• No results found

Utredningens uppdrag och arbete och arbete

PRISER OCH KONSUMTION

2 Utredningens uppdrag och arbete och arbete

2.1 Utredningens uppdrag

Regeringen beslutade den 24 november 2016 att ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera i vilken utsträckning det förekommer lagstiftning som i onödan försvårar digital ut-veckling och samverkan inom den offentliga förvaltningen (se bilaga 1). Av utredningsdirektiven framgår bl.a. att utredaren ska lämna förslag till de författningsändringar som bedöms ha störst potential att stödja den fortsatta digitaliseringen av den offentliga förvaltningen. Utredaren ska vidare lämna förslag till hur en ut-vidgad rapportering av hela den offentliga förvaltningens löpande arbete med användning av it och digitalisering kan utformas samt hur aktörerna inom förvaltningen som helhet kan samverka kring behovet av ny eller ändrad lagstiftning för att främja digitaliseringen.

Det kan noteras att uppdraget att kartlägga och lämna för-fattningsförslag omfattar hela den offentliga förvaltningen och all den förvaltningsgemensamma lagstiftningen förutom grundlag och därtill inte heller författningar på personuppgiftsområdet. Begräns-ningen gäller emellertid bara i förhållande till de författningsförslag som lämnas. I utredningsarbetet har vi därför inte sett oss för-hindrade att inkludera såväl grundlagsområdet som personuppgifts-området i kartläggningen och efterföljande analys.

Vårt omfattande uppdrag i kombination med den begränsade tid vi har haft till förfogande har gjort det nödvändigt med vissa priori-teringar av vilka frågor vi ska ta oss an. Mot denna bakgrund har vi valt att lägga fokus på förvaltningsgemensam lagstiftning och rätts-frågor som enligt vår bedömning har bäst förutsättningar att ge störst effekt för att stödja hela den offentliga förvaltningens digita-lisering. Därtill har vi också prioriterat att lyfta fram vissa områden,

Utredningens uppdrag och arbete SOU 2018:25

såsom informationssäkerhet och it-avtal, som också spelar en av-görande roll för att den offentliga sektorn ska fortsätta sin utveck-ling i riktning mot en trygg, innovativ och effektiv digital förvalt-ning.

2.2 Utredningens arbete

Vi har varit angelägna om att bedriva ett utåtriktat utredningsarbete för att få ett så brett och djupt underlag som möjligt. Det gäller både underlag om användning och utveckling av it i den offentliga sektorn och underlag kring vilken lagstiftning som kan anses försvåra digita-lisering inklusive digital samverkan inom förvaltningen.

Vi har genomfört totalt 28 kartläggningsmöten där vi har träffat företrädare för både statliga och kommunala myndigheter liksom privata aktörer med en nära koppling till den offentliga sektorn (se vidare kapitel 5.1.2 om vår metod i kartläggningsarbetet och vilka aktörer som deltagit). Vi har därutöver bl.a. haft ett särskilt möte med Kammarkollegiet och ett antal möten med privata företag som erbjuder tjänster med ny digital teknik. I syfte att bl.a. inhämta synpunkter från den privata sektorn har vi vidare anordnat en hearing där ett hundratal representanter från privat och offentlig sektor deltog. Därtill har vi deltagit på konferenser och i olika nätverk och arbetsgrupper.

Vi har haft tre sammanträden med expertgruppen. Dessutom har vi haft särskilda fördjupningsmöten i avgränsade frågor med vissa experter och även andra specialister inom olika områden.

Det har inte uttryckligen ingått i vårt uppdrag att göra en inter-nationell utblick. Vi har trots det, i viss utsträckning, tagit del av information om främst våra grannländers (Danmark, Finland, Norge och Estland) digitala utveckling inom ramen för offentlig förvaltning. Vi har därtill deltagit på seminarier med internationellt fokus.

Vi har enligt våra utredningsdirektiv haft att samråda med Data-inspektionen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges Kommuner och Landsting. Vi har under arbetets gång haft separata möten med dessa aktörer och samråden har även fullgjorts genom att dessa tre aktörer varit representerade i utredningens expertgrupp. Viss kontakt har förevarit med Försvarsmakten. Parallellt

SOU 2018:25 Utredningens uppdrag och arbete

med vårt uppdrag har flera andra utredningar behandlat frågor med nära anknytning till vårt arbete. Här kan särskilt nämnas Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster1 som vi har träffat vid flera tillfällen. Vi har även haft kontakt med Expertgruppen för digitala investeringar,2 Delegationen för korrekta utbetalningar,3 Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor,4 Delegationen för unga och nyanlända till arbete,5 Tillitsdelegationen6 och Utredningen om inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn.7

2.3 Betänkandets disposition

I betänkandets inledande kapitel 3 och 4 redogörs för framväxten av, och värdegrunder i, den digitala förvaltningen. I kapitel 5 och 6 ges en översiktlig presentation av kartläggningen följt av några inledande reflektioner.

Kapitel 7 tar sitt avstamp i pågående och kommande automation i förvaltningen. I kapitlet behandlas bl.a. frågor om god offentlighets-struktur vid vissa automatiserade förfaranden, rättssäkerhet vid för-valtningens användning av AI-system med maskininlärda algoritmer och automationsanpassad lagstiftning.

Kapitel 8 handlar om digital kommunikation, både när det gäller tillgänglighet till förvaltningen och sättet för förvaltningens kom-munikation till enskilda.

I kapitel 9 redogörs för vikten av god informationssäkerhet för att trygga den fortsatta utvecklingen av en digital förvaltning.

Kapitel 10 handlar om en författningsreglerad tystnadsplikt för privata leverantörer vid utkontraktering av teknisk bearbetning och lagring. I kapitel 11 redogörs för hur bl.a. myndigheters utkontrak-tering föranleder behov av att teckna juridiskt hållbara och affärs-mässigt gynnsamma it-avtal.

Kapitel 12 omhändertar vissa frågor där vi av olika anledningar inte har haft möjlighet att göra djupare analyser eller lämna konkreta

1 Fi N 2016:01.

2 Fi 2017:04.

3 Fi 2016:07.

4 Ju 2017:08.

5 A 2014:06.

6 Fi 2016:03.

7 Fi 2017:09.

Utredningens uppdrag och arbete SOU 2018:25

förslag. I samma kapitel lämnas också förslag på hur det fortsatta arbetet med nödvändiga författningsändringar ska bedrivas för att sådana ändringar ska kunna åstadkommas i lämplig tid och om-fattning.

I kapitel 13 lämnas förslag på hur den offentliga förvaltningen ska rapportera om sitt arbete med it och digitalisering.

I de avslutande kapitlen 14–16 återfinns konsekvensbedöm-ningar, förslag på ikraftträdande avseende de författningsförslag som lämnas och författningskommentar.

3 Framväxten av den digitala

Outline

Related documents