• No results found

Familjemedlem

In document Rätt till vård (Page 57-66)

1.3 Rätt och villkor

1.3.4 Olika kundgruppers rätt till sjukvård

1.3.4.11 Familjemedlem

Familjemedlemmar enligt sjukförsäkringslagens familjebegrepp är

• äkta makar och sambor

• partner i registrerade parförhållanden

• egna barn under 18 år

• adoptivbarn under 18 år

• makes, makas, sambos, registrerad partners barn under 18 år som bor i samma hushåll.

Observera att familjebegreppet i vissa länder kan vara vidare. FPA registrerar emellertid endast de familjemedlemmar som enligt det finländska familjebegreppet är familjemedlemmar.

Huruvida pensionstagarens familjemedlemmar omfattas av sjukförsäkringen beror på familjens huvudperson om inte familjemedlemmen försäkras på basis av självständig rätt. Med andra ord, om familjemedlemmen är icke-aktiv beror sjukförsäkringstillhörigheten och rätten till vårdförmåner på familjens huvudpersons rätt.

Läs mer

Sjukförsäkringslag 1224/2004 (1 kap. 4 §)

1.3.4.11.1. Familjemedlemmar till arbetstagare som är arbetspensions- eller olycksfallsförsäkrade eller sjukförsäkrade i Finland på grund av arbete

Familjemedlemmar till arbetstagare som är arbetspensions- eller olycksfallsförsäkrade

Den som kommer till Finland för att arbeta i mindre än fyra månader har i regel inte rätt till den sociala trygghet som handhas av FPA och därmed inte heller till sjukvårdsersättningar. Han eller hon är i så fall arbetspensions- eller olycksfallsförsäkrad i Finland men inte sjukförsäkrad. En sådan arbetstagares icke-försäkrade familjemedlemmar har under vistelse i Finland rätt till den sjukvård de behöver inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut

av kommuninvånare. Familjemedlemmar visar denna rätt med Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Familjemedlemmarna har inte rätt till sjukvårdsersättningar.

Sjukförsäkrade arbetstagares familjemedlemmar

De kunder vars anställningsförhållande i Finland varar i mer än fyra månader har så länge arbetet pågår rätt till sjukförsäkringsförmåner och därmed också till sjukvårdsersättningar från FPA.

En sådan arbetstagares familjemedlem som vistas i Finland har rätt till behövlig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare.

Familjemedlemmen kan visa denna rätt med Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Familjemedlemmen har också rätt till sjukvårdsersättningar. Kunden kan inte få ersättning genom direktersättningsförfarande utan måste söka ersättning i efterhand hos FPA.

Om familjemedlemmen är bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och han eller hon har beviljats blankett E109 FI, kan Centret för internationella ärenden bevilja Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. En sådan familjemedlem har rätt att inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland få den sjukvård han eller hon behöver och har rätt att få sjukvårdsersättningar från FPA.

Läs mer

Familjemedlem

1.3.4.11.2. Gränsarbetares familjemedlemmar

Familjemedlemmar till gränsarbetare som är bosatta i Finland

I regel är gränsarbetares i Finland bosatta familjemedlemmar sjukförsäkrade i Finland och har också hemkommun i Finland. Rätten till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster grundar sig i första hand på att personen har en hemkommun. Om en gränsarbetares familjemedlem bor i Finland men inte är sjukförsäkrad här, har han eller hon rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården och rätt till sjukvårdsersättningar i Finland på samma sätt som gränsarbetaren.

Med stöd av EU-förordningen kan gränsarbetarens familjemedlemmar också ha rätt till

sjukvård och vårdförmåner enligt lagstiftningen i gränsarbetarens sysselsättningsland, även om familjemedlemmen inte är bosatt i det landet. Ett villkor är att gränsarbetarens sysselsättningsland inte nämns i bilaga III till förordning 883/2004.

Observera att också Estland och Sverige nämns i bilaga III till förordning 883/2004. Detta innebär att familjemedlemmar till gränsarbetare som arbetar i Estland eller i Sverige har rätt till medicinskt nödvändig vård endast under en tillfällig vistelse i dessa länder.

Familjemedlemmar till gränsarbetare som är bosatta i Finland men som arbetar utomlands

Gränsarbetares familjemedlemmar får den sjukvård de behöver under vistelser i Finland.

Gränsarbetares familjemedlemmar har under tillfälliga vistelser i Finland rätt att

• anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för priset av klientavgiften

• få ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för privat hälso- och sjukvård, inköp av receptbelagda läkemedel och resekostnader i anslutning till sjukvård. Ersättning ska sökas i efterhand hos FPA

• vid behov få ett intyg som tillfälligt ersätter det europeiska sjukvårdskortet.

Exempel

Mareks maka Gerli arbetar i Finland men familjen är bosatt i Estland. Marek besöker Gerli i Finland där han insjuknar och uppsöker en hälsovårdscentral. Med sig har han Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och får då den sjukvård han behöver för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare. Han ansöker i efterhand hos FPA om ersättning enligt sjukförsäkringslagen för läkemedel som han köpt på apoteket.

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort

Centret för internationella ärenden kan vid behov även bevilja gränsarbetares familjemedlemmar Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, så att de under en tillfällig vistelse i Finland får all sjukvård de behöver inom den offentliga hälso- och sjukvården. För vårdkostnaderna betalas statlig ersättning till den offentliga sjukvården.

Om gränsarbetarens bosättningsland är något land annat än Finland, beviljar Centret för

internationella ärenden gränsarbetaren blankett E106FI. Bosättningslandet registrerar utifrån del B på blanketten att Finland svarar för gränsarbetarens sjukvårdskostnader. Bosättningslandet registrerar också enligt sitt familjebegrepp icke-aktiva familjemedlemmar som inte är försäkrade där på basis av arbete eller självständig yrkesutövning eller av någon annan orsak. Observera dock att man i fråga om de nordiska länderna i regel inte använder blanketter i E100-serien.

Vid behov kan Centret för internationella ärenden bevilja familjemedlemmar till gränsarbetare också ett provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort. Om familjemedlemmen inte har en finsk personbeteckning kan intyget beviljas med gränsarbetarens personbeteckning.

För närvarande kan kortet beställas i systemet bara för personer som omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland.

Läs mer

Familjemedlem E106

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland Statlig ersättning

1.3.4.11.3. Sjömäns familjemedlemmar

Om en sjöman är sjukförsäkrad i Finland och har familjemedlemmar som bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz, har dessa vid tillfällig vistelse i Finland rätt

• att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för priset av klientavgiften

• till sjukvårdsersättning för privata hälso- och sjukvårdstjänster, inköp av receptbelagda läkemedel på apotek och resor i anslutning till sjukvård. Ersättning ska sökas i efterhand hos

• till rehabiliteringsförmåner.FPA

Familjemedlemmar till sjömän kan på vissa villkor beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland av Centret för internationella ärenden.

Läs mer Sjömän

Familjemedlem

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

1.3.4.11.4. Utsända arbetstagares familjemedlemmar

Huvudregeln att en utsänd arbetstagares familjemedlem fortfarande omfattas av sjukförsäkringen i det utsändande landet gäller om

• huvudpersonen är utsänd arbetstagare och omfattas av sjukförsäkringen i det utsändande landet

• familjemedlemmen inte kan försäkras i den utsända arbetstagarens sysselsättningsland på basis av självständig rätt, till exempel bosättning eller arbete.

EU-lagstiftningen, internationella avtal och Finlands nationella lagstiftning kan inverka på försäkringstillhörigheten och rätten till vårdförmåner.

Familjemedlemmar till arbetstagare som sänts ut från Finland

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

Familjemedlemmar till arbetstagare som sänts ut från Finland till ett EU- eller EES-land eller till Schweiz omfattas i regel av Finlands kostnadsansvar om inte familjemedlemmen kan

omfattas av sjukförsäkringen i sysselsättningslandet på basis av till exempel arbete. Icke-aktiva familjemedlemmar visar sin rätt till sjukvård med

• det europeiska sjukvårdskortet om vistelsen är kortare än ett år

• blankett E106FI för utsända arbetstagare om vistelsen varar längre än ett år.

Familjemedlemmen registreras i vistelselandet på huvudpersonens blankett E106FI.

Gränsarbetare och deras familjemedlemmar har under besök i Finland rätt att få tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare. Om kunden inte har en hemkommun i Finland kan FPA vid behov bevilja Intyg om rätt till vårdförmåner i Finland så att han eller hon kan visa sin rätt till vård. Observera att de familjemedlemmar som bor utomlands har samma rättigheter även om de inte omfattas av den finländska sjukförsäkringen.

Om en icke-aktiv familjemedlem börjar arbeta i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz, övergår ansvaret för sjukvårdskostnaderna på sysselsättningslandet. Då ska blankett E106 återkallas för familjemedlemmens del.

Exempel

Hanna bor två år i Tyskland på grund av att hennes make arbetar där som utsänd arbetstagare. Hon är en icke-aktiv familjemedlem och omfattas alltså av Finlands kostnadsansvar. FPA har beviljat Hannas make blankett E106FI och Tyskaland har registrerat henne som familjemedlem på del B av blanketten. Efter ett års vistelse får Hanna arbete hos en tysk arbetsgivare i Tyskland. FPA återkallar registreringen av Hanna med blankett E108 och hon börjar omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Tyskland.

Övriga länder

Till Finland utsända arbetstagares familjemedlemmar som vistas någon annanstans än i ett land som tillämpar EU-lagstiftningen omfattas i regel av den finländska sjukförsäkringen på basis av familjetillhörigheten. Ett villkor är att familjens huvudperson fortfarande omfattas av sjukförsäkringen i Finland. Om familjemedlemmen alltjämt omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen har han eller hon rätt till

• FPA-kortet

• det europeiska sjukvårdskortet.

Om familjemedlemmen sjukförsäkras i sysselsättningslandet på basis av självständig rätt, till exempel när han eller hon börjar arbeta, upphör också försäkringstillhörigheten i Finland.

Av överenskommelserna om social trygghet är det endast avtalsregleringen med Quebec i Kanada som innehåller bestämmelser med stöd av vilka en utsänd arbetstagares familjemedlem får

rätt till sjukvård i sysselsättningslandet efter att familjemedlemmen har registrerats. I de andra överenskommelserna om social trygghet som är bindande för Finland saknas bestämmelser om rätt till sjukvård för utsända arbetstagare och deras familjemedlemmar.

Arbetstagare inklusive familjemedlemmar som sänds ut från Finland till något annat land än de länder som tillämpar EU-lagstiftningen eller till Quebec i Kanada måste självständigt ordna sin sjukvård. Familjemedlemmar kan dock i efterhand ansöka om ersättning enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för brådskande sjukvård utomlands.

Familjemedlemmar till en arbetstagare som har sänts ut till Israel har med stöd av den

internationella lagstiftningen rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster under besök i Finland för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare oavsett om familjemedlemmarna har en hemkommun eller inte.

Familjemedlemmar som är bosatta någon annanstans än i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och som omfattas av sjukförsäkringen i Finland har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare endast om de har en hemkommun.

Hemkommunen fastställs av magistraten. Om kunden saknar hemkommun i Finland har han eller hon med stöd av den finländska nationella lagstiftningen endast rätt till brådskande sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården under besök i Finland. Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt att ta ut alla de faktiska kostnaderna för vården av kunden.

Familjemedlemmar till arbetstagare som sänts till Finland från utlandet

EU- eller EES-länderna eller Schweiz

I regel omfattas icke-aktiva familjemedlemmar till en utsänd arbetstagare som sänts ut till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen av utreselandets ansvar för sjukvårdskostnader.

Familjemedlemmen visar sin rätt att få vård i Finland med

• det europeiska sjukvårdskortet om vistelsen i Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare är kortare än ett år

• blankett E106/S1 eller en annan SED-blankett om han eller hon bor mer än ett år i Finland som familjemedlem till en utsänd arbetstagare. Familjemedlemmar registreras på del B av blanketten.

Icke-aktiva familjemedlemmar från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har i Finland rätt till

• offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för priset av klientavgiften

• sjukvårdsersättningar för privata hälso- och sjukvårdstjänster, inköp av receptbelagda läkemedel på apotek och till ersättning för resekostnader i anslutning till sjukvård.

När utsända arbetstagares icke-aktiva familjemedlemmar följer med till Finland för mer än ett år ska de registreras på del B av blankett E106 eller med blankett S1. Registrera endast familjemedlemmar enligt det finländska familjebegreppet på blanketten (SFL 1 kap. 4 §). Bevilja kunden samtidigt Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Observera att familjebegreppet i vissa andra länder kan vara vidare men att FPA endast registrerar de familjemedlemmar som enligt det finländska familjebegreppet är familjemedlemmar.

Om en familjemedlem som har registrerats på blanketten senare blir försäkrad i Finland på basis av självständig rätt, ska registreringen på blanketten återkallas. En familjemedlen som är försäkrad i Finland på basis av självständig rätt har rätt till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskortet.

Familjemedlemmens Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland måste i samband med detta återkallas.

En kund som inte har hemkommun i Finland men som blir sjukförsäkrad här på basis av självständig rätt kan vid behov beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Övriga länder

Av överenskommelserna om social trygghet är det endast avtalsregleringen med Quebec i Kanada som innehåller bestämmelser med stöd av vilka en utsänd arbetstagares familjemedlem får rätt till sjukvård i vistelselandet Finland. Familjemedlemmar till en arbetstagare som är utsänd från Quebec har i Finland rätt till

• sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av

kommuninvånare. För vårdkostnaderna betalas statlig ersättning till den offentliga sjukvården

• sjukvårdsersättning för privata hälso- och sjukvårdstjänster, inköp av receptbelagda läkemedel på apotek och resor i anslutning till sjukvård.

Familjemedlemmar till arbetstagare som sänts ut till Finland från andra länder har inte på basis av internationell lagstiftning eller statsfördrag rätt att anlita sjukvårdstjänster i Finland. De har endast rätt att få brådskande vård inom den offentliga och sjukvården med stöd av hälso-och sjukvårdslagen. Om en familjemedlem har hemkommun i Finland, har han eller hon rätt att få tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården med stöd av lagen om hemkommun.

Hemkommunen fastställs av magistraten.

Läs mer

Utsända arbetstagare Familjemedlem

Sjukförsäkringslag (SFL 1 kap. 4 §) Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

1.3.4.11.5. Diplomaters familjemedlemmar

Diplomater omfattas alltid av det utsändande landets sociala trygghet och sjukförsäkring och kan inte omfattas av sjukförsäkringen i Finland. Familjemedlemmar kan endast på basis av eget förvärvsarbete omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland. Om en familjemedlem börjar få pension från det utsändande landet, kan han eller hon inte försäkras på basis av självständig rätt som pensionstagare i Finland.

Läs mer Diplomater

1.3.4.11.6. Familjemedlemmar till personer som arbetar inom internationella organisationer

Utlänningar som tjänstgör vid mellanstatliga organisationer som är verksamma i Finland omfattas inte av lagstiftningen om bosättningsbaserad social trygghet och inte heller av sjukförsäkringslagen. Detsamma gäller en familjemedlem till en kund som är anställd vid en

mellanstatlig organisation då familjemedlemmen bor i samma hushåll som kunden och om familjemedlemmen är utländsk medborgare och inte på grund av egen förvärvsverksamhet omfattas av den finländska sociala tryggheten eller omedelbart före inledningen av en anställning varit försäkrad på basis av borättning i Finland (TillämpnL 10 §, SFL 1:2 §).

I vissa fall kan dock utlänningar som arbetar för en internationell organisation i Finland och deras familjemedlemmar få en del förmåner med anknytning till sjukvård även om de inte omfattas av den finländska sociala tryggheten eller sjukförsäkringen.

Familjemedlemmar som har hemkommun i Finland har rätt att få offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare, oberoende av om de omfattas av den finländska sociala tryggheten och sjukförsäkringen eller inte.

EU:s kemikalieverk (European Chemical Agency) ECHA

Eftersom arbetstagarna och deras familjemedlemmar omfattas av organisationens sociala trygghet, som också innefattar pensionsskydd, sjukförsäkring, hälso- och sjukvård och

familjeförmåner, kan en utländsk familjemedlem inte samtidigt omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Observera emellertid att om en familjemedlem har hemkommun i Finland har han eller hon rätt att få offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare.

Nordiska investeringsbanken, Nordiska miljöfinansieringsbolaget, Nordiska utvecklingsfonden

Utländska familjemedlemmar i ett hushåll där huvudpersonen arbetar vid

• Nordiska investeringsbanken (NIB)

• Nordiska miljöfinansieringsbolaget (NEFCO)

• Nordiska utvecklingsfonden (NFD)

omfattas av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland, oberoende av om de

omfattades av den sociala tryggheten i Finland eller inte innan familjens huvudperson anställdes.

Familjemedlemmar som är bosatta i Finland har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den avgift som tas ut av kommuninvånare och till sjukvårdsersättningar från FPA som betalas på basis av sjukförsäkringslagen.

Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (HELCOM)

Icke-aktiva familjemedlemmar omfattas inte av den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland om det inte är möjligt på basis av självständig rätt, till exempel på basis av arbete.

Utländska anställdas familjemedlemmar kan dock beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. De har rätt att

• anlita den offentliga hälso- och sjukvården i Finland oberoende av om de har en hemkommun här eller inte

• få sjukvårdsersättningar från FPA.

Läs mer

Personer som arbetar inom internationella organisationer Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

1.3.4.11.7. Pensionstagares familjemedlemmar

Familjemedlemmar till pensionstagare som flyttar från Finland

Finland kan förbli kostnadsansvarigt för en pensionstagares familjemedlem som flyttar till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz om familjemedlemmen inte kan omfattas av det nya bosättningslandets sociala trygghet och sjukförsäkring på basis av eget arbete, självständigt yrkesutövande, pension eller av någon annan orsak.

Pensionstagares icke-aktiva familjemedlemmar som Finland förblir kostnadsansvarigt för kan av FPA beviljas blankett E121FI och det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare med limegrön frånsida. Rätten till vård registreras i det nya bosättningslandet och efter det får familjemedlemmen vård i på samma sätt som andra personer som är bosatta i landet. Under vistelser i Finland har familjemedlemmen rätt att få

• all behövlig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården

• direktersättning för kostnaderna för privat hälso- och sjukvård, prehospital akutsjukvård och inköp av receptbelagda läkemedel med det europeiska sjukvårdskortet.

Då frågan om huruvida pensionstagarens familjemedlem omfattas av den sociala tryggheten har avgjorts utreder Centret för internationella ärenden om familjemedlemmen har rätt att bli beviljad blankett E121FI/S1 från Finland. Om villkoren uppfylls kan du bevilja familjemedlemmen blankett E121/S1 och beställa det europeiska sjukvårdskortet. Registrera koden ZZ för familjemedlemmens försäkringsperioder (YB-systemet) då Finland ansvarar för sjukvårdskostnaderna.

Om familjemedlemmen ännu inte har en finsk personbeteckning, ska du beställa en sådan innan rätten till vård utreds. Om en icke-aktiv familjemedlem blir försäkrad på basis av självständig rätt i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz till exempel på basis av arbete, ska du återkalla blankett E121FI med blankett E108.

Om en familjemedlem börjar arbeta i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz, upphör Finlands ansvar för sjukvårdskostnaderna och det andra landet blir ansvarigt.

Exempel

Pensionären Seija från Finland flyttar med sin make Simo till Portugal för att stadigvarande bosätta sig där. Hon får pension enligt EU-förordningarna endast från Finland. Simo är ännu inte pensionerad, han är icke-aktiv. Finland beviljar Seija blankett E121FI och det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare. På basis av familjetillhörighet har Simo också rätt att få blankett E121FI och det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare. De har rätt att få all sjukvård de behöver också under vistelser i Finland. Simo hittar ett arbete i Portugal när han har bott där i ett år.

Hans blankett E121FI och det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare återkallas.

Portugal blir ansvarigt för Simos sjukvårdskostnader.

Pensionstagares familjemedlemmar som flyttar till Finland från utlandet

I regel har utreselandet ansvaret för sjukvårdskostnaderna för en pensionstagares icke-aktiva familjemedlem som flyttar till Finland från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz, även om familjemedlemmen blir försäkrad i Finland på basis av bosättning. Om familjens huvudperson, alltså pensionstagaren, har beviljats blankett E121XX/S1 från utreselandet, beviljas också

I regel har utreselandet ansvaret för sjukvårdskostnaderna för en pensionstagares icke-aktiva familjemedlem som flyttar till Finland från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz, även om familjemedlemmen blir försäkrad i Finland på basis av bosättning. Om familjens huvudperson, alltså pensionstagaren, har beviljats blankett E121XX/S1 från utreselandet, beviljas också

In document Rätt till vård (Page 57-66)