• No results found

Utsänd arbetstagare från Finland

In document Rätt till vård (Page 35-38)

1.3 Rätt och villkor

1.3.4 Olika kundgruppers rätt till sjukvård

1.3.4.4 Utsända arbetstagare

1.3.4.4.1 Utsänd arbetstagare från Finland

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

Finland har i regel ansvar för sjukvårdskostnaderna för en arbetstagare som är utsänd från Finland om villkoren för utsänd arbetstagare uppfylls.

Också icke-aktiva familjemedlemmar som står utanför arbetslivet omfattas av Finlands kostnadsansvar då familjens huvudperson är en utsänd arbetstagare.

I länder som tillämpar EU-lagstiftningen har utsända arbetstagare och deras familjemedlemmar rätt till vårdförmåner i sysselsättningslandet (förordning 883/2004 artiklarna 17 och 19).

Huvudregeln är att en utsänd arbetstagare fortsätter att omfattas av sjukförsäkringen i det utsändande landet. En utsänd arbetstagare får behövlig sjukvård i det nya sysselsättningslandet på lika grunder som personer som är försäkrade i landet. Det land som är kostnadsansvarigt (arbetsgivarlandet) betalar sjukvårdskostnaderna till det land där den utsända arbetar.

Läs mer i lagstiftningen

• Förordning 883/2004 artiklarna 17 och 19

Pensionsskyddscentralen (PSC) är den behöriga myndighet som fattar beslut om huruvida

arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten när han eller hon sänds ut till ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz. En arbetstagare som sänts ut från Finland till ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen omfattas i regel av den finländska sociala tryggheten och sjukförsäkringen under den tid som han eller hon är utstationerad. Arbetstagaren har då FPA-kortet och rätt till det europeiska sjukvårdskort som beviljas av FPA. FPA kan utreda den utsända arbetstagarens rätt till vård och bevilja det nödvändiga intyget om rätt till vårdförmåner först efter PSC:s avgörande.

Rätten till vårdförmåner gäller de förmåner som det finns bestämmelser om i vistelselandets lagstiftning. Detta innebär att en utsänd arbetstagare får vårdförmåner på samma sätt som

personer som är stadigvarande bosatta i sysselsättningslandet. Arbetstagare som är utsända från Finland visar sin rätt till vårdförmåner

• med det europeiska sjukvårdskortet om arbetstagaren är utsänd av en finländsk arbetsgivare för en kortare tid än ett år. Då har kunden rätt att få medicinskt nödvändig sjukvård med det europeiska sjukvårdskortet så länge som utlandsuppdraget varar

• med blankett E106FI om arbetstagaren är utsänd av en finländsk arbetsgivare för mer än ett år. Med blanketten registrerar kunden sin rätt till vårdförmåner och han eller hon får lika omfattande rätt till vård som personer som stadigvarande bor i landet.

Exempel

Annis finländska arbetsgivare sänder henne till Tyskland för två år. Hon ansöker

tillsammans med sin arbetsgivare om intyg A1 hos PSC. PSC meddelar FPA när intyget har beviljats. FPA beviljar Anni blankett E106FI för den tid som intyget är i kraft. En icke-aktiv familjemedlem åker med på Annis utlandsuppdrag. Tyskland registrerar familjemedlemmar enligt sitt familjebegrepp på del B av blankett E106FI.

Ibland kan utsända arbetstagare och deras familjer ha svårigheter att få medicinskt nödvändig vård med det europeiska sjukvårdskortet om utlandsuppdraget varar kortare tid än ett år.

• Om en utsänd arbetstagare som vistas utomlands kortare tid än 12 månader eller dennes familjemedlemmar inte får medicinskt nödvändig vård med det europeiska sjukvårdskortet, ska du uppmana kunden att i första hand ifrågasätta vistelselandets tolkning att neka vård.

Skicka kunden informationsbrevet om användningen av det europeiska sjukvårdskortet (IBI09

eller IBI10) som han eller hon kan visa upp för vårdgivaren. Brevet finns på finska, svenska, engelska, tyska och spanska. Om vårdgivaren det oaktat nekar att ge vård ska du uppmana kunden att begära en skriftlig utredning om orsakerna till nekandet.

• Om en utsänd arbetstagare som vistas utomlands kortare tid än 12 månader eller dennes familjemedlemmar har svårigheter att överhuvudtaget få medicinskt nödvändig vård med det europeiska sjukvårdskortet, kan Centret för internationella ärenden bevilja dem blankett E106 för den tid de vistas utomlands. Det kan till exempel vara fråga om att sysselsättningslandet med stöd av den egna nationella lagstiftningen anser att det inte är fråga om en tillfällig vistelse, utan bosättning.

Övriga länder

En arbetstagare som sänts ut från Finland till ett annat land än ett EU- eller EES-land eller till Schweiz omfattas i regel av den finländska sjukförsäkringen under den tid som han eller hon är utsänd. Arbetstagaren som är utsänd från Finland har då rätt till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskortet.

Av överenskommelserna om social trygghet är det endast avtalsregleringen med Quebec i Kanada som innehåller bestämmelser med stöd av vilka en utsänd arbetstagare får rätt till sjukvård i

sysselsättningslandet efter att han eller hon har registrerats. I de andra överenskommelserna om social trygghet som är bindande för Finland finns inte bestämmelser om rätten till sjukvård för utsända arbetstagare. Vissa överenskommelser innehåller dock bestämmelser om bland annat sjukförsäkringstillhörighet och/eller sjukförsäkringspremier.

Arbetstagare som sänds ut från Finland till något annat land än de länder som tillämpar EU-lagstiftningen eller till Quebec i Kanada måste självständigt ordna sin sjukvård i

sysselsättningslandet. Den utsända arbetstagaren kan dock i efterhand ansöka om ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnader som uppkommit på grund av sjukdom utomlands.

Exempel

Seppo sänds ut från Finland för att arbeta i Kina i två år. Hans arbetsgivare ordnar sjukvård för honom i Kina. Eftersom Seppo fortfarande omfattas av den finländska sjukförsäkringen har han rätt till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskortet. Han har också rätt att i efterskott söka ersättning hos FPA för de sjukvårdskostnader som uppkommit utomlands.

Rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster

De kunder som har hemkommun har rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården oberoende av i vilket land de arbetar som utsända arbetstagare.

De kunder som inte har hemkommun i Finland under utlandsuppdraget har rätt till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare endast om de är

• utsända arbetstagare i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz

• utsända arbetstagare i Israel.

Om en arbetstagare som är utsänd till ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen eller till Israel saknar hemkommun i Finland, har arbetstagaren rätt att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland vid en enhet enligt eget val. Den offentliga hälso- och sjukvården kan ansöka om statlig ersättning för kostnaderna för den sjukvård som arbetstagaren fått i Finland. Även den utsända arbetstagarens icke-aktiva familjemedlemmar har samma rättigheter att använda offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland. FPA beviljar vid behov utsända

arbetstagare och/eller deras familjemedlemmar Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland för att de ska kunna visa sin rätt till vård i Finland.

Exempel

Anni sänds ut från Finland till Tyskland för två år och hon har inte längre någon

hemkommun i Finland. Även om hon inte längre har hemkommun i Finland har hon rätt att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster under sina besök i Finland. Eftersom hon inte har hemkommun i Finland kan hon beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Hennes icke-aktiva familjemedlemmar har också rätt att använda offentliga hälso- och sjukvårdstjänster.

Exempel

Pirjo från Finland jobbar som utsänd arbetstagare i Israel. Trots att Pirjo inte längre har hemkommun i Finland har hon rätt till den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare genom att visa upp Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland när hon anlitar den offentliga hälso- och sjukvården.

Arbetstagare som är utsända till andra länder än sådana som tillämpar EU-lagstiftningen eller till Israel har inte rätt att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare om de saknar hemkommun i Finland. Om en sådan kund får brådskande sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården med stöd av vår nationella lagstiftning, har vårdgivaren rätt att ta ut de faktiska kostnaderna för vården av honom eller henne. Magistraten avgör utifrån lagen om hemkommun om kunden har en hemkommun eller inte.

Exempel

Seppo från Finland är utsänd arbetstagare i Kina i två år. Han har inte längre någon hemkommun i Finland och därför har han inte rätt till tjänster inom den offentliga hälso-och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare. Om Seppo använder privata hälso- och sjukvårdstjänster får han ersättning enligt sjukförsäkringslagen med FPA-kortet eller genom att ansöka om ersättning hos FPA i efterhand.

Läs mer

Utsänd av en finsk arbetsgivare

Utsända arbetstagares familjemedlemmar Det europeiska sjukvårdskortet

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

Statlig ersättning till den offentliga hälso- och sjukvården

Bruksanvisningar för blanketter i E100-serien, SED-blanketter och PD-handlingar (s.k.

processanvisningar)

Samordning av den sociala tryggheten genom EU:s samordningsförordningar Internationella avtal

In document Rätt till vård (Page 35-38)