• No results found

Gränsarbetare

In document Rätt till vård (Page 29-32)

1.3 Rätt och villkor

1.3.4 Olika kundgruppers rätt till sjukvård

1.3.4.2 Gränsarbetare

När EU-förordningarna tillämpas betraktas som gränsarbetare en arbetstagare som regelbundet dagligen eller åtminstone en gång i veckan återvänder till det land där han eller hon är bosatt.

Gränsarbetare har rätt till sjukvård både i sysselsättningslandet och i bosättningslandet.

Enligt EU-förordning 883/2004 omfattas en anställd av sysselsättningslandets lagstiftning oberoende av på vilket medlemslands territorium han eller hon är bosatt.

Gränsarbetares familjemedlemmar har också rätt till medicinskt nödvändig sjukvård eller omfattande sjukvård när de tillfälligt vistas i gränsarbetarens sysselsättningsland.

Gränsarbetare har rätt att på begäran få intyg E106/S1 eller motsvarande SED-blankett av den behöriga myndigheten. Det är ett intyg med vilket kunden kan visa sin rätt till vårdförmåner i sitt bosättningsland. FPA beviljar för närvarande endast blanketter i E100-serien men kan ta emot också S1-blanketter eller motsvarande SED-blanketter. Observera att blanketter i E100-serien inte används i fråga om de nordiska länderna och i regel inte heller i fråga om Förenade kungariket.

Läs mer

Som gränsarbetare i Finland, bosättning utomlands Som gränsarbetare utomlands, bosättning i Finland Gränsarbetares familjemedlemmar

1.3.4.2.1. Som gränsarbetare i Finland, bosättning utomlands

Centret för internationella ärenden avgör i samband med beslut om försäkringstillhörighet om en arbetstagare som kommer till Finland från ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen uppfyller definitionen på gränsarbetare. Enligt EU-förordning 883/2004 tillämpas sysselsättningslandets lagstiftning på en arbetstagare oberoende av på vilket medlemslands territorium han eller hon är bosatt.

I regel tillämpas alltså finländsk lagstiftning på kunder som kommer för att arbeta Finland men som är bosatta i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen.

Gränsarbetare som arbetar i Finland men är bosatta i ett annat land som tillämpar EU-lagstiftningen har i Finland rätt

• till tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården

• till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskort som FPA beviljar

• till ersättning för kostnaderna för privata hälso- och sjukvårdstjänster, inköp av receptbelagda läkemedel på apotek och resor i anslutning till sjukvård

• att på begäran få ett intyg om rätt till vårdförmåner i sitt bosättningsland (E106 FI/S1).

Exempel

Gerli arbetar i Finland men hon är stadigvarande bosatt i Estland och har alltså inte hemkommun i Finland. Hon rätt till all sjukvård hon behöver både i sysselsättningslandet och i bosättningslandet. Hon har rätt till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskort som FPA beviljar. Hon visar sin rätt till vårdförmåner i bosättningslandet med blankett E106FI/

S1 som har beviljats av FPA:s center för internationella ärenden.

Familjemedlemmar till gränsarbetare som är sjukförsäkrade i Finland har också rätt till all sjukvård som de behöver under en tillfällig vistelse i Finland.

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och det europeiska sjukvårdskortet

Eftersom gränsarbetare är försäkrade i Finland får de FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskortet av FPA. Centret för internationella ärenden kan vid behov även bevilja

gränsarbetare Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland så att de får tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare.

Om gränsarbetarens bosättningsland är något annat land än Finland, beviljar Centret för internationella ärenden blankett E106FI. Bosättningslandet registrerar med blankettens del B att Finland svarar för gränsarbetarens sjukvårdskostnader. Bosättningslandet registrerar på del B också de icke-aktiva familjemedlemmar som landet enligt sin definition betraktar som familjemedlemmar. Observera dock att man mellan de nordiska länderna i regel inte använder blanketter i E100-serien.

Läs mer Gränsarbetare

Gränsarbetares familjemedlemmar Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland E106

1.3.4.2.2. Som gränsarbetare utomlands, bosättning i Finland

Centret för internationella ärenden avgör i samband med beslut om sjukförsäkringstillhörighet om en arbetstagare som överförs från Finland till att omfattas av lagstiftningen i ett annat land som tillämpar lagstiftningen är gränsarbetare i den betydelse som avses i förordningen. Enligt EU-förordning 883/2004 tillämpas sysselsättningslandets lagstiftning på arbetstagaren oberoende av på vilket medlemslands territorium han eller hon är bosatt.

Med andra ord, om en kund är gränsarbetare i enlighet med lagstiftningen upphör den sociala tryggheten och sjukförsäkringen i Finland och han eller hon börjar omfattas av ett annat lands ansvar för sjukvårdskostnader. Han eller hon har inte rätt till FPA-kortet som beviljas av Finland eller det europeiska sjukvårdskortet.

Gränsarbetare som är stadigvarande bosatta i Finland men som arbetar utomlands har dock på basis av bosättning i Finland rätt

• till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för den klientavgift som tas ut av kommuninvånare

• till direktersättning på apotek

• att söka ersättning hos FPA enligt sjukförsäkringslagen för resekostnader i anslutning till privat hälso- och sjukvård.

Kunden visar sin rätt till vårdförmåner med Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Gränsarbetare som är bosatta i Finland men sjukförsäkrade någon annanstans får direktersättning för läkemedelsinköp på apotek. Via FPA:s e-tjänst för förfrågan om direktersättningsuppgifter kontrollerar apoteket att kunden har rätt till direktersättning. Kunder som enligt e-tjänstens uppgifter inte har rätt till direktersättning kan inte få direktersättning även om de visar upp Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. I så fall kan kunden i efterhand söka ersättning hos FPA.

I fråga om tjänster inom den privata hälso- och sjukvården ska en gränsarbetare som bor i Finland men är sjukförsäkrad någon annanstans söka ersättning hos FPA i efterskott med blankett SV 127r.

I allmänhet är gränsarbetares familjemedlemmar som bor i Finland sjukförsäkrade här och har hemkommun här. I vissa fall bor en familjemedlem i Finland men är ändå inte sjukförsäkrad i Finland.

Arbetsbaserad penningförmån

Om en gränsarbetare får en penningförmån som grundar sig på arbete, till exempel

föräldradagpenning, sjukdagpenning eller rehabiliteringsstöd från ett annat land, anses han eller hon fortfarande vara arbetstagare ända tills förmånen upphör. När förmånen upphör måste försäkringstillhörigheten och rätten till vårdförmånen kontrolleras på nytt. Kunden är skyldig att meddela FPA om förändringar i förhållandena. Gränsarbetare som får en penningförmån som grundar sig på arbete kan inte få direktersättning på apotek och därför ska de beviljas ett nytt Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland när försäkringstillhörigheten och rätten till vårdförmåner har kontrollerats. Gränsarbetare som får en arbetsbaserad penningförmån från ett annat land kan i efterhand hos FPA söka ersättning enligt sjukförsäkringslagen för läkemedelsinköp, privata hälso-och sjukvårdstjänster hälso-och resor.

Exempel

Raija arbetar som gränsarbetare i Norge och bor stadigvarande i Finland. Hon sjukskrivs för tre månader och får arbetsbaserad sjukdagpenning från Norge. Hon är fortfarande

stadigvarande bosatt i Finland. Eftersom hon får sjukdagpenning som grundar sig på arbete kan hon jämställas med en arbetstagare. Raija kan i efterhand hos FPA söka ersättning enligt sjukförsäkringslagen.

Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och det europeiska sjukvårdskortet

Gränsarbetare som arbetar utomlands och bor i Finland behöver för den offentliga hälso- och sjukvården Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Du ska bevilja intyget utan separat begäran om kunden har rätt till det. Skicka en kopia av det beviljade intyget också till sjukvårdsdistriktet och hälsovårdscentralen enligt den kommun där kunden bor.

Kom också ihåg att

• begära blankett E106 från sysselsättningslandet om inte gränsarbetaren själv lämnar in den till FPA. Observera dock att Finland i fråga om de nordiska länderna och Förenade kungariket i regel inte använder blanketterna i E100-serien

• med blankettens del B registrera att det land som beviljat blanketten är ansvarigt för gränsarbetarens sjukvårdskostnader

• be kunden återlämna FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskort som FPA beviljat.

Sysselsättningslandet beviljar kunden det europeiskt sjukvårdskortet som han eller hon i första hand själv ska ansöka om. I andra hand kan också du ansöka om kortet för gränsarbetaren med blankett E107.

Exempel

Anna arbetar för en norsk arbetsgivare i Norge men bor stadigvarande i Finland. Hon omfattas inte av den finländska sociala tryggheten och har heller inte rätt till FPA-kortet och det europeiska sjukvårdskort som beviljas av Finland. Hon har rätt till all sjukvård hon behöver både i sysselsättningslandet och i bosättningslandet. Hon kan beviljas Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland och hon har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Hon får direktersättning på apotek. Dessutom kan hon i efterskott hos FPA söka ersättning enligt sjukförsäkringslagen för privata hälso- och sjukvårdstjänster och resor i anslutning till sjukvård. Norge beviljar det europeiska sjukvårdskortet.

Läs mer Gränsarbetare

Gränsarbetares familjemedlemmar Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland E106

In document Rätt till vård (Page 29-32)