• No results found

Sollentuna Stadshus AB

Stadshus AB är moderbolag i en kon-cern med alla kommunens helägda bolag . Sollen tuna kommun sålde 31 december sina tre helägda bolag till Sollentuna Stadshus AB .

Sollentuna Stadshus AB:s uppgift är att samordna verksamheten i de helägda kommunala bolagen inom Sollentuna kommun med syfte att uppnå ett optimalt resursutnyttjande samt genom ekonomisk styrning utifrån ett helhetsperspektiv säkra

det kommunala uppdraget för medborg-arna i Sollentuna kommun .

I koncernredovisningen ingår förutom Sollentuna kommun följande:

• Sollentuna Stadshus AB, nytt moder-bolag i moder-bolagskoncernen .

• AB Sollentunahem vars verksamhet är att upplåta bostadslägenheter med hyresrätt i Sollentuna kommun samt upplåta lokaler som kompletterar bostadsområdena och lokaler till kommunens verksamheter .

• Sollentuna Energi & Miljö AB ska,

Bolagen

Sollentuna kommun

Sollentuna Stadshus AB

AB Sollentunahem Sollentuna Kommun-

fastigheter AB AB SOLOM Sollentuna Energi

& Miljö AB

Sollentuna Elhandel AB

tillsammans med dotterbolaget Sollentuna Elhandel AB, inköpa, producera och distribuera energi, bedriva elhandel, bedriva fjärrvärme-verksamhet, bedriva verksamhet för vattenförsörjning och avlopp, anlägga och underhålla ledningssystem samt tillhandahålla bredbandstjänster .

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

De ska även ombesörja renhållnings-verksamhet och transporttjänster åt kommunen .

• AB SOLOM bedriver verksamhet inom äldreomsorg och tillhandahåller stöd och service till personer med funktionsnedsättning . Från november 2014 fick bolaget ett bemanningsupp-drag för kommunens LSS-verksamheter .

• Kommunalförbundet Brandkåren Attunda där Sollentunas ”andel” enligt förbundsordningen är 21,5 procent . Kommunalförbundet svarar för räddningstjänsten i de sex medlems-kommunerna (Järfälla, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands-Väsby) .

Utöver de bolag som sammanförts i koncernredovisningen har kommunen

ägarengagemang i Söderhalls Renhåll-ningsverk AB, Kommentus Gruppen AB, AB Vårljus samt Stockholmsregionens försäkrings AB . Kommunen är också del-ägare i kommunalförbunden Norrvatten och Käppala . 2016-12-15 bildades bola-gen Sollentuna kommun fastigheter AB, Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB samt bolagen Sollentuna fastigheter 1–3 . Bolagens ägs till 100 procent av AB Sollen -tunahem . Bolagen har inte haft någon verksamhet under 2016 och ingår inte i kommunens sammanställda redovisning .

framtidsutsikter

AB Sollentunahem och Sollentuna Energi

& Miljö AB ska drivas så att bolagens

resultat tillåter såväl konsolidering av bolagen som utdelning till ägaren . Inom ramen för vad tillämplig lagstiftning tillåter ska bolagens inriktning vara att lämna utdelning till ägaren i enlighet med fullmäktiges beslut . AB SOLOM ska bedriva sin verksamhet med minst den lönsamhet som krävs för att klara investeringar och reinvesteringar . Det huvudsakliga syftet med verksamheten är inte vinstmaximering utan satsning på utveckling av bolaget ska prioriteras . AB Sollentunahem bedöms i dagsläget vara ett stabilt företag med övervärden i fastig-hetsportföljen . I dagsläget bedöms Sollen-tuna Energi & Miljö AB kunna drivas så att bolagens resultat tillåter såväl konso-lidering av bolagen som en utdelning till ägaren .

B O L A G E N

ab sollentunahem

Ekonomi

AB Sollentunahem redovisar ett positivt resultat exklusive reavinster och före skatt och bokslutsdispositioner på 93 miljoner kronor . Motsvarande resultat 2015 upp-går till 104 miljoner kronor . Under 2016 har AB Sollentunahem en reavinst från en fastighetsförsäljning på 300 miljoner kro-nor . Under 2016 har bolagets driftkost-nader ökat med 33 miljoner kronor bland annat beroende på sanering och ökade kostnader för reparationer . Kostnaden för underhåll är 37 miljoner lägre än budget beroende på en inbromsning av underhåll i och med att kostnaderna för reparationer har ökat kraftigt under året . AB Sollen-tunahem redovisar ett eget kapital på 2 477 miljoner kronor (2 120 mkr) in-klusive obeskattade reserver minus avdrag för skatt . Bolagets soliditet uppgår till 60 procent (54 %) . AB Sollentunahems låneskuld uppgår till 1,4 miljarder kro-nor . Genomsnittsräntan för året uppgår till 3,2 procent och årets räntekostnader är 49 miljoner kronor, vilket är 3 miljo-ner kronor högre än 2015 . De högre rän-tekostnaderna beror på att bolaget har löst två swappar i förtid för 8 miljoner kronor . Samtliga lån säkerställs med traditionella pantbrev . Vid årsskiftet uppgick kapital-bindningen till 1,9 år (2,2) och räntebind-ningen till 1,7 år (2,3) på befintliga lån .

Den senaste värderingen av AB Sollentuna hems fastighetsbestånd är gjord av NAI Svefa i december 2016 .

Fast-igheterna bedöms ha ett marknadsvärde om cirka 9,7 miljarder kronor . Fastighe-ternas motsvarande bokförda värde upp-går till cirka 3,5 miljarder kronor . Utifrån denna värdering bedöms AB Sollentuna-hems fastigheters marknadsvärde översti-ga de bokförda värdena med totalt cirka 6,2 miljarder kronor . Samtliga fastigheter är fullvärdesförsäkrade .

Måluppfyllelse

På 2016 års resultat har AB Sollentuna-hem föreslagit en utdelning på 13 miljo-ner kronor till ägaren . Den föreslagna ut-delningen är enligt ägarens önskemål och tillåten utdelning enligt lagstiftaren . En-ligt ägardirektiven ska företagets resultat tillåta både konsolidering av bolaget och utdelning till ägaren .

Kvalitet/nyckeltal

I affärsplanen har följande nyckeltal iden-tifierats: Nöjd-Kund-Index för bostäder och lokaler, uthyrningsgrad butikslokaler, antal nyproducerade lägenheter, mängd inköp energi och Nöjd-Medarbetar-Index .

Inför 2017 kommer Sollentuna Stadshus AB starta ett arbete med koncerngemen-samma nyckeltal för bolagskoncernen . Viktiga händelser

Under 2016 har AB Sollentunahem inves-terat 278 miljoner kronor (176 mkr) . Ny-produktionsprojekt Topplocket med 120 lägenheter pågår med planerad inflyttning i mars 2017 . I planeringen finns ytterligare 950 lägenheter för nyproduktion . Framtidsutsikter

Framtidsförutsättningarna för AB Sollen-tunahem bedöms som mycket positiva . Den allmänna efterfrågan på bostäder och lokaler i Stockholmsregionen bedöms som stark .

AB Sollentunahem kommer efter be-slut i fullmäktige fissionernas dvs delas i fem nya bolag .

Fokus för AB Sollentunahem kommer vara nyproduktion, vilket ställer bolaget inför problem som begränsad tillgång på mark och en överhettad byggmarknad .

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

sollentunaenergi

&

miljöab

Ekonomi

Koncernen Sollentuna Energi & Miljö AB redovisar ett resultat för koncernen före skatt på 103 miljoner kronor (88 mkr) . Omsättningen för koncernen Sollentuna Energi & Miljö AB uppgick 2015 till 678 miljoner kronor (602 mkr) . Resultatet för verksamheterna VA och Avfall som ska bedrivas enligt självkostnadsprincipen re-dovisas i bolagets omsättning . Koncernen redovisar ett eget kapital på 590 miljoner kronor (542 mkr) och en soliditet på 43 procent (45 %) . Över- och underskott för VA- och avfallsverksamheterna redovisas som skuld eller fordran och påverkar där-med inte det egna kapitalet .

Uppfyllelse av ägardirektiv

SEOM:s styrelse har föreslagit en utdel-ning på 30 miljoner kronor i enlighet med ägarens önskemål . Bolaget har bedrivit verksamheten enligt ägar direktivet . Kvalitet/nyckeltal

Bolaget har sett över sin strategiska inrikt-ning och i samband med det identifierat fem målområden; Kunder, Hållbarhet, Verksamhet, Ekonomi samt Medarbeta-re . För dessa målområden kommer nyck-eltal att tas fram och följas över tid, dels på övergripande företagsnivå och dels på affärsområdesnivå . Inför 2017 kommer Sollentuna Stadshus AB starta ett arbete med koncerngemensamma nyckeltal för bolagskoncernen .

Viktiga händelser

Under 2016 bytte bolaget namn från Sollentuna Energi AB till Sollentuna Energi & Miljö AB, för att förtydliga arbetet inom miljöområdet . Samtidigt bytte även dotterbolaget Sollentuna Energi Handel AB till Sollentuna El-handel AB .

Under 2016 har arbetet med att installera den nya generationens mätinsamlings-system med tillhörande infrastruktur-teknik färdigställts och samtidigt har 3 100 elmätare monterats ner och ersatts med nya .

Under 2009 inledde bolaget en diskus-sion om ett eventuellt samarbete med For-tum Värme med syfte till samverkan i ett nytt kraftvärmeverk i Brista som ska kunna garantera Sollentuna en långsiktigt hållbar värmeförsörjning . Diskussionerna medförde ett beslut i fullmäktige som innebar att Sollentuna Energi & Miljö AB nu är delägare i Brista . Under hösten 2013

invigdes det nya kraftvärmeverket och i maj 2014 övergick kraftvärmeverket efter test i ordinarie drift . Under 2016 har verket levererat sammanlagt 81,9 (76,5) GWh värme till Sollentunas nät . Det är bättre än budgeterat vilket framförallt beror på ett kortare stopp för revision än vad som var planerat .

Det förnyelsearbete som påbörjats för ett par år sedan med att göra Stadsnätet mer robust har fortsatt . Förändringen innebär att en säkrare driftsmiljö erhålls och att större utbud av tjänster ska finnas att tillgå för våra kunder . Under 2016 har förstärkningar och utbyggnad av opto-fibernätet gjorts i hela kommunen . Samti-digt som detta arbete pågått har efterfrå-gan av anslutningar till Stadsnätet ökat kraftigt och under året har 760 (450) nya fastigheter anslutits .

Under 2016 har de första delområdena i exploateringen i Väsjöområdet påbörjats . Detta är endast starten på en utbyggnad som kommer pågå under många år och beröra alla affärsområden . Under året har arbetet och planeringen för ett stort antal andra exploateringsområden i kommu-nen påbörjats .

Framtidsutsikter

Utbyggnadstakten i kommunen har ökat kraftigt vilket bolaget tydligt märker i de ökade investeringsvolymerna . Det finns inga tecken på att detta skulle avta de närmaste åren utan det är snarare så att än fler stora exploateringsområden plane-ras . Det innebär att bolaget fortsätter att ansluta nya kunder till fjärrvärme, el, VA och bredband . Anslutning av befintliga fastigheter till fjärrvärmenätet har stor betydelse för miljön då de oftast ersätter gammalmodig olje- eller eluppvärmning . I befintliga småhusområden behövs en

B O L A G E N

anslutningsgrad på cirka 60 procent för att lönsamhet ska uppnås . Detta blir allt svårare eftersom många har installerat värmepumpar i sina fastigheter .

Väsjöområdet är stort och omfattar ett flertal olika delområden och detaljplaner . Sollentuna Energi & Miljö AB ska förse området med el, vatten, fiber och stads-nät . Utbyggnaden ska i stor utsträckning ske under de kommande fem åren . Inves-teringarna beräknas uppgå till över 600

miljoner kronor . Det kommer att bli början på en mycket stor kraftansträng-ning där intäkterna kommer först senare, i samband med att bostadsbebyggelsen börjar färdigställas .

På elmarknaden fortsätter många att byta leverantör . Bolaget kommer även fortsättningsvis, genom sitt dotterbolag, erbjuda alla kunder vattenproducerad el samt ”bra miljöval”, enligt Naturskydds-föreningens kriterier . En genomgripande

förändring av nuvarande elmarknads-modell håller på att ta form . Den föreslagna förändringen innebär att en elhandlar-centrisk modell införs vilket bland annan kommer innebära att elhandelsbolagen ska fakturera sina kunders elnätsavgifter . Det kommer antagligen äga rum 2020 och planeringen för hur denna förändring ska hanteras kommer att påbörjas .

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

ab solom

Ekonomi

AB SOLOM redovisar ett resultat innan skatt och bokslutsdispositioner på 1 mil-jon kronor (8 mkr) . AB SOLOM redovi-sar ett eget kapital på 44 miljoner kronor (43 mkr) inklusive obeskattade reserver minus avdrag för skatt . Bolagets soliditet uppgår till 41 procent (41 %) .

Uppfyllelse av ägardirektiven

All verksamhet i bolaget utgår från ägar-direktiven .

Kvalitet/nyckeltal

För att stärka bolagets kvalitetsarbete till-sattes en kvalitetschef, som under hösten genomfört internkontroller på samtliga verksamheter . En ny kvalitetsorganisa-tion har implementerats för att möjliggöra systematiskt utvecklingsarbete i bolagets verksamheter samt för att säkerställa att externa och interna krav på kvalitet och dokumentation uppfylls . Inför 2017 kom-mer Sollentuna Stadshus AB starta ett ar-bete med koncerngemensamma nyckeltal för bolagskoncernen .

Viktiga händelser

Under våren erhöll AB SOLOM tillstånd för de tre (3) verksamheter som ansöktes för under 2015 . Ursprunglig tidplan för köp och övertagande av verksamheterna var första maj 2016 . Strax innan över-tagandet aviserade vård- och omsorgskon-toret en omfattande åtgärdsplan för att vända sitt ekonomiska underskott . Åt-gärdsplanen bedömdes kunna få stor negativ effekt på värdet av samtliga verk-samheter inom LSS, varpå köpet sköts upp . Under hösten förhandlades villkoren för köpet av verksamheten om och ny tidpunkt för övertagande sattes till första januari 2017 .

Efter de tre beviljade IVO-tillstånden har arbetet med att ansöka om tillstånd för övriga kvarvarande verksamheter in-tensifierats . Ansökningar för samtliga dagliga verksamheter är inskickade och för grupp-, service- och barnboenden be-räknas ansökningar skickas in under för-sta kvartalet 2017 .

Kommunens engagemang inom före-byggande verksamhet har under året setts över, med neddragningar inom området som följd . För AB SOLOM resulterade detta i att verksamheten på Skälbygården

lades ned från första november . Kommu-nen beslutade också att dra in det ekono-miska stödet för den öppna träffpunkt för pensionärer som bedrivits som del av den dagliga verksamheten Frejas .

Bolaget har ett nytt ägardirektiv som möjliggör att bolaget hanterar kommu-nens behov för främst ensamkommande flyktingbarn .

Framtidsutsikter

Bolaget ser fram emot och planerar för att så snart det är möjligt ta över de enheter som ännu kvarstår i kommunens regi . De första tre enheterna tas över i januari 2017 och för övriga enheter ska samtliga ansökningar vara inskickade under för-sta kvartalet 2017 . Mot bakgrund av de förändringar kring ersättningsnivåer och -modeller som genomförts respektive aviserats av vård- och omsorgsnämnden kommer en ny värdering av enheterna göras, för att säkerställa rimligheten i den avtalade köpeskillingen .

Det bemanningsavtal som avser LSS-verksamheterna, och som varit på plats i nuvarande form sedan 2014, är under omförhandling . Det nya avtalet förväntas vara ekonomiskt mindre fördel-aktigt för AB SOLOM, men å andra sidan mer anpassat till den ersättnings-modell som kommer råda när tillstånd erhållits och verksamheterna förvärvats .

I bolagets ägardirektiv för 2017 öppnas upp för ett utökat samarbete med krans-kommuner, vilket kan ge bolaget nya och utökade möjligheter . AB SOLOM ska även fortsättningsvis ej etablera verksam-heter i andra kommuner men bolaget kommer fortsatt utveckla möjligheten att sälja kompetens och överkapacitet i när-områdena .

NÄMNDERNAS

v e r k s a m h e t

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

Kommunstyrelsen

viktiga händelser ochresultat

• Antal åtaganden 2016: 12 varav 10 uppfyllda, 1 ej uppfyllt

• Åter på plats 2 i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala näringslivsklimatet

• Kommunens utvecklingspris delades ut för första gången – till Vaxmora förskola

• Omfattande trygghetsarbete bland annat genom gemensamt medborgarlöfte från kommun och polis

• Mål- och handlingsplan för miljö- och klimatarbetet i Sollentuna kommun fastställdes

• Sollentuna kommun tredje bäst i länet i Aktuell Hållbarhets årliga miljöranking

• Sollentuna kommun rankades som nr 2 i SKL:s ”Öppna jämförelser”

gällande jämställdhet

• Rutin för ”visselblåsning” har tagits fram

• Arkivens Dag besöktes av drygt 400 personer

organisationoch bemanning

Under hösten 2016 genomfördes en om-organisation av kommunens kommuni-kationsarbete . Samtliga kommunikatörer samlas under en ny enhet på kommunled-ningskontoret . Ekonomiavdelningen har organiserats om, uppdraget förtydligats och nya verksamheter tillkommit, bland annat bildades en strategisk lokalenhet . Stadsbyggnadsavdelningen har fått kom-petensförstärkning i strategiska frågor samt till genomförande inom Väsjön och exploatering . Reception och växel ersattes av kontaktcenter-entré och automatisk växel .

nybolagsstrukturför

kommunensbolag

I december 2016 fastställde kommunfull-mäktige en ny bolagsstruktur för de kom-munägda bolagen . Från och med 2016 bildas en bolagskoncern, med moderbola-get Sollentuna Stadshus AB och fyra dot-terbolag – befintliga AB Sollentunahem, SEOM (Sollentuna Energi och Miljö AB), AB SOLOM och nybildade Sollentuna Kommunfastigheter AB .

Kommunstyrelsen är fullmäktiges verkställande organ och ansvarar för att