• No results found

vägledning och skuldrådgivning. Nämnden är huvudman för kommunens flyktingverksamhet

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

högt . Sollentuna tog emot 10–15 barn i veckan och under året kom 171 barn till kommunen . I och med en förändrad asyl-politik har situationen ändrats drastiskt och under 2016 tog kommunen emot 22 asylsökande ungdomar . Med anledning av det stora mottagandet 2015 finns det fortfarande barn som inte träffat Migra-tionsverket för att få sin asylansökan prö-vad . Alltfler blir dock utredda .

Totalt har kommunen ansvar för cirka 200 ensamkommande barn – asylsökan-de eller med uppehållstillstånd . Många av dessa barn är placerade i andra kommuner samtidigt som andra kommuner har barn placerade i Sollentuna . Vid halvårsskiftet 2017 kommer ersättningsnivåerna från staten att sänkas . Ett prioriterat arbete är att finna nya boendeformer för ensam-kommande . Personalresurserna på enhe-ten för ensamkommande har stärkts för att kunna ta emot det ökade antalet en-samkommande som anvisats kommunen . Fler av de ensamkommande ungdo-marna mår psykiskt dåligt och har mer omfattande problem med missbruk och bristande skolgång – faktorer som avse-värt kommer att försvåra integrationen och ställa större krav på socialkontorets handläggning . Fler ungdomar får tillfälli-ga uppehållstillstånd eller avslag på sina asylansökningar .

bostäder

Placeringar på tillfälliga boenden, ofta utanför kommunen, ökar i antal och blir längre i tid . Kommunen konkurrerar om samma boendeplatser som andra kommu-ner, vilket leder till att kostnaden drivs upp .

Antalet boendeplatser i stödboenden inom kommunen motsvarar inte behovet . Personer med psykiska funktionsnedsätt-ningar och/eller missbruk placeras utan-för kommunen vilket kan påverka både den enskildes livskvalitet och kostnaden . Redan i början av året prognostiserades ett betydande underskott som resulterade ibland annat en åtgärdsplan så att mål-gruppen prioriteras vid fördelning av lägenheter . Ett nytt boende planerades för inflyttning hösten 2017, men då ighetsägaren bestämt sig för att sälja fast-igheten kommer planeringen av det nya boendet att skjutas framåt i tiden .

ekonomiskt biståndoch stöd tillsjälvförsörjning

Sollentuna kommun har fler hushåll med långvarigt behov av ekonomiskt bistånd jämfört med andra kommuner med lik-nande förutsättningar . Ett gemensamt arbete tillsammans med utbildnings- och arbetsmarknadskontoret har påbörjats för att se över och utveckla adekvata insatser för socialtjänstens målgrupper, vilket även inkluderar flyktingar med behov av stöd från kommunens verksamheter för att bli självförsörjande .

Inom enheten för ekonomiskt bistånd har det förändringsarbete som startade 2015 fortsatt . Fokus har varit att skapa en effektiv verksamhet med att stötta enskil-da till självförsörjning . Processen har för-senats på grund av hög personalomsätt-ning . Handläggarna har numera förutsättningar för att träffa klienterna oftare, göra handlingsplaner och följa upp dessa . Antalet avslutade ärenden har ökat sedan förändringen .

psykiskohälsaochmissbruk

Den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland unga vuxna och flickor . Avsaknad av bo-stad försvårar socialtjänstens arbete med kvalificerad öppenvård på hemmaplan vilket förutsätter en stadigvarande bo-endesituation . Det påverkar behovet av externa placeringar vilket visar sig både i budgetutfall men framförallt även i livs-kvaliteten för målgruppen .

Antalet personer med behov av social-tjänstens stöd ökar och behoven blir allt mer komplexa och kräver ett nära samar-bete mellan olika huvudmän med meto-der som är anpassade till målgruppens behov . Socialkontoret kommer därför un-der kommande år att göra en satsning på kunskap om barn och ungas psykiska hälsa .

S O C I A L N Ä M N D E N

projekt turebergochedsberg

I Sollentuna och på flera håll i landet har det förekommit flera turbulenta händel-ser i och omkring ungdomsmiljöer med misshandel, stenkastning, bilbränder med mera . Oron är hög för att unga människor ska rekryteras in i kriminella nätverk . Sollentuna kommer under 2017–2019 göra stora satsningar för att på olika sätt förbättra situationen för ungdomar i två riskområden Tureberg och Edsberg . Bra

samverkan mellan olika aktörer, så som kommun, stat, polis och civilsamhället, är avgörande för att förbättra situationen . Ytterligare en familjecentral har startats i Edsberg som ökar den sociala närvaron .

rätthjälp irätttid utifrån individenslivssituation

Socialtjänsten måste bli mer

kunskapsba-serad/evidensbaserad, därför är utveck-landet av uppföljningsinstrument en prio-riterad satsning . Kvalitetsledningssystem, metoder, kunskapsinhämtning och ruti-ner har förbättrats och utvecklats, bland annat genom SIP, samordnad individuell plan, och intern samverkan .

Arbetet med att införa e-tjänst för eko-nomiskt bistånd pågår . Först kommer medborgarna kunna följa sin ansökan di-gitalt och under 2017 kommer det även gå att ansöka om ekonomiskt bistånd .

Socialnämnden har under 2016 stått inför flera ut maningar med bland annat mottagande av ny anlända och ensamkommande barn. En vision om att kommunen ska vara Sveriges bästa integra tions kommun och en integrationspolicy har därför antagits.

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

Verksamhetsmått (Sollentuna) 2016 2015 2014

Totalt antal barn vars föräldrar någon gång varit aktuella i samtal

eller utredning 239 229 207

Antal medgivandeutredningar i samband med adoptioner 3 3 5

Antal barn för vilka fastställande av faderskap skett genom

bekräftelse 306 306 354

kommungemensamma

verksamheter

FoU Nordväst är ett kunskapscentrum för de nordvästra kommunerna . Under 2016 har kommunbesök genomförts i samtli-ga deläsamtli-gares ledningsgrupper . En särskilt angelägen fråga är hur organiseringen av och samarbetet mellan regionala och lo-kala kvalitets- och utvecklingsprocesser kan förbättras .

Hösten 2016 sjösattes en basutbildning för nyanställda inom barn- och ungdoms-verksamheterna i de nordvästra kommu-nerna, och det första steget togs mot att utveckla en motsvarighet inom kommu-nernas missbruksvård . I år har sex FoU- rapporter och ett antal arbetsrapporter publicerats .

Jourhems- och familjehemspoolen är kommungemensamma verksamheter som bedrivs av de nordvästra kommunerna . Jourhem har inte kunnat rekryteras i den utsträckning som behövs trots fler intres-seanmälningar . Antalet familjer som har anmält intresse för att vilja bli familjehem har fortsatt att öka under 2016 .

familjerättsnämnden

Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner har en gemensam nämnd för familjerättsliga frågor . Upplands Väsby kommun är värdkommun och den ge-mensamma nämnden ingår i värdkom-munens organisation . Den gemensamma nämnden har ansvar för vad som åvilar kommunerna enligt gällande lagstiftning inom det familjerättsliga området . De de-lar av familjerättslagstiftningen som den gemensamma nämnden ansvarar för

om-fattar följande:

• Rådgivning

• Samarbetssamtal

• Yttranden och avtal om vårdnad, boende och umgänge

• Utredningar om vårdnad, boende och umgänge

• Faderskap

• Adoptioner

Familjerättsnämnden har i stort uppnått målen avseende 2016 . Hög tillgänglighet och gott bemötande för de som kommer i kontakt med verksamheten är ett

priorite-rat område . Årets båda brukarundersök-ningar visar ett bra resultat . Arbetet med att i högre grad digitalisera verksamheten har bland annat resulterat i införande av e-tjänster för vissa ansökningar .

Ärendevolymerna 2016 var sammanta-get tämligen oförändrade jämfört med föregående år . Familjerättsbyrån har haft en viss personalomsättning under året vil-ket medfört behov av konsultstöd för att klara handläggningstiderna . Årets medar-betarundersökning visar ett mycket gott resultat .

viktiga händelseroch resultat

• Antal åtaganden 2016: 7 varav 3 uppfyllda, 3 delvis uppfyllda och 1 ej uppfyllt

• Förbättrat resultat inom kategorin Fritidsmöjligheter i rankingen Nöjd-Region-Index (SCB:s medborgarundersökning)

• Förbättrade resultat inom kategorierna Idrott- och motions-anläggningar och Kultur i rankingen Nöjd-Medborgar-Index (SCB:s medborgarundersökning)

• Teater Satelliten startade sin dagliga verksamhet för personer berättigade till insatser enligt LSS

• Invigning av friidrottshallen

• Friidrotts-SM på Sollentunavallen

• Integrationsprojektet #MeetSollentuna i huvudbiblioteket startade

• Miljöutmärkelsen Blå flagg på Rösjöbadet

• Nytt och egenutvecklat klassifikationssystem, Klartext, vid huvud-biblioteket

• Ungdomsverksamheterna och fältfritidsledarna har satsat på trygg-hetsskapande åtgärder

Kultur­ och