdskostnaderna för en kund som flyttat till Finland. Meddela då vid behov i punkt 11 i del B på blanketterna i E100-serien att det europeiska sjukvårdskort som beviljats av ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har tagits ifrån kunden.

Det europeiska sjukvårdskortet används på fel grunder

Ett gällande europeiskt sjukvårdskort som beviljats i Finland ska förstöras, till exempel genom att klippas itu, när innehavaren inte längre har rätt att använda det.

Kortet kan inte återtas med blankett E108.

FPA kan återkräva kostnader som orsakats Finland för att kunden använt kortet även om han eller hon visste eller bör ha vetat att kortet inte får användas (22 § 1 mom. i lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård).

Det är möjligt att avstå från återkrav antingen helt eller delvis om det anses skäligt eller om de kostnader som användningen av sjukvårdskortet orsakat Finland är obetydliga. Återkravet kan dessutom frångås efter det att beslut om återkrav av kostnaderna har meddelats, om det med beaktande av kundens ekonomiska situation inte längre är ändamålsenligt att fortsätta återkrävandet eller om det med hänsyn till den fordran som inte återkrävts medför oskäliga kostnader att fortsätta återkrävandet (22 § 2 mom. i lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård).

Om du tror att kunden använder kortet på fel sätt eller utan rätt till kortet, ska du omedelbart kontakta eushoito@kela.fi för att få anvisningar om hur du ska gå till väga.

Läs mer

Provisoriskt intyg över innehav av europeiskt sjukvårdskort Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis

1.3.8.2. Provisoriskt intyg om innehav av europeiskt

In document Rätt till vård (Page 74-79)