• No results found

Ett fiktivt exempel på skattetvistlösningsförfarande

När skattetvistlösningsförfarandet ovan beskrivits har det förekommit en hel del tidsfrister. I syfte att få en uppfattning om hur lång tid det faktiskt kan tänkas ta för en skattskyldig att få sin skattesituation löst, ska jag här sammanfatta tidsfristerna i de olika stegen för att därefter beräkna fram en ungefärlig tid. Som tidigare framgått finns flera alternativa scenarion vilket medför att avsikten inte är att beräkna alla möjliga utfall, utan snarare enbart vad som kan tänkas vara normalfallet. För tydlighetens skull hittar jag på ett exempel att förhålla sig till. Anta att en skattskyldig mottar ett beslut som visar sig ge upphov till en skattetvist i början på februari år 2020.

6.1 Ansökan om tvistlösning

Efter att ha fått lite tid för att granska sitt skattebesked och tillämpligt skatteavtal, upptäcker den skattskyldige i mars år 2020 att två stater (medlemmar i EU) gör anspråk på att beskatta dennes inkomst eller att denne på annat sätt blir beskattad i strid mot tillämpligt skatteavtal.

En ansökan om tvistlösning ska ges in till SKV inom tre år från den dag som sökanden fick del av det beslut eller besked om åtgärd som medfört eller kan medföra att en skattetvist uppstår. SKV ska inom två månader bekräfta att ansökan mottagits. Om ansökan behöver kompletteras ska SKV utfärda ett föreläggande om att sökanden ska ge in uppgifter. Föreläggandet ska utfärdas inom tre månader från det att ansökan om tvistlösning togs emot. Sökanden ska lämna svar inom tre månader från det att föreläggandet togs emot. Inom sex månader från att ansökan anses komplett ska SKV pröva om ansökan godtas. En ansökan som inte prövas inom sex månader, ska anses ha godtagits av SKV.

Den skattskyldige upprättar en ansökan och skickar in den i slutet på mars.

Eftersom den skattskyldige inte är så van att urskilja vad som är relevant fakta och vilka kopior som ska bifogas, behöver SKV inhämta kompletterande uppgifter för att kunna pröva ansökan i sak. SKV skickar föreläggande i mitten av april och får svar bara någon vecka senare på grund av att den skattskyldige är mycket angelägen om att lösa den uppkomna situationen.

Nu ska ansökan prövas av samtliga behöriga myndigheter inom en tidsfrist på sex månader. Den skattskyldiges ansökan godtas redan efter fyra månader (trots att tiden löper över sommarmånaderna), dvs i början på september år 2020.

6.2 Förfarandet vid ömsesidig överenskommelse

Om samtliga behöriga myndigheter godtar ansökan om tvistlösning ska de försöka lösa tvisten genom en ömsesidig överenskommelse. Om ansökan nekas i någon av de behöriga myndigheterna kan den skattskyldige begära att en rådgivande kommitté inrättas för att pröva om avvisningen av ansökan var riktig. För enkelhetens skull antar vi här att samtliga behöriga myndigheter godtog den skattskyldiges ansökan, de behöriga myndigheterna ska då försöka lösa tvisten inom två år eller som längst tre år efter förlängning av behörig myndighet.

Scenario 1, om en överenskommelse träffas ska SKV så snart som möjligt underrätta sökanden om när detta skedde och vad den innebär. Sökanden har därefter 60 dagar på sig att meddela SKV om överenskommelsen godtas. Godtas lösningen av sökanden ska den verkställas av SKV så snart som möjligt.

Skattetvisten är då uppskattningsvis löst november år 2022 (början på september år 2020, plus två år, plus 60 dagar).

Scenario 2, om de behöriga myndigheterna inte når en överenskommelse ska sökanden underrättas om detta samt ges en motivering till varför tvisten inte kunde lösas. Den skattskyldige vill givetvis att skattetvisten ska lösas, varför denne begär att inrätta en rådgivande kommitté. Begäran ska lämnas inom 50 dagar från dagen då den skattskyldige tog emot underrättelsen om att behöriga myndigheter inte uppnått en ömsesidig överenskommelse inom den angivna tvåårs-fristen. Sökanden ska ge in begäran till SKV och i det påhittade exemplet gör den skattskyldige det så snabbt denne hinner. Uppskattningsvis blir det i slutet på september år 2022 (början på september år 2020, plus två år, plus två veckor).

6.3 Inrättande av rådgivande kommitté

Begäran av inrättande av rådgivande kommitté kan avslås av behörig myndighet i fall där påföljder har ålagts för skattebedrägeri, grov vårdslöshet mm.. Detta är inte fallet i exemplet utan vi antar att begäran av inrättande av rådgivande kommitté godtas av samtliga behöriga myndigheter. Inrättande ska ske i samråd mellan SKV och övriga berörda behöriga myndigheter. Det finns ett tidskrav på att kommittén ska vara inrättad inom 120 dagar från dagen då begäran mottogs. Inom samma 120 dagar ska SKV underrätta sökanden om att kommittén har inrättats, översända arbetsordningen mm.. I det aktuella exemplet inrättas den rådgivande kommittén efter uppskattningsvis 90 dagar. För enkelhetens skull utför SKV sina åligganden, exempelvis att utse oberoende personer, så sökanden behöver inte skicka in en begäran om detta. Kommittén är således inrättad och börjar förhandla om en lösning i början på januari år 2023 (slutet på september år 2022, plus 90 dagar).

Kommittén ska senast inom sex månader lämna sitt förslag på hur tvisten ska lösas. Yttrandet ska lämnas skriftligen till SKV och sexmånaders-fristen börjar löpa från den dag som kommittén inrättades. Om kommittén anser att ärendet behöver mer tid får fristen förlängas med tre månader. I detta exempel är det tillräckligt med sex månader, kommittén överlämnar därmed sitt yttrande till SKV i början på juli år 2023.

6.4 Ömsesidig överenskommelse efter yttrande från en kommitté 6.4.1 De behöriga myndigheternas olika beslutsalternativ

När SKV mottagit yttrandet från den rådgivande kommittén ska SKV lösa tvisten med den eller de andra behöriga myndigheterna genom en ömsesidig överenskommelse. De behöriga myndigheterna är fria att komma överens om en annan lösning än den som föreslagits av den rådgivande kommittén, men om så inte sker är de bundna av den kommitténs lösning på tvisten. Den tid de behöriga myndigheterna har att komma fram till det slutliga beslutet är sex månader från den dag då kommitténs yttrande mottogs. I exemplet mottog SKV kommitténs yttrande i början på juli år 2023 och sexmånaders-fristen räknas därmed från den tidpunkten.

Nu är vi framme vid sluttampen i förfarandet och här blir det lite krångligare.

När SKV har förhandlat klart med övriga berörda behöriga myndigheter ska SKV, så snart som möjligt, underrätta sökanden om att en överenskommelse nåtts och om dess innebörd. Sökanden ska därefter inom 60 dagar meddela SKV om lösningen godtas och om denne avstår från att vidta andra rättsliga åtgärder. I exemplet antar vi att den skattskyldige godtar överenskommelsen och avstår från andra rättsliga möjligheter, vilket gör att det som blir kvar är att överenskommelsen ska verkställas av SKV. Enligt den svenska lagen är emellertid verkställandetiden olika beroende på om det slutliga beslutet grundar sig på yttrandet eller om de behöriga myndigheterna enats om en annan lösning.

Överenskommelsesituation 1. Om SKV träffat en ömsesidig överenskommelse med övriga berörda behöriga myndigheter om att lösa tvisten på annat sätt än vad som föreslogs av den rådgivande kommittén i yttrandet, ska SKV vidta de åtgärder som krävs för att verkställa överenskommelsen så snart som möjligt efter att sökanden givit klartecken. Eftersom de behöriga myndigheterna i denna situation har förhandlat fram en alternativ lösning, kan tänkas att de behövt nästintill hela förhandlingstiden på sig. Den slutliga överenskommelsen träffas uppskattningsvis därmed början på januari år 2024 (början på juli år 2023 plus ca sex månader). Den skattskyldige har inom 60 dagar meddela SKV om överenskommelsen godtas. I exemplet är sökanden angelägen om att få tvisten löst så den skattskyldige godtar lösningen så fort denne hunnit se över vad överenskommelsen innebär.

Uppskattningsvis ger den skattskyldige SKV klartecken att verkställa efter 30 dagar och SKV ska därmed verkställa så snart som möjligt. Om SKV inte genomför denna förpliktelse kan den skattskyldige begära verkställande, men i exemplet är inte detta nödvändigt. För överenskommelsesituation 1 är skattetvisten slutligen löst ca 1 mars år 2024.

Överenskommelsesituation 2. Om de behöriga myndigheterna beslutar att lösa tvisten i enlighet med den rådgivande kommitténs lösningsförslag kan tänkas att de mer är redaktionella justeringar och övrigt pappersarbete som behöver göras.

Möjligtvis utnyttjas inte sexmånaders-fristen av de behöriga myndigheterna eftersom det grova jobbet redan är gjort av kommittén. Yttrandet mottogs i början på juli år 2023 och de behöriga myndigheterna ser över förslaget under två månader för att sedan besluta i enlighet med yttrandet. I mitten av september år 2023 meddelar SKV sökanden att en ömsesidig överenskommelse har träffats. Sökanden har då 60 dagars svarstid. Den skattskyldige ser över lösningen under en månad och meddelar sedan SKV att denne godtar överenskommelsen i mitten av oktober år 2023. Kvar är att SKV ska verkställa överenskommelsen.

Enligt den svenska lagstiftningen kan SKV inte verkställa överenskommelsen så fort det bara går i denna situation. Så är svensk lag författad med orsak av att direktivet föreskriver att det slutliga beslutet inte ska genomföras om det kan konstateras brister i det oberoende som vissa medlemmar i den rådgivande kommittén ska ha. Det stadgas även att de oberoende personerna inte får ägna sig åt något som kan rubba deras oberoende ställning inom loppet av 12 månader efter att kommittén har lämnat sitt yttrande. Den svenska lagstiftningen återspeglar direktivet genom att om den slutliga lösningen grundar sig på yttrandet från den rådgivande kommittén, ska SKV inte gå på huvudregeln om 60 dagars verkställandetid utan istället vänta ut 12 månaders-perioden och tillsist också pröva om oberoende förelegat. Detta innebär att SKV ska verkställa överenskommelsen inom 13 månader efter att yttrandet lämnats till verket (yttrandet lämnades till verket i början på juli år 2023). Överenskommelsen verkställs följaktligen i mitten av augusti år 2024, varpå skattetvisten är slutligt löst för den skattskyldige.

Överenskommelsesituation 3. Det finns ytterligare ett relevant alternativ och det är om de behöriga myndigheterna faktiskt inte kommer överens. De enas inte om att yttrandet från kommittén innehåller ett bra lösningsförslag och kan inte heller komma på en alternativ lösning. Detta medför att de är bundna av kommitténs yttrande vare sig de anser att det är en bra lösning eller inte. Skillnaden från tidigare överenskommelsesituation 2 är dock att de behöriga myndigheterna förmodligen då utnyttjat hela förhandlingstiden. Yttrandet mottogs i början på juli år 2023, de behöriga myndigheterna förhandlar i sex månader men kommer inte överens och därmed blir bundna av lösningsförslaget i yttrandet. Den skattskyldige underrättas

om detta 1 januari år 2024, ser över lösningsförslaget i en månad och beslutar sig för att godta den. Den skattskyldige meddelar SKV klartecken i februari år 2024 men överenskommelsen kan, precis som ovan, inte verkställas förrän i mitten av augusti år 2024.

6.4.2 En överblick i tabellform

Överenskommelsesituation 1 (annan lösning än kommitténs) Staterna kommer överens om lösning början på januari år 2024 Skattskyldige fick del av lösning början på januari år 2024 Skattskyldige godtog lösning början på februari år 2024 SKV verkställer lösning 1 mars år 2024.

Överenskommelsesituation 2 (i enlighet med kommitténs)

Staterna kommer överens om lösning mitten av september år 2023 Skattskyldige fick del av lösning mitten av september år 2023 Skattskyldige godtog lösning mitten av oktober år 2023 SKV verkställer lösning mitten av augusti år 2024

Överenskommelsesituation 3 (kom ej överens och därför bundna av kommitténs) Staterna bundna av lösning 1 januari år 2024

Skattskyldige fick del av lösning början på januari år 2024 Skattskyldige godtog lösning början på februari år 2024 SKV verkställer lösning mitten av augusti år 2024 6.5 Slutsats tidsfrister

I exemplet har jag inte räknat in särskilt mycket problematik under förfarandets gång och jag har inte heller tagit hänsyn till semestertider eller storhelger. Utifrån ovan anfört kan följande slutsatser göras.

I både överenskommelsesituation 1 och 3 får den skattskyldige ta del av lösningen i januari år 2024, medan detta för överenskommelsesituation 2 sker redan i september år 2023. Det är en betydande fördel för den skattskyldige eftersom vetskap om hur dennes situation kommer hanteras också medför vetskap om hur denne ska planera sin ekonomi framöver.

Det går å andra sidan se att överenskommelsesituation 2 förmodligen kan innebära en viss frustration för den skattskyldige av den orsaken att denne meddelar SKV ett godtagande av lösningen i mitten av oktober år 2023, men får vänta ca tio månader på att lösningen verkställs av verket, dvs till mitten av augusti år 2024.

En ytterligare slutsats som kan göras utifrån detta fiktiva exempel är följande.

Om de behöriga myndigheterna beslutar att lösa tvisten i enlighet med den rådgivande kommitténs yttrande, antingen för att de vill eller för att de är bundna, tar överenskommelsen ca sex månader längre att verkställa och därmed vara slutligt löst för den skattskyldige. Jag kan notera att det följaktligen inte blir någon avgörande skillnad för den skattskyldige huruvida de behöriga myndigheterna raskt kommer överens om att besluta i enlighet med kommittén yttrande, eller om de helt enkelt avstår från att avsätta tid och resurser till att förhandla utan istället väntar ut förhandlingstiden varpå de blir bundna av kommitténs yttrande. I både överenskommelsesituation 2 och 3 verkställs den slutliga lösningen inte förrän i mitten av augusti år 2024. Observera att i överenskommelsesituation 1 verkställs lösningen fyra-fem månader tidigare, den 1 mars år 2024. Det betyder att det

snabbaste sättet att lösa tvisten är att de behöriga myndigheterna inte beslutar i enlighet med den rådgivande kommitténs förslag.

Oavsett de slutliga detaljerna i förfarandet kan konstateras att om en skattskyldig skickar in ansökan om tvistlösning i slutet på mars år 2020, är skattetvisten slutligen löst efter yttrande från en kommitté antingen i mars år 2024 eller i augusti år 2024.

Vi kan alltså se att den skattskyldiges situation har tagit minst fyra år att lösa.

7. Remissinstansernas synpunkter samt egen analys av den