• No results found

4. Praktisk metod

6.2 Möjligheter och utmaningar kostnadsdrivare

6.2.3 Sammanlänkningar och integration

Tabell 9. Samtliga butikers sammanfallande och avvikande möjligheter och utmaningar sett till

kostnadsdrivarna sammanlänkningar och integration.

Sammanlänkningar och integration

Möjligheter Utmaningar Kostnadsbesp aringar Frigör tid Flexi bilitet Fokus på kärnverksamh et Brist på kvalitetsko ntroll Krav att de ska klara sig själva Kostn ader Brist på relationsskapan de ICA Nära Bullmark X X X X ICA Nära Hissjö X X X X ICA Supermarket Teg X X X X ICA Supermarket Ålidhem X X X X ICA Kvantum Skellefteå X X X ICA Kvantum Piteå X X X X ICA Maxi Östersund X X X X

74

6.2.3.1 Jämförelse och tolkning inom butiksprofilen Nära

Som vi nämnt i avsnitt 3.4 är sammanlänkningar en kostnadsdrivare som enligt Porter (1998, s.75–76) kan innebära samarbeten där leverantören utför aktiviteter som annars återförsäljaren utför, vilket medför att kostnadsreduktioner kan erhållas på båda sidor. Kostnadsdrivaren integration handlar å andra sidan om att det ska undersökas ifall det är mer lönsamt att integrera dessa värdeaktiviteter, dvs. att göra dem själv eller om det är mer lönsamt att utkontraktera dem (Porter, 1998, s.79). Även om det är olika kostnadsdrivare i Porters ramverk önskar vi för vår studie att diskutera dessa på samma gång eftersom det handlar om att undersöka ifall det är mest lönsamt att utföra vissa värdeaktiviteter själv, utkontraktera, eller via olika typer av samarbeten. För vår studie har vi valt att se på ICA-Centralt som en leverantör där plocken av färdiga matkassar kan utkontrakteras centralt helt och hållet och allt klart för varje påse, eller ifall matkassens innehåll, dvs. ICA-butikens samlade beställningar och innehåll inte sorteras matkassevis, men skickas samlat på pall till butiken. Det här innebär med andra ord om plocken och sorteringen ska utkontrakteras och till vilken utsträckning, eller om butiken själv ska sköta det här eller slutligen om det är möjligt att någon annan tredjepart ska utföra dessa aktiviteter. Dessa olika val medför olika utmaningar och möjligheter och vi vill dessutom diskutera aspekten av dessa olika slags beslut och implikationer rörande själva hemleveransen eller avhämtningen av näthandlade matvaror.

När vi jämför ICA-Näras utmaningar och möjligheter kopplat till kostnadsdrivarna sammanlänkningar och integration ser vi att båda butikerna ser möjligheter kopplat till kostnadsbesparingar och att det frigör tid. Det här är positiva effekter som överensstämmer med vad Porter (1998, s.79) hävdar att samarbeten och vertikala utkontrakterade aktiviteter kan medföra i sin studie, men han nämner även ökad flexibilitet som ett resultat av utkontraktering. Hur långt de valt att sträcka sina vertikala samarbeten eller utkontraktering skiljer sig dock. ICA-Nära Hissjö har valt att utkontraktera plocken och sorteringen av de färdiga matkassarna centralt, och ser möjligheterna som vi nämnt ovan med det upplägget, fast även en utmaning till att det är relativt kostsamt.

När det kommer till lösplocksordrar som finns tillgänglig för beställning via telefon hos de båda butikerna ser de utmaningar med att någon annan utför plock och leverans. ICA-Nära Bullmark menar att med tanke på låg efterfrågan känner de ett krav att de själva ska hinna med att göra utföra dessa arbetsuppgifter, och ifall någon annan gör det så är det ofta förknippat med extra- och onödiga kostnader. ICA-Nära Hissjö menar att det innebär en risk i form av brist på kvalitetskontroll ifall någon annan skulle utföra dessa aktiviteter. Det är förståeligt eftersom en orsak till att konsumenter undviker att handla online är att de inte har möjlighet att känna och klämma på produkterna enligt rapporten Digital mathandel (HUI, 2018, s.27). Det vill säga att det är ytterst viktigt att kvaliteten är hög.

6.2.3.2 Jämförelse och tolkning inom butiksprofilen Supermarket

ICA-Supermarket Ålidhem och Teg ser samma fördelar med att utkontraktera eller överlåta vissa arbetsuppgifter till en tredje part i form av olika samarbeten. De ser båda två möjligheterna med att det potentiellt skulle kunna leda till att frigöra tid, flexibilitet och att de båda aktörerna kan fokusera på deras kärnverksamhet, vilket är försäljning. Båda butikerna upplever dock liknande utmaningar när det gäller (eventuella) kostnader för att inte utföra dessa aktiviteter själva. ICA-Supermarket Ålidhem erbjuder ingen form av näthandel, men färdiga matkassar är möjligt att beställa för avhämtning och leverans för ICA-Supermarket Teg. Där har de valt att inte utkontraktera plocken eller sorteringen centralt. Det här medför vidare att de ansåg att det finns fler fördelar med att utföra dessa aktiviteter själv, framför kostnaden att de utförs ICA-

75

Centralt.

När det gäller att utkontraktera hemleveranserna förklarade butikschefen på ICA-Supermarket Teg att med tanke på att de erbjuder leverans via vissa tidsfönster, hade de möjlighet att anpassa driften och schemat utefter när det bäst passar att köra ut matkassarna. Det här är en viktig aspekt att diskutera, eftersom det är en potentiell fördel att göra vissa aktiviteter själv när arbetsmängden under en dag varierar. Vissa tider kan det vara mindre att göra på jobbet och då passar det perfekt att utföra t.ex. plock och sortering av färdiga matkassar eller hemleverans.

6.2.3.3 Jämförelse och tolkning inom butiksprofilen Kvantum

De upplevda möjligheterna med att utkontraktera vissa delar av verksamheten eller inleda samarbeten där en tredje part utför arbetsmoment som de ordinarie ICA-anställda annars utför skiljer sig mellan ICA-Kvantum Skellefteå och Piteå. Handlaren på ICA-Kvantum Piteå nämner fördelar som att det eventuellt skulle kunna frigöra tid och leda till kostnadsbesparingar medan handlaren för ICA-Kvantum Skellefteå var skeptiskt till ett sådant koncept. Det som båda ICA-Kvantumhandlarna som vi intervjuat grundade de upplevda utmaningarna till ett sådant upplägg på var främst bristen av relationsbyggande. Så det är många faktorer i tillägg till själva kostnadsbiten som måste tas i beaktning när det ska tas beslut om någon tjänst ska utföras av en person som inte är anställd via ICA, oavsett om arbetsmomentet utkontrakteras eller sker via olika former av samarbeten.

6.2.3.4 Tolkning inom butiksprofilen Maxi

Bland alla våra respondenter är ICA-Maxi Östersund den enda av butikerna som valt att utkontraktera hemleveranserna till kund. De såg en möjlighet till att Jetpak kunde erbjuda bättre service vid hemleverans, än vad ICA:s egna anställda skulle kunna erbjuda för denna aktivitet. Det här är i linje med vad Kingsley et al (2010, s. 459) kommit fram till sin studie där de nämner möjligheter för värdeskapande mellan företag genom att låta var part specialisera sig på kärnverksamheten, och se det som en källa av konkurrenskraft, och i det här fallet då en potential till bättre erbjuden service.

6.2.3.5 Jämförelse och sammanfattning mellan de olika butiksprofilerna

De samband vi kan se utifrån aspekten om en av våra undersökta ICA-butiker valt att ingå samarbeten av olika former eller inte baseras, enligt oss, till stor del om hur mycket det kostar. Det här är självklart logiskt och rimligt, eftersom kostnader utgör en stor grund till hur lönsamt ett företag är. När det kommer till vilken grad ICA-butikerna valt att utkontraktera plock och sortering av färdiga matkassar eller dess innehåll till ICA-Centralt har vi sett att det passar bättre för vissa ICA-butiker som t.ex. ICA-Nära Hissjös verksamhet än för ICA-Supermarket Teg. Det här grundar sig i driftsmässiga anledningar där svängningar i arbetsmängd medför luckor där det finns tid till att utföra momenten plock och sortering själv, medan det för ICA-Nära Hissjö passar bättre med att betala för att det ska göras centralt på ICA. För ICA-Maxi Östersund passade det dock bäst att endast beställa de färdiga matkassarnas innehåll osorterat, men plockat samlat på pall från ICA-centralt för att sedan sortera när det finns tid i butiken. Samtliga butiker bortsett från ICA-Kvantum Skellefteå ser någon form av möjlighet med att utkontraktera bitar av verksamheten eller via olika former av samarbeten med en tredje part. ICA-Kvantum Skellefteå var också den butik som vi undersökt där det upplevdes flest

76

utmaningar med ett sådant upplägg och det grundar sig i något som handlaren på ICA-Kvantum Piteå också påpekade, nämligen vikten av att upprätthålla en relation hela vägen till kund. Det är dock intressant att diskutera hur mycket det får kosta/hur värdefullt det är att upprätthålla relationsbyggandet hela vägen ut till kund. Med tanke på att ICA-Kvantum Piteå tackat ja till ett samarbete där lokala taxichaufförer får köra hem maten till de i riskgrupp, tyder på att det finns tillfällen där det kan vara okej för dem att relationsbyggandet förskjuts till en tredjepart. Det kan samtidigt anses som värdefullt att de bidrar till en lokal samhällstjänst genom att det upplägget genererar jobb för en den lokala taxiverksamheten som vid tiden den här uppsatsen skrevs, var utsatt för låg efterfrågan på grund av covid-19.

En annan utmaning som båda kvantumbutikerna och ICA-Nära Hissjö såg med ett tredjeparts samarbete eller utkontraktering var bristen på kvalitetskontroll. Det här är i linje med vad Lacity et al, (2011, s.234) också kommit fram till i sin studie, nämligen att en rädsla att förlora kontroll över vissa arbetsmoment visade ett negativt samband bakom att ta ett beslut att utkontraktera. Att ICA-Maxi Östersund valt att utkontraktera så att Jetpak ska utföra deras hemleveranser tyder på att de å andra sidan ser det som en fördel att ett bolag som endast jobbar med, och har erfarenhet med utkörningar av olika slag, är mer professionell än vad ICA-Maxi Östersunds egen personal är på den fronten. En faktor som dock är viktigt att nämna i det fallet är att dessa Jetpakanställda endast jobbar med att köra ut åt dem, och därför medför det vidare en ansvarsskyldighet att verkligen se till att utföra ett professionellt jobb när de bara representerar ICA. Denna ansvarsskyldighet var en aspekt som även handlaren på ICA-Kvantum Piteå nämnde och det är rimligt att anta att det medför ett större krav att utföra en tjänst väl om denna tjänst eller arbetsmoment endast utförs åt en arbets- eller uppdragsgivare.