• No results found

MILJÖ OCH SAMHÄLLSUTVECKLING

Sammandrag ur den politiska plattformen:

Ett fortsatt fokus på att minska påverkan från buller och partiklar kommer att prägla kommunens arbete . Den ökade tätheten i bebyggelsen med kortare av-stånd mellan boende, service och arbets-platser underlättar också för invånarna att gå eller cykla . Genom ökade investeringar i cykelnätet är det vår ambition att cyk-landet ska öka till minst 20 procent av resorna år 2030 . Den fortsatta utbyggna-den ska främst ske i redan ianspråktagna miljöer kring pendeltågsstationerna och stor vikt ska läggas vid att tillkommande bebyggelse stödjer våra ambitioner att minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser . Sollentuna har ambitiösa planer för nybyggnation . Målet är att 300 till 500 bostäder ska byggas i Sollentuna varje år . Arbetet med den urbana grön-strukturen ska fortsätta med full kraft . Det ska vara en god medborgardialog med kommunens invånare när planen om urban grönstruktur tas fram . Samarbetet med andra aktörer är även fortsättningsvis viktigt .

kommunövergripande mål

:

arbetafören godbebyggd miljö

Måluppfyllelse

• Kommunen når inte sin ambitions-nivå när det gäller antalet inflytt-ningsklara bostäder under 2016 . Dock översteg utfallet klart målet 2015 och den senaste 10-årsperioden har 350–400 bostäder skapats per år . Kommunens planberedskap för nya bostäder är mycket god .

• I medborgarundersökningen har medborgarnas betyg avseende bostäder minskat sedan föregående mätning, från index 63 till index 59 . Sollentunas resultat ligger över riksgenomsnittet på index 52 .

• Betygen för tillgång till gång- och cykelvägar och kollektivtrafik har ökat i medborgarundersökningen sedan förgående mätning .

• Av tio fastställda åtaganden i nämnderna bedöms sju åtaganden som uppfyllda, ett som delvis uppfyllt och två som ej uppfyllda .

Även om kommunen inte når sitt mål när det gäller antalet inflyttningsklara bostä-der 2016, är förtutsättningarna för bo-stadsbyggande i Sollentuna mycket goda . Snittet de senaste åren ligger i paritet med ambitionsnivån . Majoriteten av nämnder-nas åtaganden är uppfyllda för 2016 vilket gör att helhetsbedömningen av målet Arbeta för en god bebyggd miljö blir delvis uppfylld .

Antal inflyttningsklara bostäder* 324 732 200 300

Medborgarnas betyg Bostäder

(index 1–100) 63 59

Medborgarnas betyg Tillgång till gång- och

cykelvägar (andel betyg över medel %) 86 91

Medborgarnas betyg Tillgång till

kollektiv-trafik (andel betyg över medel %) 88 91

* Utfallet för inflyttningsklara bostäder är preliminärt.

M I L J Ö O C H S A M H Ä L L S U T V E C K L I N G

nämndernasarbete med målet Nämnd Nämndens åtaganden

Kommun-styrelsen

Planeringen av en ny översiktsplan ska utgå från trender och erfarenheter från andra kommuner med likartade förutsättningar

Utifrån dagens förutsättningar arbetar Sollentuna med att utveckla befintlig översiktsplan och komplettera den med fördjupningar och kompletterande styrdokument. I de kompletterande delarna till översiktsplanen ingår omvärlds-bevakning och erfarenhetsutbyte med andra kommuner. Inriktningen på arbetet är att revidera i aktuella delar av nu gällande översiktsplan. Under 2016 har bland annat arbetet med en åtgärdsplan för buller pågått. En bullerkartläggning har genomförts och skickas på remiss i början av 2017.

En rapport "Urban service potential i Sollentuna", har färdigställts och presenterats.

Framtagandet av en vattenplan pågår.

Varje år ska 300–500 bostäder bli inflyttningsklara i kommunen 

Under 2016 byggdes cirka 200 bostäder mot prognostiserade över 300. Den största avvikelsen är att bostäderna i kvarteret Traversen inte riktigt byggts i samma takt som beräknat, cirka 80 klara istället för 144. Under 2015 slog bostadsbyggandet rekord i Sollentuna, då 731 bostäder färdigställdes. De senaste 10 åren har det i kommunen byggts mellan 350 och 400 bostäder i snitt, med stora årliga variationer. Det årliga utfallet säger ganska lite om bostadsbyggandet över tid.

Kommunens planberedskap är mycket god och har ökat från 1 700 till 4 700 bostäder i detaljplaner som vunnit laga kraft. Trots detta har det genomsnittliga bostadsbyggandet under den senaste femårsperioden inte ökat i förhållande till femårsperioden innan.

Ett långsiktigt miljöprogram ska tas fram 

"Mål och handlingsplan för miljö- och klimatarbetet i Sollentuna kommun" antogs i kommunfullmäktige den 15 september. Mål, åtaganden och aktiviteter integrerades i målstyrningen och nämnderna har valt ut de mest relevanta åtagandena för 2017.

Arbetet fortsätter under 2017 med att precisera uppföljningen, måtten och åtagandena.

Kultur- och fritids-nämnden

Skapa aktivitetsytor och offentliga rum för barn och vuxna i befintlig och ny byggnation

Den centrala lokalstrategiska resurs som är dedikerad kultur- och fritidskontoret har inte varit tillgänglig under 2016 som planerat varför arbetet med att formalisera nämndens övergripande strategi för lokalstrategiska frågor försenats. Samarbeten har inletts i ett antal enskilda samhällsbyggnadsprojekt, exempelvis kring idrottsan-läggningarna Väsjön och i utformningen av centrala Tureberg. Kultur- och fritidskon-toret bjuds ofta in i dialogen för sent för att kunna ha någon påverkan på utbudet av aktiva och kreativa mötesplatser när de nya samhällena tar form.

Under 2016 har ett antal nya aktivitetsytor och offentliga rum inrättats i kommunen.

Bland annat har en konstgräsplan anlagts i centrala Tureberg. Ett strategiskt program för idrott samt en plan för hur Sollentuna ska bli Bästa breddidrottskommun 2019 kommer tas fram. Kulturskolans nya lokaler på Rudbecks väg kommer att formellt invigas i mars 2017.

Fortsättning nästa sida

Nämnd Nämndens åtaganden Miljö- och

byggnads-nämnden

Följa upp effekter av Trafikverket utförd åtgärd av bullerreducerande asfalt på E4:an

Två mätningar har genomförts under året. En under sommarsäsong och en under vintersäsong.

Trafik- och fastighets-nämnden

Förbättra utemiljöerna i våra verksamhetsfastigheter

En sammanfattning av åtgärder som ska prioriteras är klar och beslutades i juni.

Arbete har löpt enligt plan under året.

Utveckla kommunens parker och naturområden

Skötselunderlaget "Underlag för utveckling av skötseln av Sollentunas parker och naturområden" är fastställt. Arbete har löpt enligt plan under året.

Förbättra belysning på allmän plats för ökad trygghet

Kontoret deltar i det kommungemensamma trygghetsarbetet och genomför under året belysningsåtgärder för att förbättra tryggheten. Siktröjning och förbättring av belysningen sker löpande och önskemål från allmänheten hanteras i samband med att de inkommer. Det kommungemensamma belysningsprogrammet som kontoret ansvarar för att ta fram beräknas bli klart 2017. Arbetet löper enligt plan.

Handlingsplaner för Barnens natur

Åtgärder har genomförts enligt plan på Järvafältet, Edsängen, Tegelhagsskolan och Rotebro med hänsyn till ekonomiska ramar.

Långsiktigt hållbarhetsarbete

Riktlinjer för energi, miljö och material (funktionsprogram) är framtagna och beslutade i nämnd. Med utgångspunkt från riktlinjerna utreds möjligheter till förnybar energi vid varje enskilt projekt. Energieffektiviseringsprojekt med till exempel styrning och övervakning pågår i befintliga fastigheter enligt plan.

M I L J Ö O C H S A M H Ä L L S U T V E C K L I N G

nämndernasarbetemed målet Nämnd Nämndens åtaganden

Kommun-styrelsen

Gående och cyklister prioriteras i stadsplanering 

Prioritering av gående och cyklister pågår löpande i planeringen. Sollentuna kommun har en cykelplan som är fastställd i december 2014, i vilken målsättningen är att fram till år 2020 ska andelen resor som görs med cykel fördubblas. Det innebär en ökning från 7 procent till 14 procent. År 2030 ska andelen cykelresor vara 20 procent.

Kommunstyrelsens roll i arbetet med cykelplanen handlar om att möjliggöra cyklande via översiktsplanering och detaljplanering samt att beräkna genhetskvoten för cykeltrafik när nya områden planeras, och beräkna restidskvoten mellan cykel och bil när nya områden planeras.

Mat inom kommunens verksamheter ska vara klimatsmart

Rapporten "Sollentuna mat och klimat" innehåller en förstudie om ekonomiska styrmedel för matsvinn och energianvändning. Rapporten innehåller en kunskaps-sammanställning om matsvinn och energieffektivisering i skolkök samt ekonomiska beräkningar över potentialen att spara kostnader genom minskat matsvinn och minskad energiförbrukning. Rapporten innehåller även förslag till vidare arbete med matsvinn inom Sollentuna kommun.

Matsalskampen är en tävling för alla skolor (åk F–gymnasiet) i SÖRAB-regionen för att sätta fokus på matsvinnet, Sollentunas skolor uppmuntras att delta. Sollentuna kommun deltar i Klimatkommunernas projekt.

Fortsättning nästa sida kommunövergripande mål

:

minska utsläppenav

växthusgaser

Måluppfyllelse

• Vägtransporternas växthusgasutsläpp minskar för tredje året i rad . Utsläp-pen från kommunens fastigheter ökar dock eftersom att fastighetsytan har ökat .

• Under 2016 fastställde Sollentuna

”Mål och handlingsplan för miljö- och klimatarbetet i Sollentuna kommun till 2020” . Planen omfattar cirka 30 åtaganden knutna till resurshantering och konsumtion, trafik och transportlösningar, mark och vatten samt kommunikation och kompetensutveckling . Planen är ett led i Sollentunas ambition att bli den första kommunen i landet som till - godoser sina behov utan att tära på jordens resurser .

• Av sju fastställda åtaganden i nämn - derna bedöms sex som uppfyllda och ett som delvis uppfyllt .

Utvecklingsarbetet för att minska ut-släppen av växthusgaser har gått framåt under 2016, och fastställandet av ”Mål och handlingsplan för miljö- och klimat-arbetet i Sollentuna kommun till 2020”

visar kommunens ambitioner inom miljö- och klimatområdet . Eftersom utfallen av CO2 ekvivalenter inte visar på något en-hetlig minskning bedöms målet Minska utsläppen av växthusgaser som delvis upp-fyllt 2016 .

Läs mer om Sollentunas arbete med miljö- och klimatfrågor under 2016 i avsnittet Miljöberättelse . Kommunens verksamheters totala

utsläpp av växthusgaser (inklusive indirekt markanvändning) ton CO2

ekvivalenter

Fastigheternas växthusgasutsläpp,

ton CO2 ekvivalenter 1 853 1 912 2 369

Vägtransporternas växthusgasutsläpp,

ton CO2 ekvivalenter 108 107 98

* Utfall för totala utsläpp av växthusgaser mäts endast vart femte år. Inget utfall finns för 2016.

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

Nämnd Nämndens åtaganden Barn- och

ungdoms-nämnden

Skapa förutsättningar för att minska nämndens utsläpp av växthusgaser Förutsättningar för att minska nämndens utsläpp av växthusgaser har arbetats fram enligt plan. Ett matsvinnsprojekt har genomförts på en pilotskola i syfte att minska svinnet samt öka elevers och pedagogers förståelse för matsvinnets miljöpåverkan.

Projektet har utvärderats med gott resultat och ett material har arbetats fram som är tillgängligt för alla enheter i avsikt att involvera fler skolor i arbetet. Samtliga medarbetare har genomgått kommunens miljöutbildning.

Utbildnings- och arbets- marknads-nämnden

Nämndens miljöpåverkan minimeras

Samtliga verksamheter har aktivt deltagit i kommunens gemensamma miljöutbildning

"Sollentuna – kommunen där jorden räcker till". Rudbeck ingår i ett projekt för att minimera matsvinnet.

Kultur- och fritids-nämnden

Minska miljöpåverkan från kultur- och fritidsnämndens verksamheter Under 2016 har i stort sett alla medarbetare inom kultur- och fritidskontoret genomgått kommunens miljöutbildning.

Rösjöbadet fick under 2016 status som EU-bad och har erhållit Blå flagg vilket är en kvalitetsmärkning avseende vattenkvalitet, service, säkerhet och miljöarbete.

Idrott Sollentuna har fortsatt sin satsning på miljö under 2016. Som ett steg i arbetet med miljöcertifiering av Sollentunavallen har miljö- och hälsoinspektörer besökt anläggningen vilket resulterat i ett par prioriterade fokusområden att fortsätta arbeta med under 2017. Arbetet med miljöcertifieringen kommer att återupptas 2018 när de prioriterade fokusområdena har åtgärdats.

Trafik- och fastighets-nämnden

Genomföra cykelplanen enligt beslutade handlingsplaner

Arbetet fortskrider enligt gällande plan och ekonomiska ramar. Det gäller såväl utbyggnad och förbättring av cykelvägnät och cykelparkeringar, som andra typer av insatser för att utveckla cyklandet i Sollentuna.

Ta fram en parkeringsplan

Parkeringsplanen är framtagen och antagen i kommunfullmäktige i juni 2016. Arbetet med att genomföra parkeringsplanen är initierad och har löpt enligt plan under året.

FOKUSOMRÅDE

Sammandrag ur den politiska plattformen:

Ett viktigt område att fortsätta utveck-lingen av är e-tjänster och dialogen som arbetsform . Särskilt betydelsefull är dia-log när det gäller stadsbyggnadsfrågor . Det ska vara lätt att komma i kontakt med kommunen vilket ärende det än gäller om man som invånare har en fråga, synpunkt eller behov av hjälp . Tillgängligheten ska stärkas ytterligare genom ett ökat utbud av tjänster på kommunens hemsida . Den interna kommunikationen är likaledes central . Välinformerade anställda blir en kanal för att kommunicera beslut och mål som fattats av kommunledningen .

kommunövergripandemål

:

ökamöjligheterna för

invånarnaatt vara delaktiga ikommunensutveckling

Måluppfyllelse

• Medborgarundersökningen 2016 visar ett Nöjd-Inflytande-Index (NII) för Sollentuna på 51 . Indexet grundar sig på frågor om medborgarnas inflytande på kommunala beslut och verksamheter . Genomsnittet för samtliga kommuner 2016 är NII 40 . Sollentuna ligger klart över riksge-nomsnittet trots att utfallet minskat något från föregående mätning .

• Sollentuna når inte upp till sin ambitionsnivå avseende webbesökar-nas nöjdhet 2016 . Det genomsnittliga värdet för alla kommuner som deltagit under 2016 är index 48, Sollentunas index på 57 ligger klart över genomsnittet .

• Nämnderna har under 2016 haft ett gemensamt åtagande som samtliga har uppfyllt . Av nämndernas övriga

åtaganden är sju bedömda som uppfyllda, tre som delvis uppfyllda och ett som icke uppfyllt .

Sollentuna kommun ligger över riksgenom-snittet i de mätningar som följs för att bedö-ma måluppfyllelsen, men når inte upp till sin egen ambitionsnivå . Nämndernas arbete med målet har generellt sett gått bra under året och den totala bedömningen blir att målet Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling är del-vis uppfyllt .

mått

Mått

Utfall 2014

Utfall 2015

Utfall 2016

Målvärde 2016 Trend Medborgarnas betyg Inflytande

(index 1–100) 55 51

Webbesökarnas nöjdhet (index) 56 58 57 63

KOMMUNIKATION

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

nämndernasarbete medmålet Nämnd Nämndens åtaganden Alla

nämnder

Gemensamt åtagande: Utveckla kommunikationen så att den i större utsträckning sker utifrån vad, när och hur invånarna vill ha kontakt med kommunen

Under 2016 har kommunen genomfört en målgrupps- och imageundersökning för Sollentuna kallad ”Sollentunamätningen”. Målgrupps- och imageundersökningen ger oss en bredare bild av hur invånare och grannkommuner ser på Sollentuna som plats och livsmiljö.

Kommunen har också köpt in en demografisk kartläggning. Resultaten från undersökningarna ligger till grund för kommunens fortsatta kommunikationsplanering och kan även nyttjas för verksamhetsutveckling.

Kommun-styrelsen

Kommunens service ska kännetecknas av gott bemötande, hög tillgänglighet och god återkoppling till kund

Från och med april 2016 bemannar kontaktcenter receptionen i kommunhuset vilket innebär att invånare och besökare får samma service om de kontakat kommunen via telefon eller fysiskt besök i Turebergshuset. Ett besökssystem för besökare till medarbetare i Turebergs-huset finns på plats och två nya besöksdatorer där invånare kan göra ärenden. Resultatet hittills är en höjning av tillgänglighet och en högre lösningsgrad på entréplan för spontanbesökare.

Arbete sker även med att utveckla ytterligare mötesplatser för medborgarservice. Biblioteket i Sollentuna har under 2016 bland annat startat mötesplatsen #Meetsollentuna. Utveckling av administrativa rutiner och system som syftar till ökad tydlighet och bättre service internt och till politiken har även genomförts under året.

Digitala metoder för service, kommunikation och insyn ska utvecklas för att underlätta vardagen för kommunens målgrupper Utvecklingen av Hållbar IT/Grön IT har pågått under 2016. Dokument och informationsvägar finns, men information till verksamheter, mätning och uppföljning sker löpande.

Arbetet med att utveckla e-tjänster internt och externt har pågått under året. Under 2017 påbörjas utveckling av kommungemensam beställningsportal för internt bruk, vilken ska effektivisera interna beställningar och ersätta pappershantering. Dessutom har aktiviteter runt kommunens utskriftshantering påbörjats, i syfte att minska antalet utskrifter. Ett arbete med digitalisering av detaljplaner pågår.

En digitaliseringspolicy har antagits. Kommunen medverkar i SKL:s förändrings-ledningsprogram LEDA för smartare välfärd vars syfte är att öka hastighet, nytta och kvalitet i införandet av digitala lösningar.

e-arkivets anslutningsprojekt, att steg för steg, ansluta Sollentuna kommuns IT-system, har startat. Under 2016 har arbetet kunna omfatta anslutningen av två större IT-system till e-arkivet.

Barn- och ungdoms-nämnden

Barn och elevers inflytande i beslut som berör dem ska öka

I åk 6 uppger 77 procent av eleverna att lärarna tar hänsyn till deras åsikter, vilket är tre procent högre än föregående års nivå på mellanstadiet. Andelen i åk 8 är 63 procent vilket är tre procent lägre än året innan för högstadiets elever. Sammantaget innebär det ett resultat på cirka 70 procent, vilket är en minskning mot föregående år. Målvärdet på 78 procent nås inte.

En ny svarsgrupp har dock tillkommit med elever i åk 3. Här svarar 91 procent att lärarna bryr sig om vad eleverna tycker. Ett genomsnitt på samtliga elevgrupper landar på 77 procent som i princip är i nivå med målvärdet.

Ytterligare en enkätundersökning har genomförts under våren, Skolinspektionens "Skolenkät". Här svarar 77 procent elever i åk 5 och 54 procent elever i åk 9 att de är delaktiga i beslut som berör dem, ett genomsnitt på 66 procent.

Elevrådsutbildning har genomförts under hösten 2015 för högstadiets elever i samarbete med elevorganisationen SVEA. En översyn av formerna för den formella demokratin för eleverna i grundskolan har inletts. Medborgardialoger har genomförts med föräldragrupper inför framtagandet av trycksakerna "Du är viktig" samt "Skolresan".

Utveckla e-tjänster utifrån medborgarnas behov

Skolplattformen är införd på samtliga kommunala enheter och planerade e-tjänster publicerade på webben. Nu pågår utveckling av användandet av skolplattformen.

Fortsättning nästa sida

K O M M U N I K AT I O N

Nämnd Nämndens åtaganden Utbildnings-

och arbets- marknads-nämnden

Nämndens verksamhetsområde är känt för Sollentuna kommuns invånare, anställda, arbetsgivare och idéburna sektorn Inom Rudbeck har en särskild app tagits fram för att få elever att uppmärksamma och synliggöra otrygghet. Det tänkta arbetet med synpunktshanteringen har ännu inte kommit igång i alla verksamheter. Förvaltningen har påbörjat ett arbete med att ta fram en gemensam rutinbeskrivning avseende synpunkts- och klagomålshantering. Denna kommer att implementeras i verksamheterna i början av 2017.

Vård- och omsorgs-nämnden

Förenkla, förtydliga och anpassa informationen som behövs för att välja utförare

Det har blivit enklare att välja hemtjänst, genom Hemtjänstguiden – ett stöd för dig som ska välja hemtjänstföretag i Sollentuna. Hemtjänst-guiden är ett tryckt material som består av två delar. En del som ger stöd och råd i själva valprocessen och en del där kunden överskådligt kan jämföra de olika företagen som finns i kommunen. Innehållet och upplägget i hemtjänstguiden är ett resultat av workshops med pensionärsföreningar, medarbetare på vård- och omsorgskontoret samt en intervju med en person som valt hemtjänstföretag. Arbetet med hemtjänstguiden kommer att ligga till grund för fortsatt arbete med att förenkla valet av andra insatser inom LOV, inom ramen för 2017 års verksamhetsplan.

Social-nämnden

Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna

Sagasollentuna.se har utvecklats för att bli mer tillgänglig för barn. I ett utvecklingsprojekt kommer den information som ges om social-tjänsten anpassas till den målgrupp den är riktad till. Filmer, digitala medier används i utvecklingsarbetet.

I PRIO-handlingsplanerna finns en särskild punkt om behovet av ett gemensamt informationsmaterial för personer med psykisk funktionsnedsättning, gärna tillsammans med landstinget. Den delen av projektet är dock planerad till 2017.

Gemensam klarspråksutbildning är genomförd på socialkontoret. Några av enheterna följer därefter upp utbildningen med en fortsättning för att kvalitetssäkra olika dokument utifrån klarspråksperspektivet.

Miljö- och byggnads-nämnden

Göra information tillgängligt som "öppna data"

Under året har flygbilder från år 2015 publicerats på webbsidan.

Senast 2019 ha bästa hemsidan inom myndighetsområdena bygglov, miljö- och hälsoskydd och livsmedel Mätningen är utförd under hösten men resultatet har ännu inte presenterats.

Överför- myndar-nämnden

Regelbundet uppdatera hemsidan. Delar av hemsidan ska översättas till engelska

Åtagandet har inte kunnat uppnås då verktyg för översättning inte finns tillgängligt för Sollentuna kommun. Överförmyndaravdelningen har tagit fram kortfattad information på de vanligaste språken för ensamkommande barnärenden. Informationen har tagits emot mycket väl även av boenden och socialtjänsten som har hand om de ensamkommande barnen.

Inga övriga åtgärder är planerade då verktyg för översättning till andra språk inte finns tillgängligt för Sollentuna kommun generellt sett.

Bjuda in godemansföreningarna för erfarenhetsutbyte och utbildning

Möten har inte kunnat genomföras på grund av tidsskäl. Ett närmare samarbete är alltid önskvärt och påverkar nämndens arbete positivt då föreningslivet är en viktig kanal för att nå kommuninvånarna och ta del av deras synpunkter. Nämnden planerar att bjuda in godemans-föreningarna under 2017 för att ta närmare del av godemans-föreningarnas verksamheter.

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6