• No results found

4. Praktisk metod

5.5 ICA Supermarket Ålidhem

5.5.1 Drift

ICA Supermarket Ålidhem erbjuder enbart fysisk handel i butik för sina kunder. Handlaren berättar att de tidigare under en kort period erbjudit online försäljning men att det därefter togs bort pga låg efterfrågan och därmed låg lönsamhet. Detta förklarades av att majoriteten av butikens kunder består av studenter, vilket inte är en optimal kundgrupp för nätmathandel, berättade handlaren.

“Näthandel av mat och framförallt konceptet färdiga matkassar är snarare till för småbarnsfamiljer som försöker få ihop livspusslet.”

-Handlare

Plockning

I och med att butiken enbart erbjuder fysisk handel betyder det att kunden utför ihopplockandet av varor själv och därmed inget som butiken ansvarar över.

Hemleverans och avhämtning

Med samma argument som ovan, är leverans av varor till kundens hem en process som kunden enbart sköter själv och inte butiken.

Returhantering

Butiken erbjuder retur till sina kunder. Processen går till så att kunden återbesöker butiken och framför sitt klagomål följt av butiken löser problemet genom att byta ut den aktuella varan eller erbjuda återbetalning. Upplevd möjlighet med detta är att det medför mervärde åt kunden. Nackdelen är såklart att det kan medföra ökade svinnkostnader men är samtidigt inget problem i sammanhanget eftersom nöjda kunder är av högsta prioritet, berättade handlaren.

5.5.2 Kostnadsdrivare

Lärande och spridningseffekter

Under vår intervju frågade vi om hur de arbetade med att effektivisera deras drift varvid vi fick som svar att det var något som de jobbar med dagligen. De utför ett grundligt förarbete och tar med alla viktiga parametrar, t. ex när sker ingående varuleverans och hur ser kassafrekvensen ut när de lägger schemat för att ha bästa förutsättningar för att kunna skära kostnader.

44

Kapacitetsutnyttjande

Återigen var en optimal schemaläggning något som de på ICA-Supermarket Ålidhem hade lagt mycket resurser på och något som de arbetar med dagligen. En anställd har en timlön och andra omkostnader som betalas oavsett om det är mycket eller lite att göra men genom att anpassa schemat på ett optimalt sätt, medför det till att de anställda kostar mindre/utförd arbetsuppgift jämfört med om de har för hög bemanning. Handlaren påpekade dock att det inte var rimligt med en perfekt bemanning på grund av svängningar i kundfrekvens.

Sammanlänkningar

När vi frågade hur de på ICA-Supermarket Ålidhem såg på diverse vertikala samarbeten svarade handlaren att det var något som de såg positivt på och som de nyttjade sig av. Som exempel svarade handlaren att vissa av deras leverantörer t.ex. Pågen, Skogaholm, Polfärskt samt deras lösvikts- och naturgodisleverantörer själva skötte utplocket till hyllorna i butiken. Handlaren nämnde även att de var möjligt att hyra in konsulter som utför utplock av de andra ICA-produkterna till hyllorna, och även om det inte var något som de använde sig av väldigt frekvent, så såg handlaren en fördel med att de kunde vara mer flexibla. Han förtydligade att genom ett samtal kunde de öka arbetskraften så den ordinarie ICA personalen kunde fokusera på andra arbetsuppgifter som att sköta kassan och att det var perfekt i tillfällen med större sjukfrånvaro. Under intervjun berättade handlaren dock att en negativ aspekt kunde vara att konsulterna inte kunde förse kunder med den service som ordinarie ICA personal har möjlighet till i form av svara på frågor eller annan sorts hjälp.

Integration

Under intervjun när vi ställde frågan om vilka slags utmaningar handlaren såg med att potentiellt introducera en näthandel och att då även sköta hemleveransen av dessa varor fick vi som svar att kostnadsbiten var den största utmaningen. Handlaren menade att det krävs stora volymer beställda varor för att kunna uppnå en högre kapacitetsutnyttjande och därmed kunna sänka kostnader/order.

“De kostnader som är förknippade med en hemleverans är först och främst personalkostnader men även bensin och andra omkostnader för att täcka fordonet som: försäkring, skatt, service och avskrivning på bilen.”

-Handlare

Strategiska policys

När vi frågade vilka möjligheter handlaren såg med att börja erbjuda näthandel av mat, svarade handlaren att det potentiellt kunde leda till en ökad försäljning men att det inte finns nog med efterfrågan i området för att det ska vara lönsamt. Demografin består till stor del av studenter som bor i studentkorridor med endast en eller två hyllor i kyl&frys, och det gör det svårt för kunderna att veckohandla/bunkra vilket e-mathandeln till stor del består av enligt handlaren. Studenterna handlar lite varje dag och har istället butiken som deras skafferi/kylskåp och därför blir de få antal varor som de köper varje dag en olönsam affär för kunderna med tanke på för höga plock- och leveranskostnader. En annan aspekt som handlaren poängterade var att studenter har generellt mycket tid till övers medan de som handlar mat via nätet är personer som har lite tid och ett livspussel de prioriterar framför att handla mat. Handlaren menade att efterfrågan på e-mathandel har dock ökat i samband med covid-19 och att han tror att e- mathandel generellt kommer fortsätta att öka.

45 “Även om det inte är lönsamt för oss i dagsläget kan det vara dumt att inte börja bedriva en försäljning via andra kanaler än fysisk handel i framtiden, eftersom det handlar ju ändå om efterfrågan.”

-Handlare

Handlaren ser positivt på möjligheten att utkontraktera plockningen av färdiga matkassar till ICA centrallager som kunderna kan beställa online och sedan hämta i butiken men för ICA- Supermarket Ålidhem finns det dock utmaningar med lokalen deras för ett sådant upplägg. Det finns inte nog med utrymme för att kunna förvara ihopplockade matkassar, lagerutrymmet är för litet helt enkelt menar handlaren. När vi frågade vad som ska till för att de ska börja bedriva e-mathandel fick vi som svar att de skulle se en tendens att e-mathandel fortsätter öka och att de tappar intäkter ifall de inte följer strömmen. Handlaren förklarade vidare att alla butiksmässiga förändringar grundar sig i efterfrågan. Som exempel hade de infört snabbkassor eftersom de fått feedback att kunderna ville att de skulle gå snabbare i kassan och att kunden ville ha mer service hade medfört till längre öppettider.

Handlaren tror att ju större en ICA-butik är, desto större förutsättningar finns för att bedriva en lönsam e-mathandel med tanke på utrymme för att effektivisera processerna och en stor kundkrets där snittköpen är större, vilket medför en billigare snittkostnad per order. En möjlighet för kostnadsreduktion som handlaren nämnde var att anställa en person som varit arbetslös länge via arbetsförmedlingen för att bidra till att de kan ta steget in eller tillbaka i arbetslivet och samtidigt få ekonomiskt stöd.