• No results found

INTÄKTER OCH AVSÄTTNINGAR I VOLVO

9.2 Redovisning av intäkter – IFRS

9.2.1 Försäljning av varor

I redovisningsprinciperna i årsredovisningen 2005–2012 angavs under rubriken ”Nettoomsättning och intäktsredovisning” att koncernens nettoomsättning i huvudsak avser intäkter från försäljning av varor och tjänster. Intäkter från varuförsäljning redovisas i samband med att väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har över-förts till utomstående parter. Detta sker normalt i samband med leverans till kund. De kontrakt som ingås vid försäljning av lastbilar är dock mer komplicerade än så. Svårigheter uppstår i redovisningen när vissa risker och förmåner kvarstår hos säljaren, det vill säga hos Volvo. I vissa fall före- kommer att varorna säljs med rabatt eller att varorna lämnas tillbaka.

I sådana fall reduceras nettoomsättningen med dessa belopp. Ytterligare svårigheter vid försäljning av varor är när det gäller att bedöma om risker och förmåner övergått till köparen eller inte i de fall försäljningen är kombinerad med återköpsöverenskommelse eller restvärdesgaranti. I de fall väsentliga risker och förmåner förknippade med varan kvarstår hos Volvo redovisas transaktionen inte som försäljning vid försäljningstillfället, utan som en uthyrning enligt bestämmelserna om operationell leasing med Volvo som leasegivare.

Det finns även ett särskilt avsnitt för Leasing –Volvo som leasegivare, vilket är nytt från år 2005. Detta betyder inte att redovisningsprincipen var ny inom Volvo 2005, utan att det var första gången som den fanns beskriven bland redovisningsprinciperna. Det angavs att Volvo, i enlighet med IAS 17 Leasingavtal, delar in leasingavtalen i finansiella respektive operationella leasingavtal. Indelning i de två kategorierna sker utifrån avtalens ekono-miska innebörd. De operationella leasingavtalen där Volvo är leasegivare redovisas som anläggningstillgångar, Tillgångar i operationell leasing. Detta kan gälla sålda lastbilar där väsentliga risker inte övergått till köparen och Volvo därför behåller tillgången i sin balansräkning.

Under tiden lastbilen tillverkas och då den är färdigtillverkad redovisas till-gången som varulager enligt IAS 2 Varulager. Vid försäljningstillfället bokas tillgången om från varulager till materiell anläggningstillgång och redovisas från och med denna tidpunkt i enlighet med IAS 16 Materiella anläggnings-tillgångar. Transaktionen likställs med uthyrning och utgör därför ingen försäljning enligt IAS 18 Intäkter. Intäkter hänförliga till dessa leasingavtal redovisas jämnt fördelat över leasingperioden. Under uthyrnings- perioden skrivs dessa tillgångar av linjärt enligt villkoren som finns i avtalet i enlighet med IAS 16. Avskrivningsbeloppet anpassas för att överensstämma med det försäljningsvärde som beräknats per den dag åtagandet löper ut.

Produkternas bedömda försäljningsvärde vid åtagandets upphörande följs kontinuerligt upp på individuell nivå. Prövning måste också ske för att bedöma om nedskrivningsbehov föreligger. Eventuell nedskrivning belastar resultaträkningen omgående. För exempel på hur en sådan här transaktion redovisas, se exempel nedan.

De transaktioner där väsentliga risker inte överförts till säljaren vid försäljningstillfället är framförallt de transaktioner där försäljning sker med en överenskommelse om återköp eller ett garanterat restvärde. En sådan överenskommelse innebär att transaktionen juridiskt sett är att betrakta som en försäljning, eftersom äganderätten överförts till köparen. Men efter-som Volvo garanterar ett framtida värde för en begagnad vara utgör trans-aktionen redovisningsmässigt ingen försäljning. Kontrakt med restvärde-åtaganden kan se ut på olika sätt, några vanligt förekommande kontrakt inom Volvo är:

• Återköpskontrakt som innebär en möjlighet för kunden att sälja tillbaka den använda tillgången till Volvo vid en angiven tidpunkt, till ett pris som bestämdes vid försäljningstillfället.

• Multipelt återköpskontrakt som liknar återköpskontrakt men med den skillnaden att köparen kan välja på ett antal framtida datum då denne vill sälja tillbaka tillgången. Priset varierar beroende på ålder etc. för den använda tillgången per varje angivet datum.

• Trade back-kontrakt är som är ett återköpskontrakt men med den skillnaden att kunden måste beställa en ny tillgång för att kunna sälja tillbaka den begagnade tillgången.

• Restvärdeskontrakt innebär att kunden har rätt att erhålla en ersättning från Volvo om priset för den begagnade tillgången är lägre än det pris som uppskattades vid försäljningstillfället. Skill-naden jämfört med återköpskontrakt är att i restvärdeskontrakt är kunden ansvarig för att sälja den begagnade tillgången, den finansiella

I dessa fall behåller Volvo risken för framtida prisnivåer av begagnade lastbilar. Dessa risker realiseras om kunden använder möjligheten att sälja tillbaka den begagnade lastbilen till Volvo eller om kunden har rätt till kompensation från Volvo vid avyttring av den begagnade lastbilen. Nivån på dessa risker mäts utifrån historisk erfarenhet. Redovisningsmässigt måste Volvo bedöma om transaktionen till sin substans innebär att Volvo har över-fört väsentliga risker och förmåner av ägandet till köparen, vilket är ett krav enligt IAS 18 för att få redovisa en intäkt vid försäljning av varor.

I de fall väsentliga risker och förmåner bedöms överförda till köparen vid försäljningstillfället redovisas transaktionen som en försäljning i resultaträkningen vid försäljningstillfället, i normalfallet vid leverans av lastbilen till kund. Hit räknas framförallt försäljningar som lever upp till något av följande kriterier:

1. Vid ”vanliga” försäljningar utan återköps- eller restvärdesåtaganden.

2. Vid avtal om garanterat restvärde, men där restvärdet inte är väsentligt i relation till värdet av den initiala försäljningen.

3. Om restvärdesrisken separeras till en oberoende transaktion från den ursprungliga försäljningstransaktionen.

4. I de fall det är ett Trade back-kontrakt. Det vill säga då kunden åtar sig att, vid den situation Volvo eventuellt återköper till- gången, köpa en ny Volvoprodukt – eftersom Volvo här kan påverka försäljningstransaktionen och säga att de inte vill ha den begagnade tillgången i inbyte.

I dessa fall redovisas hela försäljningsintäkten som nettoomsättning vid försäljningstillfället och eventuella kvarstående åtaganden redovisas som avsättning eller eventualförpliktelse.

I de fall Volvo behåller väsentliga risker och förmåner med ägandet, trots att juridisk äganderätt har överförts till köparen, bedöms transaktionen utgöra en finansieringslösning och redovisas därför inte som intäkt vid försäljnings-tidpunkten. Istället redovisas transaktionen enligt bestämmelserna om operationell leasing. Detta innebär att när en lastbil som redovisas som varulager säljs till kund, men väsentliga risker kvarstår hos Volvo, behåller Volvo bilen redovisningsmässigt i balansräkningen. Under tiden för tillverkning och när lastbilen är färdigtillverkad redovisas lastbilen som varulager, fram till försäljningstillfället. Lastbilen bokas vid försäljnings-tillfället om till en materiell anläggningstillgång benämnd Tillgångar i

operationell leasing. På skuldsidan redovisas en Restvärdesskuld samt Förutbetald intäkt. Inkomsten periodiseras jämnt fördelad över perioden för riskåtagandet. Tillgången skrivs av över kontraktsperioden ner till ett bedömt restvärde18. Hänsyn tas till villkoren i de åtaganden som föreligger och avskrivningsbeloppet anpassas för att överensstämma med beräknat försäljningsvärde då åtagandet löper ut. Avtalen löper vanligtvis på tre till fem år och avskrivningsperioden är därför tre till fem år, baserat på längden av ingångna avtal.

Restvärdet enligt IAS 16 ska överensstämma med uppskattade försäljnings- intäkter med avdrag för uppskattade försäljningskostnader vid kontrak-tets slut. Detta innebär att nettoförsäljningsvärdet löpande måste testas individuellt för begagnade fordon, och i vissa fall på gruppnivå utifrån till exempel liknande modeller. Detta kan leda till nya bedömningar som redovisas som förändrade avskrivningar över kvarvarande avtalsperiod eller som en engångsnedskrivning. Nedskrivning blir aktuell i de fall värdenedgången överstiger den ännu oredovisade bruttovinst som redovi-sats som förutbetald intäkt. Eventuell uppskattad vinst på ett fordon får inte nettoredovisas mot eventuell uppskattad förlust på ett annat fordon, enligt principen om post för post-redovisning.

För övriga transaktioner, det vill säga där bestämmelserna om operationell leasing inte är tillämpbara, redovisas initiala och tillkommande bedömda restvärdesförluster som en avsättning under rubriken Avsättning för rest-värdesrisker eller som en eventualförpliktelse som anges i årsredovisningen och Återköpsgarantier, beroende på sannolikheten för infriande av åtagandet.

Ett exempel visar hur den operationella leasingmodellen tillämpas i redovisningen. Av de typer av kontrakt som beskrivits ovan är detta ett återköpskontrakt, vilket är vanligt förekommande typ av kontrakt.

I exemplet gäller följande förutsättningar och antaganden.

En lastbil säljs till en kund och i samband med att försäljningen äger rum tecknas även ett återköpsavtal. Transaktionen lever inte upp till kriterierna, i IAS 18, för att få redovisas som en intäkt vid försäljningstillfället eftersom väsentliga risker inte bedöms ha övergått till köpare. Därför tillämpas den operationella leasingmodellen. Följande förutsättningar och antaganden

18. Enligt IAS 16 är en tillgångs restvärde det uppskattade belopp som ett företag för när-varande skulle kunna erhålla vid avyttring/utrangering av tillgången efter avdrag för uppskat-tade kostnader för denna avyttring/utrangering, om tillgången redan uppnått den ålder och det skick som den väntas uppnå i slutet av nyttjandeperioden.

gäller respektive bedöms föreligga vid försäljningstidpunkten:

Pris (erhålls vid försäljningstidpunkten) 1 000

Produktkostnad 850

Överenskommet restvärde, buy-back value, efter tre år 550 Initialt uppskattat nettoförsäljningsvärde, efter tre år 520 Vid försäljningstillfället av begagnat fordon efter tre år blev utfallet följande:

Pris som slutligen erhölls vid försäljning av begagnat fordon 525

I figur 9.5 visas effekter i resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys av enbart denna transaktion. Beloppen i balansräkningen visar föränd-ringarna i balansräkningen mellan åren. År tre nyttjar kunden återköps-avtalet, varmed Volvo köper tillbaka lastbilen när kontraktet löper ut, till det överenskomna restvärdet 550.

Skillnaden mellan priset som erhålls vid försäljningstillfället och överens-kommet restvärde uppgår till 450 (1000 – 550 = 450) periodiseras linjärt över kontraktets längd, tre år. Vid försäljningen debiteras likvida medel om 1 000 och skulder krediteras om 1 000, varav 450 utgör en förutbetald leasingintäkt och 550 restvärdesskuld. Som leasingintäkt redovisas 150 per år (450/3 = 150). Leasingintäkt krediteras i resultaträkningen och förut-betalda leasingintäkter i balansräkningen debiteras.

Produktkostnaden utgörs av tillverkningsutgiften för lastbilen, som under tillverkning och när den är färdigtillverkad redovisas som varulager fram till försäljningstidpunkten. Skillnaden mellan produktkostnaden och upp- skattat nettoförsäljningsvärde uppgår efter tre år till 330 (850 – 520 = 330) och redovisas som avskrivning linjärt över tre år om 110 per år (330/3=110).

Avskrivningar debiteras i resultaträkningen och Tillgångar i operationell leasing i balansräkningen krediteras.

Om kunden nyttjar återköpsavtalet när kontraktet löper ut efter tre år omklassificeras tillgången, det initialt uppskattade nettoförsäljningsvärdet justerat för eventuella nya bedömningar och/eller nedskrivningar under treårsperioden, till varulager. Efterföljande försäljning av det begagnade fordonet redovisas som en försäljning vid försäljningstillfället, eftersom väsentliga risker och förmåner bedöms övergå till köparen av det begagnade fordonet.

Om det skulle vara så att kunden inte nyttjar återköpsavtalet när kontraktet löper ut, utan istället väljer att behålla lastbilen, kommer balansposten Restvärdesskulder att återföras och redovisas som Nettoomsättning om 550. Samtidigt som det redovisade värdet av balansposten Tillgångar i operationell leasing återställs och redovisas som Kostnad såld vara 520 (850 – 330 = 520). Detta resulterar i en bruttovinst om 30 (550-520=30) som redovisas i resultaträkningen. I denna situation påverkas inte kassa-flödet, mer än vid försäljningstillfället.

Figur 9.5 visar hur exemplet ser ut om kunden väljer att sälja tillbaka lastbilen till Volvo när kontraktet löper ut om tre år.

Vid

försäljnings-tillfället År 1 År 2 År 3

Begagnat fordon säljs RESULTATRÄKNING

Leasingintäkt - 150 150 150

-Försäljning begagnat fordon - - - - 525

Nettoomsättning - 150 150 150 525

Avskrivning - –110 –110 –110

-Kostnad såld vara - - - - –520

Bruttovinst - 40 40 40 5

BALANSRÄKNING Tillgångar:

Tillgångar i operationell leasing

850 –110 –110 –630**

-Varulager –850 - - 520 –520

Likvida medel 1 000 - - –550 525

Skulder:

Eget kapital - 40 40 40 5

Förutbetalda leasingintäkter (kort och lång skuld)

450* –150 –150 –150

-Restvärdesskulder (Kort och lång skuld)

550 - - –550

-Kassaflödesanalys 1 000 - - –550 525

* Försäljningsvärdet 1 000 med avdrag för överenskommet restvärde 550 (1000 – 550 = 450).

** Består av årets avskrivning, 110, samt nettoförsäljningsvärdet, 520 (110 + 520 = 630)

Figur 9.5 Återköpskontrakt, effekter i resultat- och balansräkning samt