• No results found

och kulturföreningar samt till föreningar med verksamhet för personer med funktionsvariationer

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

enfysisktaktivfritid och idrottshändelser

Årets stora idrottshändelse var fri idrotts-SM på Sollentunavallen den 26–28 augusti 2016 . Det genererade ett stort massmedialt intresse och gav ett stort marknadsföringsvärde för Sollentuna som kommun . Sollentuna friidrotts-hall som invigdes under hösten är en pilot anläggning för regional samverkan kring idrottsanläggningar i Stockholms-området . Sollentuna kommun har skrivit samverkansavtal med sju kommuner som köper träningstider till sina aktiva barn, ungdomar och elitaktiva .

Bagarbyplanen är den senaste konstgräs-planen som tillkommit i kommunen . Planen som stod klar i slutet av november är en sjumannaplan med rakbanor för löpning vid sidan om, vid Sollentuna International School . Rösjöbadet fick 2016 miljöutmärkelsen Blå flagg, vilket betyder att badplatsen erbjuder god vatten kvalitet, god service, hög säkerhetsstandard och har ett utvecklat miljöarbete .

Servicebyggnaden vid Väsjöbackens skidanläggning eldhärjades under maj 2016 . Ett intensivt arbete med att få en lösning på plats för att kunna bedriva verksamhet pågick under hösten . Strax innan jul fanns den nya byggnaden på plats .

kreativamötesplatsermed platsförkulturupplevelser

Kultur- och fritidsnämnden rapporterade under hösten en första del av sitt uppdrag att ta fram en långsiktig plan för Edsvik . Rapporten visar på vilka organisatoriska utmaningar som behöver lösas för att säkerställa en kvalitativ drift av området .

Under 2016 gav kultur- och fritids-nämnden kulturbidrag, stipendier och utmärkelser till enskilda och föreningar till en summa om nästan 250 000 kr .

Biblioteket har en upparbetad och mycket uppskattad verksamhet med

”bokprat”, både i biblioteken och hos

ex-Årets stora idrottshändelse var friidrotts­SM på Sollentunavallen i augusti. Ett stort massmedialt intresse gav ett högt marknadsföringsvärde för Sollentuna som kommun.

K U LT U R - O C H F R I T I D S N Ä M N D E N

terna aktörer såsom Attunda tingsrätt . Biblioteken i Sollentuna har även ett tiotal aktiva bokcirklar på alla bibliotek under ledning av enskilda medarbetare . På alla bibliotek hålls regelbundet sagostunder och ett stort antal läsfrämjande aktiviteter för barn och familjer . Biblioteken satsar även på ny teknik och i Arena Edsberg har ett flertal informationstillfällen med e-böcker ägt rum .

Under våren 2016 övertog Kultursko-lan verksamheten ”Scenkonst för barn”

som tidigare hanterats av kultursekretera-ren inom allmänkultukultursekretera-ren . I den nya tea-tern i Kulturskolans lokaler har ett antal föreställningar av gästande teatersällskap hållits för barn i olika åldrar .

Arena Satelliten, kommunens ung-domshus för ungdomar mellan 16–25, har sedan tidigare en tydlig konstnärlig och kreativ profil som förstärkts genom de riktlinjer som kultur- och fritidsnämnden beslutat om för verksamheten under 2016 . Northside fritidsgård, för barn mellan 10–17 år, har också en tydlig kreativ pe-dagogik där verksamheten bland annat innefattar dans- och konstverksamhet .

entrygg fritid föralla

kommunens invånare

Året 2016 började med ett stort fokus på problemet med att kvinnor/tjejer blir ofredade i stora folksamlingar . Arena Satelliten började arbeta med denna typ av problematik redan 2010–2011 ge-nom verksamheten Ungdomar mot våld (UMV) . Arena Satellitens egna event har inga rapporterade incidenter med sexuella ofredanden under 2016 .

Arena Satelliten och Northside har

2016 fått nya riktlinjer från kultur- och fritidsnämnden . Tack vare detta har både fritidsgården och ungdomshusets verk-samheter fått med ett fokus på bland an-nat trygghetsfrågan . Trygghetsskapande åtgärder har genomförts både i verksam-heterna och i samverkan med externa aktörer såsom skolor, polisen och social-tjänsten .

Fältare inom kultur- och fritidsnämn-den respektive socialnämnfritidsnämn-den har till-sammans under hösten utarbetat en trygghetsplan för fältarbetet . Den anger riktlinjer för arbetet, beskriver hur social oro eskalerar samt hur våld och hot i arbe-tet ska hanteras och förebyggas . Detta rapporteras även i ett gemensamt system som beskriver situationen i kommun-delarna, vilket bidrar till att tecken på social oro kan upptäckas i ett tidigt skede .

integrationochfritid för personersom ärnyaisverige

I maj startade projektet #MeetSollentuna med syfte att skapa mötesplatser för ny-anlända och etablerade Sollentunabor på huvudbiblioteket . Biblioteken erbjuder en naturlig mötesplats och arena för människor i behov av språkträning, infor-mation, kultur och samtal .

Genom ett samarbete mellan Kultur-skolan och RudbeckKultur-skolan har cirka 50 nyanlända ensamkommande pojkar un-der våren 2016 deltagit i tre lektioner per vecka inom ämnena sång, akrobatik, dans och gitarr . Ämnena har kombinerats med inlärning av svenska språket . Några av dessa ungdomar fortsätter i Kulturskolan under 2017 .

Både ungdomshuset Arena Satelliten

och fritidsgården Northside har en viktig roll för att skapa sammanhang för kom-munens ungdomar . Båda verksamheterna har under 2016 sett nya ensamkommande upptäcka mötesplatserna och få nya vänner .

tillgångtillenkreativ och stimulerandefritid föralla

I januari startades den dagliga verksam-heten Teater Satelliten för personer med rätt till insatser enligt LSS i Arena Satelli-tens lokaler . I verksamheten arbetar bru-karna framförallt med sång, dans, musik och teater . Teater Satelliten är även en del i ungdomsmusikalen som sätts upp inom ramen för Arena Satellitens verksamhet .

Verksamheterna på Northside fritids-gård och på Arena Satelliten är tillgäng-liga för barn och ungdomar med funk-tionsvariation . Arena Satelliten anordnar Club Galaxy för unga och vuxna med funktionsvariationer en gång i månaden under terminerna .

Under 2016 har biblioteken i Sollentuna infört ett nytt och egenutvecklat klassifika-tionssystem, Klartext, på huvudbibliote-ket . Förändringen underlättar för besö-karna när de söker i bibliotekens samlingar . Barnavdelningen har anpassats för att få flera lugna miljöer för de yngre barnen .

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

viktiga händelser ochresultat

• Antal åtaganden 2016: 7 varav 7 uppfyllda

• Fortsatt ökad ärendeinströmning

• Rekrytering av personal

• Effektivisering av arbetsprocesser

• Stora byggprojekt har tagit mycket tid i anspråk

• Fokus på barn och kemikalier