• No results found

I kommunstyrelsens budget hanteras också fullmäktige och kommunens revisorer samt valnämnden. Kommunstyrelsens tjänstemannaförvaltning är

kommunledningskontoret.

övergripande strategisk

planering

I september antog kommunfullmäktige en ny miljöplan, ”Mål- och handlingsplan för miljö- och klimatarbetet i Sollentuna kommun” . Planen innebär en satsning på över 40 aktiviteter för att minska kommu-nens påverkan på miljö och klimat . Målet är att kommunen år 2040 inte ska tära på jordens resurser och att utsläppen av växt-husgaser ska vara noll .  

Under året fick kommunledningskon-toret i uppdrag att ta fram en vattenplan i enlighet med ett projektdirektiv, planen beräknas vara klar 2019 .

kommunen somarbetsgivare

Under året har Sollentuna kommun del-tagit i olika mässor och på Rudbecks arbetsgivardag samt ökat sin närvaro i sociala medier . Introduktionen av nya medarbetare har utvecklats, bland annat genom en introduktionsfilm .

Uppdraget som ledare i Sollentuna kommun har förtydligats . Utveckling för framtida ledare i ledarskapsakademin har fortsatt och under året har två omgångar av ledarutvecklingsprogrammet genom-förts . Ledarskapet kommer att följas upp i en enkät under första kvartalet 2017 .

Sollentuna kommun står sig väl då SKL för första gången 2016 tog fram en samlad rapport med könsuppdelade nyckel tal för politisk representation, kommunen som arbetsgivare och service till invånarna . I den samlade analysen av kommunerna i Sverige hamnade Sollentuna kommun på plats 2 .

näringslivsutvecklingoch strategiskkommunikation

Kommunens näringslivsstrategi har revi-derats . Målet är även fortsättningsvis att Sollentuna ska ha Sveriges bästa närings-livsklimat . Tillståndsguiden har mark-nadsförts vid olika arrangemang och lö-pande i olika kanaler . Nya mötesformer implementerades genom bland annat vd-luncher för större bolag i Sollentuna .

I syfte att utveckla kommunikationen i sociala medier genomfördes en utbildning för samtliga kommunikatörer under våren .

Vidare har en målgruppsanalys kallad

"Sollentunamätningen" tagits fram under 2016 i samarbete med SIFO, för att få mer kunskap om våra invånare och nå dem på ett bättre sätt . Målgruppsanalysen kom-mer att användas i det löpande kommuni-kationsarbetet som ett verktyg för att nå ut med information och kommunikation på ett effektivare sätt .

ekonomi

-

ochverksamhets

-styrning

,

kvalitetsutveckling ochinköp

Under våren 2016 genomfördes en översyn av verksamhetsstyrningen i Sollentuna kommun till grund för ett utvecklings-arbete under 2016–2017 . Till exempel har en ny budgetprocess från och med budget 2018–2020 fastställts . Strukturer och ar-betssätt för samverkan, uppsikt, styrning och uppföljning över nämnderna har ut-vecklats under året .

Omvärldsanalys-workshops genomför-des med deltagare från samtliga förvalt-ningar . En ny projektmodell, för ökad styrning och uppföljning av kommunens

projekt, har tagits fram och implemente-rats under året . Utifrån ändringar i kom-munallagen antogs Program för mål och uppföljning av privata utförare för mandat­

perioden 2015–2018 av kommunfullmäk-tige .

Medlemskap i Kommuninvest utred-des och beslutautred-des under 2016 och en ny finanspolicy togs fram . Budget- och prog-nosmodul till ekonomisystemet infördes som stöd i både budget- och uppföljnings-arbetet .

Inom inköpsprojektet har cirka  400 behöriga beställare utbildats och en in-köpssamordnargrupp har skapats . Arbetet med att utveckla avtalsuppföljningen har påbörjats, liksom inköpsanalyser på varje förvaltning, med målet att antalet leve-rantörer ska minska och att hitta strategis-ka avtalsområden där kommunen idag saknar avtal .

servicetillkommuninvånare

,

medarbetareoch politiker

Kontaktcenter har under år 2016 handlagt drygt 62 600 kundärenden . Uppföljning-en av ärUppföljning-endehanteringUppföljning-en visar på goda ni-våer vad gäller tillgänglighet, nöjdhet med samtalet och lösningsgrad .

I samband med förra årsskiftet sam-ordnades och samlokaliserades internser-vicen och nya rutiner togs fram för ökad effektivitet och serviceanpassning . Ny teknik infördes i bland annat Sollentuna-salen . Upplevelsen är att kommunen har fått ett system som är enkelt, funktionellt och upplevs ha god kvalitet .

I syfte att utveckla servicen till kom-munens förtroendevalda lanserades under hösten den nya "Politikerportalen" på

S O L L E N T U N A K O M M U N Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 6

kommunens webbsida . Portalen innehåll-er lättillgänglig och riktad information till målgruppen .

Vid årsskiftet 2016/2017 var drygt 19 000 bilder publicerade på webbplatsen www .sollentunabilder .se .

digitalisering

,

system

-förvaltningochit

-

arbetsplats

En digitaliseringspolicy beslutades i full-mäktige i juni . Sollentuna blev under

våren antagna till SKL:s projekt "LEDA för smartare välfärd", där syftet är att öka hastighet, nytta och kvalitet i införan-det av digitala lösningar inom områdena Skola och lärande samt Hälsa och omsorg . Under året utarbetades en förvaltnings-modell för kommunens IT-baserade verk-samhetssystem i syfte att förbättra plane-ring och kostnadskontroll av systemen . Under 2016 togs e-arkivet i bruk för första gången .

Ytterligare arbete med leverantörsstyr-ning har genomförts och lett till ett antal åtgärder som börjar ge effekt . Information

och utbildning har genomförts och ihop med tekniska förbättringar och förbättrad support har kundnöjdheten ökat markant avseende IT-arbetsplatsen .

Telefonifrågorna fördes i början av året över från internserviceenheten till IT- enheten i syfte att öka samverkan och effektivisera processerna . En upphandling under året har sänkt abonnemang- och samtalskostnader med nästan 40 procent .

Sollentuna behöll topplaceringen och kom åter på plats två i Svenskt Näringslivs ranking.

detaljplanering

Under 2016 har 12 detaljplaner antagits och 15 har vunnit laga kraft, dessa möjlig-gör nybyggnation av drygt 500 bostäder . Uppdrag för 16 nya detaljplaner gavs un-der 2016 . Ett intensivt arbete har pågått med detaljplanen för kvarteret Hoppet i centrala Helenelund .

markförsäljningar

I Kappetorp har tre tomter sålts genom tävlingsförfarande . En tomt återstår att sälja i området . I kvarteret Tabellen har en direktanvisning gjorts för att möjlig-göra en expansion av Attunda tingsrätt .

Stadsbyggnadsnämnden bildades 2015. Nämnden ansvarar bland annat för