• No results found

omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola samt fritidsgårdar i Sollentuna

nyförvaltningsledning

Ny förvaltningschef tillträdde våren 2016 och ytterligare fyra avdelningschefer rekryterades under hösten 2016 . Den nye skolchefen började i december och admi-nistrativ stabschef, ekonomichef samt chef för stöd och utveckling kommer i februari 2017 .

godaresultativerksamheten

Skolresultaten har förbättrats och majori-teten av eleverna uppger att de är trygga . Förskolorna har en verksamhet som stöd-jer utveckling och lärande och på fritids-hemmen möter eleverna en verksamhet med tydligt pedagogiskt innehåll . Den systematiska kvalitetsuppföljningen stöd-jer utvecklingen av verksamheten .

Åtagandet om effektiv resursanvänd-ning bedöms med hänsyn till lokalkost-nader som delvis uppfyllt då det finns pa-viljonger och byggprojekt som blivit viktiga händelseroch

resultat

• Antal åtaganden 2016:

10 varav 8 uppfyllda och 2 delvis uppfyllda

• Ny förvaltningsledning

• Goda resultat i skolor och förskolor

• Mottagande av nyanlända

• Utökade statsbidrag som påverkar verksamhetens utformande och inriktning

• Genomlysning av resurs-tilldelningssystemet och arbete med en ökad tillgäng-lighet

• Revision av det syste matiska kvalitetsarbetet

• Skolinspektion

• Införande av gemensam skolplattform

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

Sollentunas elever tycker att det är roligt och är trygga i skolan.

kundundersökning

I alla verksamhetsformer är vårdnads-havarna övervägande nöjda med verk-samheten; 88 till 98 procent uppger att barnet trivs respektive tycker att det är roligt i skolan samt att verksamheten/

skolarbetet är stimulerande, och 90 till 96 procent uppger att man upplever att barnet är tryggt och att personalen bryr sig om barnet . Generellt anser man i alla föräldragrupper att personalen/lärarna är kompetenta och engagerade i barnets ut-veckling .

eleverstrygghet

Sollentuna kommun arbetar systematiskt för att motverka mobbning och annan kränkande behandling i skolan . Samt-liga kommunala skolor arbetar enligt Olweusprogrammet . Andelen elever som upplevt sig mobbade i Sollentuna har över tid legat på en låg nivå jämfört med an-dra kommuner . Från ett värde på cirka 6 procent 2005 har andelen sjunkit stadigt till 4,3 procent 2016 . Olweusarbetet har av allt att döma gett önskat resultat .

mottagandeavnyanlända

Tillströmningen av nyanlända elever fort-satte under årets första månader . För ökad integration startades fyra nya förberedel-seklasser under läsåret 2015/16 . Enligt en lagändring om nyanlända elevers mottag-ande och skolgång den 1 januari 2016 ut-ökades den centrala kartläggningen av ny-anlända betydligt . Att kartlägga elevens kunskaper, sociala och psykiska hälsa är viktigt för att eleven ska få en så bra start som möjligt . Lagändringen innebär också att nyanlända som går i förberedelseklass

B A R N - O C H U N G D O M S N Ä M N D E N

ska ha tillhörighet i en ordinarie klass . Detta har skapat vissa svårigheter att hitta skolplats av organisatoriska skäl . Inflytt-ningen av nyanlända elever har mattats av till hösten 2016, vilket ger snabbare flöde när det gäller den centrala mottagnings-processen och elever kan börja skolan inom lagstadgad tid .

utökade statsbidragpåverkar verksamheten

Det finns möjlighet att söka flera olika statsbidrag för förskolans och skolans verksamhet . Bidrag söks bland annat för karriärtjänster, fler pedagoger i lågstadiet och på fritidshemmet samt mindre barn-grupper i förskolan . Bidragens utform-ning påverkar i viss utsträckutform-ning verk-samhetens organisation och förändringar sker löpande i verksamheten för att kunna söka bidraget .

genomlysning avresurstill

-delningssystemetoch arbete med enökadtillgänglighet

Under hösten 2015 beslutade barn- och ungdomsnämnden om en policy för till-gänglighet i förskolor och skolor . Genom inkluderande arbete, med särskilt fokus på samspelet mellan social, fysisk och pedagogisk miljö, ska tillgängligheten i

undervisningen öka . I förlängningen är visionen att samtliga förskolor, skolor och fritidshem i Sollentuna ska vara tillgängli-ga för alla barn och elever .

Under 2016 har detta arbete konkreti-serats, bland annat genom en stor översyn av hur systemet för resursfördelning bör ske för att på bästa sätt komma barn och elever tillgodo . Resultatet av denna över-syn innebär att delar av resurserna för de kommungemensamma verksamheterna ska styras över till de generella verksam-heterna i högre grad än tidigare . Detta för att öka möjligheterna att möta upp med stödåtgärder i de reguljära förskolorna och skolorna .

Sedan tidigare pågår en fortbild-ningsinsats till skolenheterna för att höja kompetensen i hur en mer tillrättalagd undervisning och miljö kan skapas för att bidra till en ökad tillgänglighet för alla elever .

revisionavdetsystematiska kvalitetsarbetet

PwC har på uppdrag av de förtroende-valda revisorerna i Sollentuna kommun genomfört en granskning av det systema-tiska kvalitetsarbetet i förskola och grund-skola . Den sammanfattade bedömningen är att det i allt väsentligt finns ett väl fungerande systematiskt kvalitetsarbete på både huvudmanna- och enhetsnivå i Sollentuna kommun liksom en tillräcklig

regelbunden tillsyn av fristående försko-lor, där det systematiska kvalitetsarbetet ingår som en del i tillsynen .

skolinspektion

Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet för att se att den följer de lagar, regler och läropla-ner som finns för verksamheten . Skolin-spektionen har under hösten besökt och bedömt om den granskade verksamheten uppfyller de regler som gäller på huvud-mannanivå och på sju kommunala skolor . Skolbesluten har generellt varit positiva . Återföring av huvudmannabesluten samt det sista skolbeslutet förväntas i februari och kommer att ligga till grund för den fortsatta verksamhetsutvecklingen .

införande avgemensam skol

-plattform

En gemensam lösning för att effektivisera processerna för samtliga inblandade rol-ler har upphandlats och implementerats under 2016 . Skolplattformen syftar till att säkerställa, effektivisera och ständigt utveckla det pedagogiska arbetet så att pedagogernas tid för kärnuppdraget fri-görs, underlätta resultatuppföljning samt bidra till en god kommunikation med vårdnadshavarna .

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

viktiga händelser ochresultat

• Antal åtaganden 2016: 19 varav 9 uppfyllda, 10 delvis uppfyllda

• Fortsatt goda studieresultat för elever på Rudbeck

• Fortsatt hög nöjdhet bland elever på Rudbeck och bland deltagare på Komvux

• Hög andel nöjda med stödet från arbetsmarknadsenheten

• Ökning av antalet elever på språkintroduktion, Rudbeck

• Planering av finansiellt samordningsförbund (FINSAM) med Sollentuna kommun som säteskommun

• Förstärkt arbete för att minska antalet studieavbrott

• Införande av auktorisationsmodell inom vuxenutbildningen

• Skolinspektion