• No results found

FÖREBYGGANDE INSATSER OCH OMSORG

Sammandrag ur den politiska plattformen:

Kommunens samtliga verksamheter ska arbeta för att fånga upp personer som be-höver hjälp . Fokus ska bland annat ligga på att förstärka samarbetet mellan kom-munens verksamheter . Fritidsverksamhet är viktig för alla barn och ungdomar . Samverkan med den ideella sektorn är be-tydelsefull . Inte minst för barn och unga med funktionsnedsättningar är det ange-läget att hitta former för att stödja deras fritidssysselsättning . Kommunen ska fort-sätta prioritera trygghetsskapande insat-ser . Arbetet med att förbättra kvaliteten i omsorgen ska fortsätta . Det handlar dels om att utveckla upphandlingsarbetet, skärpa uppföljningen samt att stärka sam-verkan med kommunens utförare och an-dra aktörer .

kommunövergripande mål

:

genomförebyggandearbetege

förutsättningar att levaett tryggt ochsjälvständigt liv

Måluppfyllelse

• I Medborgarundersökningen 2016 får området trygghet ett index på 51, en minskning från index 61 vid föregående mätning . Sollentuna ligger även lägre än riksgenomsnitts-betyget för trygghet, som 2016 var index 56 .

• Andelen behöriga elever till gymna-sieskolan har ökat lite från 2015, men kommunen når inte målvärdet på 95 procent .

• Andelen barn som lever i hushåll som är beroende av ekonomiskt bistånd har ökat något medan ohälsotalet minskat något .

• Av 15 fastställda åtaganden i nämn-derna är åtta bedömda som uppfyll-da, sex som delvis uppfyllda och ett som icke uppfyllt .

Nämndernas arbete med målet har gene-rellt sett gått bra under 2016 och strate-giskt utvecklingsarbete har skett inom flera områden . Trots detta minskar den upplevda tryggheten i kommunen, enligt medborgarundersökningen, och kommu-nen når inte heller sin ambitionsnivå rik-tigt när det gäller andelen behöriga elever till gymnasieskolan . Sammantaget be-döms målet Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och själv­

ständigt liv som delvis uppfyllt .

mått Andel barn som lever i hushåll som är

beroende av ekonomiskt bistånd 2,7 % 2,5 % 2,8 %

Ohälsotal* 20,6 20,8 19,6

Medborgarnas betyg Trygghet

(index 1–100) 61 51

Andel behöriga elever till gymnasieskolan

(alla grundskolor i Sollentuna kommun) 93,7 % 92,4 % 93,3 % 95 %

* Ohälsotalet beräknas genom att summa dagar med sjukpenning inkl. arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning samt dagar med aktivitets- och sjukersättning divideras med befolkningen 16–64 år.

nämndernasarbete med målet Nämnd Nämndens åtaganden

Kommun-styrelsen

Kommunens arbete för ökad trygghet och säkerhet i Sollentuna kommun kommer samordnas, följas upp och kommuniceras Under året har trygghetsenkäter, trygghetsråd och trygghetsvandringar genomförts för att samla in synpunkter på trygghet och trygghets-skapande åtgärder från invånare, föreningar och andra intressenter och för att återkoppla vad som gjorts från kommunens sida i förbättrings-syfte. Under hösten drog ett kommungemensamt projekt igång i syfte att kraftsamla kring områdena Tureberg och Edsberg. En samverkans-överenskommelse med polisen slöts under hösten och ett antal gemensamma löften om trygghetsskapande insatser visavi invånarna presenterades.

Under året har ett antal krisövningar genomförts, varav en med tema elbortfall. Praktisk brandutbildning med cirka 400 medarbetare har genomförts under året. Nya deltagare i frivilliga resursgrupper (FRG:are) har utbildats. Första Trygghetspriset delades ut under 2016.

Vård- och omsorgs-nämnden

Öka utbudet av fritidsaktiviteter i Sollentuna för personer med funktionsnedsättning 

Utbudet av fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning har inte förändrats sedan föregående år. Däremot har samarbetet mellan vård- och omsorgskontoret och kultur- och fritidskontoret inneburit viktigt informationsutbyte kring målgruppens behov och kommunens erbjudanden. Detta ökar möjligheten att de aktiviteter som finns och planeras, däribland ett sommarläger för barn, även kan ta emot deltagare med en funktionsnedsättning. Vidare ökar det möjligheten att de organisationer som är intresserade av att öka tillgänglig-heten för sin fritidsverksamhet ska få del av kommunens redskap såsom utbildning.

Utveckla information om vad vård- och omsorgsnämnden kan erbjuda i olika livsskeden till personer med LSS-insats 

Förvaltningen har tagit fram broschyrer om vad som kan erbjudas i följande livsskeden: barn, unga och vuxna. Vidare har LSS-handläggare varit på Rudbecksskolan och informerat om vad som händer när man slutar skolan.

Höja kvaliteten inom boendestöd för att möta målgruppens aktuella behov

Utförarna av boendestöd har fått erbjudande från vård- och omsorgskontoret om att låta sina medarbetare gå en utbildning i motiverande samtal. Syftet var att öka kompetensen hos dem som arbetar med boendestöd och därmed höja kvaliteten. En förutsättning för en mer omfattande kvalitetsutveckling bedöms vara ett förändrat förfrågningsunderlag med andra kvalitetskrav. Detta kommer att arbetas fram under 2017.

Fortsättning nästa sida

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

Nämnd Nämndens åtaganden Vård- och

omsorgs-nämnden

Höja kvaliteten inom dagverksamhet med demensinriktning för att möta målgruppens aktuella behov

Under året har kontoret aktivt bidragit till en förändring av organisationen hos en utförare av dagverksamhet, vilket tydliggjorde inriktningen och ledde till att fler önskade delta i verksamheterna. Denna utveckling har fortsatt.

Kontoret har vidare haft regelbundna träffar med utförare under året i syfte att främja en kvalitetsutveckling. Som ett led i detta beviljades AB SOLOM:s ansökan av statliga stimulansmedel för att rekrytera undersköterskor med demensinriktning i syfte att utveckla innehållet i dagverksamheterna och ännu bättre passa målgruppens behov.

Vård- och omsorgskontorets bedömning är att kvaliteten har ökat då fler vill delta i verksamheterna och kontoret kommer att fortsätta följa upp utförarnas kvalitetsarbete.

Social-nämnden

Arbeta för att den psykiska ohälsan bland barn och unga ska minska 

Inom de förebyggande verksamheterna arbetas det med att fånga upp nyanlända familjer, dels via familjecentralerna och olika grupper men också via en planerad föräldravecka. Ungdomsmottagningen har utvecklat ett program riktat mot ensamkommande flyktingbarn.

En ny familjecentral har startats i Edsberg. I samverkan med barn- och ungdomsnämnden utvecklas arbetet för att stödja elever med hög skolfrånvaro. Ett föräldrastödprogram har implementerats riktat till föräldrar som har barn placerade inom samhällsvård. Fältteamet arbetar uppsökande och i samverkan med polisen. 

Socialkontoret har i samverkan med andra berörda nämnder tagit fram en handlingsplan i arbetet mot våldsbejakande extremism.

En utbildning har anordnats om våldsbejakande extremism riktad till personal inom kommunen. 

Sagagrupperna är nu etablerade runt familjecentralerna i Rotebro och Edsberg. Beslut är fattat att utvidga arbetet till familjecentralen i Sollentuna. Då når Sagagrupperna ut till samtliga förskolor i kommunen. Implementering av att belysa barnperspektivet inom utrednings-arbetet (missbruk och socialpsykiatri) pågår. En revidering av missbruksutredning som en del i barnavårdsutredning har skett och förändrat arbetssätt har börjat implementeras. 

Beroendemottagningen har kartlagt antalet föräldrar med minderåriga barn. Fortsatt utvecklingsarbete sker under 2017. Inom socialpsykiat-riska enheten uppmärksammas föräldraskapet i kontakten med klienterna, vid behov kan stödsamtal och stöd i kontakten med andra instanser ges.

Utveckla mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och nyanlända 

En mängd initiativ för att utveckla mottagandet av nyanlända pågår. Flera processer har genomlysts i syfte att få en effektiv och välfunge-rande verksamhet. Resurser har tillförts enheten för att arbeta med socialstöd till de mest utsatta, en av tjänsterna är delfinansierad av Arbetsförmedlingen. Kontaktcenter har involverats i arbetet med att ta emot nyanlända mer än tidigare. 

Arbetet med att skapa och utveckla olika boendeformer för ensamkommande barn pågår. AB SOLOM har ett ägardirektiv att starta boenden för ensamkommande och har förhandlingar med Sollentunahem om lokaler. Jour- och familjepoolen har fått utökade resurser att skapa fler jourhemsplatser och familjehem. I dagsläget är det dock svårt att hitta hem. 

Ett utvecklingsarbete pågår för att effektivisera arbetet med utslussning av ensamkommande flyktingbarn.

Placerade barn ska stöttas för att uppnå målen i grundskolan och motiveras för att genomföra gymnasiestudier 

Familjehemmen ges stöd för att stötta placerade barn i skolarbetet. Ensamkommande barn som går i skolan, får stöd via sin skola och via kontaktpersoner på boendena eller familjehemmen. Sommaren 2016 erbjöd Rudbecksskolan sommarskola för flyktingbarn. Trots stöd och hjälp är det svårt för många ungdomar vars studiekunskaper brister, varför målet att uppnå godkända studieresultat kan försvåras.

Arbetet med att fler barn ska få stöd via SkolFam pågår.

F Ö R E B Y G G A N D E I N S AT S E R O C H O M S O R G

Nämnd Nämndens åtaganden Kultur- och

fritids-nämnden

Stärka och utveckla de förebyggande och främjande insatserna riktade mot barn, ungdomar och vuxna

En ny mötesplats för Sollentunas invånare under konceptet #MeetSollentuna, har skapats. Verksamheten har etablerats i huvudbiblioteket och har både varit en inspiration för bibliotekets egna integrationsfrämjande aktiviteter samt bidragit till att det skapats nya verksamheter.

Projektet fortlöper under 2017. En broschyr om fritidsverksamheterna i kommunen, på de fem vanligaste språken bland nyanlända i Sollentuna, har tagits fram och distribuerats i kommunen.

Bibliotekets satsning på särskilda aktiviteter inom ramen för bibliotekets HBTQ-satsning har inte realiserats i någon större utsträckning.

Biblioteket bedömer att behovet av evenemang eller andra aktiviteter inte är tillräckligt stort lokalt utan det tillfredsställs i hög grad av utbudet i Stockholm.

Ungdomsverksamheterna Arena Satelliten och fritidsgården Northside har arbetat för att säkerställa att alla ska känna sig välkomna och trygga i verksamheterna. I Arena Satellitens mötesplatsenkät anger 91 procent av besökarna att de känner sig trygga på Arena Satelliten.

Northside har tagit fram en trygghetsplan och en handlingsplan mot mobbning.

Utveckla nämndens stödformer till det civila samhället

Ungdomsverksamheterna i kultur- och fritidsnämndens regi arbetar aktivt med att starta och hitta nya former för samarbeten med det lokala föreningslivet. Ungdomsverksamheterna har även arbetat aktivt med att locka framförallt tjejer till verksamheten. Arena Satelliten har gjort en stor satsning på att bli en attraktiv mötesplats för tjejer och har också ökat andelen tjejer som besöker verksamheten.

Kultur- och fritidsnämnden har inlett dialoger med Sollentuna ungdomsråd och med Handikapprådet för att hitta en rutin där nämnden kan använda råden som remissinstans i vissa ärenden. Kultur- och fritidskontoret har kontakt med nya föreningar och arbetar med att kartlägga vilka förändringar som kan vara aktuella i föreningsbidraget för att möjliggöra för nya föreningar att söka bidraget.

Öka utbudet av fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning

Utbudet av fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning har inte förändrats sedan föregående år och därmed har åtagandet att öka antalet fritidsaktiviteter inte uppfyllts. Däremot har samarbetet mellan vård- och omsorgskontoret och kultur- och fritidskontoret inneburit viktigt informationsutbyte kring målgruppens behov, kommunens erbjudanden och de kommunala möjligheterna till stöd för mål gruppen. Samverkan mellan förvaltningarna kommer att fortsätta inom ramen för nästa års verksamhetsplan. Kultur- och fritidskon-torets egna verksamheter har fortsatt sina aktiviteter för målgruppen och även förstärkt vissa verksamheter och samarbeten under 2016.

Miljö- och byggnads-nämnden

Inventering av enkelt avhjälpta hinder i Häggviks centrum inklusive pendeltågsstationsmiljöerna 

Inventering har genomförts under hösten och kommer att ligga till grund för vidare tillsynsåtgärder som ger en förbättrad tillgänglighet för rörelsehindrade.

Överför- myndar-nämnden

Granska och arvodera årsräkningar som inkommit i rätt tid och är kompletta 

Nämndens tillsynsverksamhet blir bättre ju snabbare årsräkningarna granskas. Åtgärder kan vidtas tidigare om fel uppmärksammas i en årsräkning.

Fatta beslut om ansökan inom tre månader efter anmälan om behov av god man eller förvaltare

Ett snabbt beslut om en ansökan ska göras ger huvudmannen en möjlighet att snabbare få hjälp av en god man.

Att erbjuda kommungemensam information avseende gemensamma intresseområden. Fortsätta ha erfarenhetsutbyte med socialtjänst och vård- och omsorgsverksamhet på förvaltningsövergripande nivå under 2016

Målet har delvis uppnåtts under 2016 på grund av ökad arbetsbelastning hos nämnden men också hos samarbetande förvaltningar med anledning av ökat antal ärenden.

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

nämndernasarbete medmålet Nämnd Nämndens åtaganden Vård- och

omsorgs-nämnden

Höja kvaliteten i biståndsbedömning genom att implementera den nationella metoden för individuell biståndsbedömning, ÄBIC 

Detta åtagande har prioriterats ned till förmån för åtgärder för hantering av nämndens budgetunderskott. Två personer har gått utbildning i metoden under året och några handläggare som tidigare har utbildats i metoden har fortsatt att handlägga enligt den. Kontoret kan inte med säkerhet bedöma hur många av utredningarna som har handlagts enligt den nya metoden.

Bredda utbudet inom insatserna dagverksamhet samt korttidstillsyn

Åtagandet syftade till att öka antalet valbara enheter inom områdena dagverksam-het och korttidstillsyn. Resultatet är att antalet valbara endagverksam-heter har ökat från åtta till tio inom korttidstillsyn. Inom dagverksamhet ligger antalet enheter däremot kvar på fyra. Inom ramen för verksamhetsplan 2017 har andra prioriteringar gjorts och åtagandet fortsätter därför inte.

Öka kundnöjdheten inom särskilt boende och hemtjänst

Under året har kontoret arbetat intensivt för att öka kundnöjdheten inom särskilt boende och hemtjänst, bland annat genom olika kvalitetsträffar med utförarna. När resultatet för Socialstyrelsens mätning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? kom visade den att kundnöjdheten hade ökat mer än förväntat. Inom särskilt boende var ökningen sex procentenheter till 88 procent och inom hemtjänst en procent-enhet till 89 procent.

Fortsättning nästa sida kommunövergripandemål

:

arbetaför enindividuellt

anpassadomsorgav

hög kvalitet

Måluppfyllelse

• I Medborgarundersökningen 2016 får Sollentuna index 61 när det gäller invånarnas bedömning av kommunens stöd för utsatta personer . Utfallet är en ökning från föregående mätning och dessutom klart över riksgenom-snittsbetyget på index 49 .

• Ett omfattande arbete med att öka nöjdheten i hemtjänsten och särskilt boende har genomförts under året, och med goda resultat . Sollentuna når sina målvärden inom både områdena och har dessutom ökat nöjdheten från 2015 . Nöjdheten inom hemtjänsten ligger i nivå med rikssnittet på 89 procent, medan nöjdheten inom särskilt boende ligger klart över riksgenomsnittet på 83 procent .

• Andelen ungdomar som inte åter-aktualiserats i socialtjänsten har ökat något sedan 2015, men kommunen når inte upp till sin ambitionsnivå .

• Av sex fastställda åtaganden är fyra bedömda som helt uppfyllda och två som delvis uppfyllda .

Ett utvecklingsarbete för att utveckla nöjdheten i hemtjänst och särskilt boende har under 2016 gett resultat och samman-taget bedöms målet Arbeta för en indivi­

duellt anpassad omsorg av hög kvalitet som uppfyllt . Särskilt boende, andel ganska eller

mycket nöjda brukare 83 % 82 % 88 % 86 %

Hemtjänst, andel ganska eller mycket

nöjda brukare 86 % 88 % 89 % 89 %

Andel ungdomar som inte återaktuali-seras i socialtjänsten inom ett år efter avslutad utredning eller insats/insatser

74 % 72 % 74 % 77 %

Medborgarnas betyg Stöd för utsatta

personer (index 1–100) 59 61

F Ö R E B Y G G A N D E I N S AT S E R O C H O M S O R G

Nämnd Nämndens åtaganden Vård- och

omsorgs-nämnden

Öka tillgången till välfärdsteknik

Tillgången till välfärdsteknik har ökat genom att fem hemtjänstkunder har fått möjlighet att testa digital tillsyn som alternativ till ordinarie tillsyn. 16 verksamheter inom SoL (socialtjänstlagen) och LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har fått låna någon eller flera av välfärdsprodukterna robotkatter, surfplattor eller drickhjälpmedel. Resultatet för år 2016 är att digital tillsyn har utförts hos två kunder, som båda har varit nöjda med insatsen. Det har funnits möjlighet för fem kunder att prova insatsen, men intresset har varit begränsat och införandet har också påverkats av en tillfällig störning av mobilnätet. Arbete med att allt fler ska erbjudas digital tillsyn fortsätter inom ramen för 2017 års verksamhetsplan. Möjligheten att låna välfärdsprodukter har utvärderats i användarträffar med goda resultat och detta kommer att fortsätta under 2017 som en del av den ordinarie kvalitetsutvecklingen.

Social-nämnden

Arbeta för att den enskilde ska få rätt hjälp i rätt tid utifrån individens livssituation 

Utvecklingsarbetet runt SIP (samordnad individuell plan) pågår. Socialkontoret får stöd via SKL att utbilda och utveckla arbetet.

Det pågår arbete med att utveckla ledningssystemet för kvalitet samt utveckla former för uppföljning och utvärdering. Ett arbete med att ta fram mått för kvalitet har pågått parallellt med det övriga arbetet med kvalitetsledningssystemet.

Arbete med att planera för fortsatt implementering av evidensbaserade metoder enligt nationella riktlinjer sker genom intern och extern samverkan. Tillsammans med landstinget pågår till exempel ett gemensamt metodprojekt kring och med personer med samsjuklighet (missbruk och psykisk ohälsa). Ett arbete med att införa e-tjänst för ekonomiskt bistånd har påbörjats.

Utveckla individens delaktighet

Brukarinflytande finns på olika nivåer: individ, verksamhet samt system- och organisationsnivå. Det pågår flera olika aktiviteter för att utveckla brukarmedverkan och inflytande. Det sker utifrån de olika verksamheternas behov och förutsättningar, till exempel gemensamma planeringsdagar, referensgrupper och husmöten. Arbetet med kvalitetsutvecklingsteam, KUL-team, som består av brukare och personal, fortsätter. På system- och organisationsnivå finns Inflytanderådet inom vuxenavdelningen, arbetet med rådet fortsätter att utvecklas inom flera områden.

Det pågår flera utvecklingsprojekt för att öka brukarnas delaktighet, bland annat att utveckla uppföljningen av de barn som utretts på socialkontoret. Barns delaktighet vid uppföljning av insatser ska stärkas. Ett projekt pågår för att utveckla uppföljningen av insatser i utförarverksamhet. Den brukarrevision som planeras av myndighetsutövningen är framflyttad på initiativ av Inflytanderådet. Fortsatt planering sker under hösten och troligt är att själva revisionen först kommer genomföras under 2017.

FOKUSOMRÅDE