• No results found

Följebrev, meddelanden och intyg över rätt till vård

In document Rätt till vård (Page 92-103)

1.3 Rätt och villkor

1.3.7 Olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

1.3.8.7 Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland

1.3.8.7.2 Följebrev, meddelanden och intyg över rätt till vård

Antalet dokumentmallar som används är över 30, på både finska och svenska. Nedan finns en förteckning över intyg över rätt till vård och de vanligaste följebreven och meddelandena. Fler följebrev och meddelanden finns i systemet för kundbrev.

Följebrev och andra meddelanden

Följebrev IBI20

Följebrev för personkunder (övriga som är bosatta i Finland och arbetar inom EU-länderna, till exempel gränsarbetare och sjömän, får brevet IBI23) som används när IBT-intyget skickas. Brevet finns på finska, svenska och engelska.

Följebrev IBI21

Bruksanvisning för IBT-intyg på engelska och svenska.

Följebrev IBI22

Bruksanvisning för IBT-intyg på tyska.

Följebrev IBI23

Följbrev för arbetstagare som bor i Finland och arbetar inom EU-länderna (till exempel

gränsarbetare och sjömän). Brevet används när handlingarna IBT 30–33 skickas. Det finns på finska och svenska.

Följebrev IBI24

Följebrev till intyg IBT16 för pensionstagare och det provisoriska intyget om innehav av europeiskt sjukvårdskort (Ehic-Repl.).

Följebrev IBI25

Följbrev för den offentliga hälso- och sjukvården som ska användas när du skickar en kopia av det beviljade IBT-intyget till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen. Skicka följebrevet och kopian med brevpost till registratorskontoret vid den aktuella organisationen inom den offentliga hälso-och sjukvården.

Brevet finns på finska och svenska.

Meddelande IBI26: Intyg om rätt till vårdförmåner har återkallats

Meddelande till en privatperson när hans eller hennes IBT-intyg har återkallats. Meddelandet kan användas då det gäller

• i Finland sjukförsäkrade arbetstagare som har fått hemkommun

• i Finland bosatta arbetstagare som omfattas av ett annat EU- eller EES-lands eller Schweiz kostnadsansvar och som har upphört att arbeta och kommit att omfattas av Finlands

kostnadsansvar

• sjömän som bor i Finland och som seglat under ett annat EU- eller EES-lands eller Schweiz flagga, vilkas arbete upphört och som därmed kommit att omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Beslut behöver i dessa situationer inte meddelas eftersom rätten till vård i Finland inte har ändrats, det har endast skett en ändring i grunderna för rätten (hemkommun har till exempel beviljats). I övriga fall då rätten till vård upphör och IBT-intyget återkallas innan giltighetstiden går ut ska beslut meddelas.

Bekräfta med meddelandet att giltighetstiden för det IBT-intyg som tidigare skickats till kunden upphört vid den tidpunkt då grunderna för rätten till vård förändrades (till exempel datum för beviljande av hemkommun, beslut om försäkringstillhörighet eller annullering av en E-blankett).

Meddelandet finns på finska och svenska.

Meddelande IBI27

Meddelande till den offentliga hälso- och sjukvården när det IBT-intyg som kunden tidigare beviljats har slutat gälla.

Bekräfta med meddelandet att giltighetstiden för IBT-intyget upphört vid den tidpunkt då i grunderna för rätten till vård (till exempel datum för beslut om försäkringstillhörighet eller annullering av en E-blankett).

Skicka meddelandet till den offentliga hälso- och sjukvården med samma kontaktinformation som de tidigare beviljade handlingarna om rätt till vård. Meddelandet finns på finska och svenska.

Meddelande IBI28

Meddelande till kunden eller den offentliga hälso- och sjukvården om kommuninvånares rätt till hälso- och sjukvård och om sjuförsäkringstillhörighet i Finland.

IBI 30 Returnera det europeiska sjukvårdskortet/FPA-kortet

När en kund flyttar till ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och kunden inte längre omfattas av den sociala tryggheten i Finland och Finland inte svarar för kundens

sjukvårdskostnader ska du använda brevmallen för att uppmana honom eller henne att återlämna det europeiska sjukvårdskortet eller FPA-kortet.

IBI31 Returnera FPA-kortet, Finland svarar för sjukvårdskostnaderna

Använd brevmallen för att uppmana en kund att återlämna sitt FPA-kort när kunden flyttar till ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och han eller hon inte längre omfattas av den sociala tryggheten i Finland men Finland svarar för sjukvårdskostnaderna.

IBI32 Returnera det europeiska sjukvårdskortet/FPA-kortet

Använd brevmallen för att uppmana en kund som flyttar till ett annat land än ett EU- eller EES-land eller Schweiz och som inte längre omfattas av den sociala tryggheten i Finland att återlämna det europeiska sjukvårdskortet/FPA-kortet.

IBI34 Returnera det europeiska sjukvårdskortet och intyget om rätt till vård

Då en pensionstagare för vars sjukvårdskostnader Finland ansvarar har beviljats pension från bosättningslandet, då han eller hon har börjat arbeta i bosättningslandet eller då pensionen från Finland har upphört ska du använda brevmallen för att uppmana pensionstagaren att återlämna det europeiska sjukvårdskortet och intyget över rätt till vård.

Intyg över rätt till vård

IBT10 I Finland sjukförsäkrad person som vistas/är bosatt utomlands en längre tid (huvudperson och familjemedlem med personbeteckning)

Använd dokumentet för en utsänd arbetstagare som omfattas av EU-lagstiftningen och den finländska sjukförsäkringen och som sänts ut till ett EU- eller EES-land eller till Schweiz (beviljad intyg A1), men som saknar hemkommun i Finland. Finland är ansvarigt för kundens sjukvårdskostnader.

Om kundens försäkringstillhörighet har avgjorts för viss tid ska du bevilja handlingen för viss tid i enlighet med försäkringsbeslutet, dock för högst 24 månader. Bevilja handlingen för högst 24 månader när avgörandet om försäkringstillhörighet gäller tills vidare.

Bevilja handlingen i fråga om en familjemedlem som är sjukförsäkrad i Finland, som saknar hemkommun och vars rätt till vårdförmåner är klar vid tidpunkten för behandlingen av försäkringstillhörigheten eller om familjemedlemmens rätt till vårdförmåner är ny.

IBT11 Utomlands bosatt, icke-sjukförsäkrad familjemedlem till en arbetstagare som sänts utomlands, FPA har beviljat blankett E106FI eller S1FI (familjemedlem med eller utan personbeteckning)

Använd handlingen på samma sätt som IBT10 för en familjemedlem till en utsänd arbetstagare som omfattas av EU-lagstiftningen då familjemedlemmen inte är sjukförsäkrad och inte

har hemkommun i Finland. Bevilja handlingen när en familjemedlem inte är sjukförsäkrad i Finland men hans eller hennes vårdförmåner är klara vid tidpunkten för behandlingen av försäkringstillhörigheten eller när familjemedlemmens rätt till vårdförmåner är ny.

Observera att kunden under vistelser i Finland har omfattande rätt till vård, alltså rätt till den vård som han eller hon behöver.

IBT12 I Finland sjukförsäkrad kund som studerar utomlands

Använd handlingen om Finland svarar för den studerandes sjukvårdskostnader. Det är fråga om en studerande som är sjukförsäkrad i Finland och studerar i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och som saknar hemkommun i Finland. Handlingen beviljas studerande som har finländsk

personbeteckning.

Bevilja handlingen för viss tid i enlighet med försäkringsbeslutet, dock för högst 24 månader, då kundens försäkringstillhörighet har avgjorts för viss tid. Bevilja handlingen för högst 24 månader då avgörandet om försäkringstillhörigheten gäller tills vidare.

IBT13 I Finland enligt TillämpnL bosatt, sjukförsäkrad, icke-aktiv kund (med personbeteckning)

Använd handlingen för en kund som med stöd av tillämpningslagen och genom FPA:s beslut är sjukförsäkrad på basis av bosättning i Finland. Kunden som kommer från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har personbeteckning och Finland svarar för hans eller hennes sjukvårdskostnader eftersom han är en sådan icke-aktiv kund som avses i EU-förordningen.

Kunden bör ha en hemkommun i Finland som har registrerats i magistratens

befolkningsdatasystem. Fråga kunden om han eller hon har ansökt om hemkommun. Om kunden inte har gjort det ska du uppmana honom eller henne att ansöka om hemkommun innan du beviljar intyget. Bevilja handlingen även om kunden inte får hemkommun i Finland.

IBT14 Utomlands bosatt, i Finland sjukförsäkrad familjemedlem, FPA har beviljat blankett E109FI eller S1FI (har personbeteckning)

Använd handlingen för en kund vars sjukvårdskostnader Finland svarar för. Det är fråga om en i Finland sjukförsäkrad huvudpersons familjemedlem som är bosatt i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz. Familjemedlemmen är sjukförsäkrad i Finland men saknar hemkommun.

Bevilja handlingen för den tid som FPA har beviljat rätt till vård (blankett E109FI eller S1FI).

IBT15 Utomlands bosatt, icke-sjukförsäkrad familjemedlem, FPA har beviljat blankett E109FI eller S1FI (med eller utan personbeteckning)

Använd handlingen på samma sätt som IBT44 för en familjemedlem som varken är sjukförsäkrad eller har hemkommun i Finland.

Observera att kunden under vistelser i Finland har omfattande rätt till vård, alltså rätt till den vård som han eller hon behöver.

IBT16 Utomlands bosatt, icke-sjukförsäkrad pensionstagare eller pensionstagares familjemedlem, FPA har beviljat blankett E121FI eller S1FI

Använd handlingen för en pensionstagare eller pensionstagares familjemedlem som är

stadigvarande bosatt i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och som varken är sjukförsäkrad eller har hemkommun i Finland och vars sjukvårdskostnader Finland svarar för. Det betyder att FPA har beviljat blankett E121FI eller S1FI som har registrerats i pensionstagarens eller pensionstagarens familjemedlems bosättningsland.

Pensionstagaren eller pensionstagarens familjemedlem är inte sjukförsäkrad i Finland. Det är fråga om en kund som har beviljats det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare av FPA och som är stadigvarande bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen.

Bevilja pensionstagaren eller pensionstagarens familjemedlem handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning. Bevilja handlingen för tiden av personens tillfälliga vistelse i Finland, dock för högst fyra månader. Intyget över rätt till vård ska beviljas då pensionstagaren eller familjemedlemmen tillfälligt vistas i Finland och han eller hon inte har det europeiska sjukvårdskortet för pensionstagare som FPA beviljar. Personen har t.ex. glömt kortet i det stadigvarande bosättningslandet.

IBT17 Utomlands bosatt, icke-sjukförsäkrad pensionstagares familjemedlem, FPA har beviljat blankett E121FI eller S1FI (saknar personbeteckning)

Använd handlingen för en pensionstagares familjemedlem som är stadigvarande bosatt i ett EU-eller EES-land EU-eller i Schweiz och vars sjukvårdskostnader Finland svarar för. Det betyder att FPA har beviljat blankett E121FI eller S1 som omfattar pensionstagarens familjemedlem och att blanketten har registrerats i familjemedlemmens bosättningsland.

Pensionstagarens familjemedlem är varken sjukförsäkrad eller har hemkommun i Finland. I allmänhet är det fråga om en pensionstagares familjemedlem som är stadigvarande bosatt i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen och som FPA har beviljat ett provisoriskt intyg om innehav av europeiskt sjukvårdskort (den s.k. EHIC-Repl.-handlingen).

Bevilja pensionstagarens familjemedlem som saknar finländsk personbeteckning handlingen för tiden av den tillfälliga vistelsen i Finland.

IBT18 Utomlands bosatt, icke-sjukförsäkrad pensionssökande, FPA har beviljat blankett E120FI eller S1FI

Använd handlingen för en pensionssökande som är stadigvarande bosatt i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och som varken är sjukförsäkrad eller har hemkommun i FinEES-land och vars sjukvårdskostnader Finland kommer att bli ansvarigt för. I allmänhet betyder det att FPA har beviljat blankett E120FI eller S1FI.

Det gäller vanligen en pensionstagare som är stadigvarande bosatt i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och som också har beviljats det europeiska sjukvårdskortet av FPA.

Du ska bevilja pensionstagaren eller pensionstagarens familjemedlem handlingen om de har finländsk personbeteckning.

IBT19 Huvudperson som är arbetspensions- och sjukförsäkrad i Finland i mer än 4 månader (har personbeteckning)

Använd handlingen då en i Finland arbetspensionsförsäkrad kunds sjukvårdskostnader med stöd av EU-lagstiftningen omfattas av Finlands kostnadsansvar och kunden är sjukförsäkrad i Finland. I allmänhet är det fråga om en arbetstagare som arbetar i Finland i mer än 4 månader och som inte har hemkommun i Finland, t.ex. en gränsarbetare som arbetar i Finland.

Du ska bevilja huvudpersonen handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av arbetsintyg, arbetspensionsförsäkringstillhörighet eller annat motsvarande).

IBT20 Huvudperson som är arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrad i Finland men inte sjukförsäkrad (med eller utan personbeteckning)

Använd handlingen då en i Finland arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrad kunds sjukvård med stöd av EU-lagstiftningen omfattas av Finlands kostnadsansvar, men kunden inte blir

sjukförsäkrad i Finland och han eller hon inte har hemkommun här. Det är i allmänhet fråga om en arbetstagare som arbetar och är arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrad i Finland men stadigvarande bosatt någon annanstans.

Bevilja huvudpersonen handlingen om han eller hon har eller saknar finländsk personbeteckning.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av arbetsintyg, arbetspensionsförsäkringstillhörighet eller annat motsvarande).

IBT21 I Finland sjukförsäkrad gränsarbetares icke-försäkrade familjemedlem som är bosatt utomlands och har personbeteckning

Använd handlingen för en kund vars sjukvårdskostnader Finland svarar för. Det är fråga om en i Finland sjukförsäkrad gränsarbetares familjemedlem som är bosatt i ett annat EU-eller EES-land eller i Schweiz och som inte är sjukförsäkrad eller bosatt i FinEES-land (kunden har alltså inte hemkommun i Finland).

Bevilja handlingen för den tid som FPA har beviljat rätt till vård (blankett E106FI eller S1FI), dock för högst 24 månader.

IBT22 Utomlands bosatt men i Finland sjukförsäkrad gränsarbetares icke-sjukförsäkrade familjemedlem som har personbeteckning

Använd handlingen på samma sätt som IBT15 för en familjemedlem som saknar finländsk personbeteckning.

IBT23 Arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrad huvudpersons icke-sjukförsäkrade familjemedlem som vistas i Finland (med eller utan personbeteckning)

Använd handlingen för en i Finland arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrad kunds familjemedlem som vistas i Finland och som varken är sjukförsäkrad eller har hemkommun i Finland. Den arbetspensions- och/eller olycksfallsförsäkrade huvudpersonen är inte (IBT20) sjukförsäkrad i Finland men Finland svarar med stöd av EU-lagstiftningen för hans eller hennes sjukvårdskostnader.

Bevilja handlingen för den tid som huvudpersonens registrerade rätt till vård gäller (till exempel på basis av arbetsintyg, arbetspensionsförsäkringstillhörighet eller annat motsvarande).

IBT24 Sjukförsäkrad huvudpersons icke-sjukförsäkrade familjemedlem som vistas i Finland (med eller utan personbeteckning)

Använd handlingen för en i Finland sjukförsäkrad kunds familjemedlem som vistas i Finland och som varken är sjukförsäkrad eller har hemkommun i Finland men vars sjukvårdskostnader Finland med stöd av EU-lagstiftningen svarar för.

Bevilja handlingen för den tid som huvudpersonens registrerade rätt till vård gäller (till exempel på basis av arbetsintyg, sjukförsäkringstillhörighet eller annat motsvarande).

IBT29 I Finland bosatt arbetstagare som får arbetsbaserad penningförmån från ett annat land

Använd handlingen då arbetstagaren bor i Finland men får arbetsbaserad penningförmån från ett annat land. Den arbetsbaserade penningförmånen kan till exempel vara sjukdagpenning, rehabiliteringsstöd eller föräldradagpenning.

Bevilja handlingen för den tid som penningförmånen betalas ut. Kundens situation måste kontrolleras innan handlingen beviljas på nytt.

Skicka en kopia av den beviljade handlingen till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där arbetstagaren bor.

IBT30 I Finland bosatt icke-sjukförsäkrad sjöman vars sjukvårdskostnader ett annat land ansvarar för

Använd handlingen då ett annat land ansvarar för sjömannens sjukvårdskostnader. Använd detta intyg över rätt till vårdförmåner också då det gäller en sjöman som är sjukförsäkrad i ett annat nordiskt land eller i Förenade kungariket, även om fakturering av sjukvårdskostnader har slopats i fråga om de nordiska länderna och Förenade kungariket. Bevilja sjömannen handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning. Du kan bevilja handlingen även om kunden har hemkommun i Finland eftersom den offentliga sjukvården har rätt till statlig ersättning för kundens vårdkostnader.

I allmänhet är det fråga om en sjöman som är stadigvarande bosatt i Finland, som arbetar på ett fartyg under ett annat EU- eller EES-lands flagg och som är sjukförsäkrad i flagglandet.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av lagvalsintyg eller annat motsvarande), dock för högst 24 månader.

Skicka en kopia av det beviljade intyget till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där sjömannen bor. Bevilja sjömannen handling på nytt utan separat begäran om villkoren för beviljandet fortfarande uppfylls.

IBT31 I Finland bosatt, icke-sjukförsäkrad person, sjukvårdkostnaderna omfattas av ett annat nordiskt lands eller Förenade kungarikets ansvar

Använd handlingen då ett annat land ansvarar för sjukvårdkostnaderna men det inte är nödvändigt att registrera blankett E106XX eller S1XX. Bevilja huvudpersonen handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning. Du kan bevilja handlingen även om kunden har hemkommun i Finland eftersom den offentliga sjukvården har rätt till statlig ersättning för kundens vårdkostnader.

Det kan var fråga om en diplomat eller en arbetstagare som är sjukförsäkrad i ett annat nordiskt land.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av lagvalsintyg eller annat motsvarande), dock för högst 24 månader.

Skicka en kopia av det beviljade intyget till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där kunden bor. Bevilja kunden handlingen på nytt utan separat begäran om villkoren för beviljandet fortfarande uppfylls.

IBT32 I Finland bosatt, icke-sjukförsäkrad gränsarbetare, ett annat land svarar för sjukvårdkostnaderna

Använd handlingen då ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz svarar för gränsarbetarens sjukvårdskostnader. Använd handlingen också när det är fråga om en gränsarbetare som är sjukförsäkrad i ett annat nordiskt land, även om fakturering av sjukvårdskostnader har slopats i fråga om de nordiska länderna. Bevilja gränsarbetaren handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning.

I allmänhet är det fråga om en gränsarbetare som bor stadigvarande i Finland men är sjukförsäkrad i ett annat EU- eller EES-land.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av lagvalsintyg eller annat motsvarande), dock för högst 24 månader.

Skicka en kopia av det beviljade intyget till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där gränsarbetaren bor. Bevilja gränsarbetaren handlingen på nytt utan separat begäran om villkoren för beviljandet fortfarande uppfylls.

IBT33 I Finland bosatt, icke-sjukförsäkrad arbetstagare, ett annat land svarar sjukvårdskostnaderna

Använd handlingen då ett annat land svarar för arbetstagarens sjukvårdkostnader och FPA har registrerat det andra landets blankett E106XX eller S1XX. Bevilja arbetstagaren handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning.

I allmänhet är det fråga om en arbetstagare som är stadigvarande bosatt i Finland men sjukförsäkrad i ett annat EU- eller EES-land.

Bevilja handlingen för den tid som den registrerade rätten till vård gäller (till exempel på basis av lagvalsintyg eller annat motsvarande), dock för högst 24 månader.

Skicka en kopia av den beviljade handlingen till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där arbetstagaren bor. Bevilja arbetstagaren handlingen på nytt utan separat begäran om villkoren för beviljandet fortfarande uppfylls.

IBT34 I Finland bosatt, icke-sjukförsäkrad pensionstagare som omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Tyskland eller Spanien

Använd handlingen då pensionstagarens sjukvårdskostnader med stöd av

undantagsbestämmelsen i EU-förordningen omfattas av det särskilda systemet för offentligt anställda i Tyskland eller Spanien. Det är fråga om en i Finland fast bosatt pensionstagare som inte är sjukförsäkrad i Finland men som har hemkommun här. Bevilja pensionstagaren handlingen om han eller hon har finländsk personbeteckning.

Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt att ta ut de faktiska kostnaderna för vården av kunden och därför betalas inte statlig ersättning för vårdkostnaderna.

Bevilja handlingen för 24 månader i sänder.

IBT35 I Finland bosatt, icke-sjukförsäkrad person, FPA har registrerat ett annat lands blankett E106XX eller S1XX (huvudperson och familjemedlem med personbeteckning) Använd handlingen när FPA har registrerat blankett E106XX eller S1XX från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen. Det andra landet svarar följaktligen för kundens sjukvårdskostnader.

Om huvudpersonen och familjemedlemmen har finländsk personbeteckning ska du bevilja dem handlingen. Du kan bevilja handlingen även om kunden har hemkommun i Finland eftersom den offentliga sjukvården har rätt till statlig ersättning för kundens vårdkostnader.

Det är i allmänhet fråga om en till Finland utsänd arbetstagare eller diplomat som inte blir

Det är i allmänhet fråga om en till Finland utsänd arbetstagare eller diplomat som inte blir

In document Rätt till vård (Page 92-103)