• No results found

Enkätstudie med leverantörer och transportörer

6.2 Godstransporter till och från Pajala kommun, 2000-2001

6.2.2 Enkätstudie med leverantörer och transportörer

6.2.2.1 Metod Respondenter

Trettiotvå leverantörer och transportörer som identifierades vid intervjustudien och vid diskussioner med företag i Pajala kommun samt de som författaren hade kännedom om och som transporterade gods till och från Pajala fick en enkät med posten 2001-06-30 (Bilaga 6.11). Av de totalt 32 enkäterna returnerades efter en påminnelse 22 och av dessa var 13 besvarade medan åtta hade svarat att de inte transporterade gods till och/eller från Pajala och en att de representerade ett annat företag som redan hade fått en enkät. Således erhölls tretton besvarade enkäter, åtta från leverantörer och transportörer lokaliserade i Luleå, tre i övriga Norrbotten och två i andra län.

Material

Enkäten bygger på de tidigare redovisade intervjuerna (kapitel 6.1.2) och delades upp i fyra delar för att tydliggöra transporter till och från Pajala tätort. Den första och sista delen av enkäten behandlade allmänna frågor till leverantörer och transportörer och båda benämndes Allmänt i enkäten. Del 1 kommer hädanefter att benämnas ”Allmänt, leverantör/transportör” och Del 4 ”Allmänt, samdistribution”. Del 2 och 3 behåller sina respektive benämningar ”Gods till Pajala” och ”Gods från Pajala”. Med enkäten följde ett introduktionsbrev som kort beskrev syftet med enkäten visade de fyra delarna som enkäten var uppdelad i och ett informationsblad med information om studien, vem som genomförde denna samt när företaget senast skulle returnera enkäten, ett telefonnummer till en kontaktperson (om företaget hade frågor angående enkäten), en enkät med 27 frågor samt ett frankerat svarskuvert adresserat till kontaktpersonen vid Luleå

tekniska universitet. Enkäterna var kodade för att veta vilka som hade besvarat enkäten och därmed kunna undvika att skicka en påminnelse till någon som redan hade svarat. De som inte besvarade enkäten efter påminnelsen kontaktades ej ytterligare. Inga personliga kontakter togs med leverantörer/transportörer och ingen premierades för att de hade besvarat enkäten.

Procedur

Enkäten skickades ut med post 2001-07-30 till leverantörer och transportörer som transporterade gods till och från Pajala kommun. Enkäten var adresserad till leverantören/transportören med företagsnamn samt ”Transportansvarig”. Med enkäten följde ett instruktionsblad, där det stod att om personen som brevet var adresserat till inte hade kunskap om företagets transporter, skulle enkäten levereras till den person på företaget som hade det. Påminnelse skickades 2001-08-16 till alla företag som inte hade returnerat enkäten innan påminnelsen skickades.

Databehandling

Data från inkomna enkäter bearbetades med statistikprogrammet SPSS 14.0.

Svaren kodades och delades in i två kategorier, de som transporterade enbart dagligvaror och de som angett att de transporterade övrigt gods90 för att undersöka möjligheten att samordna gods mellan Luleå och Pajala utan krav på specialfordon.

Avgränsning

Enkäten skickades endast till de leverantörer och transportörer som identifierades vid intervjustudien, vid diskussion med företag i Pajala kommun och som författaren hade kännedom om att de transporterade gods till och från företag i Pajala kommun. Av dessa analyserades de tio som var lokaliserade i Luleå (åtta leverantörer och transportörer) och de som lämnade eller hämtade gods i Luleå (två hade sin terminal i andra län) då dessa ansågs ha möjlighet att faktiskt samordna sina transporter.

6.2.2.2 Resultat

Del 1 Allmänt, leverantör/transportör

Av de leverantörer och transportörer som besvarade enkäten hade alla någon form av lager i Luleå vilket innebar att de alltid passerade och lastade om, eller hämtade gods, i Luleå vid transport av gods till Pajala. Av dessa transporterade hälften dagligvaror och den andra hälften övrigt gods. Sju av dem som transporterade gods till Pajala hade besvarat frågan om förarnas arbetstid och av

90 Övrigt gods inkluderade även dagligvaror.

dessa arbetade en dagtid (08.00 till 17.00) och sex andra tider.91 Av dem som transporterade dagligvaror hade fyra besvarat frågan och av dessa arbetade en dagtid och övriga andra tider medan alla de som transporterade övrigt gods arbetade andra tider. Hälften hade besvarat frågan om antal mil som de körde mellan Luleå och Pajala under en månad och av dessa transporterade tre dagligvaror och två övrigt gods. Två körde mellan 0 och 400 mil per månad, en mellan 401 och 800, en mellan 801 och 1200 och en mer än 1201 mil (Tabell 6:15). Motsvarade för dem som transporterade dagligvaror var en, ingen, en och en och för de som transporterade övrigt gods en, en, ingen och ingen. De som körde dagligvaror körde längre sträckor per månad än de som körde annat gods.

Tabell 6:15. Antal mil som leverantörer och transportörer körde i genomsnitt per månad och de transportmedel som användes vid transport till/från Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal)

Mil per månad (n=3) (n=2) (N=5)

0 - 400 1 1 2

401 - 800 0 1 1

801 - 1200 1 0 1

1201- 1 0 1

Transportmedel till/från Pajala (n=5) (n=5) (N=10)

Lastbil utan släp 2 3 5

Lastbil med släp 2 4 6

Buss 2 0 2

Alla hade besvarat frågan om vilken typ av transportmedel som användes vid transporter till/från Pajala och fem av dem använde lastbil utan släp, sex lastbil med släp och två buss (Tabell 6:15). De var mer vanligt med stora fordon för de med övrigt gods.92

Del 2 Gods till Pajala

Alla hade besvarat frågan om antal gånger per vecka som de transporterade gods till Pajala och två (dagligvaror) transporterade gods en gång per vecka, en (dagligvaror) två gånger per vecka och tre (en dagligvaror och två övrigt gods) tre gånger per vecka (Tabell 6:16). Av de fem som transporterade dagligvaror hade tre av fem ett eller två transporter i veckan, medan de som transporterade övrigt gods hade alla minst tre transporter per vecka och två av dessa transporterade gods mer än sju gånger per vecka.

91 Andra tider var 05.30-17.30, 05.00-15.00 och 06.00-16.00.

92 Några leverantörer och transportörer hade svarat fler än ett alternativ varför antalet överstiger tio.

Tabell 6:16. Antal gånger per vecka som leverantören/transportören transporterade gods till Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal) Antal gånger per vecka

transport till Pajala

(n=5) (n=5) (N=10)

1 2 0 2

2 1 0 1

3 1 2 3

4 0 0 0

5 0 1 1

6 1 0 1

7 0 0 0

> 793 0 2 2

Alla hade besvarat frågan om vilka dagar som de transporterade gods till Pajala och sju företag transporterade gods på måndagar, åtta på tisdagar, fem på onsdagar, åtta på torsdagar, fyra på fredagar, två på lördagar och två på söndagar (Tabell 6:17).94 Av dem som transporterade dagligvaror transporterade de flesta gods på måndagar, tisdagar och torsdagar till Pajala. Övrigt gods transporterades främst på tisdagar och torsdagar. Transporter till Pajala skedde framför allt måndag till torsdag, medan fredag till söndag var lugnare. Det var tre av fem dagligvaruleverantörer och två av fem transportörer av övrigt gods som var aktiva under alla månader. Av dem som transporterade dagligvaror transporterade de flesta gods under juni och juli och av dem som transporterade övrigt gods var det maj, oktober och november som mest gods transporterades.

Tabell 6:17 visar också att den typ av gods som transporterades mest ofta till Pajala var dagligvaror (nio av tio transportörer) därefter smågods < 30 kg (fyra), skrymmande gods och annat95 (tre vardera) medan det gods som transporterades mest sällan var farligt gods (två).96 Av de fem som transporterade dagligvaror transporterade en även annat. De som transporterade övrigt gods transporterade även dagligvaror, smågods < 30 kg (fyra vardera), skrymmande gods (tre), annat och farligt gods (två vardera). Alla hade besvarat frågan om godset som transporterades till Pajala krävde specialemballage eller specialtransport och alla menade att deras gods krävde någon typ av specialemballage eller specialtransport.

Alla utom en hade svarat kyl- och/eller värmeanläggning. Den som inte hade svarat detta hade inte angett något.

93 Annat var fler än sju gånger respektive 13 gånger per vecka.

94 Respondenterna hade svarat fler än ett alternativ varför antalet överstiger tio.

95 Annat var bränsle, spån, flis, bark, alla varor och styckegods < 1 000 kg. Annat för den som transporterade dagligvaror var styckegods.

96 Alla hade besvarat frågan, några hade svarat att de transporterade flera olika typer av gods, vilket innebär att antalet överstiger tio.

Tabell 6:17. De dagar respektive månader och typ av gods som transporterades till Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal)

Dagar, gods till Pajala (n=5) (n=5) (N=10)

Måndag 3 4 7

Tisdag 3 5 8

Onsdag 2 3 5

Torsdag 3 5 8

Fredag 1 3 4

Lördag 1 1 2

Söndag 0 2 2

Månader, gods till Pajala (n=5) (n=5) (N=10)

Januari 3 2 5

Februari 3 2 5

Mars 3 3 6

April 3 4 7

Maj 3 5 8

Juni 5 4 9

Juli 5 3 8

Augusti 3 3 6

September 3 4 7

Oktober 3 5 8

November 3 5 8

December 4 4 8

Godstyp97 (n=5) (n=5) (N=10)

Dagligvaror 5 4 9

Smågods < 30 kg 0 4 4

Skrymmande gods 0 3 3

Farligt gods 0 2 2

Annat98 1 2 3

Under en förutbestämd vecka år 2000 hade sex svarat att de transporterade gods till Pajala i enheten kg och dessa hade totalt transporterat 90 230 kg gods.99 Av dem som transporterade dagligvaror hade tre transporterat 45 230 kg till Pajala och en av dem som transporterade övrigt gods hade transporterat 70 000 kg.

Ingen hade svarat i enheten m3. En av dem som transporterade dagligvaror hade svarat i enheten pallar och hade transporterat totalt 19 pallar.100 Ingen av dem som transporterade övrigt gods hade svarat i enheten pallar. Fyra hade svarat i enheten annat vilket innebar 6 rullburar, 120 rullpallar, 800 kollin och flera ton.101 De som

97 Alla hade besvarat frågan, några hade svarat att de transporterade flera olika typer av gods vilket innebär att antalet överstiger tio.

98 Annat var bränsle, spån, flis, bark, alla varor och styckegods < 1 000 kg.

99 Av totalt tio hade sex besvarat frågan (fyra transporterade dagligvaror och två övrigt gods).

100 Av tio hade en besvarat frågan (en som transporterade övrigt gods).

101 Av tio hade fyra besvarat frågan (tre som transporterade dagligvaror och en övrigt gods).

svarat i rullburar, rullpallar och kollin var de som transporterade dagligvaror och den som hade svarat i ton transporterade övrigt gods.

Sju leverantörer och transportörer hade besvarat frågan om antalet pallar102 som rymdes i fordonen och av dessa transporterade tre dagligvaror och fyra övrigt gods. Antalet pallar som rymdes i varje transport varierade. Två transporter rymde 18 pallar vardera och en rymde 21, 23, 41, 48 respektive 90 pallar vardera (Tabell 6:18). Av dem som transporterade dagligvaror hade tre angett att ett fordon rymde 21, 23 respektive 90 pallar och av dem som transporterade övrigt gods hade två angett att ett fordon rymde 18 pallar och en 41 respektive 48 pallar.

Tabell 6:18. Antal pallar som rymdes i det fordon som leverantören och transportören transporterade gods i till Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal)

Antal pallar per fordon (n=3) (n=4) (N=7)

18 0 2 2

21 1 0 1

23 1 0 1

41 0 1 1

48 0 1 1

90 1 0 1

På frågan om hur mycket gods en pall rymde svarade åtta i enheten kilo och menade att en pall rymde 180 kg103, en 240 kg, en 400 kg, en 600 kg, en 700 kg104, en 750 kg och två menade att en pall rymde 780 kg (Tabell 6:19).

Tabell 6:19. Antal leverantörer och transportörer som angett i enheten kg, m3 och kollin hur mycket en pall rymde fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal)

Pall i enheten kg (n=5) (n=3) (N=8)

180 1 0 1

240 1 0 1

400 1 0 1

600 1 0 1

700 1 0 1

750 0 1 1

780 0 2 2

Pall i enheten m3 (n=0) (n=1) (N=1)

18 0 1 1

Pall i enheten kollin (n=1) (n=0) (N=1)

54 1 0 1

102 Den godsvolym som rymdes på en pall eller den vikt som en pall klarade varierade och var beroende av palltyp.

103 Denna hade specificerat pall och kallat pallen för rullcontainer.

104 Denna hade specificerat pall och kallat pallen för SJ-pall.

En som transporterade övrigt gods angav i m3 och menade att en pall rymde 18 m3 och en som transporterade dagligvaror angav i enheten pall och menade att en pall rymde 54 kollin (Tabell 6:19).

Alla hade besvarat frågan om fordonen var fulla med gods vid transport till Pajala och fem svarade att fordonen var fulla till Pajala, fyra att fordonen inte var fulla och en svarade vet ej (Tabell 6:20). Av dem som transporterade dagligvaror svarade tre att fordonen var fulla till Pajala, en att fordonen inte var fulla och en svarade vet ej. Motsvarande för de som transporterade övrigt gods var två, tre och ingen. Av dem som hade svarat att fordonen inte var fulla med gods, fyra stycken, hade en svarat att fordonen var halvfulla, två fyllda till en tredjedel och en att godsmängden varierade.

Tabell 6:20. Mängden gods i de fordonen som transporterade gods till Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Alla hade besvarat frågan om vilken startdestination de hade vid transport av gods till Pajala och av dessa hade sju angett Luleå som startdestination och tre annan ort. Av dem som transporterade dagligvaror hade tre angett Luleå och två annan ort (Sundsvall och Hedenäset). Av dem som transporterade övrigt gods hade tre svarat Luleå och en ”Var som helst”.

Alla hade besvarat frågan om varifrån godset kom och åtta hade svarat att godset kom från Sverige och två från utlandet. Av dem som transporterade dagligvaror menade alla att godset kom från Sverige och av dem som transporterade övrigt gods menade en att godset kom från Sverige och fyra från Sverige och utlandet.

Alla hade besvarade frågan om Pajala var slutdestination för godstransporten och tre menade att Pajala alltid utgjorde slutdestinationen, fem att Pajala ibland var slutdestination och två att Pajala inte var slutdestination (Tabell 6:21). Av dem som transporterade dagligvaror menade en att Pajala alltid var slutdestination, tre ibland och en att Pajala inte var slutdestination. Motsvarade för de som

transporterade övrigt gods var två, två och en. Av de tre som svarade att Pajala alltid var slutdestination kördes två av fordonen med gods tillbaka till startdestination. De två som svarade att Pajala inte var slutdestination och de fem som svarat att Pajala ibland var slutdestination hade angett Piteå, Luleå, Älvsbyn, Kalix, Haparanda, Övertorneå, Tärendö, Gällivare, Kiruna och olika byar utanför Pajala som slutdestination. Av de fem som svarat att Pajala ibland var slutdestination hade fyra svarat att de hade gods tillbaka till startdestination.

Tabell 6:21. Var Pajala slutdestination vid transport av gods till Pajala, fördelat över dagligvaror och övrigt gods?

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal)

Var Pajala slutdestination? (n=5) (n=5) (N=10)

Ja, alltid 1 2 3

Ja, ibland 3 2 5

Nej 1 1 2

Del 3 Gods från Pajala

Nio hade besvarat frågan om vilka dagar de transporterade gods från Pajala (Tabell 6:22).105,106 Tabell 6:22 visar att sex transporterade gods från Pajala på måndagar och onsdagar, fem på tisdagar, torsdagar och fredagar, en på lördagar och söndagar och en hade svarat annat107. Bland dem som transporterade dagligvaror var det två som transporterade gods på måndagar och torsdagar, en på tisdagar och onsdagar och en hade svarat annat. Av dem som transporterade övrigt gods hade fyra angett måndagar och tisdagar, fem onsdagar och fredagar, tre torsdagar och en lördagar och söndagar.

Nio hade besvarat frågan om under vilka månader de transporterade gods från Pajala och av dessa transporterade sju gods från Pajala under månaderna maj, juni, juli, oktober och november, sex under april, augusti och september, fem under januari, mars och december, fyra under februari (Tabell 6:22).108 För dagligvaror var sommarmånaderna något mer frekventa och för övrigt gods våren och hösten.

105 Av totalt tio hade nio besvarat frågan (fyra som transporterade dagligvaror och fem övrigt gods).

106 Antalet överstiger nio då respondenterna hade svarat fler än en dag i veckan.

107 Med ”Annat” menades att de veckodagar som de skickade gods från Pajala varierade.

108 Antalet överstiger nio då respondenterna hade svarat fler än en månad.

Tabell 6:22. De dagar och månader som leverantörer/transportörer transporterade gods från Pajala samt typ av gods och antal pallar som rymdes i det fordon som transporterade gods från Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror

(Antal)

Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal) Dagar som gods

Nio hade besvarat frågan om typ av gods som de transporterade från Pajala och av dessa transporterade fem skrymmande gods, fyra smågods < 30 kg, två dagligvaror och sex hade svarat annat110 (Tabell 6:22).111 Av dem som transporterade övrigt

109 Med ”Annat” menades tomglas, prover och tomemballage.

110 Med ”Annat” menades tomglas, prover och tomemballage.

gods transporterade fyra skrymmande gods och fyra smågods < 30 kg.

Dagligvaruleverantörer hade främst returer från butiker (tomglas och tomemballage) medan övriga hade samma typ av gods som de transporterade in till Pajala.

Totalt besvarade sju frågan om hur många pallar som rymdes i fordonet och av dessa menade två att det rymdes 18 respektive 21 pallar och en 41, 45 och 48 pallar (Tabell 6:22). Av dem som transporterade dagligvaror menade två att det rymdes 21 pallar i fordonet och en 45 pallar. Av dem som transporterade övrigt gods menade två att det rymdes 18 pallar i fordonet och en 41 respektive 48 pallar.

Nio besvarade frågan om antal gånger per vecka som de transporterade gods från Pajala och av dessa transporterade två gods från Pajala en gång per vecka, en två gånger, tre tre gånger, en fem respektive sju gånger och en hade svarat annat112 (Tabell 6:23).113 Dagligvarutransportörer körde relativt sällan och de med övrigt gods oftare. Av de fyra som transporterade dagligvaror transporterade två gods en gång per vecka från Pajala och en två respektive tre gånger. Av de fem som transporterade övrigt gods transporterade två tre gånger per vecka från Pajala, en fem respektive sju gånger och en hade svarat annat och mönstret för antalet gånger transport från Pajala skedde följde det för inkommande gods.

Tabell 6:23. Antalet gånger per vecka som leverantörer och transportörer transporterade gods från Pajala fördelat över dagligvaror och övrigt gods.

Typ av gods Dagligvaror (Antal) Övrigt gods (Antal) Totalt (Antal) Transporter från Pajala,

antal gånger per vecka

(n=4) (n=5) (N=9)

1 2 0 2

2 1 0 1

3 1 2 3

4 0 0 0

5 0 1 1

6 0 0 0

7 0 1 1

Annat 0 1 1

111 Av tio hade nio besvarat frågan (fyra som transporterade dagligvaror och fem övrigt gods). Då respondenterna hade svarat flera olika typer av gods överstiger antalet nio.

112 Med ”Annat” menades att antalet gånger per vecka som de skickade gods var fler än sju gånger per vecka.

113 Av tio hade nio besvarat frågan (fyra som transporterade dagligvaror och fem övrigt gods).

Av de åtta av som hade besvarat frågan om godset som transporterades från Pajala krävde specialemballage eller specialtransport114 krävde tre någon typ av specialemballage eller specialtransport medan resterande ej krävde det. Det som krävdes var bland annat kyl- och/eller värmeanläggning och specialsläp. Av dem som transporterade dagligvaror transporterade två gods som krävde specialemballage eller specialtransport medan resterande ej krävde det. Av dem som transporterade övrigt gods krävde en specialemballage eller specialtransport medan resterande ej krävde det.

Sex hade besvarat frågan om mängden gods som leverantören och transportören transporterade från Pajala.115 Under en valfri116 vecka år 2000 hade tre svarat i enheten kg, en som transporterade dagligvaror och två övrigt gods, och dessa hade totalt transporterat 35 010 kg gods från Pajala. Den som transporterade dagligvaror hade totalt transporterat 10 kg mejeriprodukter och de två som transporterade övrigt gods hade totalt transporterat 35 000 kg. Endast en som transporterade dagligvaror från Pajala under en valfri vecka år 2000 hade svarat i enheten m3 och totalt transporterat 3 m3. Den som hade angett 3 m3 transporterade främst bröd, dryck, etc. Av dem som transporterade övrigt gods hade ingen angett i enheten m3. Två som transporterade dagligvaror hade svarat i enheten pallar och dessa transporterade totalt 60 pallar från Pajala. Ingen av dem som transporterade övrigt gods hade svarat i enheten pallar.

Nio hade besvarat frågan om fordonen var fulla med gods från Pajala och av dessa hade två angett att fordonen var helt fulla vid transport från Pajala och resterande att de inte var det (Tabell 6:24).117 Av dem som transporterade dagligvaror angav en att fordonen var helt fulla och resterande att de inte var det. Av dem som transporterade övrigt gods angav en att fordonen var helt fulla och resterande att de inte var det.

Av de sju118 som angett att fordonen inte var helt fulla med gods besvarade sex frågan om hur mycket gods som fanns i fordonen (Tabell 6:24). En av de sex angav att fordonet var halvfullt, fyra att fordonen var fulla till en tredjedel och en angav annat och menade att mängden varierade.

114 Specialemballage eller specialtransport var mjölkprover, gods som krävde kyla och värme, tomflaskor och tomburkar, blommor och mjölk.

115 Av tio hade sex besvarat frågan (tre som transporterade dagligvaror och tre övrigt gods).

116 Leverantören/transportören fick själva välja en vecka under 2000.

116 Leverantören/transportören fick själva välja en vecka under 2000.