• No results found

Förmåga att ge insyn i vissa automatiserade förfaranden förfaranden

PRISER OCH KONSUMTION

7 Automation i förvaltningen

7.7 God offentlighetsstruktur för insyn i förvaltningens ärendehantering i förvaltningens ärendehantering

7.7.2 Förmåga att ge insyn i vissa automatiserade förfaranden förfaranden

Utredningens förslag: Det ska regleras i författning att en myndighet ska se till att information kan lämnas om hur myndig-heten vid handläggning av mål eller ärenden använder algoritmer eller datorprogram som, helt eller delvis, påverkar utfallet eller beslutet vid automatiserade urval eller beslut.

SOU 2018:25 Automation i förvaltningen

Skälen för utredningens förslag Stärkt förmåga att ge insyn

Som framgått av de ovan redovisade bedömningarna (se kapitel 7.6 och 7.7.1) har allmänheten inte någon generell rätt eller möjlighet att få reda på hur förvaltningen använder algoritmer eller anknytande datorprogram. I stora delar av förvaltningen kanske det hittills inte heller har varit särskilt relevant att undersöka dessa funktioner närmare. Från offentlighetssynpunkt är det givetvis inte intressant hur ett ord- och textbehandlingsprogram eller ett registrerings-program är funktionellt uppbyggt. Där är det normalt endast själva texten eller siffrorna som behandlas, eller med andra ord de sakliga uppgifterna som hanteras, som är intressanta att få insyn i. Det intresset tillgodoses också i gällande rätt.

Enligt vår bedömning är det främst av intresse att nu säkerställa att myndigheter kan lämna information om hur de vid handläggning av mål eller ärenden använder vissa algoritmer eller datorprogram som närmast ersätter mänskliga handläggare vid bedömningar i sam-band med ärendehantering (se vidare nedan för närmare avgränsning av vilka algoritmer eller datorprogram som avses). Ett sådant säker-ställande av offentlighetsprincipen och förstärkning av rätts-säkerhetsgarantierna i den digitala förvaltningen bedömer vi vara ett rättsligt fundament för att förvaltningen nu ska kunna ta effek-tivitetssprånget mot en ökad automation, och också kunna dra nytta av ny teknik som t.ex. AI-system med maskininlärda algoritmer. Det handlar med andra ord om att förvaltningen även i fortsättningen ska ha förmåga att kunna svara på frågor om hur verksamheten bedrivs, också när den inte längre sköts av mänskliga handläggare som själva kan svara på frågorna.

Intresset av att stärka förmågan att kunna ge insyn i hur förvalt-ningen använder sig av algoritmer med anknytande datorprogram gäller i och för sig redan för traditionellt programmerade algoritmer och datorprogram, där programutvecklaren har omvandlat rättsliga regler till logiska formler i programmet och i det sammanhanget varit tvungen att tolka vissa av reglerna.130 Det kan i dagsläget vara fråga om algoritmer eller datorprogram som t.ex. räknar ut skatter eller avgifter, eller som räknar ut hur mycket pengar en bidragsberättigad

130 Se Magnusson Sjöberg, Cecilia, a.a., s. 35.

Automation i förvaltningen SOU 2018:25

person har rätt att få. Att proaktivt väga in detta intresse när användande av ny teknik övervägs i förvaltningen, samtidigt som en ökad grad av verksamheten kan förutspås bli automatiserad, är dock enligt oss ett än tyngre vägande skäl varför tiden nu är mogen för den reglering som diskuteras i detta kapitel.

I det föregående och nedan resoneras också om att förhållandet till dataskyddsförordningens reglering om automatiserade beslut är ett ytterligare skäl för utredningens förslag.

God offentlighetsstruktur genom förmåga att ge insyn i vissa automatiserade förfaranden

Intresset av att kunna kontrollera och få insyn i myndigheternas verksamhet även när den automatiseras motiverar enligt oss att allmänheten som utgångspunkt ska ha möjlighet att få svar på frågor om hur viss verksamhet vid myndigheterna bedrivs när den sköts av algoritmer eller datorprogram. Intresset av att kunna kontrollera och få insyn gör sig gällande även beträffande sådana algoritmer eller datorprogram som enligt gällande rätt inte skulle anses utgöra all-män handling. Det kunde därför vara aktuellt att undersöka ändringar i grundlagens reglering om handlingsoffentlighet för att säkerställa att algoritmer eller datorprogram som används vid vissa automatiserade förfaranden kommer att kunna granskas av allmän-heten.

Det ligger emellertid inte inom ramen för vårt uppdrag att föreslå grundlagsändring. En grundlagsändring tar därtill särskild tid att genomföra, och vår bedömning är att den komplettering av gällande rätt som vi nu undersöker bör åstadkommas i närtid. En ändring i grundlagen bedöms inte heller vara nödvändig för att åstadkomma den goda offentlighetsstruktur som kan säkerställa att myndigheter förmår ge nödvändig insyn för granskning även av automatiserade förfaranden.

Även om utgångspunkten är att allmänheten ska ges insyn i förvaltningens verksamhet, kommer vidare som framgått ovan sekretess inte sällan att gälla för dessa algoritmer eller datorprogram liksom för särskild dokumentation kring framtagande av dessa i den mån det skulle vara fråga om allmän handling. Behovet av att åstad-komma god offentlighetsstruktur stärks emellertid snarare än minskar när det också finns intressen av slutenhet (se kapitel 7.7.1

SOU 2018:25 Automation i förvaltningen

om sekretess och upphovsrätt). I sammanhanget bör det även beaktas att de algoritmer eller datorprogram som vi nu diskuterar normalt kommer att vara komplexa och inte i första hand enkla för var och en ur allmänheten att sätta sig in i och förstå.

Den förmåga att även i fortsättningen säkerställa möjligheter till granskning och insyn i förvaltningens verksamhet som vi strävar efter att åstadkomma behöver därför enligt vår bedömning i viss utsträckning kunna kompletteras av en myndighets egenkontroll av de automatiserade förfarandena, av revision, tillsyn eller andra former av utomstående kontroll eller andra åtgärder för att kunna visa allmänheten att förfarandena är rättssäkra även när det inte är möjligt för var och en att ta del av själva algoritmerna eller program-men. Vi återkommer till den frågan i kapitel 7.8.3 när det särskilt gäller AI-system.

Vilka automatiserade förfaranden avses?

De algoritmer eller datorprogram som är särskilt intressanta ur insynssynpunkt är i första hand de som används vid helt auto-matiserat beslutsfattande, dvs. beslut som fattas helt utan mänsklig inblandning. Algoritmer eller datorprogram som lämnar förslag till beslut, så kallade beslutsstöd eller delvis automatiserade beslut, kommer emellertid såvitt vi bedömer att få en allt ökande betydelse i den digitala förvaltningen. Gränsdragningen mellan vad som kom-mer att anses som helt automatiserade förfaranden och sådant beslutsfattande som fattas av människor med understöd av dator-genererade förslag kommer inte att vara helt skarp. Enligt vår bedömning finns det också ett intresse av att säkerställa förmåga till insyn i de beslutsstöd som kommer att ligga till grund för besluts-fattande.

Det har inte legat inom ramen för denna utredning att kartlägga i vilken omfattning förvaltningen tillämpar särskilda automatiska förfaranden för urval och kontroll som t.ex. syftar till att i förväg bedöma vilken sannolikhet det finns för att en individ ska agera felaktigt. Här analyseras inte heller närmare hur sådana kontroller kan utföras på ett effektivt sätt utan att stå i konflikt med grund-läggande bestämmelser om diskrimineringsförbudet i regerings-formen och om integritetsskydd i dataskyddsförordningen och i de

Automation i förvaltningen SOU 2018:25

registerförfattningar som är aktuella.131 Vi ser dock behov av att också de algoritmer eller datorprogram som används vid den typen av urval, oavsett om det resulterar i något förvaltningsrättsligt beslut eller inte, omfattas av de här diskuterade möjligheterna att ge insyn.

Vi bedömer sammanfattningsvis att intresset av att myndigheter fortsatt ska säkerställa en förmåga att kunna lämna information om hur verksamheten bedrivs, även när den automatiseras, är särskilt angeläget vid handläggning av mål eller ärenden när myndigheter använder algoritmer eller datorprogram som påverkar automa-tiserade urval eller beslut.

Ett krav på funktion snarare än viss dokumentation

Den centrala frågan i sammanhanget är hur god offentlighetsstruk-tur kan åstadkommas som säkerställer grundläggande insynsmöjlig-heter, vilka i sin tur skapar tillit till den digitala förvaltningen vid de ovan beskrivna automatiserade förfarandena.

Vi ser inte behov av att i detalj reglera nya administrativa rutiner om vilken dokumentation som krävs för att tillgodose intressen av insyn i myndigheternas verksamhet när automatiserade förfaranden används. En sådan ansats skulle riskera att bli allt för administrativt betungande för myndigheterna. Det skulle vidare kunna bli kostsamt i onödan om krav på ingående dokumentation måste fullgöras och om detaljeringsgraden inte är anpassad för den enskilda situationen.

Risken finns också att en detaljerad reglering om dokumentation i förlängningen inte visar sig gå i takt med teknikutvecklingen, på ett sätt som gör att det övergripande syftet med regleringen i form av att fortsatt upprätthålla goda insynsmöjligheter inte heller uppnås.

Det finns snarare behov av att säkerställa att en myndighet alltid har förmåga att kunna redogöra för hur den vid handläggning av mål eller ärenden använder vissa algoritmer eller datorprogram som är av avgörande betydelse, än behov av en viss specifik dokumentation i sig. Till skillnad från det förslag som lämnades av Datalagskom-mittén i Integritet Offentlighet Informationsteknik132 ser vi alltså inte anledning att föreslå någon generell bestämmelse som ålägger

131 Jfr förslagen i Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52), s. 142 f.

132 SOU 1997:39.

SOU 2018:25 Automation i förvaltningen

myndigheterna att ta fram och hålla viss specifik systemdoku-mentation tillgänglig. Vi inriktar oss i stället på att myndigheter även när förfaranden automatiseras ska ha fortsatt förmåga att kunna ge insyn i verksamheten. Det handlar alltså snarare om att en sådan funktion ska upprätthållas, än att viss dokumentation måste finnas.

Med beaktande av det ovan anförda bör det regleras att myndig-heter alltid ska se till att ha förmåga att, på förfrågan, kunna lämna information om hur de vid handläggning av mål eller ärenden använder aktuella algoritmer med anknytande datorprogram. En sådan förmåga och funktion måste kunna krävas av den digitala för-valtningen för att säkerställa tilliten till automatiserade förfaranden.

Vi föreslår därför att det ska komma till klart uttryck i författning att myndigheter ska kunna lämna sådan information om någon frågar efter den.

Regleringen bör dock inte utformas som ett mer vidsträckt krav än nödvändigt. Det är tillräckligt att en myndighet ser till att ha eller skaffar sig förmåga att kunna lämna övergripande redogörelser för hur de algoritmer med anknytande datorprogram som omfattas av den nya regleringen används av myndigheten vid frågor från t.ex. all-mänheten. Samtidigt bör även här understrykas att sekretess kan hindra att myndigheten alls svarar på allmänhetens frågor som rör användningen av algoritmer eller datorprogram. I de situationerna är det tillräckligt att myndigheten innehar förmåga att lämna infor-mation för att kunna svara t.ex. tillsynsmyndigheter eller i samband med att myndigheten utövar egenkontroll avseende de aktuella algoritmerna eller datorprogrammen.

Sammanfattningsvis föreslår vi alltså att det i författning bör framgå att en myndighet ska se till att information kan lämnas om hur myndigheten vid handläggning av mål eller ärenden använder algoritmer eller datorprogram som, helt eller delvis, påverkar utfallet vid automatiserade urval eller beslutet vid automatiserade beslut.

Vårt förslag omfattar såväl algoritmer eller datorprogram som är att anse som allmänna handlingar, som sådana som annars inte utgör allmän handling. Vi föreslår inga ytterligare ändringar av gällande rätt i fråga om dokumentation genom beskrivning och registrering av allmänna handlingar (se kapitel 7.6.3), varför dessa bestämmelser alltjämt ska tillämpas i de fall algoritmer eller datorprogram utgör allmän handling.

Automation i förvaltningen SOU 2018:25

Närmare om förslagets innebörd

I de fall en myndighet själv utvecklar eller handhar driften av de algoritmer med anknytande datorprogram som här avses kommer myndigheten normalt sett, genom sina tjänstemän, också ha förmåga att kunna redogöra för hur dessa används i myndighetens verksam-het. Om utomstående leverantörer anlitas kan det emellertid behöva ställas särskilda krav i förhållande till dessa, så att myndigheten får den information som behövs för att i sin tur ha förmåga att kunna redogöra för hur myndigheten använder algoritmerna eller dator-programmen i sin verksamhet. Se också vidare i kapitel 11 i fråga om praktiskt stöd i bl.a. denna fråga när it-avtal tecknas.

En myndighets information bör vidare kunna vara mer eller mindre detaljerad, beroende på den aktuella situationen. En över-gripande beskrivning av hur de algoritmer med anknytande dator-program som omfattas av regleringen används av myndigheten ska emellertid alltid kunna lämnas. I de fall varken sekretess eller immaterialrättsliga förhållanden uppställer hinder kan därtill t.ex.

programkoden med fördel hållas öppen (s.k. öppen källkod), till gagn för såväl insyn som de innovationsmöjligheter detta kan föra med sig. Vårt förslag innebär dock inte någon rättighet för allmän-heten att ta del av programkod. I andra fall kan det röra sig om att de tekniska designdokument som tagits fram i samband med imple-menteringen av algoritmer och datorprogram också kan fungera som underlag när myndigheten fullgör den nu diskuterade bestämmelsen om förmåga att kunna lämna information. Detsamma gäller doku-mentation som tagits fram för att möta offentlighets- och sekretess-lagens eller arkivsekretess-lagens bestämmelser om beskrivning eller registre-ring av allmän handling, i de fall algoritmer eller datorprogram anses utgöra sådan. Något absolut krav på att ta fram särskilda design-dokument eller annan design-dokumentation är det dock inte fråga om, varför förslaget inte bedöms kunna hamna i konflikt med tillämp-ningen av agila metoder för utvecklingsarbete. Även affärsmässiga överväganden kan påverka på vilket sätt en myndighet väljer att full-göra den nu aktuella förmågan att ge insyn i hur myndigheten använder algoritmer med anknytande datorprogram som tillhandahålls av utom-stående leverantörer (se vidare kapitel 11.4.3 om it-avtal).

Det bör mot den beskrivna bakgrunden enligt vår mening lämnas åt tillämparen att närmare avgöra hur långtgående information som

SOU 2018:25 Automation i förvaltningen

bör kunna lämnas om användningen av en viss algoritm eller an-knytande datorprogram. På så sätt riskeras inte heller att den reglering vi föreslår kommer i konflikt med upphovsrätt eller andra immateriella rättigheter, eller skapar konkurrensmässiga nackdelar eller onödiga hinder mot utkontraktering. På det sättet kan det också säkerställas att kravet på att kunna ge information i varje sär-skild situation balanseras mot exempelvis krav på säker slutenhet som kan föreligga av t.ex. sekretesskäl.

Förmågan att kunna lämna information om hur myndigheten använder algoritmer eller datorprogram vid mål- eller ärendehand-läggning bör emellertid inte ses så snävt som att det alltid handlar om att kunna redogöra för den exakta tekniska utformningen av algoritmer eller datorprogram som sådana. I flera fall torde det vara av större eller lika stort värde att inneha förmåga att kunna svara på frågor om t.ex. vilka kategorier av indata som används vid det automatiserade förfarandet. Är det uppgifter som hämtats från enskilda, från internetbaserade källor, från databaser på annat håll inom förvaltningen eller från sensorer utplacerade i en viss stad?

Detta för oss också vidare till frågan om vikten av att säkerställa möjligheten till insyn i beslutsunderlag i enskilda ärenden, se kapitel 7.7.3.

Syftet med den nu föreslagna författningsregleringen är att stärka den goda offentlighetsstrukturen vid myndigheternas användning av vissa automatiserade förfaranden. Behovet bottnar i att besluts-fattande och urvalsförfaranden i ökad grad sker helt eller delvis automatiserat med stöd av nya tekniker i stället för av mänskliga handläggare som själva kan svara på frågor om hur verksamheten bedrivs. För att uppnå det syftet krävs dock inte enligt oss att det införs några nya förfaranden med t.ex. möjlighet till domstols-prövning.

Förhållande till dataskyddsregleringen

I den utsträckning en myndighet använder algoritmer med anknytande datorprogram vid automatiserat individuellt beslutsfattande, in-begripet profilering, som omfattas av dataskyddsförordningen, ut-gör den av oss föreslagna regleringen om förmåga att kunna lämna information också en lämplig åtgärd till skydd för den registrerades

Automation i förvaltningen SOU 2018:25

rättigheter, friheter och berättigade intressen.133 Vårt förslag till-kommer därför som en ytterligare säkerhetsåtgärd i förhållande till de allmänna rättssäkerhetsgarantierna som anges i t.ex. förvaltnings-lagen, vilket enligt vår bedömning stärker förvaltningens generella förutsättningar att använda sig av den automatiserade beslutsformen vid beslutsfattande. Se dock även överväganden i kapitel 7.9.1 om gällande rätt med materiella bestämmelser, om eventuella ytterligare behov av säkerhetsåtgärder i vissa fall.

Outline

Related documents