• No results found

VARVÖR DENNA OTROLIGT NEGATIVA INSTÄLLNING TILL VINDKRAFT?

KROPP-ÖRMÖLLA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

4. VARVÖR DENNA OTROLIGT NEGATIVA INSTÄLLNING TILL VINDKRAFT?

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Inför granskningen har Skurups kommun justerat avsnit-tet vad gäller energi/vindkraft något, men kommer dock att vara fortsatt restriktiv vad gäller vindkraft generellt. I granskningsförslaget pekas riksintresseanspråket för vindbruk ut i rele-vanta kartor.

Begreppet nämns på 13 ställen i planen, på inget av dessa ställen finns någon konkret åtgärd för att minska utarmningen. Den bistra sanningen är att gårdarna slås ihop, fältkanter försvinner.

Fåren på naturmarken i Mossbystrand är borta, vresrosorna tar över beteshagen. Kan man tänka sig följande?

• Betesdjur och uppröjning av betesmarken vid Skivarpsåns mynning

• Göra rasbranter där vildbin och humlor kan bygga

• Se till att det blir 6m skyddszon längs åarna, det finns på de flesta ställe men inte överallt

• Se till att våtmarksprojekten Örsjöängar och söder om Skivarp i Skivarpsån kommer igång

• Förändrad strategi på en del av kommunens grönytor och parkområden. Mindre av sterila kort-klippta gräsmattor, mer blommande sommarängar. Någon rishög med död ved kan vi väl ha?

• Utbildning av jordbrukare och villaägaren om hur man får större mångfald i trädgårdar och jord-bruksmark

5. BIOLOGISK MÅNGFALD

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna och förslagen till åtgärder. Konkreta åtgärder för att mins-ka utarmningen ligger på en mer detaljerad nivå än vad som presenteras i en översiktsplan, men kommunen kommer att ta dessa synpunkter med sig i det fortsatta arbetet.

KOMMUNINVÅNARE

Vi har en fastighet i Mossbystrand som vi planerar att bebygga. Fastigheten är belägen söder om kustvägen, men är enbart bebyggd med en enkel bod idag. Fastigheten är markerad inom ”sam-manhängande bebyggelse” i översiktsplan 2035. Vad innebär att fastigheten är markerad som

”sammanhängande bebyggelse”?

I den nuvarande fördjupade översiktsplanen är fastigheten markerad som ”befintlig bostadsbebyg-gelse, möjlig förtätning”. Är det någon skillnad mellan detta och ”sammanhängande bebyggelse”?

Det publicerades nyligen en utredning om strandskyddet där det bland annat föreslogs att kommu-ner skulle kunna definiera områden där strandskyddet skulle kunna undantas.

Formuleringen ”I översiktsplanen föreslås ingen ny bebyggelse söder om väg 9 utan ny bebyggel-se bör lokalibebyggel-seras norr om väg 9, där marken är högre belägen” känns då väldigt negativ för oss och en framtida bebyggelse av vår fastighet.

Vår fastighet ligger 6m över havet, dvs väsentligen högre än de 3m som det står att man inte bör bygga på. Vid kommunikation med Skurups kommun tidigare om utformning på hus etc. har repre-sentanter från Skurups kommun varit positiva till bebyggelse. Kommer detta att ändras i och med den nya översiktsplanen?

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Enstaka områden i till exempel Bingsmarken och Moss-bystrand är markerade som sammanhängande bostadsbebyggelse och ligger söder om kustvägen. Områden som är markerade som sammanhängande bostadsbebyggelse anser kommunen tillhöra gällande by samt att området kan utgöra mark för nybyggnation. Samman-hängande bebyggelse och befintlig bostadsbebyggelse har samma betydelse men i Boverkets riktlinjer för översiktsplanering är det termen sammanhängande bostadsbebyggelse som Bo-verket föreslår att kommunen använder sig av. Skrivelsen om att ingen ny bebyggelse föreslås söder om kustvägen är en generell skrivelse och är den generella ståndpunkt som kommunen har i frågan. Fastigheter som redan är bebyggda med någon form av byggnad berörs inte av skrivelsen.

KOMMUNINVÅNARE

Hej! Det gäller synpunkter på översiktsplanen. Mot säger mig förlängningen av förbifartens drag-ning, som den är ritad i dag. Skulle vilja ha den mer i söder och i öster. Så den kommer en bit i

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Vad gäller en framtida fortsättning på förbifart finns det i dagsläget ingen bestämd sträckning. Den pil som presenteras i kartmaterialet till föreslagen översiktsplan illustrerar endast en vision om att en väg ska komma till stånd i den riktningen i framtiden.

KOMMUNINVÅNARE

Vi vill härmed ge följande synpunkter på rubricerad Samrådshandling:

En stor del av de boende i Abbekås pendlar till arbete, för huvuddelen av dessa innebär detta resa med bil åtminstone till Skurup och vidare därifrån med bil eller allmänna kommunikationsme-del. Denna trafik är hänvisad till vägen mellan Abbekås och Skivarp, grusvägen som förvaltas av Kropp Örmölla vägsamfällighet eller vägen från Mossby till kustvägen, samtliga dessa är idag inte lämpade för ens den trafik som förekommer och än mindre för ytterligare trafik.

Denna situation förbättras inte genom att de i och för sig goda förslagen i planen, att anlägga GC-väg mellan Abbekås och Skivarp, eller att bygga förbifart förbi Skurup.

Mot bakgrund av detta anser vi det vara olämpligt med ytterligare större utbyggnad av bostäder i Abbekås, innan kommunikation till samhället är löst på ett tillfredsställande och säkert sätt.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkterna. Kommunen är inte väghållare för ovan nämnda vägar och därför krävs ett tätt samarbete med bland annat Trafikverket för att kunna uppnå bästa möjliga lösning. En sådan process är tidskrävande och det är många faktorer som ska vägas in.

Kommunens södra delar har få naturområden, dessa bör bevaras för framtida generationer och för rekreation och friluftsliv. Detta bör beaktas vid planarbetet. Speciellt kommer utbyggnad av område 8b, golfklubbens övningsområde, ha en negativ inverkan på naturområdet Bongska Marken och landskapsbilden kring denna.

Vi anser därför att kommunen omgående bör återkalla det positiva planbesked som getts till Golf-klubben för detta område.

Kommentar:

Kommunen tackar för synpunkten. Det aktuella området har redan ett positivt planuppdrag, så med stor sannolikhet kommer kommunen att pröva områdets lämplighet för bebyggelse i en detaljplan, men vad detta sedan mynnar ut i återstår att se. Kommunen delar synpunkten om att det är viktigt att så många värden som möjligt kring Skivarpsån bevaras och utvecklas.

Det är positivt att kommunen önskar vidareutveckla naturområdet Bongska marken, detta bör dock göras på ett varsamt sätt för att inte onödigtvis störa flora och fauna i området.

parkeringen vid golfklubbens övningsområde är illa underhållen, och det finns inga parkeringsfaci-liteter eller egentligt parkeringsutrymme. Tillträde från fiskeklubbens parkering är besvärlig/farlig då man måste passera väg 9 på en plats där sikten är dålig. Avbärarräcken gör det omöjligt för äld-re-funktionshindrade att passera säkert, det är även svårt att passera med hund. Se bilder nedan.

Ovanstående synpunkter bör beaktas vid planeringen för området.

Kommentar:

Synpunkterna ses över vid en kommande detaljplanering.

Utveckling av turism längs kusten. Idag finns uppställningsplats för husbilar endast i mindre om-fattning vid Golfklubben samt naturligtvis vid Campingen i Bingsmarken. Hamnområdet i Abbekås erbjuder en utmärkt möjlighet att arrangera uppställningsplats sommartid då båtuppläggningsplat-serna inte används, så som man gör i Ystad. Faciliteter för hantering av avfall, toaletter, duschar etc. finns redan tillgängligt.

Utveckling ställplats i Abbekås hamn bör beaktas i planarbetet.

Kommentar:

Kommunstyrelsen har beslutat att husbilar som söker ställplats tills vidare hänvisas till Bings-markens camping och Abbekås Golfklubb.

KOMMUNINVÅNARE

Hej igen. här som bor på fastighet i Hylteberga. Jag har mailat er innan det digitala mötet som jag va med på torsdagen den 18/2, under mötets gång så skickade jag även en skärmdump på mina frågor OCH då svarade ni där att ni skulle återkomma o besvara mina frågor personligen efteråt, jag mailade er åter igen efteråt m fler frågor. Nu e det snart 3v sedan och ni har fantamaj inte ens bemödat er m ett svar !!! Rent ut sagt för dåligt!!! Jag vill ha svar på mina frågor för annars får jag väl gå vidare till media o ställa frågorna till er där så kanske ni bemödar er att svara !!! Jag e helt emot nybyggnation utanför o runt min tomt !!!

Jag bor på fastigheten Skurup 47:15 och jag är absolut inte intresserad av att det byggs nya hus runt min tomt…

• Det förstör landskapsbilden

• Trafiken ökar på en redan övertrafikerad väg

• Miljöpåverkan och erosion ökar

• Sen dom husen byggdes som är där redan så har det blivit katastrofala översvämningar på min mark

• Hur gör ni med avrinning osv?

• Landskapet blir helt fel om det byggs nya hus intill de befintliga gårdarna här FÖRMEDLADE FRÅGOR:

Jag köpte min gård för drygt 30 år sedan för att jag ville bo utanför på landet utan o va omringar av grannar. En massa hus förstör hela landskapet o vyn ! När jag går ut i min trädgård så vill jag INTE få förstört utsikten av en massa villor !!!

Kommentar:

Kommunen har noterat synpunkten och har detta i åtanke när området undersöks om det är lämpligt för bebyggelse i samband med detaljplaneläggning. Området kommer fortsatt att fin-nas kvar i kommunens utbyggnadsplaner och därmed även i översiktsplanen.