• No results found

KOMMUNALA OCH REGIONALA ORGAN

REGION SKÅNE

Region Skåne har mottagit ovanstående samrådshandling för synpunkter.

Region Skåne har ansvar för vård och hälsa i Skåne samt ett samordnande ansvar för Skånes utveckling, enligt Lag 2010:630 och lagändring 2019:944 om regionalt utvecklingsansvar. Detta ansvar innebär att utarbeta och fastställa en strategi för regionens utveckling och samordna insat-ser för genomförandet av denna samt att upprätta och fastställa planer för regional transportinfra-struktur. Region Skåne är också regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne län, vilket innebär det politiska och ekonomiska ansvaret för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken. Region Skåne utgör även en formell remissinstans enligt plan- och bygglagen (PBL) avseende översiktsplaner och enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar avseende riktlinjer för bostadsför-sörjning.

Region Skåne har sedan januari 2019 även ansvar för den regionala fysiska planeringen i länet, och uppdraget att ta fram en regionplan för Skåne till 2022. Ett förslag till Regionplan för Skåne 2022 – 2040 är just nu på samråd. Regionplaneuppdraget bygger vidare på arbetet med Struktur-bild för Skåne som Region Skåne bedrivit i dialog med de 33 skånska kommunerna sedan 2005.

Genom Strukturbild för Skåne och regionplaneuppdraget arbetar Region Skåne med att tydligare koppla samman det regionala utvecklingsansvaret och kommunernas översiktsplanering. Region Skåne yttrar sig över översiktsplan för Skurups kommun utifrån ovanstående ansvar.

BAKGRUND

Syftet med Översiktsplan för Skurups kommun är att ange inriktningen för den långsiktiga ut-vecklingen av den fysiska miljön i Skurups kommun till 2035. Översiktsplanen är vägledande för kommande planering och beslut kring hur mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.

Skurups översiktsplan utgår från kommunens vision att öka till 18 000 invånare år 2030. Planen ska skapa förutsättningar för att nå befolkningsmålet genom att utveckla nya boendemiljöer. Pla-nen utgår från fyra prioriterade inriktningar för en hållbar utveckling: attraktiva och trygga livsmiljö-er, nära till natur och rekreation, goda kommunikationlivsmiljö-er, levande hav och attraktivt kustområde.

Region Skåne ser positivt på att Skurups kommun har påbörjat arbetet med att ta fram en ny kom-REGION SKÅNES SYNPUNKTER

Regionalt perspektiv

Region Skåne ser gärna att Skurups kommun på ett tydligare sätt beskriver sin regionala roll och relation till omvärlden. Det är positivt att Skurups kommun lyfter fram det regionala perspektivet avseende kommunikationer, boende och kommunens möjligheter att utvecklas utifrån sitt läge och närheten till Köpenhamn och Malmö. Region Skåne ser dock att det finns potential att stärka det regionala perspektivet i översiktsplanen och ytterligare lyfta fram regionala och delregionala frågor.

Det gäller inte minst pendling och infrastruktur. Region Skåne ser mycket positivt på att Skurups kommun nu ingår i samarbetet MalmöLundregionen, MLR.

Region Skåne vill också uppmuntra kommunen att tydligare redovisa hur regionala strategier och program används i översiktsplaneringen.

Kommentar:

Inför granskningen har bland annat avsnittet om regionala/mellankommunala frågor utvecklats.

Näringsliv

Skånes regionala utvecklingsstrategi har som mål att Skåne ska vara en stark och hållbar tillväxt-motor. Region Skåne verkar för en ökad produktivitet genom fler företag, fler växande företag, fler i arbete och en mer innovativ region. Skurups inriktning med att komplettera jord- och skogsbruk med andra verksamheter såsom gårdsförsäljning, övernattningsmöjligheter och ett upplevelseba-serat näringsliv är ett intressant mål utifrån besöksnäring och utveckling av företag på landsbyg-den. Att fortsatt ta vara på de goda förutsättningarna och stödja företag som startar eller utvecklar sin verksamhet är av värde för såväl kommunen som hela Skåne.

Målet att få fler företag att etablera sig i Skurups kommun ligger i linje med Region Skånes ut-vecklingsstrategi. Utveckling av näringslivet lyfts i sammanhanget som en viktig aspekt. Värdet av att vara en serviceinriktad kommun för företagen i dess olika faser och ett gott företagsklimat kan bidra till att attrahera etableringar. Region Skåne har sedan 2019 startat upp nätverk och samord-ning för kommunernas näringslivsansvariga i olika forum och erbjuder möjligheter till ytterligare utveckling och lärande. Region Skåne ser positivt på Skurups aktiva deltagande i nätverket.

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande

Region Skåne anser att det behövs en befolkningsprognos för Skurups kommun som komplement till översiktsplanens vision med ett ambitiöst befolkningsmål. Region Skånes befolkningsprog-nos pekar på att Skurup år 2030 borde ligga på en befolkning på cirka 17 000 invånare medan Skurups vision säger 18 000 invånare. Denna differens på 1000 personer över tio år gör att även Skurups bostadsmål hamnar högt jämfört med Region Skånes beräkningar.

Skurup planerar att bygga 100 bostäder per år den närmaste tioårsperioden. Enligt Region Skånes demografiska bostadsprognos finns det utrymme att bygga cirka 60 bostäder årligen. Enligt Re-gion Skånes Modell för bostadsefterfrågan i Skåne är marknadsdjupet i Skurup 32 bostäder. Med marknadsdjup avses hur många nya bostäder som kan och kommer att efterfrågas i kommunen ett enskilt år. De senaste tio åren har det byggts i genomsnitt 34 bostäder per år i Skurup, vilket stämmer bra överens med Region Skånes analys och bör tyda på en bostadsmarknad i balans.

Kommentar:

Inför granskningen har kommunen gjort ytterligare och mer precisa uträkningar på hur många bostäder som förväntas behövas/kan byggas fram till år 2035. Här har Skurups kommun utgått ifrån de senaste årens exploateringsområden och samtidigt tittat på den utveckling som efter-frågan haft de senaste åren. Just nu är det många projekt, både detaljplaner i tidiga skeden och påbörjade byggprojekt, som pågår runt om i kommunen. Med dessa i åtanke och med en förväntad exploatering i liknande fart de kommande åren, så tror Skurups kommun att de siffror som presenteras i granskningsförslaget är i linje med den antagna visionen samt med det behov som finns idag. Kommunen har de senaste åren växt betydligt mer än vad Regions Skånes prognos har förutspått, mycket tack vare den ökade bostadsbyggnationen som skett.

Förtätning och effektiv markanvändning

I samrådshandlingen för Regionplan för Skåne 2022–2040 och Region Skånes utvecklingsstra-tegi Det öppna Skåne 2030 framhålls vikten av en balanserad och effektiv markanvändning med sammanhållen bebyggelse. Att värna Skånes värdefulla jordbruksmark är en förutsättning för en hållbar markanvändning. När Skåne utvecklas kommer värdefull mark ibland att behöva tas i anspråk och det är då viktigt att detta sker efter noggrant övervägande och analys av effekterna av exploateringen.

Region Skåne ser det som positivt att kommunen väljer att koncentrera bebyggelseutvecklingen till kommunens fyra huvudorter och att i första hand utveckla nya områden genom förtätning. Region Skåne skulle dock gärna se ett ännu utförligare resonemang om jordbruksmarken.

Kommentar:

Inför granskningen har kommunen kompletterat handlingarna med ett utförligare resonemang kring ianspråktagande av jordbruksmark.

Transportinfrastruktur och hållbart resande

Region Skåne ser mycket positivt på att Skurups kommun jobbar i linje med Region Skånes färd-medelsmål i Strategi för ett hållbart transportsystem i Skåne 2050 och verkar för att på olika sätt öka tillgången till andra transportmedel än bilen. Det är även positivt att kommunen verkar för att göra en mer miljövänlig bilpendling möjlig.

Tågtrafiken är en viktig del av kollektivtrafiken i Skåne och en motor för den regionala utveck-lingen. Vad det gäller tågsatsningar är det viktigt att översiktsplanen speglar Region Skånes Tågstrategi samt åtgärdsvalsstudien för utveckling av Ystadbanan. Region Skåne ser precis som kommunen att Ystadbanan är en viktig länk för kopplingen mellan sydöstra Skåne och Mal-mö-Lundregionen samt Köpenhamnsregionen.

Kollektivtrafik

Av Skurups fyra tätorter försörjs Skurup och Rydsgård med tågtrafik, medan Skivarp och Abbekås försörjs med regionbuss. Tätortspendlingen i kommunens tätorter domineras av resor till Malmö

Region Skåne vill passa på att informera om att det inom Skånetrafiken pågår utveckling av ett nytt koncept för landsbygdstrafik (Plusresa) för områden med ett glesare resandebehov. Förhopp-ningen är att detta ska bli ett bra koncept för landsbygden, med generösa öppettider alla dagar i veckan men där det krävs förbokning av resorna.

Kommentar:

Skurups kommun ser positivt på ett koncept som kan underlätta kollektivt resande för boende på landsbygden.

Cykel- och gångtrafik

Region Skåne ser mycket positivt på att Skurups kommun verkar för ett kommunövergripande cykelnät, både inom och mellan orter, samt lyfter fram var det finns behov av framtida cykelkopp-lingar. Region Skåne arbetar med revidering av Cykelvägsplan för Skåne 2018–2029 och för en dialog med Skurups kommun om kommunens prioriteringar i den framtida planprocessen.

För att minska bilberoendet är det viktigt att säkerställa gena och attraktiva gång- och cykelstråk till Skurups och Rydsgårds stationer likväl som till regionbussarnas hållplatser. Enligt Cykelstrategi för Skåne anser en majoritet av skåningarna att en anslutningsresa på upp till tio minuter är rimligt för att ta sig till kollektivtrafiken. Det innebär att upptagningsområdet för en bytespunkt finns inom två till tre kilometers cykelresa.

Konst, kulturmiljö och gestaltad livsmiljö

I samrådsförslaget till Regionplan för Skåne 2022–2040 betonas att perspektivet gestaltad livsmil-jö ska användas i samhällsplaneringen för att ta tillvara och utveckla värden som skala, identitet och kulturmiljö. Arkitektur, form och design utgör en betydande resurs i utvecklingen av ett lång-siktigt hållbart samhälle och Skånes attraktivitet. Region Skåne vill därför uppmuntra kommunen att utveckla perspektivet gestaltad livsmiljö i planen utifrån Sveriges nya nationella arkitektur- och designpolitik: Politik för gestaltad livsmiljö och Region Skånes strategi för gestaltad livsmiljö – arki-tektur, form och design.

Region Skåne ser det som positivt att Skurups kommun använder begrepp som natur- och kul-turmiljövärden och natur- och kulturlandskap integrerat i översiktsplanens resonemang och ser dessa som viktiga faktorer i arbetet med att utveckla kommunen. Region Skåne saknar kopplingar till Regional kulturplan för Skåne. Översiktsplanen hade vunnit på ett utförligare resonemang kring vikten av mötesplatser för kultur och ett rikt kulturliv som drivkrafter i samhället.

Bättre hälsa för fler

Region Skåne jobbar aktivt med målbilden Bättre hälsa för fler med fokus på bland annat åtgärder som uppmuntrar till ökad fysisk aktivitet. Region Skåne ser det som positivt att det i planen nämns att närhet till natur och rekreation är viktiga förutsättningar för attraktivitet och ett aktivt friluftsliv.

Detta resonemang stämmer väl med samrådsförslag till Regionplan för Skåne 2022–2040. Likaså är det positivt att kommunen lyfter fram vikten av tillgänglig natur och rekreation för alla, exempel-vis miljöer anpassade för rullstolar och barnvagnar.

Kommentar:

Inför granskningen har förslaget till översiktsplan kompletterats med information om hur försla-get förhåller sig till social hållbarhet.

Grönstruktur och landskap

De ambitioner som uttrycks i översiktsplanen kring att skapa en sammanhängande och funktionell blå-grön infrastruktur stämmer väl med samrådsförslaget till Regionplan för Skåne 2022–2040. Det skulle även vara värdefullt med en karta över framtida nätverk av gröna värdekärnor och blågröna huvudstråk som tillsammans med rekreativa leder kan bilda stommen i den gröna infrastrukturen i Skurups kommun. Region Skåne skulle vidare gärna se att översiktsplanen också visar kommu-nens grönstruktur i relation till den regionala grönstrukturen för att se de större sammanhangen.

Region Skåne ser positivt på kommunens ambitioner kring utveckling av rekreativa värden, såväl i tätorterna som i kommunens naturområden. Region Skånes utvecklingsstrategi understryker vikten av att utveckla naturnära områden och utemiljöer nära bostaden för rekreation, trivsel och vardaglig fysisk aktivitet. Region Skåne vill också uppmuntra kommunen att tydligare lyfta fram värdet av god utemiljö vid skolor och förskolor.

Region Skåne ser vidare positivt på att Skurups kommun tar ett helhetsgrepp på landskapet och dess värden i översiktsplanen. Region Skåne skulle gärna se en tydligare koppling till hur rekrea-tion och friluftsliv kan stärkas i de olika landskapstyperna, särskilt med tanke på att Skurups kom-mun har en stor andel åkermark och liten andel tillgängliga grönområden.

Vandrings- och cykelleder

Skurups kommun berörs av Skåneleden vid Häckeberga naturreservat och av den nationella cykelleden Sydkustleden längs kusten i söder. Region Skåne är huvudman för båda dessa leder.

Mellan 2019 och 2023 driver Region Skåne ett projekt för att utveckla regionala cykelleder som ska knyta samman de nationella cykellederna med ett mer finmaskigt nät av cykelleder för rekre-ation och turism i Skånes inland. Skurup med grannkommuner har goda förutsättningar att skapa lokala cykelleder som knyter an till både de nationella och de regionala cykellederna, vilket skulle placera kommunen i ett större lednätverk och sammanhang. Av översiktsplanen framgår att kom-munen satsar på en utbyggd Skåneled mellan Skurup och Häckeberga. Region Skåne ser detta som mycket positivt och uppmuntrar kommunen att i samråd med Region Skåne utöka antalet attraktiva vandrings- och cykelleder.

Klimat och energi

Enligt Klimat- och Energistrategi för Skåne ska Skåne minska sina klimatpåverkande utsläpp med 80 procent till år 2030. Region Skåne vill uppmuntra kommunen utveckla dessa frågor i översikts-planen.

Social hållbarhet och barnperspektivet

Den regionala utvecklingsstrategin Det öppna Skåne 2030 tar utgångspunkt i hälsans bestäm-ningsfaktorer, att den ojämlika hälsan ska minska och folkhälsan förbättras för alla. Utvecklings-strategin lyfter även fram vikten av att insatserna främjar jämlika livsvillkor och mer hälsosamma

Region Skåne ser gärna att planen förtydligas avseende social hållbarhet. Region Skåne genom-förde under 2020 en folkhälsoenkät; ett bra underlag även för den fysiska planeringen som kan användas som kunskapsunderlag. Enligt utvecklingsstrategin ska barns och ungas rättigheter och inflytande tillgodoses. Region Skåne ser att barnperspektivet kan förtydligas i förslaget till över-siktsplan.

Kommentar:

Inför granskningen har ett kapitel om sociala konsekvenser lagts till i kapitel 5, där bland annat barn och ungas perspektiv behandlas.

Hälso- och sjukvård

De ambitioner som uttrycks i översiktsplanen kring att skapa en sammanhängande och funktionell blå-grön infrastruktur stämmer väl med samrådsförslaget till Regionplan för Skåne 2022–2040. Det skulle även vara värdefullt med en karta över framtida nätverk av gröna värdekärnor och blågröna huvudstråk som tillsammans med rekreativa leder kan bilda stommen i den gröna infrastrukturen i Skurups kommun. Region Skåne skulle vidare gärna se att översiktsplanen också visar kommu-nens grönstruktur i relation till den regionala grönstrukturen för att se de större sammanhangen.

Region Skåne ser positivt på kommunens ambitioner kring utveckling av rekreativa värden, såväl i tätorterna som i kommunens naturområden. Region Skånes utvecklingsstrategi understryker vikten av att utveckla naturnära områden och utemiljöer nära bostaden för rekreation, trivsel och vardaglig fysisk aktivitet. Region Skåne vill också uppmuntra kommunen att tydligare lyfta fram värdet av god utemiljö vid skolor och förskolor.

Region Skåne ser vidare positivt på att Skurups kommun tar ett helhetsgrepp på landskapet och dess värden i översiktsplanen. Region Skåne skulle gärna se en tydligare koppling till hur rekrea-tion och friluftsliv kan stärkas i de olika landskapstyperna, särskilt med tanke på att Skurups kom-mun har en stor andel åkermark och liten andel tillgängliga grönområden.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna och tar med sig dem i det fortsatta arbetet. Kommunen välkomnar även en fortsatt dialog i regionala frågor.

KOMMUNPOLIS

Jag har tagit del av förslaget till översiktsplan och har ingen erinran men vädjar om att man beak-tar kunskapen om situationell prevention för att verka brottsförebyggande och trygghetsskapande i planerade bostadsområden och på vägar/gator för att kunna bygga in farthinder när det gäller trafiken.

Kommentar: